Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 18 вересня 2023, 15:05
6848
0

Титул Кіченок, сенсація від України, скандал Халеп, Піке вбив Кубок Девіса?

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 18 вересня 2023, 15:05
6848
0
Титул Кіченок, сенсація від України, скандал Халеп, Піке вбив Кубок Девіса?
ФТУ

Завершився перший тенісний тиждень після Відкритого чемпіонату США 2023. Жінки розіграли трофеї в Сан-Дієго та Осаці, а чоловіки зіграли в груповому етапі фіналу Кубка Девіса 2023. Українські вболівальники змогли вдосталь порадіти після сенсаційної перемоги чоловічої збірної України, а також відзначити титул однієї з найкращих парниць України. Про все по порядку...

WTA 500 Сан-Дієго

На змаганнях у США в одиночному розряді взяли участь три українські тенісистки: Марта Костюк, Ангеліна Калініна та Юлія Стародубцева.

Стародубцева вперше зіграла у кваліфікації турніру серії WTA та поступилася у першому раунді Магдалені Френх. Мабуть, Юлі поки що варто зосередитися на турнірах серії ITF і набиратися досвіду та якості гри. Але прогрес у 2023 році у Стародубцевої все одно неймовірний!

Після невдалого для Марти та Ангеліни US Open 2023 мало на що можна було сподіватися від них, однак у будь-якому разі дуже хотілося.

Чи можна назвати успішними їх виступи? Важко відповісти. З одного боку, Костюк та Калініна вилетіли вже у 2-му раунді турніру, а з іншого – українки поступилися далеко не найслабшим суперницям.

Костюк у 1/16 фіналу обіграла другу ракетку Польщі Магду Лінетт у двох сетах за 2 години. Далі Марта вийшла на представницю Бразилії Беатріс Хаддад Майю, яка займає 20-ту позицію в рейтингу WTA. Українка змогла нав'язати боротьбу Беатріс, але поступилася їй у трьох партіях.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Калініна на старті турніру зустрілася з екс-першою ракеткою світу Кароліною Плішковою. Ангеліна йшла андердогом поєдинку, але змогла обіграти імениту чешку, плюс зробила це вперше у кар'єрі, програвши до цього Кароліні 2 матчі. Ангеліна показала досить непоганий рівень тенісу, навіть незважаючи на бублик у 2-му сеті.

Після перемоги над Плішковою Калініна вийшла на безформну (як здавалося) Барбору Крейчикову, але поступилася їй практично без шансів у двох партіях.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Крейчикова зрештою несподівано виграла титул. Після отриманої травми на Вімблдоні-2023 Барбора програла 3 поєдинки поспіль до змагань у Сан-Дієго. Як зазначила сама чеська тенісистка: «Я сподівалася виграти хоча б 1 матч».

Але в результаті вдалося взяти 2 трофеї, адже Крейчикова стала чемпіонкою і в парному розряді. Сподіваємося, що Барбора продовжить підтримувати набрану форму і ми побачимо її на Підсумковому турнірі 2023 і в одиночному, і в парному розрядах. Зараз чешка йде 12-ю у гонці WTA в одиночці і 3-ю у парі з Катериною Синяковою.


Getty Images/Global Images Ukraine. Барбора Крейчикова

У парному розряді на турнірі у Сан-Дієго зіграла Людмила Кіченок. Українка та її напарниця Альона Остапенко завершили виступи вже у 2-му раунді, програвши тандему Даніель Коллінс / Коко Вандевей. Цікаво, що українсько-латвійський тандем міг оформити неймовірний камбек із 4:9 на фінальному супер-тай-брейку, проте після 5 врятованих матчболів віддав 2 вирішальні пойнти.

WTA 250 Осака

На турнірі в Японії зіграли 2 українки: Катерина Володько та Катерина Байндл. 37-річна Володько у фіналі відбору до змагань знялася після трьох геймів у матчі проти Анкіти Райни. Байндл завершила виступи у 1/16 фіналу, програвши майбутній чемпіонці турніру 19-річній американці Ешлін Крюгер.

Крюгер досить несподівано стала переможницею, навіть незважаючи на те, що склад в Осаці вийшов слабким. Тим не менш, не варто недооцінювати успіх юної Ешлін, яка вперше у кар'єрі здобула титул на рівні WTA. Перемога на турнірі в Японії дозволить Крюгер піднятися в топ-100 рейтингу WTA.

Змагання в Осаці таки змогли принести радість українським уболівальникам. Надія Кіченок, яка є третьою ракеткою України у парному розряді, виграла титул разом із Анною-Лєною Фрідзам.

