Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
|
24865
65

Що це було, Шахтар?!

Валерій Василенко не втримався і кинув камінь у город і ван Леувена, і «гірників»

Що це було, Шахтар?!
ФК Шахтар. Патрік ван Леувен

Те, що було спочатку очевидно навіть для тих, хто носить рожеві окуляри, що апріорі не могло мироточити, нарешті вибило сльозу іншого штибу. Похапцем поставлений цього літа новим головним тренером «Шахтаря» Патрік ван Леувен так само похапцем відправлений додому.

Зізнаюся чесно: це якраз та ситуація, коли втриматися, щоб не зловтішатися, практично неможливо. Бо одразу все було пошито білими нитками, і навіть сліпий це міг бачити. Але в донецькому клубі дуже захотіли «неймовірно системного та професійного» наставника, і манівцями вициганили для себе колишнього тренера «Зорі».

Що ж, самі напросилися. Зловтішатимуся.

Ситуація пахнула погано, причому погано двічі ще тоді, на початку липня, коли нідерландець офіційно очолив «Шахтар». Одним розчерком пера вдалося зламати хорошу репутацію ван Леувена, збудовану за рік у луганській команді (втім, як і гру луганської команди), і накрити мокрою ковдрою Йовічевіча, який досяг з «помаранчево-чорними» можливого максимуму минулого сезону.

Лише повторю за метром нашого тренерського цеху Йожефом Сабо: «одним рішенням убили дві команди – і «Зорю», і «Шахтар».

Так, саме так зрештою і сталося. Але якщо в ситуації, що склалася, в даному контексті луганський клуб бачиться мимовільною жертвою, таким собі обдуреним баригами простачком на барахолці, що так чи інакше викликає, як мінімум, жаль, то донецький клуб викликає діаметрально протилежні емоції.

Мало того, що особисто мені «Шахтар» зараз не шкода з огляду на ту обставину, як саме карма наздогнала і «36-го» тренера, і його роботодавців. Особисто мені донецький клуб бачиться зараз у ролі відомої вдови, яка відшмагала себе самотужки. Вибачте мені за таку обурливу різкість.

Я знав, більше того, був упевнений, що у «Шахтарі» вміють чекати. Вміють давати шанс. Вміють перетерпіти смутні часи. Якби всього цього не було, то Луческу ніколи не виграв би з командою Кубок УЄФА. Раніше відведеного терміну покинули колектив би і Шустер, і Фонсека, і Каштру. І навіть Прокопенко.

У «Шахтарі» завжди давали зрозуміти, що тренер команди має право на помилку. І цим «Шахтар» імпонував, підкуповував.

Нинішній «Шахтар» підкуповує скоріше плутаниною, безладністю в питанні призначення головного тренера, ніж системністю та виваженістю.

Я не знаю, чому сталася така метаморфоза. Але можу припускати, що у клубі, окрім президента, є ще дві «вежі», які претендують вважатися наріжними – це генеральний директор та спортивний директор. І ось між цими двома директорами є негласне суперництво. І негласне вставлення один одному палиць у колеса.

Ігор Йовічевіч був креатурою Даріо Срни. Подейкують, саме колишній капітан «Шахтаря» переконав Ріната Ахметова, щоб команду очолив колишній тренер «Дніпра-1».

Йовічевіч негарно пішов із Дніпра, але зі своїми турнірними завданнями на новому місці впорався. Проте Сергій Палкін, ще один центр прийняття рішень у клубі, не був у захваті від ідеї запрошення хорватського фахівця. Креатура Сергія Анатолійовича – ван Леувен. І цю креатуру йому вдалося «продавити» на самому верху.

Патріка висмикнули приблизно так само, як і Йовічевіча. Але, на відміну від хорвата, нідерландець пішов, несолоно сьорбавши – на самому початку шляху, провівши на чолі команди лише 12 матчів.

