Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга конференцій
| Оновлено 05 жовтня 2023, 17:37
2838
8

«Сяючі» з Країни опівнічного сонця. Що потрібно знати про Брейдаблік

Представляємо суперника «Зорі» у Лізі конференцій

| Оновлено 05 жовтня 2023, 17:37
2838
8
«Сяючі» з Країни опівнічного сонця. Що потрібно знати про Брейдаблік
mbl.is. Брейдаблік

«…Є там місце, що Брейдаблік зветься.
Нема прекраснішої обителі на небесах…»
(Сноррі Стурлуссон, Прозаїчна Едда).

«Брейдаблік» із далекої та таємничої Ісландії… Рідко суперниками українських клубів стають команди з цієї північної країни, країни льодовиків та гейзерів, міфів та легенд, країни із найстарішим у світі парламентом – ісландський Альтінг існує з 930 року практично безперервно. Лише у першій половині 19-го століття не засідав. Ісландія – країна з мовою, яка збереглася у практично незмінному вигляді з того часу, як вікінги під проводом Ейріка Рудого вперше висадилися на цій землі. Завдяки цьому будь-який ісландець легко читає древні саги так, як вони були записані і будь-яка ісландська дитина легко скаже, хто з його предків першим ступив на берег Ісландії.

«Брейдаблік», звичайно, не такий старий, як Альтінг чи саги, свою історію він веде з 1950-го року. Але саме його ім'я переносить у нас за часів вікінгів та скальдів, асів та ванів, йотунів та конунгів. З нього ми і почнемо нашу розповідь.

Загадкова літера або невеликий екскурс у лінгвістику

Назва ісландського клубу в оригіналі виглядає так: «Breiðablik». У середині його, немов у серці, одна з тих літер, які підкреслюють вік ісландської мови та її незмінність упродовж багатьох століть. Ця буква «ð», яка називається Ет, у старі часи була і в англійській мові, але до кінця 17-го століття з розвитком друку вона поступово вийшла з обігу, поступившись місцем диграфу «th». Він і до цього дня позначає в англійській мові звук, який в ісландському позначається буквою Ет. З тією лише різницею, що якщо в ісландській мові буква Ет укладена між голосними, то вона звучить, як щось середнє між д і з. Тому суперника «Зорі» можна називати «Брейдаблік» або «Брейзаблік» з наголосом на перший склад - і те, і інше буде недалеко від істини.

Обитель сяючого, або що таке Брейдаблік

Назва суперника «Зорі» – пряме посилання до скандинавської міфології та стародавніх саг. «Те, що світить далеко» або «Сяючий широко» – таке його значення. Яскрава назва для клубу, який за свою історію лише двічі вигравав національний чемпіонат і трохи більше десяти років, як грає в єврокубках.

У скандинавській міфології «Брейдабліком» називалася обитель бога Балдра, одного з асів, сина Одіна та Фрігг, брата Локі. Дах обителі Балдра та його дружини Нанни – зі срібла, а колони – із золота. У поемі Грімнісмол із безіменної збірки, що стала відомою, як Поетична Едда, читаємо такі рядки:

«…Сьомий – Брейдаблік,
Там Балдра обитель
У країні, що, знаю, така чиста
І вільна від злої долі…»

Згадується Брейдаблік і в Прозовій чи Молодшій Едді Сноррі Стурлуссона:

«…Він живе в місці, що Брейдаблік зветься
На небесах воно і немає там місця нічому нечистому ... »

Вже у цих двох цитатах відчувається, що Брейдаблік – місце, яке сяє своєю красою так, що його знають дуже далеко. Напевно, тому палац Балдра, бога, який був такий гарний і чистий душею, що від нього виходило сяйво, багато століть дав ісландському клубу не тільки ім'я, а й прізвисько «Blikar» – «Сяючі».