Для Кіченок це перший трофей у 2023 році та 9-й у кар'єрі. Разом із Фрідзам Кіченок провела 3-й спільний фінал. Німкеня завоювала 4-й парний титул. Після перемоги у фіналі над тандемом Анна Калінська / Юлія Путінцева українка не потиснула руку представниці країни-терориста.


WTA. Анна-Лєна Фрідзам і Надія Кіченок

Успіх Олійникової

Може Олександра Олійникова і не заявила про себе дуже голосно, але для розвитку своєї кар'єри українка зробила великий крок. Олександра виграла єдиний матч кваліфікації на турнірі WTA 125 у Будапешті та вперше у кар'єрі пробилася до основної сітки змагань рівня WTA.

На старті основи Олійникова у двох сетах поступилася турчанці Зейнеп Сонмез. Дуже хочеться, щоб Олександра якнайшвидше вибралася з турнірів рівня ITF і почала грати на вищих за рівнем турнірах. А можливо ще варто набратися досвіду на низькосортних змаганнях...

Трофей Сачка у Польщі

Друга ракетка України у чоловічому одиночному розряді Віталій Сачко відмовився грати за збірну України у Кубку Девіса та поїхав виступати на ґрунтовому челенджері у Щецині. На старті одиночного розряду українець міг обіграти росіянина Александра Шевченка, але у третій партії втратив перевагу з рахунку 5:2 і не реалізував 2 матчболи.

Однак Сачко може похвалитися вдалим виступом у парі. Українець та його напарник Ендрю Поулсон у півфіналі обіграли тандем із ще одним українцем – Денисом Молчановим. Денис грав разом із Давидом Вегою Ернандесом.

У фіналі Віталій та Ендрю розібралися з парою Зденек Коларж / Серхіо Мартос Горнес. Сачко провів сьомий парний фінал на рівні челенджерів та виграв п'ятий титул.


Instagram. Віталій Сачко та Ендрю Поулсон

Зараз Сачко набрав досить непоганий хід. Навіть незважаючи на прикру поразку у першому раунді турніру в одиночному розряді, українець показує непоганий рівень тенісу. Сподіваємося, що Віталій продовжить прогресувати і виступить за нашу збірну у кваліфікації фіналу Кубка Девіса 2024 року.

Трофей Ваншельбойма, фінали Колб та Корашвілі

Непогано українці виступили цього тижня і на турнірах рівня ITF.

Ерік Ваншельбойм виграв трофей парного 25-тисячника у столиці Руанди Кігалі. У фінальному матчі Ваншельбойм та його американський напарник Ніколас Байбел у трьох сетах обіграли індійських тенісистів Праджвала Дева та Ішака Екбала. Для Еріка цей титул став восьмим у кар'єрі та четвертим у нинішньому сезоні у парному розряді. Еріку всього 22, але чекати від нього якогось прогресу навряд чи варто. Однак пошуміти на подібному рівні турнірах він зможе, можливо, скоро і на челенджерах заграє...


Instagram. Ніколас Байбел та Ерик Ваншельбойм

Українські патріотки та уродженки Криму Надія та Марина Колб чудово провели 2 останні тижні. Сестри спочатку дійшли до фіналу на 25-тисячнику у Чехії, а потім зіграли у матчі за трофей на 80-тисячнику у Франції. Після поразки у фіналі турніру в Ле-Небурі старша сестра Колб Марина видала зворушливу та дуже важливу промову на нагородженні:

«Я хотіла б подякувати Франції за підтримку України і попросити продовжувати підтримувати до кінця цієї війни, тому що нам це дуже потрібно.

Наш дім окупований, і ми дуже хочемо повернутися одного разу додому, але без вашої допомоги це буде зробити неможливо. Продовжуйте підтримувати Україну. Спасибі вам, ми любимо Францію».

Для Надії та Марини Колб це був третій фінал цього сезону.

27-річна Корашвілі, яка у 2023 році повернулася на корт після складної операції з трансплантації кісткового мозку, цього тижня зіграла у фіналі парного розряду на турнірі у Куршумлія-Бані. У матчі за трофей за рахунку 2:5 у першому сеті українка та її напарниця Селін Сімунью знялися з поєдинку через травму Олександри.

Корашвілі 30-й раз зіграла у фіналі парного розряду на рівні ITF і боролася за 15 трофей. У 2023 році Олександра також грала у фіналі на 15-тисячнику в Монастірі.

