Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 16 серпня 2023, 14:53
4198
3

Зрікаються люблячи. Про раптовий відхід Манчіні зі збірної Італії

Валерій Василенко намагається зрозуміти логіку тріумфатора Євро-2020

| Оновлено 16 серпня 2023, 14:53
4198
3
Зрікаються люблячи. Про раптовий відхід Манчіні зі збірної Італії
Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Манчіні

З погляду логіки – дивне рішення. Як мінімум. Ось якби Роберто Манчіні вирішив залишити збірну Італії після того, як не вивів її на ЧС-2022 (у стикових поєдинках «Скуадра адзурра» програла збірній Північної Македонії), було б усе зрозуміло. Але тоді тренер чітко дав зрозуміти, що залишається на своїй посаді.

Після поразки від македонців Манчіні філософськи зауважив, що без таких важких моментів не буває прогресу – ні у звичайному житті, ні у спортивному. А ще дорікав на зміну поколінь, на відсутність кваліфікованого форварда.

У тих його словах частково була об'єктивність, адже після тріумфального Євро-2020 збірну Італії залишили кілька провідних футболістів, і питання зміни поколінь було справді актуальним.

Проте приводів для відставки Манчіні після поразки від Північної Македонії було достатньо. Принаймні попередника Роберто в «Скуадрі адзуррі» - Джанп'єро Вентуру – звільнили через аналогічний прокол (невихід на ЧС-2018).

Але федерація футболу Італії вирішила надати другий шанс тріумфатору Євро-2020. І Манчіні почав готувати збірну до Євро-2024, паралельно намагаючись перемогти і у Лізі Націй.

Але й там не вдалося. Італійці програли у півфіналі ЛН збірній Іспанії: таким чином «Червона фурія» взяла своєрідний реванш за поразку від італійців у півфіналі Євро-2020. На цьому матчі перервалася унікальна безпрограшна серія «Скуадри адзурри», яка налічує 37 поєдинків.

Однак підсолодити гіркоту поразки від Іспанії Манчіні та його підопічним у певному сенсі вдалося: вони обіграли збірну Нідерландів у матчі за третє місце Ліги Націй. Досягнення таке собі, але воно дозволяло хоча б заретушувати розчарування від невиходу на катарський Мундіаль.

А далі був відбір на Євро-2024. Волею жереба в одну групу потрапили чинні чемпіони та віце-чемпіони Європи. І у стартовому поєдинку вони зійшлися у очному протистоянні. І англійці взяли своєрідний реванш за поразку у фіналі Євро-2020, обігравши суперника на виїзді. Потім підопічні Манчіні прогнозовано переграли на виїзді Мальту. І ось із таким проміжним підсумком підійшли до важливих вересневих поєдинків відбору – проти Північної Македонії та України.

І ось на такому тлі Манчіні вирішує залишити збірну.

За фактом рішення однозначно несподіване. І таке, що не вписується в рамки логіки, про що було сказано вище. Але чи спонтанне воно? А ось це навряд.


Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Манчіні

Чутки про можливий відхід Роберто зі «Скуадри адзурри» з'явилися раніше, ще до старту відбору на наступний чемпіонат Європи. Подейкували, що Роберто втомився від збірної і хоче повернутися до клубної тренерської кар'єри.

Італійські ЗМІ стверджували, що вже тоді Манчіні сватали в «Наполі» на місце Спаллетті, який заявив, що не працюватиме з «партенопеї» у новому сезоні.

Але тоді чутки так і лишилися чутками. А тепер несподівано прорвало.

Італійські інсайдери розділилися в причинах такого кардинального кроку «алленаторе». За одними даними, Манчіні залишив збірну через розбіжності з президентом асоціації Габріеле Гравіною. Той, нібито, позбавив Манчіні «можливості працювати з помічниками», яких Роберто сам вибирав. Крім того, стверджувалося, що Гравіна «настійливо рекомендував» тренеру включити до списку кандидатів у збірну того чи іншого футболіста.

Зізнатися, в таке пояснення важко віритися. Гравіна - точно не пай-хлопчик. Але після перемоги на Євро-2020 Манчіні став недоторканним. І незаперечним авторитетом. Навіть для босів національної федерації. І коли Роберто не звільнили після провалу в стиках з північномакедонцями, отже, на нього дійсно розраховували і далі. Виходить, проблема в чомусь іншому.

