Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 03 листопада 2023, 10:58
8176
3

«Він стане найвидатнішим». Як Роналдіньо допомагав Мессі робити перші кроки

The Athletic – про історію дружби двох легенд із різних поколінь

| Оновлено 03 листопада 2023, 10:58
8176
3
«Він стане найвидатнішим». Як Роналдіньо допомагав Мессі робити перші кроки
Getty Images/Global Images Ukraine. Мессі та Роналдіньо

Влітку 2006 року «Барселона» здійснювала передсезонне турне Америкою.

Роналдіньо, на той момент чинний володар Золотого м'яча, який щойно привів «Барсу» до титулів Ліги чемпіонів і Ла Ліги під керівництвом Франка Райкаарда, вирушив провідати старого друга і взяв із собою нового знайомого.

«Рональдіньо, який був моїм хорошим другом, сказав: «Я познайомлю тебе з гравцем, який стане найвидатнішим гравцем усіх часів», – згадував через роки Кобі Браянт.

«Я відповів: «Що? Ти найкращий». Але він сказав: «Ні, ні. Ось цей хлопець буде найкращим». І цим хлопцем виявився Ліонель Мессі».

Мессі вже близько року був гравцем основи «Барси» і щойно повернувся з чемпіонату світу, де грав у збірній Аргентини. Але йому тільки виповнилося 19 років, і, хоча більшість людей були впевнені, що хлопець сильний, мало хто знав, наскільки.

А ось Роналдіньо, схоже, був у цьому впевнений.

«Я, Деку і вся команда стежили за Лео ще з молодіжної команди, ходили дивитися його ігри», – розповідає Роналдіньо в інтерв'ю The Athletic. «Ми вже тоді припускали, що він буде найкращим».

І як же він мав рацію: у понеділок увечері Мессі у восьмий раз став володарем «Золотого м'яча». Можна з упевненістю стверджувати, що їхні стосунки стали важливим фактором, що вплинув на успіх Мессі. Почасти дружба, почасти братерство, почасти наставництво – все це зіграло набагато важливішу роль, ніж, можливо, багато хто думає.

У народі існує думка, що Роналдіньо був проданий «Барселоною», коли Пеп Гвардіола став її тренером у 2008 році, тому що вважав, що він погано впливає на Мессі.

Якоюсь мірою це справді так, але ширша мотивація відходу Роналдіньо полягала в його впливі на роздягальню загалом. На той час, на загальну думку, професіоналізм бразильця практично зійшов нанівець: його трудова етика впала, він не тренувався належним чином, що, звісно, було характерно для кількох гравців наприкінці терміну перебування в команді Райкаарда. Його нічні прогулянки стали частішими і почали негативно позначатися на його грі. Бразильський півзахисник Едмілсон приблизно в цей час говорив, що в роздягальні «Барси» є «чорні вівці».


Getty Images/Global Images Ukraine. Роналдіньо, Мессі та Ето'О

Коли Гвардіола став тренером «Барси», він вирішив, що Роналдіньо, Деку і Самюель Ето'О мають піти. Перші двоє пішли в «Мілан» і «Челсі» відповідно, а Ето'О залишився на рік, після чого перейшов у міланський «Інтер». «Настав час для «перезапуску» цієї роздягальні», – заявив Гвардіола в перший день свого керівництва.

У своїй книзі «Barca: The Making Of The Greatest Team In The World» Грем Хантер пише: «(Барселона) бачила, що молодому, вразливому Лео Мессі доведеться бути абсолютно надлюдиною, щоб не збитися зі шляху цих старших гравців, яких він не тільки обожнював, а й які ставилися до нього як до рідного».

Роналдіньо, зі свого боку, відкидає думку про те, що він міг би збити зі шляху молодого Мессі. «Це безглуздо», – сказав він, відповідаючи на запитання The Athletic.

І навіть якщо це правда, це не повинно затьмарювати тієї ключової ролі, яку зіграв Роналдіньо на початку кар'єри Мессі, допоміг йому пройти шлях від пульсуючого потенціалу до генія, що повністю сформувався, і тієї зворушливої дружби, яка склалася між ними.

Мессі було 16 років, але він виглядав ще молодшим, коли його привели на тренування в першу команду, і всі, хто приїхав подивитися на вундеркінда, виявилися вельми влучними. «Він був іншопланетянином», – сказав в інтерв'ю Sport французький нападник Людовік Жюлі. «Він убив нас усіх».


Getty Images/Global Images Ukraine. Мессі та Гвардіола

«Коли я побачив Роналдіньо, я подумав, що це найкращий футболіст, якого я коли-небудь бачив», – сказав Хенрік Ларссон у документальному фільмі BBC про Мессі, який вийшов в ефір незадовго до чемпіонату світу 2022 року. «До того самого дня».

