Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 05 жовтня 2023, 20:05
7563
36

Такий Шахтар нам потрібен. Якщо перемога в Антверпені – не випадковість

Валерій Василенко – про героїчний камбек «гірників», і про те, як бути далі

| Оновлено 05 жовтня 2023, 20:05
7563
36
Такий Шахтар нам потрібен. Якщо перемога в Антверпені – не випадковість
ФК Шахтар

Перемога будь-якої команди з рахунком 3:2 після того, як ця команда «горіла» 0:2, це справжній футбольний героїзм. Можливо, топові європейські колективи можуть похвалитися рясністю подібних камбеків, але для українських команд – таке на диво. Зокрема для «Шахтаря» (перший випадок).

Однак у даному моменті я б на чільне місце ставив не стільки героїчний відіграш після вщент програного першого тайму, скільки те, як саме була досягнута перемога в Антверпені.

На мій погляд, так емоційно «Шахтар» за нинішнього тренера ще не діяв. Це «запальничка» Йовичевіч, танцюючи та пурхаючи на брівці, міг передати свій шалений заряд своїм підопічним. А «антична статуя» ван Леувен на подібну поведінку апріорі не здатен.

Тим не менш, саме нідерландський фахівець зумів-таки знайти необхідний інструментарій, який у підсумку став запорукою героїчної звитяги.

За словами Тараса Степаненка, у перерві матчу відбулася «чоловіча розмова», і ван Леувен сказав «пару слів». І «Шахтар» перевтілився. Причому перетворився як емоційно, і тактично. У чому також, природно, заслуга головного тренера.

Проте, віддаючи належне наставникові «гірників» за «роботу над помилками» у перерві між таймами, обов'язково потрібно уточнити, що до цих помилок не в останню чергу привів саме ван Леувен.

На перший тайм проти «Антверпена» чемпіон України вийшов таким самим розбалансованим, як і на матч проти «Порту», і на гру проти «Ворскли». Та й на багато інших матчів цього сезону.

«Шахтар» вийшов на цю гру на якомусь автоматі. Рухи завчені, наче у манекена, дії обмежені, наче у мікроавтобуса на парковці біля під'їзду.

Я розумію, що вішати всіх собак у цьому випадку на ван Леувена навряд чи потрібно. Особливо у плані дій шахтарського захисту – такого прохідного двору у «помаранчево-чорних» я не пам'ятаю з часів незабутнього Віктора Прокопенка.

Але надто зручною мішенню бачиться постать Патріка ван Леувена: постать незграбна, відчужена, холодна, яка не збуджує ні інтересу особливого, ні співчуття.

Проте за мотивами конкретної «п'єси» ван Леувену обов'язково потрібно віддати належне. Не лише за «естетичне» перевтілення, а й за «матчастину».

Повторюся: головний тренер «Шахтаря» певним чином видозмінив тактичний малюнок гри своєї команди у другій половині зустрічі. Насамперед йдеться про гру флангових виконавців – як захисників, так і півзахисників. Змінилася трохи і роль Судакова, який став більше інтегрованим у творення. Нарешті «прокинувся» Сікан – дуже вчасно.

ФК Шахтар. Патрік ван Леувен

Всі ці чудові перетворення, а також розслабленість «Антверпена», і призвели до такого симпатичного для нас підсумкового рахунку.

Особливо хотів би наголосити на грі чемпіона Бельгії. За словами героя матчу Сікана, суперник «трохи розслабився в другому таймі, і ми змогли перевернути гру».

Не хочеться колупатися в «якби та якщо», але мені чомусь здається, що якби на місці команди ван Боммела була будь-яка інша команда з нашої групи (а може, і не тільки з нашої), «Шахтар» знову згріб би на повну. Все-таки міжнародного, конкретно – лігочемпіонського – досвіду ця непогана команда практично не має. Ось вона й дозволила собі перестати грати після 2:0. А не перестала б грати, і не виключено, що з «гірниками» було б те, що в їхній грі у відповідь проти «Феєнорда».

Але добре те, що добре кінчається. Для нас добре. Хоча «Антверпену» по-людськи можна поспівчувати. Мені здається, на нічию «червоні» награли. Точніше, заслужили її. І здобули реальний шанс її вигризти, але з пенальті не зрослося. Так буває. Знов-таки, відсутність досвіду, проблема зростання тощо.

«Шахтареві» ж – респект. За те, що майже вийшло фіаско, а зрештою все завершилося феєрією.

