Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 19 листопада 2023, 18:04
1824
0

Гегемонія Австрії та скасування змагань у Червінії. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 19 листопада 2023, 18:04
1824
0
Гегемонія Австрії та скасування змагань у Червінії. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Шварц, Мануель Феллер і Міхаель Матт

Гірські лижі

Старти тижня:

Субота, 18 листопада

Церматт/Червінія (Швейцарія/Італія), швидкісний спуск, жінки – скасовано

Гургль (Австрія), слалом, чоловіки

Неділя, 19 листопада

Церматт/Червінія (Швейцарія/Італія), швидкісний спуск, жінки – скасовано

Ідеальний старт сезону для Австрії

З третьої спроби чоловічий Кубок світу 2023/2024 нарешті стартував. Гігант у Зольдені та два швидкісних спуски в Церматті/Червінії були скасовані, і сезон розпочався прем'єрою – слаломом в австрійському Гурглі, що розташований зовсім неподалік від того самого Зольдена. Ще тиждень тому слаломісти мали змогу потренуватися на місцевій трасі, і говорили про те, що вона дуже специфічна та аритмічна, особливо її верхня частина.

І ці враження повністю підтвердилися на практиці. Сходів у слаломі було не так багато, але от помилялися гонщики достатньо. Така специфічна траса принесла тотальний тріумф господарям, збірній Австрії, яка окупувала весь призовий подіум. Такого на Кубку світу не було з лютого 2015 року, коли ті ж австрійці (Ханнес Райхельт, Ромед Бауманн і Маттіас Маєр) посіли перші три місця в швидкісному спуску в Гарміш-Партенкірхені.

Свою третю в кар'єрі перемогу на Кубку світу здобув Мануель Феллер, який видав геніальну першу спробу і створив собі дуже солідний запас перед другим заїздом. Австрієць відомий своїм надагресивним стилем, який приносить безліч побічних ефектів у вигляді помилок і сходів з дистанції. Але, маючи такий великий запас, Феллер до другої спроби підійшов із холодною головою і від своєї надагресивної тактики відмовився: заїзд від оборони призвів до того, що значну частину своєї переваги він розгубив. Натомість зумів уникнути помилок і здобув перемогу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Мануель Феллер

Другим завдяки найкращому часу другої спроби став Марко Шварц. У сезоні 2020/2021 австрієць завоював Малий Кубок світу в слаломі, однак після цього його результати в коронній дисципліні дуже помітно просіли, і з січня 2021 року він у слаломі на подіум на Кубку світу не піднімався жодного разу. Під час минулого сезону Шварц дуже помітно розширив свою спеціалізацію, ставши абсолютним універсалом: під кінець минулої зимової кампанії 28-річний австрієць уже регулярно набирав хороші очки у швидкісному спуску і вперше піднявся на подіум у супергіганті на фіналі сезону. Якщо ж тепер до цього додадуться і колишні швидкості в слаломі, то Марко може стати дуже небезпечним суперником з точки зору загального заліку.

Компанію на подіумі їм склав Міхаель Матт, який під час церемонії нагородження насилу стримував сльози. Зрозуміти 30-річного австрійця можна: він пройшов через тривалий спад у своїй кар'єрі і піднявся на подіум на Кубку світу вперше за п'ять років.

Зазначимо, що за підсумками першої спроби, якщо винести за дужки Феллера, розриви були невеликими, що призвело до помітних перестановок у другому заїзді. З 15-го місця на четверте піднявся британець Дейв Райдінг, для якого траса в Гурглі є практично домашньою: він – рекламне обличчя місцевого гірськолижного курорту і дуже часто тут тренується. Перші чотири місця посіли чотири, по суті, господарі траси – закономірний підсумок в умовах, коли змагання проводяться на абсолютно новій для більшості, і при цьому дуже специфічній трасі.

Збірну Великої Британії ми звикли вважати командою однієї людини, але в Гурглі до другої спроби пробилися одразу три британці. Лорі Тейлор на другій спробі зійшов з дистанції, а ось Біллі Мейджор прорвався аж на 16-те місце – його найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу.