Спочатку Райкаард був обережним із Мессі, але згодом старші гравці та тренери переконали його в необхідності переведення Мессі в першу команду на більш постійній основі. Він дебютував у матчі проти «Еспаньола» в жовтні 2004 року у віці 17 років.

Але якщо з ногами в нього було все гаразд, то з рештою – не дуже. Ті, хто був у той час у «Барсі», згадують про Мессі дві речі: він був безсумнівно обдарованим і неймовірно тихим, аж до німоти.

Роналдіньо розумів обидві ці особливості. Він постарався підійти до Мессі, щоб той почувався як удома і не був наляканий зірками, що оточували його. Він подбав про те, щоб Мессі зайняв місце поруч із ним у роздягальні. Він запрошував Мессі сісти за «бразильський стіл» під час вечері, жартуючи, що він єдиний аргентинець, якому вони дозволяють їсти разом із ними.

«Мій дебют був приблизно в тому ж віці, і я прекрасно знаю, як важко пробитися в роздягальню, повну дорослих, будучи талановитою дитиною», – сказав Роналдіньо в інтерв'ю Hunter. «Тому, щоб зняти з нього напругу, я ставлюся до нього як до молодшого брата, і ми намагаємося жартувати з ним, щоб усе було якомога природніше. Я просто проявляю дружбу».


Getty Images/Global Images Ukraine. Мессі та Роналдіньо

Частково він робив це тому, що знав, наскільки Мессі вже сильний – і яким стане. Він також знав, як важко бути Особливим, творчим гігантом, на якого рівняються всі інші гравці команди. Геній визнає генія.

«У той час Роналдіньо був головною людиною в роздягальні», – каже Ларссон. «Лео побачив, що потрібно робити, щоб бути головним».

Але Рональдіньо не вважає, що таке ставлення до нього характерне тільки для талантів з інших країн: він також відвів Максі Лопеса вбік, коли той тільки прийшов у клуб. Він сказав: «Що б тобі не знадобилося, я завжди готовий допомогти», – розповів Лопес в інтерв'ю BBC. «Точно так само він вчинив і з Лео. Вони були суперзірками, але вони були такими скромними. З Лео він розумів, що той стане одним із найкращих в історії. Він був поруч із ним кожен момент».

Не те щоб він звертався за особливо незрозумілими порадами. «Лео не потребує коментарів, – каже Роналдіньо, – тож єдина порада, яку я йому дав: грай із радістю та свободою. Просто грай із м'ячем біля своїх ніг, решта прийде сама собою».

Мессі взяв цю пораду на озброєння, сказавши «Hunter»: «Я намагаюся копіювати деякі речі, які робить Роналдіньо, але в основному я просто намагаюся грати в задоволення. Подивіться, як він завжди посміхається – це те, що відчуваю я. Для мене гра у футбол завжди означала радість і щастя, і саме тому я займаюся ним».

Протягом сезону 2004/2005 Райкаард поступово вводив Мессі до складу першої команди. Його перший вихід в основі відбувся в матчі Ліги чемпіонів проти донецького «Шахтаря», а в чемпіонаті він обмежився лише кількома короткочасними виходами на заміну, в тому числі через травми.

Останній із них відбувся 1 травня на «Камп Ноу» в матчі проти «Альбасете». Мессі замінив Ето'О на 88-й хвилині, і Роналдіньо, здавалося, весь час гри, що залишився, намагався допомогти молодому гравцеві забити гол.

І йому це майже вдалося вже через кілька секунд після виходу Мессі на поле. Перед самим закінченням 90-ї хвилини Роналдіньо віддає м'яч на хід Мессі, який перекидає воротаря, і каталонська публіка приходить у лють. Але їхні святкування перериває прапорець судді. Роналдіньо посміхається і хитає головою. Судячи з повтору, Мессі, в гіршому випадку, був на одному рівні. Але це було дуже близько.

«Це змусило мене діяти», – сказав Мессі через багато років. Незабаром після цього Деку розігрує м'яч у лівому каналі, Мессі контролює його головою, штовхається із захисником, а потім віддає короткий пас Роналдіньо, який повторює черпакову передачу, зроблену кількома миттєвостями раніше. Мессі приймає м'яч, але зупиняється і дає йому відскочити, а потім м'яко, м'яко, м'яко піднімає його над воротарем Раулем Вальбуена. Цього разу прапорець судді залишається внизу.

Мессі тікає святкувати, але потім обертається і шукає свого наставника. Роналдіньо підбігає до нього, і Мессі застрибує йому на спину – це не зовсім передача естафети, але старший начебто демонстрував натовпу, що зібрався, свого майбутнього наступника.

«Коли я згадую цей момент, він стає особливим, – каже зараз Роналдіньо, – тому що саме з цього моменту почалася його кар'єра. Можливість брати участь у початку його історії – це прекрасно. Це було дуже природно, і мене переповнювала радість, коли я бачив, як молода людина, мій друг, досяг успіху, забивши свій перший гол».

