Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 13 листопада 2023, 18:19
1425
0

Тріумф і фіаско Влхової, Шиффрін виграє з травмою. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 13 листопада 2023, 18:19
1425
0
Тріумф і фіаско Влхової, Шиффрін виграє з травмою. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine. Петра Влхова

Гірські лижі

Старти тижня:

Субота, 11 листопада

Церматт (Швейцарія)/Червінія (Італія), швидкісний спуск, чоловіки – скасовано

Леві (Фінляндія), слалом, жінки

Неділя, 12 листопада

Церматт (Швейцарія)/Червінія (Італія), швидкісний спуск, чоловіки – скасовано

Леві (Фінляндія), слалом, жінки

Чоловічий етап біля підніжжя Маттерхорна знову скасовано

У чоловіків минулого вікенду мала відбутися довгоочікувана прем'єра на Кубку світу – перший в історії транскордонний швидкісний спуск між швейцарським Церматтом та італійською Червінією. Гонка одразу у двох країнах – не єдина причина, з якої цей етап мав стати особливим. Траса «Гран Бекка» – найвисокогірніша з-поміж усіх, що використовуються на Кубку світу, і розташована вона біля підніжжя Маттерхорна – легендарної та неймовірно красивої гірської вершини на кордоні Швейцарії та Італії, яка по праву вважається одним із головних символів Альп.

Проводити етап вирішили на початку листопада, одночасно розв'язуючи давню проблему заповнення довгої перерви між відкриттям сезону в Зольдені в жовтні та основною частиною календаря Кубка світу, яка починається в другій половині листопада.

Здавалося б, ідея чудова, але лише в теорії. А на практиці вилізло дуже багато проблем, які заважають проведенню гонок на «Гран Бекка». Той факт, що траса високогірна, робить її дуже метеозалежною, тим більше, що розташована вона на «голій» місцевості, де немає лісів, що робить її дуже продувною.

Як результат – другий рік поспіль етап у Церматті/Червінії скасовано. Іронія долі: минулого року змагання на «Гран Бекка» не відбулися через відсутність снігу, цього разу – через сильні снігопади та вітри. Провести вдалося лише одне контрольне тренування в середу. Щодо гонок, то на неділю прогноз погоди від самого початку був дуже несприятливий, а ось у суботу провести гонку шанси були непогані. Але, на жаль, у ніч з п'ятниці на суботу почався сильний снігопад, і розчистити трасу до старту гонки було просто неможливо.

Цього тижня на «Гран Бекка» повинні змагатися вже жінки, але, знову-таки, проведення гонок під великим питанням через погоду. Причому на суботу та неділю прогноз синоптиків доволі обнадійливий, а от на будні дні – не дуже, через що під питанням проведення контрольних тренувань. А, як ми знаємо, за регламентом Кубка світу проведення швидкісного спуску неможливе, якщо до цього не було проведено хоча б одне контрольне тренування. Тим більше, що ми говоримо про абсолютно нову для спортсменок трасу, на якій вони ще жодного разу не змагалися.

Так чи інакше, наразі ми маємо сумний факт: із запланованих шести гонок у Церматті/Червінії не проведено жодної, і це привід для дуже серйозних оргвисновків. Виключати цей етап з календаря Кубка світу? Можливо. Але, все ж, ідея проведення транскордонної гонки біля підніжжя Маттерхорна надто гарна, щоб ось так от просто від неї відмовитися.


Getty Images/Global Images Ukraine. Маттерхорн

Набагато кращим рішенням виглядає перенесення гонок на інший, пізніший час у календарі. У розпал зими на таких висотах погода спокійніша, ніж у листопаді, тож шанси на проведення гонок, умовно, в лютому будуть значно вищими. А заповнювати листопадову прогалину в календарі Кубка світу краще змаганнями в технічних видах, які не настільки метеозалежні.

У Міжнародній лижній федерації (FIS) вже задумалися над цією проблематикою, і після жіночого етапу збираються провести нараду з місцевим оргкомітетом. Розглядалися варіанти з проведенням цього етапу наприкінці сезону, в березні або навіть на початку квітня. Але цей варіант був одразу відкинутий: за даними синоптиків, у цю пору року погодні умови біля Маттерхорна ще менш сприятливі для проведення змагань.

Проблема паузи в календарі Кубка світу між відкриттям у Зольдені та основною частиною залишається, і в FIS нарешті почали розглядати найпростіший і найочевидніший спосіб її розв'язання: змістити Зольден у календарі на листопад.

Що стосується двох скасованих чоловічих гонок, то щонайменше одну з них збираються провести в іншій локації під час сезону. Нагадаємо, чоловічий Кубок світу так досі і не стартував: чоловічий гігант на відкритті сезону в Зольдені також був скасований.