За відсутності Лукаса Бротена не надто вдало виступила збірна Норвегії. Найкращий результат – шосте місце Тімона Хаугана. Сьомим став Хенрік Крістофферсен, який більше запам'ятався своєю бурхливою реакцією на акцію протесту екоактивістів. Повернувся після пошкодження хрестоподібної зв'язки коліна Атле Лі Макграт, але для нього перший млинець вийшов глевким: у першій спробі він схопив лижею прапорець і був дискваліфікований. З п'ятого місця аж на 18-те відступив молодий талант Александер Стеен Ольсен, знову провалився досвідчений Себастьян Фосс-Солевог – лише 25-те місце.


Getty Images/Global Images Ukraine. Лоїк Мейяр

Міг розбавити австрійську гегемонію на підсумковому подіумі Лоїк Мейяр. Швейцарець йшов четвертим після першої спроби, проте вже на самому початку свого другого заїзду схопив прапорець і зійшов з дистанції. Великі надії були й на Клемана Ноеля, який після першої спроби взагалі йшов другим. Але на другій спробі француз відступив аж на 12-те місце, при чому у нього не було якихось явних зривів і помилок – він просто програвав за темпом. Розмови про те, що за своїм потенціалом Ноель – найшвидший слаломіст світу, стають все менш актуальними.

Дев'ятим став Лінус Штрассер. Німець також міг би поборотися за подіум, однак на першій спробі припустився дуже відчутної помилки на самому верху, яка вартувала йому приблизно секунди. Крістоффер Якобсен зумів дістатися фінішу. І найчастіше, коли йому це вдається, він посідає дуже високі місця. Але цього разу швед став лише 11-м, і це результат, перш за все, суттєвої помилки на другій спробі.

Найкращим з італійців несподівано став Тобіас Кастлунгер, який завдяки другому чистому часу другої спроби прорвався з 23-го місця на 13-те. Це лише третє потрапляння в очки на Кубку світу для 24-річного спортсмена. Розчарував Алекс Вінатцер, який, попри відсутність явних помилок, посів лише 26-те місце. До слова, перед гонкою Алекс заявив, що в нинішньому сезоні планує регулярно виступати і в гіганті, хоча раніше був чистим слаломістом.

Невдало повернувся в Кубок світу після травми Віктор Муффа-Жанде, який показав лише 43-й результат у першій спробі. З іменитих невдах також відзначимо Ей Джея Гінніса і Йоханнеса Штрольца, які зійшли з дистанції на першій спробі.

Церматт/Червінія: знову скасування

У жінок цього вікенду мали відбутися два швидкісні спуски в Церматті/Червінії. Однак, як і тижнем раніше у чоловіків, вдалося провести лише одне контрольне тренування. Якщо тиждень тому головною проблемою були рясні снігопади, то цього разу – ураганний вітер. Не допомогло навіть скорочення траси, внаслідок якого гонка втратила статус транскордонної і мала пройти повністю територією Італії.

Так чи інакше, статистика сумна: Церматт/Червінія з'явилася в календарі Кубка світу рік тому, проте з 8 запланованих гонок у чоловіків і жінок не вдалося провести жодної. Детально про проблематику грандіозної ідеї змагань біля величного Маттерхорна ми вже говорили тиждень тому.


twitter.com/fisalpine

Наразі варто лише додати важливу інформацію, яку повідомив голова місцевого оргкомітету Франц Юлен: контракт із Міжнародною лижною федерацією (FIS) підписано на п'ять років, а, отже, ще щонайменше три роки спроби провести гонки на «Гран Бекка» триватимуть. Залишається лише сподіватися, що сторони проявлять гнучкість і перестануть наполегливо ставити ці змагання на найнесприятливіший з метеорологічної точки зору час зимового сезону.

Тепер у чоловічому Кубку світу – ще одна двотижнева пауза, яка завершиться традиційною поїздкою до Північної Америки в Бівер Крік. Жінки ж вирушають через океан уже наступного тижня: спершу на них чекає звичний етап у Кіллінгтоні, а потім – перші в історії змагання в Мон Тремблані, який посів у календарі Кубка світу місце іншої канадської локації, Лейк Луїса.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 01:00 2
Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25

«Лестер» повернеться в елітний дивізіон Англії, «лиси» гарантували як мінімум 2-ге місце

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.