Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 25 вересня 2023, 15:40
3006
3

Провал українок у Мексиці, Європа програла Світу, повернення до Китаю

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 25 вересня 2023, 15:40
3006
3
Провал українок у Мексиці, Європа програла Світу, повернення до Китаю
Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Тиждень для найкращих тенісисток планети минув на кортах мексиканської Гвадалахари, найкращі з чоловіків взяли участь у шостому розіграші Кубку Лейвера. Також розпочалися турніри ATP 250 і WTA 250 у Китаї, до якого тенісисти не їздили після початку пандемії та гучної справи Пен Шуай, яка так і залишилась без вирішення.

WTA 1000 Гвадалахара

До Мексики не поїхала Еліна Світоліна, яка не грає з US Open. Зараз вона відновлюється після травми гомілкостопа. Честь України в одиночному розряді захищали Ангеліна Калініна, Марта Костюк і Даяна Ястремська.

Так вийшло, що склад учасниць на змаганнях такого калібру підібрався слабенький. Набрати 64 сильних спортсменки в основу організаторам не вдалося, тому перше коло для багатьох виглядало як легка прогулянка або ще один додатковий кваліфікаційний бар'єр.

Калініна на старті очікувано легко переграла американку Грейс Мін (6:2, 6:0), яка зараз перебуває в четвертій сотні світового рейтингу. А ось у Ястремської та Костюк навіть на цій стадії виникли труднощі. Даяна дві години мучила два сети проти 29-річної мексиканки Ани Софії Санчес із п'ятої сотні (7:6, 6:4), а Костюк навіть віддала партію канадці Стейсі Фанг (6:3, 2:6, 6:0). Хоча варто зазначити, що у Марти і суперниця була трохи сильнішою, і з концентрацією були проблеми.

Другий раунд для всіх українок став ще й заключним. Ангеліна вчетверте за сезон потрапила на Софію Кенін і втретє програла (2:6, 6:7), маючи хороші шанси на камбек у другій партії. Американка зараз набрала непоганий хід, тиждень тому грала у фіналі WTA-500 у Сан-Дієго проти Барбори Крейчикової, а в Гвадалахарі зайшла до четвірки найкращих. З понеділка вона вже стукає у двері першої тридцятки і на Australian Open 2024 спробує здивувати всіх так само, як і 4 роки тому. Щодо Калініної, то вона поки що залишається в топ-30 і до кінця року втратить менш ніж 200 очок, якщо врахувати приховані резерви з турнірів у категорії non-countable (наразі не входять до залікової кількості турнірів). Завдання їй під силу.

Ястремська далі отримала у суперниці експершу ракетку світу Вікторію Азаренко. Даяна вже вигравала в цієї тенісистки, але тоді українка була іншою і перебувала вище за суперницю в рейтингу. Зараз Азаренко хоч і не серед топів, але рівень тридцятки найкращих тримає. Матч був конкурентним, Ястремська не реалізувала два сетболи в другій партії (4:6, 6:7). У підсумку Вікторія виграла всього на 5 очок більше, розтоптала в наступному раунді Кудерметову, яка помітно здала, і програла Каролін Гарсії з Франції. Даяна, до речі, з понеділка повернулася в топ-100 і до кінця року їй захищати практично немає чого.

Костюк у другому раунді вперше в кар'єрі зіграла проти Альони Остапенко, Марта знову нічого не змогла протиставити тенісистці, яка дуже потужно б'є. Костюк опустилася на 3 рядки в рейтингу WTA, до кінця сезону їй практично нічого не потрібно захищати. Ті 90 очок, що відпадуть, перекриються на 85 з інших турнірів.

Турнір у Гвадалахарі продовжився і без українок, не обійшлося без сюрпризів. Титул взяла торішня фіналістка Марія Саккарі, обігравши у чвертьфіналі Еміліану Аранго з Колумбії, а у фіналі – Керолайн Доулгайд зі США. Також грекиня обіграла на змаганнях у Мексиці Сторм Хантер, Камілу Джорджі та Каролін Гарсію. Не часто зустрінеш такий турнірний шлях до перемоги на тисячнику. Доулгайд, до речі, взагалі вперше вийшла до фіналу турніру WTA і оформила дебют у першій півсотні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марія Саккарі

У парному розряді в українок також не вийшло, Людмила Кіченок у парі з Аранчею Рус програла в другому раунді третім сіяним. Тримаємо в голові, що нам грати проти Рус і збірної Нідерландів 11-12 листопада у Вільнюсі в Кубку Біллі Джин Кінг.

WTA 250 Гуанчжоу

Катерина Байндл вирушила на турнір до Китаю і в першому раунді поступилася п'ятій сіяній іспанці Ребеці Масаровій. Українка програла четвертий матч поспіль, до кінця року їй потрібно захищати майже 300 очок і це погані новини для Катерини, місце в першій сотні утримати буде неймовірно складно.

В одиночному розряді перемогла 22-річна Ван Сію, для якої це був дебютний титул і перший фінал на рівні WTA 250. На пізніх стадіях китаянка обіграла Грет Міннен і Магду Лінетт, опоненти для такого рівня дуже навіть непогані.

У Гуанчжоу продовжила радувати Надія Кіченок, яка відмінно зігралась з Анною-Лєною Фрідзам у парному розряді. Після титулу в Осаці дівчата виграли ще два матчі і в 1/2 фіналу лише на чемпіонському тай-брейку поступилися суперницям з Китаю. Го Ханьюй і Цзян Сіньюй у підсумку взяли титул.

