Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 25 листопада 2023, 22:55
11631
0

Блискучий дебют Калініної у збірній, характер Ястремської і канадське диво

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 25 листопада 2023, 22:55
11631
0
Блискучий дебют Калініної у збірній, характер Ястремської і канадське диво
ФТУ

Минулого тижня жінки грали за свої збірні в Кубку Біллі Джин Кінг, а чоловіки провели два турніри ATP 250. Безумовно, вся увага українських уболівальників була прикута до матчу жіночої збірної проти команди Нідерландів, але були й інші цікаві моменти.

Кубок Біллі Джин Кінг. Україна – Нідерланди – 3:1

11-12 листопада відбулося протистояння збірних України та Нідерландів у раунді плей-оф Кубка Біллі Джин Кінг. Жереб вкотре поспіль за останні роки визначив Україну господаркою матчевої зустрічі, але через російське вторгнення нам знову довелося грати номінально домашню зустріч на нейтральній території. Цього разу це була SEB Arena у Вільнюсі (Литва), яка припала до душі українській команді.

На матч із командою Нідерландів ми не змогли виставити найсильніший склад, із нинішніх наших топів була тільки Ангеліна Калініна. Вона вперше погодилася зіграти за національну команду, ставши однією з найстарших дебютанток в історії збірної. 26-річна Калініна цього року закріпилася в топ-30 світового рейтингу, саме на неї була основна надія в цій зустрічі. Другим номером значилася Ястремська, але проблема полягала в тому, що Даяна місяць не грала і тривалий час займалася відновленням. Простими словами, вона була далеко не в найкращій формі, хто дивився матчі – точно це помітив.

Матч №1
Ангеліна Калініна (Україна) – Сюзан Ламенс (Нідерланди) – 6:2, 6:3

У дебютній зустрічі Калініній потрібно було змагатися з 218-ю ракеткою світу Сюзан Ламенс, про яку українські вболівальники чули не так багато. Основна небезпека в цьому матчі полягала в тому, що тягар відповідальності, який лежав на Ангеліні, міг негативно вплинути на результат. Уперше грати в ролі першого номера національної збірної – це дуже непросто, командні виступи в тенісі та гра тільки за себе не йдуть ні в яке порівняння.

Спочатку було помітно, що Калініна солідно нервує, та й Ламенс, як для свого рейтингу, грала пристойно, особливо на прийомі. Тільки після шостого гейму першого сету Ангеліні вдалося налагодити проблеми на своїй подачі, і далі вже питання про переможницю зустрічі не стояло. Єдиним невідомим була кількість геймів, які зможе забрати опонентка. У другому сеті Ангеліна дала слабину після того, як повела 0:2, але дуже швидко повернулася в гру і заслужено виграла. Загалом Ламенс справила непогане враження, одразу стало зрозуміло, що Даяна з нею ще намучиться. Але різниця в класі з Ангеліною була помітною.

Матч №2
Даяна Ястремська (Україна) – Аранча Рус (Нідерланди) – 3:6, 2:6

Аранча Рус – відома спеціалістка на ґрунтових покриттях, але на харді з нею можна спокійно грати з претензіями на успіх навіть тенісисткам із другої сотні. Чесно кажучи, здивували котирування букмекерів, які навіть трохи більше вірили в перемогу Даяни. Не можна сказати, що на Ястремську не було надій, але вона явно не була фавориткою. Уже зі старту стало очевидно, що в цій зустрічі навряд чи буде перемога, рівень гри українки був нижчим за її можливості. Єдиним плюсом стало те, що і Рус не виглядала непереможною. З прицілом на матч із Калініною, ця поразка була навіть у плюс, але знову ж таки Даяні потрібно було грати ще й другий матч. За це було страшно. Чесно кажучи, здавалося, що на четверту зустріч поставлять Завацьку. Ми всі засвоїли урок, що Катаріна може піднести приємний сюрприз, адже в матчах за збірну і в матчах за себе – це різні люди. Ймовірно, вона теж була не в найкращих кондиціях, Михайло Філіма про це точно ще розповість.

