Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 08 вересня 2023, 10:27
16910
50

Момент істини. З чим Україна підходить до матчів проти Англії та Італії

Вже у вересні ми зрозуміємо, чи зможуть «синьо-жовті» реально претендувати на путівку на Євро-2024

| Оновлено 08 вересня 2023, 10:27
16910
50
Момент істини. З чим Україна підходить до матчів проти Англії та Італії
УАФ

9 та 12 вересня національна збірна України проведе чергові два матчі у рамках кваліфікації на Євро-2024. Втім, цього разу жоден із поєдинків не буде для підопічних Сергія Реброва «прохідним», навіть суто теоретично. В суперниках у «синьо-жовтих» два фаворити групи – Англія та Італія. І від того, скільки очок українці зможуть набрати у цих двох дуелях, багато в чому й залежатиме подальша доля нашої національної збірної у поточному відборі до чемпіонату Європи.

Можна сказати, що саме зараз для України настає своєрідний момент істини, адже якщо команда Реброва не набере жодного залікового балу у двох матчах, то їй, швидше за все, доведеться попрощатися із надіями зіграти на Євро-2024. Якщо ж «синьо-жовті» наберуть очки, то ситуація буде фактично протилежною, а «момент істини» буде відсунутий спершу на жовтневі зустрічі з Північною Македонією та Мальтою, а потім, ймовірно, і на заключний акорд – з Італією у листопаді.

З чим все ж таки українці підходять до двох де-факто ключових поєдинків відбору?

Склад майже оптимальний, але ось ігрова форма викликає побоювання

На даний момент у розпорядження Сергія Реброва прибуло 26 футболістів, які й спробують домогтися виконання поставлених завдань у матчах проти англійців та італійців. По суті, глобальних кадрових проблем наша команда наразі не має, хоча зовсім без неприємностей, як це часто і буває у професійному футболі, не обійшлося.

УАФ

Зокрема, через пошкодження нашій команді не допоможе хавбек «Динамо» Микола Шапаренко, замість якого із резервного списку було викликано представника «Дніпра-1» Олександра Піхальонка, а ось іншого центрального півзахисника Руслана Маліновського тренерський штаб Реброва із самого початку вирішив не залучати до складу національної команди. 30-річний хавбек у середині серпня перебрався на правах оренди з «Марселя» до «Дженоа», за яку вже встиг провести 2 матчі в рамках Серії А, проте загалом ігрова форма та кондиції Маліновського нині викликають надто багато питань, через що рішення Реброва цього разу обійтися без ветерана загалом виглядає більш ніж логічним.

Викликає певне занепокоєння і стан Андрія Ярмоленка. В представника «Динамо» виникли проблеми з ногою, і поки немає жодних гарантій, що він буде готовий повноцінно провести матч з Англією, хоча надії на це є, і вони аж ніяк не безпідставні.

Далеко не у найкращій формі нині знаходяться наші повпреди в АПЛ – Олександр Зінченко («Арсенал»), Віталій Миколенко («Евертон») та Михайло Мудрик («Челсі»). До кожного з них у клубних командах є питання – до когось більш серйозні, до когось менш, але жоден із зазначеної трійці нині не демонструє, мабуть, і 75% власного потенціалу, а у випадку із Мудриком, котрого на Туманному Альбіоні наразі не критикує хіба що останній ледащо, мову можна вести й зовсім про вельми скромну цифру.

Лише до Іллі Забарного із нашого «англійського десанту» питань щодо якості виступів та ігрової форми нині практично немає. 21-річний центрбек у чотирьох матчах АПЛ за «Борнмут» показав у всій красі свою непоступливість у єдиноборствах, виграючи в середньому 62% із них. Крім того, на рахунку Іллі майже по 7 перехоплень м'яча та по 14,6 відборів/підбирань у перерахунку на 90 хвилин.