«І, на моє щастя й удачу, гольовий пас був мій. Мене переповнює щастя усвідомлювати, що його перший гол прийшов з моїх ніг. Цей спогад ми ніколи не забудемо».

До цього моменту їхні стосунки стали дуже близькими. Вони були друзями, але водночас у них відчувалося братерство: старший показував молодому левеняті, як влаштований світ. У цьому був і наставницький аспект, який ніхто інший не зміг би реалізувати: людині з талантом Мессі потрібен був хтось, хто знав би, що таке бути найкращим у світі, бути тим, на кого дивляться всі – товариші по команді, суперники, ЗМІ, вболівальники.


Getty Images/Global Images Ukraine. Мессі та Роналдіньо

Найчастіше Роналдіньо, відповідаючи на запитання The Athletic, вживає слово «природний». Попри те, що для дружби цих двох людей було багато логічних і практичних причин, вона не була вимушеною: не було такого, що хтось тихо переговорив із Роналдіньо і сказав: «Приглянь за цим хлопцем, він буде особливим». Це просто сталося.

І це при тому, що обидва вони, м'яко кажучи, досить різні особистості. Волелюбний, товариський, іноді хаотичний, про якого сказати «він любив погуляти» буде настільки ж скромно, як «його перший дотик був пристойним». І тихий, стриманий, навіть інтровертивний сім'янин, який у перші роки не був замкненою людиною і, звісно ж, не раз супроводжував Роналдіньо на прогулянках містом, але зі своєю дружиною Антонеллою він живе з 21 року, а батьком уперше став у 25 років. За його власним зізнанням, повсякденне життя Мессі поза футболом відносно рутинне, навіть нудне.

«Футбол може дати нам це», – каже Роналдіньо, відповідаючи на запитання про відмінність характерів. «Ми так багато часу проводили разом, подорожуючи і граючи, що стали однією сім'єю, бо завжди були разом, сміялися і раділи. Він сидів поруч зі мною в роздягальні. Лео завжди був більш стриманим, але ми добре ладнаємо, і донині, коли нам вдається побачити один одного, це приносить радість».

Чи став би Мессі найвеличнішим гравцем світу без спрямовуючої руки Роналдіньо? Можливо. Знадобилося б щось вражаюче, щоб зупинити такого генія.

Але очевидно, що це були одні з найважливіших стосунків, які формували Мессі в ранньому віці. До моменту відходу Роналдіньо «Барселона» вже була командою Мессі. Хлопчик став чоловіком, і в цьому відношенні робота Роналдіньо була закінчена.

«Дуже приємно бачити, як друзі досягають своєї мрії», – каже Рональдіньо. «Це робить мене по-справжньому щасливим».

Нік Міллер, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Дніпро-1 – Кривбас. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 06 травня 2024, 06:00 4
Дніпро-1 – Кривбас. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

У підопічних Юрія Максимова у разі перемоги ще збережуться шанси на бронзові нагороди

Челсі – Вест Гем – 5:0. Мудрик і Ко познущались з суперника. Відеоогляд
Футбол | 05 травня 2024, 20:11 2
Челсі – Вест Гем – 5:0. Мудрик і Ко познущались з суперника. Відеоогляд

Дивіться найцікавіші моменти матчу 36-го туру АПЛ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Ось і рівень справжньої журналістики. Стаття супер! Дякую за переклад! За Барселону вболював тільки короткий період, коли там був Райкард і Рональдіньйо. Приємно було прочитати, що він і як людина був з великої літери. Для того, щоби молодий геній став великим, треба великого наставника. У Криштиану таким був сер Алекс, у Мессі, як виявляється, окрім Пепа, ще і Рональдіньйо. 
Octopus
Мы в те времена думали, кто это, что это, замена Роналдиньо, неужели? Как его вообще можно заменить, ему нет равных. Оказалось, что можно быть еще круче, чем Роналдиньо, по технике Месси уступает, скорее по артистизму работы с мячом, но вот скорость, интеллект, точность это все намного лучше, чем у Роналдиньо. Как у того, любое движение с мячом превращалось в праздник, так и у этого. Можно ли быть еще круче, чем Месси? Не уверен в этом, аргентинец достиг едва ли не максимума, на что способен отдельно взятый человек.
Интересно было узнать, что великий футболист Роналдиньо помог Месси стать величайшим футболистом всех времен.
SemenChu
Як свого часу для Діньйо наставником став Джей-Джей Окоча, так і він став таким для Мессі. Так, безумовно вони обидва всеодно б стали крутими і без таких вчителів, однак вони були б зовсім іншими. Гадаю, що без переймання отого суперконтролю м'яча в Діньйо, Мессі став би більш схожим до Кріштіано - швидким, наполегливим, ефективним, але не настільки видовищним.