ФК Шахтар

Хочеться сподіватися, що героїчна, по суті, гра в Антверпені надасть донецькій команді такий необхідний імпульс надалі. Хоча «подальше», якщо відверто, все одно не виглядає оптимістично. Насамперед, у Лізі чемпіонів. Це я про «спарку» проти «Барселони». Але чим чорт не жартує.

Після цієї знакової перемоги, напевно, поки що затихнуть розмови і щодо майбутнього ван Леувена в «Шахтарі». Ну у кого, скажіть мені, підніметься рука прибрати тренера після такого визначного камбеку.

І тут ми підходимо до найпарадоксальнішого моменту оповіді. Якщо раптом так станеться, що «антверпенське диво» за фактом стане банальним винятком із правил, звичайним збігом обставин і ні до чого доброго не приведе, то краще б його й не було. Навіщо так довго мучитися – краще одразу різати, адже ще не по живому. Це я про ван Леувена.

Хоча хто ж його зараз прибере – він же пам'ятник!

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

На якому місці Ребров? Рейтинг тренерів збірних, які зіграють на Євро-2024
Футбол | 07 травня 2024, 22:45 4
На якому місці Ребров? Рейтинг тренерів збірних, які зіграють на Євро-2024

Наставник національної команди України посідає 19-те місце, лідер – Дідьє Дешам

Воїн завоював трофей. Визначено чемпіона світу 2024 зі снукеру
Снукер | 07 травня 2024, 06:23 2
Воїн завоював трофей. Визначено чемпіона світу 2024 зі снукеру

Англієць Кайрен Вілсон у фіналі з рахунком 18:14 обіграв Джека Джонса

Коментарі 36
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mastorent
та случайно конечно. спасибо вратарю бельгиосов. но победителей не судят. порадовались и дальше живём. фигня всё это. важное - на фронте.
New Zealander
Я хоч і вболівальник Шахтаря але було б глупо говорити що перемога Шахтаря - не випадковість. Судіть самі - якби не рикошет після удару зі штрафного від Ракицького або дитяча помилка воротаря у момент третього голу чи  забите пенальті в кінці гри ( і це лише частина з того де Шахтарю посміхнулась фортуна) то чи так само ми б всі хвалили Шахтар після цієї гри і чи були б у нас такі самі емоції від поразки 2-1 чи 3-1? Сумніваюся. Тому Леувена треба міняти це однозначно. Поки Леувен у Шахті - кожна гра навіть з Ворсклами це буде валідол.
Gargantua
тут двойственное впечатление.
во втором тайме Шахтер включил прессинг и заставил соперника ошибаться. Но прессинг и территориальное преимущество это еще не гол.  А все голы стали результатом не высокого индивидуального мастерства или хитрых комбинаций, а связаны со случайностями: рикошет от перекладины первый гол, срезка игрока в стенке второй гол, сон разума вратаря третий гол.
А теперь вспомните прошлый сезон в ЛЧ?  комедия ошибок игроков Лейпцига в первом матче, глупая ошибка игрока Ренна в конце матча. А гол Ракицкого ягодицами? 
Сергей Литвиненко
Ну випадковість ,звичайно,але як же приємно вигравати таку гру.Від Шахтаря залишилися лише руїни,і тільки такі перемоги нас чекають найближчим часом,рідко але все ж будуть,хлопці молодці 
Remark
Хм... не прийміть за хейтерство, але насправді Вам потрібен такий Шахтар?
adidas777
Швидше за все це випадковість та виключення з правил.Але після такого кам бека навряд чи тренера звільнять.Думаю, цю ЛЧ він дограє до кінця групового етапу.
Максимально може бути вихід у весняну частину ЛЕ.
В УПЛ, швидше за все, шанси на чемпіонсто вже будуть втрачені до зими.
І буде звільнення у зимове міжсезоння.
BEAN
Пока Шахтер Леувена напоминает Шахтер Йовичевича лишь таким же диким фартом...
nicksaf
Ні, не потрібен. Програє з великим рахунком і бедете писати зовсім навпаки.
Олександр
3 е место не гарантировано 
Алекс 19
Могут бельгийцы в конце выиграть у барселоны 
Swed
Вся  наша жизнь - случайность.  С момента зачатия.
232121
Антверпен _це не команда, таке враження, що їхніх...гравців десь набирали  біля автовокзалу, такі помилки для ліги чемпіонів, це просто позорище, було б добре, якщо б НАВАЛИЛИ голів з вісім, як таке нещастя може виграти чемпіонат??? ⚽⚽⚽
WildeKater
Вам може і потрібен, нам байдуже))
DK1961
Отскочили. Но эта безусловная случайность гарантирует (скорее всего) 3 место в группе