Брейдаблік із Копавогюра, коротка історія

Історія «Брейдабліка» не така давня, як поезія скальдів. До 2005 року клуб із південного передмістя Рейк'явіка був типовою командою-ліфтом між першим та другим дивізіонами чемпіонату Ісландії. Лише 2006-го року розпочалося піднесення цієї команди до вершин ісландського футболу. І було воно швидким – вже 2010-го «Сяючі» виграли чемпіонат Ісландії та дебютували в єврокубках, програвши шотландському «Мазервеллу» у другому кваліфікаційному раунді Ліги Європи.

Getty Images/Global Images Ukraine. «Копавегсвеллюр», домашній стадіон «Брейдабліка»(
Getty Images/Global Images Ukraine. «Копавегсвеллюр», домашній стадіон «Брейдабліка»

У сезоні 2013-14 «Сяючі» розпочали Лігу Європи з першого раунду кваліфікації та пройшли до третього раунду, вперше зігравши проти більш ніж однієї команди. При цьому в другому раунді вибили австрійський «Штурм», а в третьому поступилися казахстанському «Актобе» лише у серії пенальті. А починаючи з 2021-го року «Брейдаблік» бореться за вихід до групового раунду єврокубків, попутно вдруге вигравши національний чемпіонат, і цього сезону йому це вдалося. Вперше у своїй історії клуб із Копавогюру зіграє у груповому раунді Ліги конференцій.

Склад «Сяючих» – воротарі

1. Антон Ейнарссон, 12. Брюньяр Брагасон, 35. Хільмар Хельгасон, Йон Сімонарсон

Основний воротар «Брейдабліка» – 29-річний Антон Ейнарссон. Нинішнього сезону він зіграв 24 матчі в національному чемпіонаті. Досвідчений голкіпер, який, однак, грав лише в Ісландії. У «Брейдаблік» прийшов у 2020-му році з «Валюра», звідки навіть викликався до збірної Ісландії, за яку зіграв два матчі. У нинішній єврокубковій кампанії Ейнарссон пропустив 19 голів у 10 матчах, з яких чотири відіграв без пропущених голів. Так що Ейнарссон може або пропустити і відразу багато, або виявитись непробивним з однаковою ймовірністю.

Getty Images/Global Images Ukraine. Антон Эйнарссон
Getty Images/Global Images Ukraine. Антон Ейнарссон

Дублер Ейнарссона – 23-річний Брюньяр Брагасон, який лише торік дебютував у складі «Сяючих», куди перейшов також у 2020-му році з «Вікінгюр Олафсвіка». У нинішньому сезоні став отримувати більше ігрового часу, у тому числі – зіграв у матчі-відповіді, домашньому матчі третього раунду кваліфікації Ліги Європи проти боснійського «Зринськи», і не пропустив. Сталося це після виїзних 2:6 з Ейнарссоном у воротах, тож ісландцям не надто допомогло.

Є в заявці «Брейдабліка» ще два воротарі – 18-річний новачок клубу Хільмар Хельгасон, який час від часу потрапляє на лаву запасних, і зовсім молодий, 16-річний вихованець Йон Симонарсон, якого тільки почали підпускати до роботи з першою командою. 27 серпня у матчі національного чемпіонату проти столичного «Вікінгюра» Сімонарсон вперше потрапив у заявку на гру.

Склад «Сяючих» – захисники

4. Дамір Мумінович, 5. Арнор Адальстейнссон, 7. Хоскюлдюр Гуннлаугссон, 21. Віктор Маргеірсон, 25. Давид Інгварссон, 26. Асгеїр Оррасон, 28. Олівер Стефанссон.

У захисті «Брейдабліка» явно виділяється основна трійка – Дамір Мумінович, Хоскюлдюр Гуннлаугссон та Віктор Маргейрссон. Гуннлаугсон, капітан команди, відповідає за правий фланг – це його рідна позиція. Серб за походженням, але ісландець за паспортом, ветеран та рекордсмен команди за кількістю зіграних матчів Мумінович та Маргейрссон грають у центрі. І так – найчастіше. Цілком імовірно, що ця трійця вийде проти «Зорі».