Турнір у Гуанчжоу запам'ятався ще й аномальною спекою під 40 градусів. Клару Таусон з Данії довелося відвезти з корту на каталці після того, як у неї стався тепловий удар у матчі з Юлією Путінцевою.

Кубок Лейвера

З п'ятниці по неділю за місцевим часом у Ванкувері відбувся шостий розіграш Кубку Лейвера – дітища Роджера Федерера і його агента Тоні Годсіка. Цього року змагання переїхали з Лондона до Ванкувера, та й склад учасників без панів з Великої четвірки виглядав менш зірково. Проте, від Європи зіграли два гравці першої десятки, від команди Світу – четверо з топ-15. І це робило других фаворитами.

Якщо пам'ятаєте минулий рік, то молода і голодна до перемог команда Світу сенсаційно здобула титул, обігравши 5 людей з топ-10 плюс Федерер, Маррей і Берреттіні на додачу. Це був перший програш команди Європи на цих змаганнях, до цього всі титули залишалися за ними.

Початок змагань цьогоріч здивував, збірна решти світу начисто забрала перший ігровий день (4-0) і віддала лише один матч у другий (10-2). Перед фінальним днем команда Європи зіткнулася з непростим завданням – виграти всі матчі, які оцінювалися в неділю в три очки (у п'ятницю – одне, у суботу – два). Довго мучитися не довелося, вже в першій парній зустрічі американці Бен Шелтон і Френсіс Тіафо здобули потрібний результат для своєї команди.

Getty Images/Global Images Ukraine. Команда Світу святкує перемогу

Не обійшлося на змаганнях і без скандальчиків. Гаель Монфіс і Фелікс Оже-Альяссім влаштували перепалку під час свого матчу першого ігрового дня. Канадцю не сподобалося, що француз затягує час між розіграшами і намагається загравати з публікою. Фелікс навіть запитав у судді, чи виставковий це турнір, на що отримав відповідь, що матчі граються за правилами ATP. Судячи з усього, організатори запросили Монфіса якраз для того, щоб трохи розважити глядачів, але Оже-Альяссіма про це попередити забули. Пізніше Гаелю навіть довелося написати пост, в якому він заявив про те, що посмішка на обличчі під час матчів не заважає йому грати серйозно.

ATP 250 Ченду / ATP 250 Чжухай

Також цього тижня вперше після Мастерса в Шанхаї у 2019 році відбулися чоловічі турніри ATP у Китаї. На жаль, вони ще не закінчилися, у понеділок відбудуться півфінали, і склад там пристойний. Наприклад, Григор Димитров на цьому турнірі виграв 400-й матч у кар'єрі.

Турніри ATP Challenger, WTA 125 і ITF

Олексій Крутих після вдалого виступу за збірну поїхав у Сен-Тропе (Франція), де дійшов до другого кола челенджера, програвши другому сіяному Себастьяну Офнеру. Владислав Орлов програв у кваліфікації змагань аналогічної категорії в Румунії. Віталій Сачко поступився Деннісу Новаку в другому раунді основи на ґрунтовому челенджері в Бад-Вальтерсдорфі (Австрія).

Катаріна Завацька непогано зіграла на турнірі WTA 125 у Пармі. У другому раунді вона дала бій на ґрунті 71-й ракетці світу Ані Богдан із Румунії, але програла 4:6 у фінальному сеті.

26-річна Христина Возняк стала чемпіонкою турніру ITF W15 у Монастірі в парному розряді, це був її перший титул на такому рівні.

Також варто зазначити, що минулого тижня президента ITF Девіда Гаггерті переобрали на новий 4-річний термін. Чинний глава Міжнародної тенісної федерації отримав на виборах 318 голосів (72.94%). Він очолює ITF із вересня 2015 року.

Поза кортом

Сезон потихеньку добігає кінця і вже відомі чотири перші учасниці Підсумкового турніру WTA, який цього року відбудеться в мексиканському Канкуні (29 жовтня – 5 листопада). Це Аріна Соболенко, Іга Свьонтек, Коко Гофф та Єлена Рибакіна. П'ятою має стати Джессіка Пегула, а далі Вондроушова, Мухова, Жабер і Саккарі міцно претендують на три путівки, що залишилися. Але є ще Пекін і два турніри WTA 500, на яких може вистрілити і хтось інший на кшталт Крейчикової, яка набрала хорошу форму.

Вероніка Мірошниченко, яка поступилася Людмилі Кіченок у матчі парного розряду на турнірі в Гвадалахарі, розповіла, що вважає себе українкою, незважаючи на те, що грає з російським паспортом, і який мріє викинути. Найближчим часом вона збирається змінити громадянство.

Не дуже приємний епізод стався з бразильською тенісисткою Беатріс Хаддад-Майєю на турнірі в Гвадалахарі. Коли 20-та ракетка світу виходила з душу, лопнули двері, через що вона порізала руки.

В інстаграмі tsitsidosa, який створила найвисокорейтинговіша пара сучасного тенісу, приховані всі пости, щоб це не означало. Зазначимо тільки, що Стефанос Циципас і Паула Бадоса оголосили про те, що вони разом, у червні 2023 року.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
T-800
Нісі малого пам`ятатиму все життя, так як не дав состояться шашличному дербі  (Хачанов-Карацев)
Orion-V
"У Гуанчжоу продовжила радувати Надія Кіченок". Я би сказав наполовину. Бо красиво вигравши у першої сіяноъ пари турниру, матч з китаянками провели і Кіченок і Фрізман відверто слабо.
sirjoga
tsitsidosa   враховуючи результати останнім часом, їм би більше підійшло badofpass