Матч №3
Ангеліна Калініна (Україна) – Аранча Рус (Нідерланди) – 6:4, 6:4

Другий ігровий день розпочався з матчу перших номерів і відчувалося, що перемога в першому поєдинку допомогла Ангеліні набути впевненості у своїх силах. Вона увійшла в матч без розкачки, швидко оформила брейк і до кінця першої партії не дала Аранчі жодного шансу зачепитися за свою подачу. Рахунок 6:4 здається близьким, але це не так, Калініна повністю контролювала ситуацію на корті.

У другій партії відразу взяти подачу представниці Нідерландів не вийшло, і з кожним геймом напруга зростала. У сьомому геймі Ангеліна зробила брейк, але Рус відповіла зворотним. Довелося ще раз брати подачу суперниці, після чого Аранча вже відігратися не змогла.

Матч №4
Даяна Ястремська (Україна) – Сюзан Ламенс (Нідерланди) – 4:6, 6:1, 7:5

Четвертий поєдинок цього протистояння для нас значив дуже багато. Ініціатива була за українською збірною, але в разі поразки шанси на перемогу команди Нідерландів різко зростали, обганяючи наші. Річ у тім, що парна комбінація із сестер Надії та Людмили Кіченок не найстабільніша. Вони є одноплановими тенісистками, і останнім часом разом грають рідко. А змагатися треба було проти Демі Схюрс, яка щойно приїхала з Канкуна, де грала на Підсумковому турнірі WTA. Тому грати такий п'ятий матч дуже не хотілося, хоча після першого сету у виконанні Ястремської було схоже на те, що його вже не уникнути.

Спочатку гра Даяни не викликала приємних емоцій, суперниця швидко повела 3:0, а потім 5:2. Українка на тлі нервів Ламенс впиралася в кінцівці, але партію все ж віддала. Відбившись у першому геймі другого сету, Ястремська заграла краще, спіймавши період, коли і суперниця давала більше шансів. Друга партія залишилася за нами, але абсолютно ніяких висновків із цього робити не слід було. Крім турніру в Козерках, де Даяна оформила два камбеки, у 2023-му вона програла всі 19 матчів, у яких поступалася в першому сеті. Вольові перемоги – це точно не фішка Ястремської.

Початок третього сету повністю підтвердив очікування. Рівень гри знизився, на перший план вийшли бійцівські якості. Дівчата ніяк не могли захистити хоча б одну свою подачу, першою це вдалося Сюзан у сьомому геймі. Даяна одразу ж зрівняла на 4:4, далі продовжився фестиваль брейків і тільки в 12-му геймі з другого разу українка подала на матч. До біса якість гри, потрібно подякувати Ястремській, що не опустила руки і боролася до кінця. Для Даяни це вже 7 перемога в 9 одиночних матчах за збірну. Хто б що не казав, але це топовий результат. А якщо згадати, що тут є перемоги над Свьонтек і Пегулою, то її резюме – взагалі космос.

Отже, наступного року наша збірна знову спробує свої сили в раунді Квалифікації, дуже б хотілося більш прихильного жереба, аніж команди США чи Чехії, який випадали нам у попередні роки. Звичайно ж, багато залежатиме і від нашого складу. На жаль, на відміну від американок і чешок, кожна втрата топ-гравця боляче б'є по наших амбіціях, у них вибір значно ширший.

Фінал Кубка Біллі Джин Кінг

З 7 по 12 листопада на закритих хардових кортах у Севільї грали найсильніші жіночі збірні світу. На груповій стадії було багато сюрпризів, наприклад, жодна з чотирьох сіяних команд, які очолювали свою групу, не змогла пробитися до півфіналу. І якщо в тому, що Швейцарію та США відчепила Чехія, нічого дивного немає, то інші результати здивували.