Також проблеми можуть виникнути і у центрі нападу, де Роман Яремчук ледь-ледь перейшов до «Валенсії» і лише починає спроби перезавантажити кар'єру після невдачі у «Брюгге», а Артем Довбик поки що й близько не демонструє у «Жироні» тієї впевненості, яка була притаманна йому у «Дніпрі-1». Та й голкіпер Анатолій Трубін після трансферу із «Шахтаря» до «Бенфіки» ігрової практики нині не має абсолютно, а від того за позицію № 1 теж стає тривожно, хоча тут ситуацію здатний виправити Георгій Бущан.

До речі, про представників УПЛ. Таких, як не крути, у складі нашої команди більшість (14 із 26), і складно сказати, хто може «вистрілити», адже навіть з точки зору психології проблеми зараз є як у «Шахтаря», так і в «Динамо», не кажучи вже про «Дніпро-1», лідер якого Піхальонок, якби не проблеми у Шапаренка, й зовсім виявився б поза складом.

УАФ

Тому чисто номінально у Реброва під рукою будуть практично усі найкращі та найсильніші. Але чи вдасться у тренера «зліпити» із такого різношерстого «матеріалу» щось робоче та успішне, причому фактично «на колінці», – покажуть безпосередньо матчі.

Україні доведеться брати своє дисципліною та тактикою. Може стати у нагоді навіть «бий-біжи»

«Потрібно мати правильний план та виконувати його. За Реброва побільшало тактичних моментів. З останніми тренерами збірної було менше тактики. Зараз більше уваги стало приділятися тактиці та дисципліні», – саме ці слова Віталія Миколенка чітко та максимально повно розкривають головний напрямок, над яким перед матчами проти Англії та Італії найбільше вирішив попрацювати тренерський штаб.

У перших двох офіційних поєдинках на чолі національної команди проти Північної Македонії (3:2) та Мальти (1:0) Сергій Ребров вважав за краще задіяти розстановку 4-2-3-1, за якої «синьо-жовті» робили ставку на володіння м'ячем, хоча це не завжди приносило користь з точки зору організації позиційних атак. Скажімо, у матчі проти балканців саме суперник, а не Україна, провів більше позиційних атак (31 проти 20), і зумів вичавити з них більше ударів по воротах (5 проти 3).

УАФ

Враховуючи той фактор, що Ребров украй нетривалий час працює із національною командою, а також невдалий досвід Руслана Ротаня проти англійців у першому турі відбіркового циклу (0:2), можна припустити, що тренерський штаб «синьо-жовтих» віддасть перевагу тому, щоб у найближчих двох матчах максимально спростити гру своєї команди. Простіше кажучи, нам навіть може стати у нагоді тактика «бий-біжи», яка фрагментарно приносила свої плоди у спарингу проти Німеччини (3:3), коли українці показали найвищий відсоток використання довгих передач із вересня 2021 року – 12,69%.

«Вертикалізація» футболу здатна виявитися корисною для збірної України ще й тому, що у команді відбувається чимало трансформацій, і поки що аж ніяк не усі гравці здатні добре вловлювати тренерські завдання та взаємодіяти із партнерами на полі при мінімумі браку. Намагатися в існуючих умовах «винаходити велосипед» та діяти, як це було за Шевченка, навіть десь із позиції сили – швидше за все, буде дорогою в один кінець, яка не обіцяє «синьо-жовтим» нічого доброго. Тому спрощення тактики за найжорстокішого дотримання кожним футболістом ігрової дисципліни – це саме ті ази, на яких Реброву, мабуть, варто спробувати вибудовувати решту тактичної надбудови на майбутні матчі із фаворитами.

Важливо подолати «синдром другого матчу»

Ще один аспект передматчової підготовки, на який Реброву та його помічникам доведеться звернути особливу увагу – психологія. Тут важливо пам'ятати, що останніми роками «синьо-жовтим», причому за різних тренерів (як за Шевченка, так і за Петракова) відверто не вдавалися другі матчі у рамках відбору. Наприклад, в березні 2019-го після надзвичайно важкої нічиєї 0:0, здобутої на виїзді проти Португалії, збірна України через три дні ледь не перекреслила своє досягнення на Піренеях, коли ледве впоралася із командою Люксембургу (2:1), та й то завдяки автоголу Жерсона Родрігеша у компенсований до матчу час. За часів Петракова «синьо-жовті» у плей-оф кваліфікації на ЧС-2022 спочатку блискуче здолали Шотландію (3:1), але за кілька днів безвільно «злили» гру Уельсу (0:1), й пролетіли повз мундіаль…

Так, зворотні приклади також були (перемога над Іспанією у жовтні 2020-го в Лізі націй, здобута через три дні після поразки від Німеччини), але загалом певний «синдром другого матчу» в української національної команди простежується, причому досить давно. Є відчуття, що ментально та психологічно футболістів просто не вистачає на два важливі поєдинки поспіль.

