Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 02 травня 2024, 14:16
4000
1

Сліпа зона Тоттенхема. Як Постекоглу наступає на одні й ті самі граблі

Минулого вікенду «шпори» програли «Арсеналу», ще раз оголивши серйозну прогалину у підготовці

| Оновлено 02 травня 2024, 14:16
4000
1
Сліпа зона Тоттенхема. Як Постекоглу наступає на одні й ті самі граблі
Getty Images/Global Images Ukraine

28 квітня в англійській Прем'єр-лізі відбулося лондонське дербі між «Тоттенхемом» та «Арсеналом». Матч, перед яким представники «шпор» обіцяли зробити усе, аби як мінімум ускладнити «канонірам» подальшу участь у чемпіонських перегонах, завершився перемогою гостей – 3:2. Зважаючи на підсумковий рахунок, «Тоттенхем» начебто майже досяг того, чого хотів, проте за грою…

«Арсенал» вже після першого тайму здобув неймовірну перевагу в рахунку – 3:0. Два м'ячі з трьох «каноніри» забили після подач із кутових, ще раз у всіх можливих фарбах продемонструвавши серйозну вразливість підопічних Постекоглу у цьому ігровому компоненті.

У другому таймі «Тоттенхем» відновив віру в себе у вболівальників, відзначившись двома голами, та й загалом мав значну перевагу (62% на 38% – у володінні м'ячем; 2,42 на 1,03 – за xG; 15 на 9 – за ударами; 8 на 6 – за кутовими), але врятувати хоча б нічию «шпорам» так і не вдалося.

Головний висновок із поразки від «Арсенала», над яким Постекоглу та його асистентам як мінімум вже час задуматися, полягає у вкрай слабкій грі «шпор» біля своїх воріт при стандартах загалом і кутових зокрема. Лише п'ять клубів в поточному сезоні АПЛ (нинішня четвірка аутсайдерів плюс «Астон Вілла») пропустили зі стандартних положень більше, ніж «Тоттенхем».

Про це майже на кожному розі кричать уболівальники «шпор», але Постекоглу продовжує гнути свою лінію і, здається, не збирається робити жодних особливих акцентів на цій ситуації. Коли тренера «Тоттенхема» безпосередньо запитали, чи не збирається він найняти окремого фахівця, який би допоміг «шпорам» змінити негативну тенденцію, той лишень послався на свої звички та принципи – мовляв, раніше у мене ніколи не було людини, яка спеціалізується виключно на стандартах, і вона мені просто не потрібна й у майбутньому.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ангелос Постекоглу

«Якби я думав, що виправлення ситуації зі стандартними положеннями у захисті є вирішенням усіх проблем і дозволить нам подолати кризу, я б вклав у це весь свій час та зусилля, але це не так. Я не думаю, що можна говорити про один ігровий компонент. Вважаю, що на цю ситуацію потрібно дивитися із ширшого ракурсу, але наша гра в обороні при стандартах у цих двох ситуаціях проти «Арсенала» справді виглядала дуже погано. Втім, виправляти необхідно набагато більше, ніж тільки це», – заявив Постекоглу після поразки від «канонірів» минулого вікенду.

Проте журналісти атакували австралійського фахівця із цим питанням й раніше. Наприклад, у березні Ангелос так відбивався від інтересу з боку ЗМІ, чому у «Тоттенхемі» немає окремого спеціаліста зі стандартів: «В мене ніколи не було конкретного помічника зі стандартних положень, але в моєму штабі завжди за це хтось відповідав. Я впевнений, що набагато краще, якщо над цим напрямком працюватиме хтось із тренерського штабу, бо тоді це буде продовженням усього того, над чим ми працюємо, як ми граємо у футбол. Я не відокремлюю стандартні положення від решти того, що ми робимо, з точки зору команди, якою ми хочемо бути. Сподіваюся, це все пов'язане».

Відомо, що у тренерському штабі Постекоглу в «Тоттенхемі» за захисні дії при стандартах відповідає 39-річний Міле Єдинак (екс-гравець «Крістал Пелас» та «Астон Вілли», який з літа минулого року був запрошений у стан «шпор»), а за атакувальні – 32-річний Раян Мейсон. І саме до спроможності першого ефективно справлятися з усіма нюансами підготовки команди наразі виникає безліч питань…

Getty Images/Global Images Ukraine. Міле Єдинак

Постекоглу правий у тому, що у «шпор» зараз є й інші проблеми, а не лише слабка гра в обороні при стандартних положеннях. З 33 зіграних до теперішнього моменту поєдинків в рамках АПЛ-2023/24 «Тоттенхем» лише у 6 не дозволив суперникам відзначитися у своїх воротах забитими м'ячами. Та й взагалі, прямо зараз у команді Постекоглу є одразу кілька топових футболістів, які перебувають аж ніяк не у найкращих ігрових кондиціях – наприклад, Джеймс Меддісон, котрий у цьому календарному році відзначився тільки трьома результативними діями у чемпіонаті…

Однак у чому Постекоглу точно помиляється, то це у небажанні визнавати той факт, що саме робота в захисті при стандартних положеннях є однією з ключових проблем для нинішнього «Тоттенхема». Ще в 1/16 фіналу Кубка Англії у січні нинішнього року футболісти «Манчестер Сіті» продемонстрували ефективний спосіб боротьби проти голкіпера лондонців Гульєльмо Вікаріо при стандартах. Тоді, нагадаємо, «містяни» пройшли далі лише завдяки забитому м'ячу Натана Аке на 88-й хвилині після кутового. Істотну допомогу своїй команді в цьому моменті надав захисник «Сіті» Рубен Діаш, котрий активно штовхався та блокував італійського кіпера, вивівши того з рівноваги й не дозволивши ефективно зреагувати на подачу від Де Брюйне.

