Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 04 вересня 2023, 12:10
2842
0

Всеволод ТОЛСТУШКО: «В Польщі Сокіл пройшов посвячення в сезон»

Оборонець «Сокола» – про перший за багато років збір команди в країні Західної Європи

| Оновлено 04 вересня 2023, 12:10
2842
0
Всеволод ТОЛСТУШКО: «В Польщі Сокіл пройшов посвячення в сезон»
Фото Кароліни Соммер. Всеволод Толстушко

Чемпіони України київський «Сокіл» у рамках підготовки до нового сезону протягом двох тижнів перебували на зборах у польських Тихах. Цей виїзд для тренерського штабу на чолі з Олегом Шафаренком важливий найперше з огляду на змогу проводити якісні спаринги. Так, усі п’ять матчів клубам топ-дивізіону чемпіонату Польщі «Сокіл» програв, але було видно, як з кожним наступним матчем команда додає. Більше того, якщо вірити оборонцеві киян, одному з найдосвідченіших гравців команди Всеволодові Толстушку, ці поєдинки вселили у гравцях оптимізм і віру в те, що сезон-2023/2024 буде для «Сокола» успішним не лише на внутрішній, а й на міжнародній арені.

– Це був дуже корисний збір, – каже Всеволод в інтерв’ю Sport.ua. – Ми гарно попрацювали і на льоду, і на землі, а найголовніше – поспарингували з сильними суперниками з польського чемпіонату, командами трохи вищого рівня. Як на мене, з кожною наступною грою ми додавали.

– Торік з огляду на війну, а також те, що тривалий час не вдавалося знайти клубу, у вас не було повноцінної передсезонної підготовки. Наскільки складно виконувати цю рутинну роботу після такої тривалої паузи?
– З одного боку, це моя робота, я до неї вже звик. Але справді, торік, перейшовши в угорський «Дунайварош», у сезон входив через матчі. Минулого літа, поки шукав команду, а пізніше отримував дозвіл на виїзд за кордон, тренуватися повноцінно не міг. Цьогоріч ритм такий, як треба. Відчуваю, що отримані нами навантаження допомагають. Стаю сильнішим, швидшим.

– Перший спаринг у Польщі проти чемпіонів країни ҐКС «Катовіце», який завершився поразкою 0:6, здається, трохи приголомшив і команду, і тренерський штаб.
– Так. Для нас це був перший матч на цих зборах. Але навіть якби він був останнім, набагато легше б не було. «Катовіце» наразі переважає нас і за комплектацією, і за поточним рівнем готовності, і за грою. Команда там вкомплектована дуже якісно, основним кістяком вони виступають вже не один рік. «Катовіце» грає в Лізі чемпіонів, бореться за найвищі місця в польському чемпіонаті. В команді багато представників збірних і сильні легіонери. «Катовіце» показав нам той рівень, на якому ми зараз знаходимося.

Всеволод Толстушко і Андрій Денискін. Колишні партнери за чемпіонським «Кременчуком» зустрілися в Польщі, під час протистояння «Унія» - «Сокіл»

– Наступних три матчі «Сокіл» грав у рамках Кубка чотирьох мерів. І в кожному – проти «Заґлембе» з Сосновця (3:4), «Унії» з Освенцима (1:3) і ҐКС «Тихи» (1:2 ОТ) – був близьким до перемоги. Команда додала фізично чи хокеїсти почали розуміти, чого від них вимагає новий тренер Олег Шафаренко?
– Ми ставали зігранішими і згуртованішими. Справа точно не в поліпшенні фізичних кондицій, адже щільність матчів була високою, відповідно, з кожною наступною грою накопичувалася втома. Інша річ, що є таке поняття, як ігровий тонус. Окрім як через матчі, його здобути неможливо. Скільки б тренувань не було. Тому й з кожним наступним матчем ми ставали кращими. І мова не лише про рахунки, а найперше про якість гри, цілісність ігрового малюнка, системі ведення гри. Звісно, до тактики головного тренера ми поки лише звикаємо. Через помилки, через вдалі дії це розуміння приходить швидше.