УАФ

І в даному конкретному випадку для нас дуже важливим є саме другий матч – проти Італії. Адже програш англійцям не стане катастрофою з тієї причини, що «три леви», вочевидь, виграють групу (в них уже 12 очок у 4 матчах, і перемоги над Україною та Італією, причому над апеннінцями – гостьова), а тому головними претендентами на другу путівку на Євро-2024 від нашої групи будуть саме «синьо-жовті» та італійці. Зі «Скуадрою Адзуррою» українці поки не провели жодного поєдинку, і саме тому очний матч цих суперників буде вкрай важливий з точки зору подальших перспектив обох команд, оскільки ані ті, ані інші очок, окрім як з англійцями, більше у кваліфікації поки не втрачали.

Чекаємо на героїзм?

Говорячи об'єктивно, збірна України не буде фаворитом ані проти Англії, ані проти Італії. Навіть шанси зачепитися за нічию для «синьо-жовтих» букмекери оцінюють більш ніж стримано. І цю ситуацію не змінює навіть та обставина, що італійці фактично підійдуть до дуелі з українцями із повністю оновленим тренерським штабом – замість Роберто Манчіні, котрий пішов у відставку, «Скуадру Адзурру» в середині серпня прийняв Лучано Спаллетті.

Тому єдиний шанс осоромити скептиків та порадувати українців для підопічних Реброва полягає у тому, щоб, як ємно підмітив перед вересневими іграми фулбек «Динамо» Олександр Караваєв, показати на полі героїзм та єдність. Власне це те, що з лютого минулого року щодня демонструє весь український народ у боротьбі з російськими окупантами. І наші футболісти, які отримали можливість у найскладніший для держави час практично без обмежень продовжувати займатися улюбленою справою, саме зараз отримають чудову нагоду не лише продемонструвати власну спроможність у професії, а й додатково «підживити» наших захисників із ЗСУ позитивними емоціями. І це саме той випадок, коли жодної іншої мотивації для спортсменів навіть шукати не потрібно: просто виходьте на поле та грайте заради усієї України!

Оцініть матеріал
(82)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Дніпро-1 – Кривбас. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 06 травня 2024, 03:15 0
Дніпро-1 – Кривбас. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

У підопічних Юрія Максимова у разі перемоги ще збережуться шанси на бронзові нагороди

Одна з найвідоміших тенісних пар розлучилася
Теніс | 05 травня 2024, 16:51 2
Одна з найвідоміших тенісних пар розлучилася

