Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок Девіса
| Оновлено 17 вересня 2023, 02:35
1894
0

Орест ТЕРЕЩУК: «У матчі з Колумбією якимось дивом усе склалося»

Капітан збірної України – про перемогу в зустрічі Кубку Девіса

| Оновлено 17 вересня 2023, 02:35
1894
0
Орест ТЕРЕЩУК: «У матчі з Колумбією якимось дивом усе склалося»
ФТУ. Орест Терещук

Капітан збірної України з тенісу Орест Терещук у коментарі Sport.ua розповів про основні моменти вольової перемоги над командою Колумбії в матчевій зустрічі Першої Світової групи Кубку Девіса (3:2), а також поділився планами на майбутнє.

Відзначимо, що матч із Колумбією став для Терещука 11-м у статусі капітана, сім з них він виграв.

- Як команду прийняла грузинська сторона? Чому саме такий час і дні матчів були вибрані?
- Прийняли як завжди добре, по-грузинському. Такі дати, тому що там гралися два матчі. Україна – Колумбія і Грузія – Туніс (3:1, Друга Світова група – прим.). Через те, що за два дні два матчі зіграти не можна, розтягнули на три дні. У четвер ми грали дві одиночки, в п’ятницю – пара і дві одиночки, а грузини мали починати свої перші два матчі не раніше 17:00, хоча через нас вони почали набагато пізніше. В суботу Грузія і Туніс мали завершити матч. Такий виняток зробила ITF, розуміючи нашу ситуацію.

- Які емоції через день після такої вольової перемоги?
- Наполовину – спустошеність, наполовину – приємні враження. Єйфорія вже прошла. Був важкий матч, в команді панувала класна атмосфера. Не завжди буває, коли результат відповідає тому, на що заслуговуєш, але цього разу якимось дивом все склалося. Я і не згадаю, щоб ми виграли в матчі Кубку Девіса, будучи таким андердогом. Це дуже приємно.

- Як вдалося домовитися із Олексієм Крутих, який не грав против Лівану, і чому не вдалося із Віталієм Сачком?
- Я не проводив перемовин з гравцями. З Олексієм мав декілька розмов вже у Грузії, він висловив бажання грати за збірну. Щодо минулих матчів, то мені важко оцінювати, адже я прийшов у команду, коли між федерацією і деякими гравцями були непрості стосунки. Ми домовились, що я буду робити свою роботу безпосередньо як капітан на корті, у фінансових чи ще якихось позакортових стосунках я участі не брав. Знаю, що із Сачком були перемовини на цей матч, але не домовились з різних причин. Сподіваюсь, що в наступному матчі вдасться зібрали всю команду, що була цього разу, а також додати до неї чи Сачка, чи ще когось, хто до того часу яскраво проявить себе. Ми домовились, що ця команда до наступного матчу обов’язково має зберегтися, якщо у всіх все буде добре зі здоров’ям. А якщо додасться ще якийсь український топ, то буде не 5 гравців, а 6 (один запасний).

- Яку стратегію вибудовували на матчеву зістріч із колумбійцями, відштовхуючись від їхніх і наших сильних сторін?
- Зараз це очевидно. Як вийшло, така і була стратегія: два матчі виграти у другого номера і мати надію, що Олексій обіграє першого номера. Тому що наш другий номер, хто б там не був, проти Галана мав мало шансів. Хоча Орлов зіграв класний матч, але йому не вистачило досвіду гри на такому рівні. В деяких моментах йому не вистачило сил, але справа не у фізиці, а більше у психології. На пару варіантів було мало, тому ми вирішили поберегти Олексія і Влада на одиночку. Не завжди все стається так, як було заплановано, але цього разу сталося саме так.

- Перший матч із Галаном допоміг розібратися, як обіграти його на наступний день?
- Цей матч більше допоміг Орлову обіграти Мехію. Тому що Ніколас – сильний гравець, у Влада не так багато перемог над такими тенісистами. Вчора я Владу сказав, що, на моє переконання, якби не було матчу з лідером колумбійців, навряд чи йому вдалося б обіграти Мехію. Цей поєдинок з Галаном додав йому запасу міцності.