Після того подібний прийом проти Вікаріо багаторазово використовували у Прем'єр-лізі вже інші опоненти «шпор». І «Арсенал» минулого вікенду не винайшов нічого нового, коли Бен Вайт також пішов відкрито грати проти голкіпера «Тоттенхема», не дозволяючи тому хоч із якоюсь відносною свободою переміщатися власною воротарською. В результаті Вікаріо залишився на лінії, і був абсолютно безсилий, коли Кай Хавертц розстрілював його володіння ударом головою практично впритул.

Італійський голкіпер, очевидно, ще не звик, що в АПЛ арбітри дозволяють команді, яка атакує, грати проти воротарів в такій агресивній манері. Принаймні, у березні, коли Вікаріо попросили прокоментувати подібну манеру арбітражу, той дав зрозуміти, що йому залишається лише приймати правила гри, які існують в лізі.

«Вважаю, це відрізняється від того, із чим мені доводилося стикатися у минулому [в італійському футболі]. З цим просто, мабуть, потрібно змиритися та спробувати зробити усе можливе, аби грати ефективніше. Думаю, що судді працюють добре, тож я не можу скаржитися», – заявляв Вікаріо.

І ось тут можна говорити, що Постекоглу та його тренерський штаб банально продовжує наступати на одні й ті самі граблі. Викликає здивування той факт, що жоден із польових гравців «Тоттенхема» не взяв на себе завдання забезпечити Вікаріо більший захист, атакуючи Вайта. З цієї ситуації напрошується лише один очевидний висновок: нікому просто не було дано вказівку робити це.

Увагу на те, що відбувається у «Тоттенхемі» при стандартах біля воріт «шпор» звернув нещодавно і екс-захисник «Манчестер Юнайтед» та збірної Англії, а нині експерт на англійському телебаченні, Гарі Невілл.

«Це справді цікавий момент. Зараз у них немає людини, яка б відповідала за цього гравця, що атакує воротаря. Коли я ще грав, то пам'ятаю, що особисто відповідав за футболіста, котрий виходив на нашого воротаря. Чи це був ван дер Сар чи Шмейхель, але я стояв між ними та супротивником. Тобто в моїй ситуації я опинився б між Вайтом та Вікаріо, щоб перший не міг підштовхнути воротаря, коли м'яч піде у напрямку штрафного майданчика».

Getty Images/Global Images Ukraine. Гульєльмо Вікаріо

«Сьогодні багато команд так вже не роблять, не контролюють гравців, які протистоять воротарям. Але це означає, що в певний момент вашого голкіпера можуть застати зненацька чи то блоком, чи то пізнім та непомітним для рефері поштовхом. Усі тренери розуміють, що таке може статися. І м'яч Хавертца, який знаходився у воротарській, – це м'яч, на який мав виходити голкіпер», – сказав Невілл.

Цікаво й те, що на підготовку до дербі проти «Арсенала» у Постекоглу та його помічників було два тижні. За цей час «шпори» так і не вирішили за потрібне розробити план з усунення небезпеки від «канонірів» при стандартах, адже «Арсенал» в поточному сезоні є найкращою командою АПЛ за кількістю забитих м'ячів (20) після розіграшів стандартних положень!

Висновок із цього напрошується лише один: незважаючи на низку позитивних моментів, які Постекоглу привніс у гру «Тоттенхема», в нинішньої команди австралійського наставника існує щонайменше одна очевидна «сліпа зона». Однак Ангелос та його помічники поки вперто не бажають навіть спробувати її усунути, і ця обставина виступає явною стелею для їх прогресу, як з точки зору результатів, так і в аспекті загальної якості футболу, що демонструється.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Нахабний Тайсон. Ф'юрі та Усик не провели дуель поглядів. Що сталося?
Бокс | 16 травня 2024, 22:31 9
Нахабний Тайсон. Ф'юрі та Усик не провели дуель поглядів. Що сталося?

Тайсон відмовився дивитися у бік Олександра після прес-конференції

Фани з 4-го дивізіону Іспанії на радощах ледь не затоптали свого воротаря
Футбол | 17 травня 2024, 05:57 0
Фани з 4-го дивізіону Іспанії на радощах ледь не затоптали свого воротаря

Курйозний момент стався, коли Еркулес отримав підвищення у класі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Anna.
Лайном ти не був, але й до вершини не дістався.