Тріумф і трагедія Петри Влхової

Поки чоловіки здійснили марну поїздку до Маттерхорна, жінки повним ходом змагалися на слаломному етапі в заполярному Леві, який після пандемії коронавірусу перетворився на суто жіночий. Головною дійовою особою стала Петра Влхова. Весь минулий сезон вона була блідою тінню самої себе, виступаючи стабільно, але не блискуче, через що постійно посідала третє-четверте місця.

Однак етап у Леві, як і відкриття сезону в Зольдені, показали, що колишня Влхова повернулася, і Петра знову здатна показувати ураганні швидкості на слаломних трасах. У суботу вона перемогла з колосальною перевагою в 1,41 секунди. Ця перемога стала для неї ювілейною, 20-ю в слаломах на Кубку світу.

Здавалося, що в неділю сценарій буде ідентичним. Уже після першої спроби Влхова захопила лідерство з перевагою в 0,76 секунди. На другій трасі словачка продовжувала нарощувати запас, однак зачепила лижею прапор і зійшла з дистанції. Дуже часто, коли подібне трапляється в слаломі, заведено говорити про те, що спортсмен ішов не у своєму, у занадто високому темпі, однак це не той випадок. І загальний клас Влхової, і її виступ у суботу переконливо свідчать про те, що вона здатна систематично ходити на таких швидкостях, і те, що трапилося в другій спробі в неділю – прикра випадковість.

Сход Влхової дозволив здобути першу перемогу в сезоні Мікаелі Шиффрін. Для неї поїздка в Леві почалася дуже невдало. У четвер під час тренування вона неприємно впала і отримала пошкодження коліна:

Тож, лише четверте місце Шиффрін у суботу мало кого дивувало. Особливо з урахуванням того, що і міжсезоння у неї пройшло далеко не ідеально, і американка попереджала, що на старті сезону блищати не буде. І, з урахуванням усього цього, можна сказати, що з етапу в Леві вона вичавила максимум і навіть більше.

Єдиною, хто піднявся на подіум в обох стартах у Леві, була тренувальна спаринг-партнерка Влхової, Лена Дюрр. Схоже, проблема другої спроби, яка була у німкені минулого сезону, подолана.

Обидва рази була близька до подіуму Сара Хектор, але дотягнутися до нього досвідчена шведка так і не зуміла – п'яте і четверте місця. Для Сари профілюючою дисципліною є гігант, у слаломі вона лише п'ять разів фінішувала в топ-5 на Кубку світу, і три рази це траплялося саме в Леві – ця траса їй явно подобається.

Успіхи Хектор врятували збірну Швеції від провалу на фінському снігу. Жодного очка не набрали два молодих таланти команди – Ханна Аронссон Елфман і Корнелія Елунд. Втім, у випадку з Аронссон Елфманн це цілком зрозуміло: наприкінці вересня вона отримала перелом стопи, і відновила тренування лише за кілька днів до етапу в Леві.

Не набагато краще виступила і найкраща слаломістка збірної Швеції, Анна Свенн-Ларссон: 19-те місце в суботу і непотрапляння до другої спроби в неділю. Рік тому саме тут, у Леві, вона здобула свою першу (і досі єдину) в кар'єрі перемогу на Кубку світу, і, на відміну від тієї ж Аронссон Елфман, ніяких об'єктивних причин для такого провалу в Анни не було.

Рік тому перемогу в Леві зі Свенн-Ларссон розділила Венді Холденер, для якої то також був перший тріумф у слаломі на Кубку світу. І, як і шведка, Венді цього року у Фінляндії не вразила: 12-те і 8-ме місця. Знову дуже слабко починає сезон ще одна зірка збірної Швейцарії, Мішель Гізін: після 19-го місця в Зольдені у неї 21-ше і 15-те місця в двох гонках у Леві. Найкращою зі швейцарок у суботу була колись суперперспективна Мелані Мейяр – сьоме місце. Однак її вистачило лише на один сильний старт, і в неділю вона показала лише 28-й результат.


Getty Images/Global Images Ukraine. Венді Холденер

Тіньовим героєм етапу в Леві стала Елі Нулльмеєр: два шостих місця. При чому в суботу канадка прорвалася в топ-6 з 20-ї позиції після першої спроби. До етапу в Леві вона лише тричі за кар'єру потрапляла в топ-6 на Кубку світу. Значно більшого чекали від іншої канадки, сенсаційної чемпіонки світу-2023 у слаломі Лоранс Сен-Жермен. У неділю вона стала сьомою, а в суботу навіть не потрапила до другої спроби, показавши лише 42-й результат.