У п’ятницю було багато моментів, коли Владу було дуже складно. Він багато брейкпойнтів не реалізував, до того ж там його вини майже не було. Мехія відподавав на брейкпойнтах так, ніби він – Ізнер. Владу було важко з цим змиритися, перший сет він програв, маючи два подвійних прихованих сетболи. Після першого сету йому було дуже важко. Він не хотів брати туалетну паузу, але я настояв. І все одно ті 10 хвилин він весь час себе картав, але вдалося його налаштувати на більш оптимістичний, позитивний лад. На щастя, початок другого сету додав йому сил. Також, за його словами, якби не підтримка, не вдалося б виграти. Адже в третьому сеті у нього також було багато брейкпойнтів, хоча подачу суперника він так і не взяв.

Загалом незвично було бачити таку атмосферу від нашої команди. Від південних команд, як от від Колумбії, коли лавка кричить на кожен виграний м’яч – так. Від нашої команди я такого не пам’ятаю, раніше якось не прийнято було. А тут емоції трохи знайшли вихід. Але претензій не було ні від збірної Колумбії, ні від судді.

- Після реалізованого матчболу Орлова колумбійці дуже активно сперечалися з суддею. Розкажіть детальніше, що там сталось?
- Позиція Мехії полягала в тому, що він попросив челендж, щоб побачити, чи Влад влучив подачею. А нас попереджали на капітанській зустрічі, що якщо розіграш закінчився, то у гравців є секунди 2-3, щоб подивитися на капітана, на суддю, запитати, чи він упевнений. А на прийомі, якщо ейс чи щось інше, то ти маєш моментально дати сигнал перевірити удар. За версією судді на вишці, Мехія не дав того сигналу, а вже коли почав говорити, то було запізно. І це було не вперше в цих матчах, в наших хлопців були схожі ситуації. Подали ейс, Влад іде і дивиться на слід, після чого хоче перевірити, а йому кажуть, що вже не можна.

Додам, що ввечері Мехія підійшов до нас і вибачився, що ніби змазали нам святкування. Я так розумію, що супервайзер дізнався у хлопців, які сидять на Hawk-Eye, і вони йому неофiцiйно сказали, що м'яч влучив із запасом.

- Чи є якесь розуміння вашого майбутнього в команді? Чи були домовленості, що в разі перемоги будете в кваліфікації капітаном?
- Таких домовленостей не було, ми ще будемо говорити з керівництвом федерації. Ніби логічно, що я буду продовжувати, з хлопцями гарний контакт. Сподіваюся, що до тих, хто не приймав участь, також дійде інформація, що у нас зараз гарна команда. І хлопцям я сказав, що це все добре, що ми виграли останні два матчі, але якщо вони не будуть прогресувати, працювати, слідкувати за здоров’ям і фізичним станом, то Кубок Девіса не буде мати такого вирішального значення. Сподіваюся, що ближче до наступного матчу гравці нашої команди будуть на порядок вище в рейтингу, ніж зараз. Щоб ми мали шанси наступного року в кваліфікації.

- Чи чекати Манафова і Молчанова у збірній?
- Щодо Манафова, то його не чекати. Я йому ще в Польщі казав, що якщо він продовжить грати в парі з білорусом, який би він там гарний не був і яку позицію не займав, то я не бачу можливості його викликати. Зараз не та ситуація, щоб в Україні дивились на те, що український спортсмен грає з росіянином чи білорусом. Це неправильно. У Владислава є своя позиція, що цей білорус – його друг дитинства, він за Україну і донатить, але це нікого не має цікавити. Не може бути такої картинки, щоб наші прапори були в одній команді.

Щодо Дениса Молчанова такої однозначної позиції нема. Думаю, що ще будемо розмовляти.

Ще раз наголошу, що я радий, що займаюся тенісом, кортом, підготовкою і плануванням. А переговори – не справа капітана. Єдине, що я хочу донести, що я би хотів, щоб найсильніші гравці були в команді.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Забарний очолив цікавий європейський рейтинг у категорії до 21 року
Футбол | 28 квітня 2024, 12:05 16
Забарний очолив цікавий європейський рейтинг у категорії до 21 року

Український захисник «Борнмута» не пропустив жодної хвилини в цьому сезоні АПЛ

Миколенко розповів про нефутбольне хобі. Воно не подобається його дружині
Футбол | 28 квітня 2024, 13:46 2
Миколенко розповів про нефутбольне хобі. Воно не подобається його дружині

Український захисник «Евертона» грає в комп'ютерні ігри замість риболовлі

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.