Дискваліфікація Халеп

Один із найголовніших та найцікавіших інфоприводів тижня – дискваліфікація екс-першої ракетки світу, переможниці двох турнірів серії Grand Slam Сімони Халеп. Термін бана 31-річної румунки відраховуватиметься з моменту початку тимчасового відсторонення та закінчиться 6 жовтня 2026 року.

Справа в тому, що в жовтні минулого року Халепа була тимчасово відсторонена на період розслідування після того, як в її організмі було знайдено сліди забороненої речовини роксадустату. Завдяки дії препарату в крові збільшується кількість еритроцитів, покращується обмін та транспорт кисню, який переносять еритроцити по крові та внаслідок гарного насичення організму киснем, збільшується витривалість спортсмена.

Звичайно, Сімона заперечує всі звинувачення. Особливо цікавий її коментар:

«Я вірю у чистий спорт. За майже двадцять років професійної кар'єри, сотні зіграних турнірів та два виграні мейджори я здала 200 аналізів крові та сечі на заборонені речовини. До 29 серпня 2022 все було чисто. Перед хардовим сезоном 2022 року за рекомендацією команди та фізіотерапевта, яким я дуже довіряю, я скоригувала свої харчові добавки. Ні в чому з цього не було жодної забороненої речовини, як нам відомо – і суд погодився. В одній із добавок був роксадустат. Після позитивного тесту мене перевіряли щотижня у 2023 році – всі тести були чистими.

Попри ці докази, ITIA виявила порушення у моєму біологічному паспорті. І лише після того, як їхні експерти з'ясували, хто я, двоє з них раптово змінили думку на користь звинувачень ITIA. Вона ґрунтувалася лише на думках цих експертів, які дивилися на параметри моєї крові, а вони однакові вже десять років. Ці люди проігнорували те, що раніше в моїх крові та сечі не виявляли заборонених речовин, окрім роксадустату 29 серпня, та й то в дуже невеликій кількості. Зважаючи на те, що три дні тому результат був негативний, очевидно, що він потрапив випадково».

Чи варто вірити Халеп? «Сотні зіграних турнірів і два виграні мейджори», причому Шоломи Сімона взяла в 2018 і 2019 роках... Якщо слова Халеп правда, то що ж це за експерти ITIA? Халеп – легенда тенісу, улюблениця публіки. Закінчити ось так кар'єру – жахливо, та й плюс удар по репутації. Але набагато більше жахає коментар Серени Вільямс:

«8 – більш точне число», – написала американка у твіттері, натякаючи на програний румунці фінал Вімблдону-2019. Вільямс-молодша має сім титулів на трав'яному мейджорі.

Серена, а ти як понад 20 років трималася на вершині Тура? Ти ж легенда, Халеп – зіркова колега, якщо й не подруга. Замість того, щоб підтримати і поставити під сумнів результати аналізів, іменита американка уїдливо пише у соціальних мережах.

Ну і куди без Ежені Бушар, яка готова звинуватити кожного перехожого у використанні допінгу:

«Мені сказали не писати у твіттер сьогодні», – написала канадка.

У квітні після матчу з Даяною Ястремською канадка опублікувала твіт, у якому натякнула на те, що Даяна використовує допінг (торік українку виправдали після позитивної допінг-проби).

Сенсаційна перемога збірної України у Кубку Девіса

Збірна України з тенісу обіграла команду Колумбії (3:2) у номінально домашній зустрічі Світової групи Кубка Девіса, яка проходила у грузинському Каспі. Вперше за сім років українська команда пройшла кваліфікацію фінальної частини турніру.

Чи варто казати, що синьо-жовті були атусайдерами зустрічі? Перша ракетка України Віталій Сачко не приїхав грати за збірну, тоді як Колумбія викликала свого лідера Даніеля Елаї Галана, який займає 88-й рядок у рейтингу АТР, а також зібрала свою найкращу пару Кабаль/Фара, які були першими ракетками світу в парному розряді і взагалі вважаються одним із найкращих тандемів останнього десятиліття.

В України, окрім лідера Олексія Крутих, зіграли Владислав Орлов, Ілля Білобородько та Владислав Бєлінський. Орлов «заруїнив» гру українській команді у минулорічному матчі з Угорщиною і мало хто сподівався на те, що проти Галана та Мехії він здатний показати хороший рівень тенісу. Але зрештою Орлов забрав сет у Галана, а у вирішальній зустрічі за рахунку 2:2 покарав Мехію на тай-брейку третього сета.

Важливо було отримати дві перемоги від Крутих, адже у парі у нас шансів не було. Олексій виконав своє завдання, сенсаційно обігравши Галана, навіть повісивши йому бублик у 2-му сеті.