А ось позиція лівого захисника у «Сяючих» – загадка. Номінальний лівий захисник у складі один – Давид Інгварссон, але він найчастіше виходить на заміну, а зі старту ліворуч у захисті грає номінальний центральний півзахисник Андрі Йеоман. Загадка у загадці. Інгварссон, до речі, дуже універсальний – може і лівого півзахисника зіграти, і лівого вінгера.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дамир Муминович
Getty Images/Global Images Ukraine. Дамір Мумінович

Може зліва з'явитися і номінальний центральний захисник Арнор Адальстейнссон, але в цьому нічого загадкового – для Адальстейнссона позиція лівого захисника друга після рідної. В останніх матчах чемпіонату Ісландії на лівий фланг переходив Гуннлаугссон і тоді його місце праворуч займав – ще одна загадка «Сяючих» – номінальний опорник Антон Людвікссон. Він же зіграв на позиції правого захисника у матчі проти «Маккабі», а Гуннлаугссон пішов у центр півзахисту.

Зрештою, Олівер Стефанссон та Асгейр Оррасон – це вже глибокий запас. Обидва – центральні захисники, Оррасон може зіграти також праворуч. Стефанссон час від часу отримує ігровий час, а проти санмаринського «Тре Пенне» навіть вийшов у старті в парі з Муміновичем, а Оррасон цього сезону сидить на лаві запасних.

Склад «Сяючих» – півзахисники

3. Олівер Сігурйонссон, 6. Александер Сігурдарсон, 8. Віктор Ейнарссон, 9. Патрік Йоханнесен (Фарерські Острови), 11. Гіслі Ейольфссон, 13. Антон Людвікссон, 14. Ясон Сванторссон, 15. Агуст Торстейнссон, 16. Дагюр Ф'єльстед, 19. Атлі Гуннарссон, 22. Агуст Хлюнссон, 27. Ейрікюр Бек, 30. Андрі Йеоман, Віктор Петурссон, Габріель Снар.

Головний тренер «Брейдабліка» Оскар Торвальдссон – не прихильник якоїсь конкретної розстановки гравців у півзахисті. У нинішній єврокубковій кампанії «Сяючі» використали як мінімум дві розстановки, будь-яку з яких Торвальдссон може застосувати проти «Зорі» з однаковою ймовірністю. І в будь-якій із цих розстановок лише кілька гравців будуть на полі практично гарантовано.

Якщо Торвальдссон обере схему 4-2-3-1, якою він грав проти «Маккабі», то в опорній зоні, найімовірніше, зіграють Александер Сігурдарссон та Олівер Сігурйонссон. Принаймні – вони з'являлися в такому розташуванні найчастіше. Проти чорногорської «Будучності» Сігурдарссон грав лівого атакуючого півзахисника, а на його місце в опорній зоні – Андрі Йеоман, а проти «Маккабі» – Гуннлаугссон замість Сігурйонссона.

Інша річ – трійка атакуючих хавів. Тут найчастіше з'являються найкращий асистент команди Віктор Ейнарссон, здатний зіграти праворуч або ліворуч при номінальній позиції в центрі, і найкращий бомбардир Гіслі Ейольфссон, який зазвичай грає в центрі, але може зіграти ліворуч. Якщо Ейнарссон грав ліворуч, то праворуч виходив Ясон Сванторссон.

Проти «Тре Пенне» Ейольфссон зіграв ліворуч, Еінарссон – справа, а в центрі вийшов нечастий гість у стартовому складі Агуст Хлюнссон, а проти «Маккабі» лівого півзахисника зіграв номінальний форвард Клемінт Олсен.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гисли Эйольфссон
Getty Images/Global Images Ukraine. Гіслі Ейольфссон

Друга розстановка у розпорядженні Оскара Торвальдссона – атакуючі 4-3-3. У цьому випадку Сігурйонссон стає єдиним опорником, Ейольфсон практично напевно зіграє одного з пари центральних півзахисників. Другим у цій парі найчастіше виходить Антон Людвікссон, але може з'явитися і Ейнарссон, як було у першому матчі проти ірландського «Шамрока», або Ейнарссон та Людвікссон зіграють у парі, як було проти «Маккабі».