– Судячи з перших матчів, головною вадою в грі «Сокола» виглядали дії в більшості. Команда не просто не використовувала чисельну перевагу, а часто провалювалася і дозволяла суперникам створювати небезпеку, а іноді й закидати у свої ворота шайби…
– Це і є той ігровий тонус, про який говорив вище. Якщо під час відпрацювання більшості на тренуваннях четвірка оборонців просто викидає шайбу й атакувальні гравці залишаються стояти в зоні, то в грі треба бігти назад. Можна сказати, що в Польщі ми пройшли посвячення в сезон.

– Це посвячення завершилося матчем проти «Подгале» в Новому Тарґу по дорозі назад. І поразкою 4:6. Не багато як для матчу з останньою командою попереднього чемпіонату Польщі пропустили?
– Сумбурна вийшла гра. В нас були запитання до суддівства. В першому періоді було чотири вилучення, три з яких – мені, Янішевському і Євсейчику – неоднозначні. Янішевський взагалі їхав на зміну. Не знаю, де судді там помітили контакт. Вийшло, що після цих вилучень ми пропускали. З 0:3 відігруватися вже важко. Хоча, звісно, це не виправдання. В меншості теж треба грати надійніше. При цьому додам, що «Подгале» серйозно підсилився у порівнянні з попереднім чемпіонатом Польщі, в якому команда стала останньою. Вочевидь у клубу з’явилися гроші, вони запросили серйозних хокеїстів і тепер боротимуться за вищі місця. Зміни помітні навіть візуально. В порівнянні з минулим роком, коли я приїздив у Новий Тарґ з «Сяноком», на арені проведений ремонт. В грі теж помітні позитивні зміни. В атаці «Подгале» зіграв, може, навіть не гірше за «Катовіце». За рівнем ігрового мислення, якістю передач команда відчутно додала.

– Впродовж п’яти матчів тренери випробовували різні поєднання оборонців. У ході київського етапу підготовки ви працювали в парі з Олександром Філімоновим. Який партнер за дуетом виглядає найоптимальнішим тепер?
– Мабуть, не можна сказати однозначно, що з кимось комфортніше. Головне – знаходити точки дотику, які дозволяють відчувати з партнером одне одного з півслова. Взагалі, ми граємо, відштовхуючись від системи гри, а не від індивідуальних особливостей когось із партнерів за командою. Без різниці, оборонець ти чи нападник. Ми працюємо за системою.

– Якщо підводити загальний підсумок цих зборів, яким він буде?
– Ми зіграли п’ять матчів з командами першої трійки, середини таблиці і останнім місцем попереднього чемпіонату Польщі. Ці поєдинки показали, що навіть цим, суто українським складом, який зараз є у «Сокола», ми в чемпіонаті Польщі не загубилися б. І то м’яко кажучи. А набувши досвіду, звикнувши до швидкостей, взагалі боролися б за високі місця. Наразі ці матчі були дуже корисними для наших молодих гравців. Дехто з них пограв у хокей на такому рівні вперше. Думаю, хлопці стали кращими навіть після цих п’ятьох матчів.

Так, програвати неприємно навіть у товариських матчах. Але ці поразки показали, над чим треба працювати, щоб ставати кращими. Під час матчу з «Подгале» був дуже показовий момент. То коли ми пропускали шосту шайбу. Суперник по борту закинув шайбу в зону, я за нею побіг. Крикнув Богданові Дьяченку, щоб він вийшов з воріт на перехоплення. Але ми не зрозуміли одне одного. Богдан штовхнув мені шайбу на хід і трішки мене заблокував. Ми пропустили. Але це досвід. Певен, отримавши його, схожої помилки в матчах Континентального кубка вже не допустимо. Ми обговорили це непорозуміння з Дьяченком і розібралися, як у таких ситуаціях діяти наступного разу. І таких епізодів було безліч. Не обов’язково всі вони завершувалися пропущеними шайбами.

– Та до Континентального кубка ще далеко. Найближчий турнір – Кубок України, який стартує вже 13 вересня.
– Ми налаштовуємося найсерйознішим чином. «Кременчук», херсонський «Дніпро», «Київ Кепіталз» - непогані команди, від яких можна очікувати чого завгодно. Це виключено, щоб ми вийшли на Кубок України недоналаштованими. Маємо виграти трофей.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді
Теніс | 01 травня 2024, 22:26 2
Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді

Єлена Рибакіна виграла у Юлії Путінцевої, Аріна Соболенко обіграла Мірру Андрєєву

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.