Стефанос Циципас і Паула Бадоса більше не разом

Коментарі 50
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sheva
В когось у групі: 1.Польща, 2.Чехія, чи: 1.Швейцарія, 2.Ізраіль, або: 1.Данія, 2. Фінляндія, а у нас: 1.Англія, 2.Італія, та ще й умудрились витягнути з 4 кошика Македонію, яка вийла в фінальну стадію на попередній ЧЄ.  
Mac_Gyver
Не очікую нічого видатного. Не ті умови.
wojsergivan
Ни с чем я болельщик с 65 летним стажем динамо Киев сборная СССР Украины  Ахметов и павелко превратили украинский футбол в средство личного обогащения  а Ахметов через облэнерго еще и обкрадывает население 
luceorius
 Будемо сподіватись, що Зінченко нейтралізує Саку, Мудрик регулярно з м'ячем тікатиме
від Уокера, Ребров тактично переграє Саутгейта, а м'яч виявиться круглішим, ніж смайлик
в кінці цього допису. 
sheva
"Изверги" взяли і поставили матчі спочатку на 9 число, а потім на 12. Вони що не знають, що наші кудесники шкіряного м'яча не грають в такі проміжки часу. Короче, зливають, не хочуть нас бачити на ЧЄ.
Tasha19
Візьмуть хоч якісь очки в цих матчах, вже буде добре. А якщо програють два матчі, це теж не буде чимось неочікуваним.
igor shmuylo
Поживем посмотрим . Нашей зборной хватает только на  1 игру , во второй через  3 идня . Наша зборная еле ноги перествляет . И летит как фанера над па Парижем  быть оптимистом , а не летать а облаках . И выше головы не прыгнеш .а так хочю пожелать победы . 
Тарік1994
Шансів маловато нажаль, принаймні проти Англії. Деякі колишні лідери, як Степаненко Яремчук, Ярмола, Малиновський або не у формі, або вже просто на етапі закінчення кар'єри. + великі проблеми у опорці та в центрі захисту - Степаненко та Сидорчук вже теж дограють свої роки і темп у якому вони грають занадто повільний і тієї інтесивності та динаміки якою б вони могли принаймні компенсувати свої слабкі сторони немає. А в центрі захисту питань не викликає лише Забарний. Короче команда в процесі перебудови (не такої масштабної як була у Шеви на початку його тренерства, але все ж таки) і це явно нам не на руку. Проте все ж, хочі маленькі, але шанси є завжди та можливо кожен з гравців зіграє свій найкращий матч
DK1961
Будем надеяться, что Зинченко и Мудрик не будут каждый второй пас отдавать соперникам (при жестком прессинге оба именно этим и занимаются), а в воротах будет Бущан, а не перепуганный Трубин (если последний - по привычке пропустит все, что будет лететь в его сторону). И еще будем надеяться, что Цыганков выйдет в старте, а не будет протирать лавку при своей великолепной форме (как это выделывали Петраков и Шевченко ранее).
Summertime
  Вообще не представляю как Ребров соберёт в пучок этот веер легионеров.  
Итальянцы  и англичане в основном играют в своих чемпионатах.   И
живут в своих странах!   А тут съехались заробитчане и вдруг должны
обыграть монстров футбола.                         
 Мой прогноз - два унылых поражения.
Алексей
Может опять Северная македония нагнёт Италию кто его знает 
sheva
Вангую, з Англією, якщо англійці не дуже будуть хотіти, а наші зіграють кращий матч відбору, буде нічья, а ось в 2 матчі без шансів, знаю навіть заголовки відмазок: Не відновились...Через два дні, на третій...і т.д.
виталий жалыбин
невыйдут на евро всех в армию
Vitason
Ребята, давайте верить что Македония потрепает нервы Италии и сможет у нее отобрать очки,а Украина сыграет в ничью с Англией а если нет то хотя бы не проиграет Италии и уже даже тогда у нас будут очень хорошие шансы на выход из группы,будем надеяться что Италия в процессе перестройки и потеряет очки желательно в двух матчах или хотя бы в одном из них,шансы на это есть!!
ALF🎈
Якби можна було випуститм нашу збірну молодіжку проти англійців і італійців ото було б видовище. Вони в нас показують яскравіший футбол ніж основна команда) Сьогодні подивимся на що вони здатні у товариському проти збірної Німеччмни ю21
romanchik.8409
Автору спасибо..Но текста много.Шансов нет , чтобы не написать..
umnuy2
спасибо скажем петуху перебежчику армянскому петракову---мало того что на ЧМ через никаких уэльсцев не попали да ещё выход в первую групу Лиги Наций провалил сл слабаками-БЫЛИ БЫ В ПЕРВОЙ ГРУППЕ ТО КВАЛИФИЦИРОВАЛИСЬ БЫ НА ЕВРО
Алексей
Если будет 2 неудачных результата против Англии и Италии  , то есть ещё лига Наций, для этого надо чтобы из сборных 2 команды вышли на прямую на Евро Шотландия, Израиль, Сербия или Босния, именно из этих сборных надо чтобы 2 команды вышли на прямую на Евро так что Шотландия по любому выйдет и надеемся на Сербию они сейчас на 2 месте