В атакуючій групі праворуч виходить Сванторссон, гравець суто атакуючий, якого іноді вказують навіть як форварда, а зліва Торвальдссон може випустити будь-кого. У п'яти матчах із розстановкою атакуючі 4-3-3 ліворуч по черзі зіграли номінальний форвард Крістін Стеіндорссон, Еінарссон, Ігнварссон, ще один номінальний форвард Олсен та Ейольфссон. Чергова загадка «Сяючих».

Нарешті, Торвальдссон може виставити конфігурацію 4-3-3 захисну, як було у матчі-відповіді проти «Копенгагена». Тоді Сігурйонссон та Людвікссон зіграли опорників, Ейольфссон – центрального півзахисника, а Ейнарссон та Сванторссон – на флангах у атакуючій групі.

Склад «Сяючих» – нападники

2. Крістофер Палссон, 10. Крістінн Стейндорссон, 18. Ейтор Велер, 20. Клемінт Олсен (Фарерські Острови), 23. Крістофер Крістінссон, Арнар Арнарссон

«Брейдаблік» грає в одного форварда, і це аксіома. І на цю позицію Торвальдссон має дві практично рівнозначні кандидатури. Фаререць Клемінт Олсен - другий бомбардир нинішнього складу «Сяючих» з шістьма забитими голами (більше - тільки у Ейольфсона, який забив сім голів) і другий асистент (спільно зі Сванторссоном, Людвікссоном і тим самим Ейольфссоном) з чотирма результативними передачами (більше – лише в Ейнарссона, який зробив п'ять асистів).

Саме фаререць грав на вістрі в матчі проти «Маккабі», перед яким шість матчів поспіль на цій позиції виходив Крістін Стейндорссон, чия результативність далека від Олсена, але чотири результативні передачі в нинішній єврокубковій кампанії він зробив.

Крістофер Крістінссон і Ейтор Велер – найближчий запас. Обидва регулярно виходять на заміну, Крістінссон навіть забивав у внутрішніх змаганнях. А Крістофер Палссон та Арнар Арнарссон – віддалене майбутнє атаки «Сяючих».

Чого чекати від «Сяючих»

Як бачимо, «Брейдаблік» – цікава команда, в якій поважають універсалізм та можливість зіграти навіть на далеких від рідної позиціях. Тому передбачити, яку загадку «Сяючі» загадають «Зорі» на полі, дуже складно, і чи впорається з цією загадкою український клуб – непросто.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті оцінив матч із Реалом Сосьєдад, в якому він не випустив Луніна
Футбол | 27 квітня 2024, 07:01 2
Анчелотті оцінив матч із Реалом Сосьєдад, в якому він не випустив Луніна

Карло прокоментував мінімальну перемогу королівського клубу (1:0)

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 20
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Rzechpospolita
Цікава стаття, яка навіть може буде цікава тим людям, котрі і не дивляться футбол)
Flying Cat
Всі добре пам'ятають збірну Ісландії і на що здатні ісландці. Будуть брати мотивацією та командною грою. Зорі треба бути обережною і не йти в атаку усіма силами. Чекати, дивитись і стрімко контратакувати. Герерро з його швидкістю стане в нагоді. Головне, щоб асистували нормально. У цьому матчі саме він зобов'язаний забивати.
Віталій Ткачук
Дякую за статтю, але якби не війна, кожен наш клуб (представник єврокубків) не помітив би цих ісландців. Думаю буде результативна нічия.
rosti79
Что нужно знать брендлиге. Ничего. Выносить их 6:0 и всё
AutumnBridge
Ультранационалисты.  С ними везде туго. Баскетбол, гандбол и футбол теперь.
🔱Avtoigor🔱
Опівнічного сонця??? Що це за заголовок
VBOLYUVALNIK
Брейдаблік грає в дуже слабкому чемпіонаті, але ця команда непоступлива, з характером. Думаю Зоря виграє з різницею в 1-2 м'ячі