Попри всі прогнози (коефіцієнт на перемогу України в матчі проти Колумбії сягав 9.00), Україна здобула вольову перемогу і вперше за 7 років вийшла у кваліфікацію фіналу Кубка Девіса. Там на нас можуть чекати серйозні команди з хлопцями з топ-50, проте українці здатні на сенсацію та здатні боротися за свою країну в такий складний для нас час, а не те, що було проти угорців у вересні 2022 року.


ФТУ. Збірна України з тенісу

Дуже важливо, щоб Віталій Сачко та Денис Молчанов зіграли за збірну у наступному матчі. Все-таки без них буде дуже складно боротися і сподіватися на вихід до групового етапу фіналу Кубка Девіса 2024. Як сказав капітан нашої збірної Орест Терещук у коментарі Sport.ua:

«Я радий, що займаюся тенісом, кортом, підготовкою та плануванням. А переговори – не справа капітана. Єдине, що я хочу донести, що хотів би, щоб найсильніші гравці були в команді».

Ми теж на це дуже сподіваємось і віримо в успіх нашої збірної у майбутньому!

Груповий етап фіналу Кубка Девіса 2023

З 12 по 17 вересня відбулися матчі групового раунду фіналу Кубка Девіса 2023.

16 країн були поділені на чотири групи та змагалися за круговою системою. Дві найкращі команди у кожній групі після кругової системи пройшли у «Фінал вісьмох». Плей-оф фіналу пройде у Малазі з 21 по 26 листопада.

У груповому етапі участь взяли такі команди:

  • 2 фіналісти Фіналу 2022 року (Австралія та Канада);
  • 2 команди, які отримали wild card (Італія та Іспанія);
  • 12 переможців відбіркового туру у лютому 2023 року (Чилі, Хорватія, Чехія, Фінляндія, Франція, Велика Британія, Нідерланди, Сербія, Південна Корея, Швеція, Швейцарія, США).

У підсумку учасниками плей-оф Кубка Девіса 2023 стали:

  • Канада
  • Італія
  • Австралія
  • Велика Британія
  • Чехія
  • Сербія
  • Фінляндія
  • Нідерланди

Несподівано не зуміла вийти у плей-оф Іспанія, та й США провалила групу, посівши останнє місце. Окремо хочеться виділити успіх Фінляндії та Канади. Канадці, хоч і є чинними чемпіонами, грали другим складом (жодного гравця з першої сотні). Без Оже-Альяссіма та Дениса Шаповалова буде складно у плей-оф.

Але окрім змагальної частини багато розмов було про порожні трибуни. Іменитий тенісист Стен Ваврінка, збірна якого (Швейцарія) набрала 0 очок у групі В, розкритикував організаторів турніру:

«Дякую Жерару Піке та ITF! Це матч Кубка Девіса Франція – Швейцарія у Манчестері», – написав Вавринка.

На матчі Франції та Швейцарії були практично порожні трибуни, а О2 Арена в Манчестері вважається однією з найкращих у всьому світі.

Далі Вавринка окремо пройшовся і по організації ITF:

«Питання про Кубок Девіса: чи ви знали, що ITF платить людям за те, щоб вони голосно підтримували кожну країну на кожному матчі? Підтверджено на 100%. Це не тролінг, це правда».

Іменитий футболіст Жерар Піке, який є організатором турніру, відповів Стену:

«Ось минулорічна відвідуваність на груповому етапі. Можеш порівняти сам, Стен. Ми більше не організуємо цей турнір. Запитуй у ITF...» – написав іспанець і додав скріншот відвідуваності у 2022-му. Тоді груповий етап у чотирьох містах відвідали 113 268 осіб.

Але і Вавринка знайшов що відповісти:

«Після невдалого дня на корті у мене принаймні з'явився привід посміятися! Було б чудово розібратися, чому 25-річний контракт розірвали за п'ять років, якщо минулого року був такий успіх...».

Загалом, незрозуміло, шо буде з популярністю Кубка Девіса, перший розіграш якого, до речі, відбувся раніше за перший чемпіонат світу з футболу. У 2018 році Піке разом зі своєю інвестиційною групою пообіцяв інвестувати 3 мільярди доларів у Кубок Девіса протягом 25 років. Натомість Піке та його інвестори пролобіювали суттєву зміну формату проведення турніру, але...

Є цікаве рішення – Саудівська Аравія! Гроші таки, судячи з футбольних новин. Але чи поїдуть туди зіркові тенісисти? Поживемо – побачимо.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.