Якби ван Леувена вирішили з якихось причин прибирати з посади, було б хоч трохи логічно, якби його прибрали після першої гучної помилки. Наприклад, після поразки від «Порту». Або після програшу «Ворсклі».

Але Патріка вигнали після того, як його команда створила чудовий камбек у виїзній грі проти «Антверпена». Після того, як у паузу в календарі нідерландець на чолі «Шахтаря» провів контрольний поєдинок проти «Руха» і планував матч чемпіонату проти ЛНЗ.

Ну, чесно, тут хоча б найменша логіка присутня?

***

Очевидно, щось там сталося, цієї перерви, між матчем ЛЧ з «Антверпеном» та грою УПЛ проти ЛНЗ. Можливо, ван Леувену відгукнулася втеча до рашки гравця молодіжної команди Роспутька? Можливо, у Ріната Леонідовича тільки зараз дійшли руки до команди, і він, не побачивши перспектив у нинішнього тренерського штабу, вирішив зіграти на випередження ось таким різким способом?

ФК Шахтар. Даріо Срна став виконуючим обов’язки головного тренера Шахтаря

В принципі, подібних «можливо» я можу придумати віз і ще візочок. І, напевно, у підсумку дійсно знайдеться по-справжньому серйозна причина, яка спонукала ФК «Шахтар» так різко відмовитися від послуг Патріка ван Леувена.

Але, як би там не було, станом на тут і зараз відставка нідерландського тренера виглядає як мінімум дивно. Будь-які залаштункові рішення, недомовки завжди породжують пересуди, двозначності. Наш випадок – не виняток.

На офіційному сайті донецького клубу – лише слова подяки Патріку та його штабу. Не питання, за що. Питання – чому. На це запитання немає відповіді. Якщо, знову ж таки, керуватися простою логікою. І раніше встановленою у клубі високою планкою довіри/терпіння до своїх тренерів.

Тепер ця планка опустилася до рівня плінтусу.

І, повторюся, зараз саме та ситуація, коли «Шахтар» не шкода. Бо самі винні.

Але чомусь мені здається, що на цьому парад нелогічностей у «Шахтарі» не закінчиться. Тимчасовим тренером команди став Срна. А потім постійним, якщо у спортдира щось піде не так, може стати наступна креатура Даріо (зараз просто його черга) – Ігор Тудор.

А це означає, що між двома керівними «вежами» клубу знову буде негласна холодна війна.

А війна ще ніколи не призводила до процвітання.

Оцініть матеріал
(117)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ШОВКОВСЬКИЙ: «Усім гравцям говорю – отримуйте насолоду від кожного епізоду»
Футбол | 05 травня 2024, 18:53 0
ШОВКОВСЬКИЙ: «Усім гравцям говорю – отримуйте насолоду від кожного епізоду»

Головний тренер «Динамо» дав прес-конференцію після матчу з «Колосом»

МУДРИК: «Я не реалізовую увесь свій потенціал із певних причин»
Футбол | 05 травня 2024, 12:05 19
МУДРИК: «Я не реалізовую увесь свій потенціал із певних причин»