Збірна Словенії з Кайєю Юван і Тамарою Зіданшек за додатковими показниками виявилася сильнішою за команди Австралії та Казахстану. Канадки з Лейлою Фернандес і Мариною Стакушич розібрали на частини Іспанію та Польщу. За останніх не грала Іга Свьонтек, адже вона минулого тижня вирішувала куди важливіші завдання. Також здивували й італійки, які переграли Німеччину та Францію. І якщо у німкень склад далеко не топовий, то француженки зібрали непогану команду. Ключовою стала перемога Жасмін Паоліні над Каролін Гарсією. Паоліні, до речі, виграла всі свої матчі, крім фінального, і в 27 років показує найкращий теніс у своєму житті.

На стадії плей-оф несподіванки не закінчилися. Італія прогнозовано пройшла Словенію, а ось збірна Чехії поступилася молодим і зухвалим канадкам. Барбора Крейчикова обіграла 18-річну Марину Стакушич (6:2, 6:1) із третьої сотні рейтингу WTA, але Лейла Фернандес виявилася сильнішою за чемпіонку Вімблдону Маркету Вондроушову в трьох сетах (6:2, 2:6, 3:6). У парній зустрічі північноамериканки зробили неможливе, здолавши найкращий дует світового тенісу Крейчикова / Синякова. Постаралися все та ж Лейла Фернандес і Габріела Дабровскі (7:5, 7:6). Поразка була настільки прикрою для чешок, що Синякова прийняла рішення завершити виступ у дуеті з Крейчиковою. Вони не виключають, що колись ще гратимуть разом, але наступний сезон почнуть окремо. Марта Костюк цього року вже брала титул із Барборою в Бірмінгемі. Можливо, це шанс отримати топову напарницю, парний теніс Марті завжди був до душі.

У фінальному протистоянні КБДК Марина Стакушич, оговтавшись після поразки від Крейчикової, несподівано обіграла Мартіну Тревізан, а Фернандес розібралася з Паоліні. Фантастичний виступ збірної Канади, більше сказати нічого. Тільки торік канадці виграли Кубок Девіса, і відразу ще один великий успіх. Також врахуйте, що до 2019 року в канадців взагалі не було жодного фіналу ні в чоловіків, ні в жінок. Ежені Бушар, яка теж доклала руку до перемоги, навіть заявила, що зараз теніс у Канаді – другий за популярністю вид спорту після хокею. Як бачимо, 10-15 років активного розвитку виду спорту в країні дає феноменальний результат. До речі, команда-переможець отримає ще й 2.4 мільйона доларів призових.

Фінал Кубка Біллі Джин Кінг. Розклад і результати

ATP 250 Мец / Софія

У чоловіків за тиждень до Підсумкового турніру ATP було не так цікаво. На хардових турнірах у Франції та Болгарії склад учасників як для змагань такої категорії був непоганий, але не більше.

У Меці перемогу святкував 25-річний Уго Умбер. Цікаво, що він є уродженцем цього французького міста і з дитинства мріяв виграти ці змагання. Для француза це був четвертий фінал турніру ATP і четверта перемога. У матчі за титул Уго розібрався з «нейтральним» тенісистом Александром Шевченком, той від злості навіть зламав ракетку. Утім, нічого нового. Також на цьому турнірі завершив кар'єру 34-річний німець Пітер Гойовчик, який заходив до топ-40 світового рейтингу і брав один титул на рівні ATP. В останньому своєму матчі він програв чемпіону юніорського Australian Open 2020 Харольду Майо з Франції, який у Меці вперше в кар'єрі дійшов до 1/4 фіналу змагань ATP. До цього в нього була лише одна перемога в основному турі.

Ще один 34-річний тенісист Адріан Маннаріно не поспішає завершувати кар'єру і взяв цього сезону вже третій титул, до цього року він виграв лише два. У поєдинку за титул у Софії він здолав Джека Дрейпера, для британця це був перший фінал такого рівня. Сам Маннаріно вважає, що за роки кар'єри краще бити по м'ячу не став, але з віком став краще розуміти гру.