Можливо, Роберто справді втомився за ці п'ять років, що керував збірною. Він очолив «Скуадру адзурру» в один із найскладніших, найтемніших періодів у її історії. Після програного «стику» збірній Швеції за право зіграти на ЧС-2018 збірна Італія опинилася біля розбитого корита.

Белотті та Іммобіле плакали на полі «Сан-Сіро» після повторного матчу зі шведами. Капітан збірної Буффон теж не стримав емоцій і оголосив про завершення кар’єри в збірній, заявивши наостанок, що йому шкода не себе, а весь італійський футбол, який «зазнав поразки на якомусь соціальному рівні». Пішов і тренер. Точніше, Вентурі вказали на двері. Коротше кажучи, ту ситуацію в італійських спортивних ЗМІ називали не інакше, як апокаліпсис.

І ось на такому «розломі» збірну Італії очолив Манчіні. Як він важко починав: у перших шести матчах – лише одна перемога. Та й та – над не найсильнішою (м'яко кажучи) збірною Саудівської Аравії.

Але далі ведена Манчіні «Скуадра адзурра» швидко поїхала. І не програвала майже чотири роки, а вінцем роботи Роберто у збірній стала довгоочікувана перемога на чемпіонаті Європи.

Потім знову розпочався спад. Зміна поколінь. І досить обмежений кадровий вибір, якщо речі називати своїми іменами. Тож не можна виключати, що 58-річний тренер справді втомився.

І ось на цю втому «наклалася» ще одна гіпотетична причина, яка, можливо, спонукала Манчіні залишити легендарну базу в Коверчіано. Ще одна частина італійської преси стверджує, що Роберто отримав дуже привабливу пропозицію. Неважко здогадатися, звідки. Ну звичайно ж, із Саудівської Аравії.

Спочатку говорили про інтерес до Манчіні з боку одного з тамтешніх клубів. Але потім почали стверджувати, що Роберто найближчими днями очолить збірну Саудівської Аравії, яка виявилася безхазяйною після відходу з поста Ерве Ренара.


Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Манчіні

Схоже, останні балачки недалекі від правди. Принаймні це підтверджують незалежні один від одного авторитетні джерела.

Сам тренер з приводу свого раптового відходу зі збірної Італії зберігає дипломатичне мовчання. Він лише зазначив, що його відхід – його особисте рішення. І що від Гравіни він не отримав належної «підтримки та спокою». І все.

Що ж, це рішення тренера треба прийняти. Що Гравіна і зробив. Найближчими днями голова італійської асоціації назве ім'я нового тренера збірної. Кандидатів на вакантну посаду багато – від Спаллетті до Каннаваро. Подивимося, на кому зупиниться бос федерації.

Подивимося і на те місце, де зупинить свій погляд вже колишній головний тренер збірної Італії. Те, що він продовжить свою тренерську кар'єру, можна не сумніватися – досвіду, навичок та здоров'я у нього достатньо.

Якщо Роберто все ж таки прийме пропозицію саудитів, його можна буде зрозуміти. Власне, він нікому нічого не винен, а зі «Скуадрою адзуррою» уже навряд чи може повторити успіх Євро-2020.

Але все одно при такому розвитку сюжету залишиться неприємний післясмак, схожий на відчуття від рукостискання з людиною, у якої спітнілі долоні. Адже одна річ, коли «туди» їдуть тренери на кшталт Луїша Каштру, і зовсім інша, коли ведуться «небожителі», як Манчіні.

Схоже, що бабло остаточно добиває футбол.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Барса планує замінити легенду зіркою збірної України. Ціна питання – 30 млн
Футбол | 27 квітня 2024, 20:57 9
Барса планує замінити легенду зіркою збірної України. Ціна питання – 30 млн

Артем Довбик влітку може стати гравцем «Барселони»

Забарний очолив цікавий європейський рейтинг у категорії до 21 року
Футбол | 28 квітня 2024, 12:05 12
Забарний очолив цікавий європейський рейтинг у категорії до 21 року

Український захисник «Борнмута» не пропустив жодної хвилини в цьому сезоні АПЛ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
WildeKater
Журналисты опять не могут определиться идти работать в Саудовскую Аравию это хорошо или плохо 
Gargantua
Манчини имеет право заработать много денег.
мерзко что он потом постфактум начал под это подводить базу, мол его чуть ли не выжили из сборной
Vitason
Бабки решают все,куда катится мир! Так обставил что виноват кто-то некрасиво,скажи правду,я иду рубить бабло,для меня это важнее чем моя национальная сборная!!