Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 жовтня 2023, 14:41
2973
3

ФЕДЕЦКИЙ: «Не подобається в Україні? Зібрали чемодани і пиз###те на росію»

Ексгравець збірної України – про запроданців в українському суспільстві

| Оновлено 14 жовтня 2023, 14:41
2973
3
ФЕДЕЦКИЙ: «Не подобається в Україні? Зібрали чемодани і пиз###те на росію»
ФК Металіст Харків. Артем Федецький

Колишний захисник «Шахтаря» та збірної України Артем Федецький поділився думкою щодо людей, які живуть в Україні, але мають сепаратистські погляди.

– Роспутько, Зубов, Віценець, Тимощук, Мампассі, Ордець, Бредун, Мармазов, Шарафутдінов – всі з «Шахтаря». Як гадаєте, чому в донецькому клубі так багато запроданців?
– Я не думаю, що потрібно рівняти всіх під футбольний клуб «Шахтар». Як не крути, але «Шахтар» з Донбасу, де війна триває з 2014 року. Хто був відданий Україні, переїхав з клубом на підконтрольну територію. Чому так багато зрадників, мені важко судити.

Колись я спілкувався із Мармазовим. Перед початком сепаратиських заворушень у 2014 році я спитав у нього: «Що у вас тут відбувається?». Він відповів: «Потрібно щось міняти». Я так і не зрозумів, що він хотів поміняти. У той час ще не було зрозуміло, що відбудеться шалена окупація росіянами нашої території.

Я не розумію людей, які живуть в Україні, і хочуть перетворити нашу країну на росію. Не подобається в Україні? Зібрали чемодани і пиз###те на росію! Там територія велика – в Сибіру вистачить місця всім зрадникам. Нам не потрібно пропагувати російські цінності, в України є своя багатогранна культура.

Тому у цей непростий час у мене викликають величезну повагу люди, які переходять на українську мову. Українці повинні цінувати ту культуру і землю, на якій вони народилися і живуть. Наші захисники віддають за їхню свободу найцінніше – своє життя.

– Давайте згадаємо ваш час у «Шахтарі». Яке було відношення у команді до україномовного Федецького?
– Коли я переїхав у 2000 році у «Шахтар», то в Донецьку не зовсім правильно ставилися до людей, які розмовляли українською. Однозначно не всі, але інколи я ловив на собі недружелюбні погляди.

Місцеві футболісти «Шахтаря» всіх гравців із заходу України називали «бандерівцями», мене – у тому числі. Але це не було з якоюсь злістю, скоріше прикол. У нас була дружня команда. Я тоді не сильно цікавився історією, тому не ображався. Коли вже трошки подорослішав, то почав вивчати історію і розуміти, хто такий Бандера і за що він боровся.

– Чому погляди мешканців Донбасу кардинально помінялися?
– Відповідь одна – російська пропаганда.

Раніше Артем Федецький розкритикував зрадника України Олександра Роспутька, який залишив донецький «Шахтар» і вирушив до росії.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nick.Grabowski
Населення України на початку 1990-х було 52 млн. 
Зараз сумнівно, що є хоча би 32 млн. 
А куди ж подівалися 20 млн українців з 1991 до 2022 рік?
І чому українці емігрують з України (ресурсно багатої, геополітично мирної, географічно різноманітної держави)?
А хто отримує вигоди, бенефіти та задоволення від життя в Україні (найбільш економічно відсталої та найбільш корумпованої держави Європи останні 30 років)?
Більшість мільярдерів та мультимільйонерів (з партії регіонів, опоблоку, ЗаЄДУ, ОЗПЖ та інших лицемірних псевдополітичних формувань) з України не звалюють (лише тікають на певний час, коли тут щось стається, пересидять та вертаються знову "тусіть"), хоча мають різноманітні можливості, величезні гроші, приватні літаки, нерухомість за кордоном. І, незважаючи на загальну бідноту 80% населення, корупцію та хаос - правлячі еліти при цьому всьому прекрасно себе почувають в Україні за будь-якої влади, за будь-якої ситуації в світі, за будь-якого курсу гривні тощо.
А які ж громадяни поїхали з України з 1991 до 2022 роки? Чому? Що їх мотивувало?