Дуже гідний етап провела збірна Хорватії. Леона Попович у суботу стала дев'ятою, а в неділю повторила свій найкращий у кар'єрі результат на Кубку світу – друге місце. При чому 25-річна хорватка цілком могла й перемогти – на другій трасі вона змагалася на рівних із Шиффрін, і програла їй лише 0,18 секунди – американка схилила шальки терезів на свою користь на нижній ділянці траси. Юний вундеркінд Зрінка Лютіч від призових місць у Леві була доволі далека, але два потрапляння до топ-10 – вже непогано. У минулому у 19-річної хорватки були великі проблеми зі стабільністю, вона дуже часто помилялася і сходила з дистанції. Враховуючи і відкриття сезону в Зольдені, у неї 6/6 спроб без сходів і серйозних зривів – дуже важливий крок у вірному напрямку.

Почала подавати ознаки життя після жахливого минулого сезону збірна Австрії. У суботу третьою стала зіркова Катаріна Лінсбергер – для неї це перший подіум на Кубку світу з березня 2022 року. У неділю вона лише розділила восьме місце з Холденер, але загалом етап у Леві чемпіонка світу 2021 року може занести собі в актив.

Виступ у Лінсбергер цілком можна було б не розглядати як успіх збірної Австрії, враховуючи, що Катаріна тренується індивідуально. Але і її партнерки по команді в Леві зробили крок уперед у порівнянні з тим мороком, який панував у минулому сезоні.


Getty Images/Global Images Ukraine. Катаріна Лінсбергер

Непогано повернулася в Кубок світу після річної паузи Катаріна Галльхубер – 13-те і 22-ге місця. Вона не виступала на Кубку світу з березня 2022 року, після чого в серпні минулого року порвала хрестоподібні зв'язки коліна на тренуванні в Південній Америці. 8-й і 11-й результат у Леві показала Катаріна Хубер.

13-те місце в неділю посіла 27-річна Марі-Тереза Шпорер, для якої це найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу. Попередній особистий рекорд, 16-те місце, був встановлений тут же, в Леві, рік тому. Загалом усі австрійки синхронно видали дуже сильну першу спробу в суботу, але, за винятком Лінсбергер, трохи відступили в другій і помітно слабше виступили в неділю. Тенденція негативна, але загалом етап у Леві для Австрії можна назвати рухом у вірному напрямку.

Лише 14-те і 16-те місця в Леві посіла Мартіна Дубовска. Від чешки чекали більшого, з огляду на те, що траса в Леві є її улюбленою, та й робота з таким тренером, як Лівіо Магоні, повинна була принести свої плоди.

Схоже, з'явилася в Кубку світу ще одна слаломістка, у якої траса в Леві є улюбленою, – 21-річна француженка К'яра Пожно: 24-те і 13-те місця. Цифри говорять самі за себе: вона провела на Кубку світу 9 стартів, лише тричі набирала очки, і всі три рази – саме в Леві. Рік тому вона була тут 24-ю.

Може занести собі в актив етап в Леві Мартіна Петерліні: 17-те і 12-те місця, при чому обидва рази вона здійснювала рейди на більш ніж 10 позицій у другій спробі. 26-річну італійку можна назвати ще однією спеціалісткою траси в Леві: за кар'єру вона лише 10 разів набирала очки на Кубку світу, і 6 з цих випадків (зокрема останні чотири) припали саме на Леві. Ще один доказ того, що, незважаючи на видиму простоту, ця траса досить специфічна. До слова, не можна не відзначити, що цього року розриви в Леві були аномально великими як для цієї траси, що можна пояснити доволі підступною розстановкою воріт, особливо в неділю.

Вдало повернулася в Кубок світу після розриву хрестоподібних зв'язок коліна ще одна італійка – Лара Кольтурі, яка, щоправда, виступає під прапором Албанії. У 16-річного вундеркінда в Леві 22-й і 25-й результати. Дуже непогано, враховуючи, що тренування вона відновила лише за місяць до старту сезону. Була вона близька до очок і на відкритті сезону в Зольдені, але посіла там 35-те місце.

А ось Андрея Слокар після аналогічної травми поки що не вражає: у трьох стартах вона досі не набрала жодного очка. Ще одне зіркове повернення збірної Словенії, Мета Хроват, етап у Леві пропускала – вона ще не розібралася зі своїми проблемами зі спиною. Невдало повернулася після розриву «хрестів» і Роза Похйолайнен. 20-річний фінський талант у суботу зійшла вже на першій спробі, а в неділю з невідомої причини не вийшла на старт змагань – жодної травми в суботу вона не зазнала, просто не потрапила у ворота.

29-те місце в неділю посіла 24-річна представниця Ліхтенштейну Шарлотта Лінгг. Вона принесла своїй країні перші очки на Кубку світу з березня 2020 року, коли завершила свою кар'єру знаменита Тіна Вайратер.

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.