Український вінгер «Челсі» розуміє, що може грати значно краще та ефективніше

Коментарі 65
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BekXan
Не готовий був Леувен до Шахтаря,помилка була покидати боєздатну Зарю в якій він зробив колектив.
wojsergivan
Теперь всем ясно кто гробит украинский футбол - Ахметов, а может этот любитель допинга срака???
Умник
Просто зажрались. 
Когда тебе повесили корону о лучшем менеджменте.
И так далее.
Я когда то говорил что падать будет очень больно.
Если раньше можно перечислить игроков шахтера лучших.
То сейчас это Судаков и игроки такого же плана как и все 16 команд.
И все таки это игрушка в руках одного человека.
Бросил руны о надо менять тренера поменяли. Логики здесь нет.
Как в фильме с Пьером Ришаром.
nicksaf
Было 7-1, есть 7-1 и будет 7-1. хоть срна, хоть другой. жульё оно и есть жульё.
ZANREGENT1993
Не болельщик Шахтёра но на увольнение прошлым летои Йовичевич ну никак не заработал. Да,к игре вопросы были но глобально нет. Выиграл УПЛ,вышел в ЛЧ. Что получится у Срны - посмотрим
Alex T
В очередной раз некрасиво дернули тренера и еще более выкинули 
FunnyCat_____
Барселона, Черноморец, Динамо, Барселона , Днепр, Полесье .
И перед ответкой с Барсой игра как раз с ДК
Лучше для сырны и не придумаешь !
Есть сразу возможность показать класс  
Galex
Куплять того шпанця з U-21.
turist86
Ну яким боком Леувен до Роспутька? 
Та швидше за все, він його навіть не бачив
Swed
Надо помнить что все наши ФК это ЧП, а не государственные предприятия.   И там КЗОТ это работодатель.
Alex Komnin
Про що стаття? Взагалі, це справа клубу. Автор "зловтішається". Враження, що йому 15 років. Хіба в Челсі, Тотенгемі, Наполі, Баварії...не так було. 
Виктор Алтухов
Предполагаю, что все очень просто. Кстати, статья так же примитивна, как и менеджмент Шахтера. Там давно мутит воду у руля команды Срна. Йовичевич, его креатура и земляк, выглядел, несмотря на победу в чемпионате, неубедительно, как неубедительно он выглядел перед этим в Днепре. Приглашение Ван Леувена было достижением для команды, но, по старой памяти о своем тренере Луческу, Леувену прикупили партию молодых южноамериканцев, которые были намного слабее своих украинцев. Леувен сразу не стал их ставить в основу, и, со стороны Срны, пошла бодяга. Команда постепенно росла, несмотря на отсутствие забивного форварда, на отказ от услуг сильного защитника Михайличенконо, на нежелание приобрести самого креативного напа прошлого чемпионата Русина, Срна, все же, продавил идею о приглашении очередного своего тренера. Очень жаль, ушел лучший тренер УПЛ и его карьера в Украине может закончиться. А Шахтер превратится в рядовую команду и такой будет, пока не выпрут Срну.
Remark
Це був геніальний хід геніального менеджера/управлінця 😁😉
Алекс 19
У Срны будет игра еще хуже 
Алекс 19
Если бы уволили голландца после очевидных провалов в упл перед матчем антверпеном то это поддавалось какойто логике но когда явно проигрышный матч за 3 е место в группе вдруг переломили то казалось де леувена руководство должно на руках носить 
FunnyCat_____
Григорчук послал видимо, вот и пришлось назначать допингового ковбоя, после очередной хотелки Ахметова.
Алекс 19
Отношение к людям как к рабам  Зачемто дергают тренеров из других команд .может эксперимент над психикой людей ?после этого врядли ктото захочет работать в шахтере 
New Zealander
Щось в статті все намішано докупи... І причому тут Розпутько?)) Радий дуже що Леувена нарешті зняли. Ну контраст між Леувеном і Йовічевічом по грі був очевидний неозброєним оком. Ще коли вони в кінці туру очну гру грали то Йовічевіч виграв у Зорі Леувена - 3:0. Тоді ж була й перемога над Дніпром 3-0. Срна казав що це виключно рішення Ахметова було змінити Йовічевіча. Якщо так то Ахметов зробив помилку. Тепер найголовніше повернути ту комбінаційну гру а також загравати усіх девятьох новачків що при Леувені не розвиваються зовсім.
vbrjkf
Стратегічно ляльковід виграв. Дніпро і Зорю прибрав з дороги,  В Динамо заслав "казачка", який розвалив клуб морально, тепер "командя" буде будувати гру "шахти" на провокативних діях на полі, на які він був мастак. Після такої, не гарно пахнучої ситуації в українському футболі, хто із закордонних тренерів захоче працювати в Україні? А в результаті страждає український футбол...