Віталій Сачко в Софії виграв два матчі кваліфікації, а в основі поступився австрійцю Себастьяну Офнеру. Ілля Марченко у фіналі відбору програв Теренсу Атману з Франції. На цьому ж турнірі в парному розряді Денис Молчанов у дуеті з представником Казахстану Андрєєм Голубєвим дійшов до 1/4 фіналу.

Турніри ATP Challenger Tour та ITF

Олексій Крутих пройшов кваліфікацію на челенджері в Гельсінкі, але в першому раунді основи його переграв Максимільян Нойкріст з Австрії.

Юлія Стародубцева грала на ґрунтовому турнірі ITF W100 у Чарльстоні, але в першому раунді програла восьмій сіяній Енн Лі зі США.

Олександра Олійникова виступила на ґрунтовому турнірі ITF W40 в Іракліоні (Греція). Пройшовши кваліфікаційний бар'єр, у стартовому матчі основи вона здолала співвітчизницю Анастасію Соболєву, але в другому раунді поступилася Єкатерині Макаровій.

На 25-тисячнику ITF у Шарм-еш-Шейху в матчі за титул змагалися українці Юрій Джавакян і Вадим Урсу. 30-річний Джавакян здобув перемогу в трьох партіях 7:6(2), 2:6, 6:2, вигравши дебютний титул ITF.

Ілля Білобородько та В'ячеслав Бєлінський стали переможцями парного розряду на турнірі ITF M15 в Антальї. У матчі за титул українці, посіяні під третім номером, виявилися сильнішими за румунський дует Калін Манда / Михай Разван Марінеску (7:6, 6:3). Для Іллі та В'ячеслава це був другий спільний титул.

Юніори

Українці непогано виступили на турнірі ITF J100 у Нікосії. Софія Криворучко взяла титул в одиночному розряді, перегравши у фіналі першу ракетку турніру Лайму Владсон (0:6, 6:1, 6:3). Нікіта Білозерцев виграв одиночний розряд, а також став фіналістом у парному розряді. Марія Ємшанова також стала призеркою парного турніру.

Поліна Гуменюк виграла турнір ITF J30 у німецькому Лаймені.

Цього тижня відбувся підсумковий турнір серії Svitolina & Stakhovskyi Tennis Tour U14 by Nova Post, який проходив ТК «Marina» під Києвом. Чемпіонкою серед дівчат стала киянка Дар'я Білик, у змаганні хлопців виграв Єгор Нікіфоров, він теж із Києва. Переможець і переможниця отримають грантову допомогу в розмірі 126 142 грн. Через повітряну тривогу офіційне нагородження довелося провести в спеціальному укритті, такі реалії українського тенісу.

Поза кортом

Еліна Світоліна, окрім відвідування свого юніорського турніру, побувала також у Дніпрі та в Харкові, де відвідала тенісний клуб «Унікорт». Еліна зустрілася і з військовослужбовцями добровольчого підрозділу «Хартія», який вона підтримує з перших днів повномасштабної війни. Також Світоліна заявила, що в майбутньому планує грати за збірну, зокрема й на Олімпіаді в Парижі.

Не зовсім «поза кортом», але Анетт Контавейт остаточно пішла з тенісу, зігравши прощальний матч проти Онс Жабер із Тунісу. Зустріч відбулася в Таллінні, естонка програла з рахунком 4:6, 6:4, 7-10. Якщо хто забув, 27-річна Контавейт не так давно була другою ракеткою світу в одиночному розряді, але завершила кар'єру через дегенерацію поперекового диска в спині.

Колишня тенісистка топ-100 Фернанда Контрерас Гомес випустила свою першу книжку, яку вона почала писати книгу в розпал пандемії. Книга мексиканки – це роман у жанрі фентезі з вкрапленнями історичної фантастики.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.