Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 вересня 2023, 09:56
11826
38

Не чекайте на відставку Луческу. Він не дозволить собі таку слабкість

Олексій Сливченко впевнений: Мірча відпрацює контракт з «Динамо» до кінця. Якщо дозволить здоров'я

| Оновлено 02 вересня 2023, 09:56
11826
38
Не чекайте на відставку Луческу. Він не дозволить собі таку слабкість
Getty Images/Global Images Ukraine. Мірча Луческу

Останній календарний день літа виявився ще й останнім для київського «Динамо» ігровим днем ​​у рамках єврокубкової кампанії сезону-2023/24. «Біло-сині» на виїзді мінімально поступилися «Бешикташу» (0:1), через що не змогли подолати кваліфікацію Ліги конференцій та уперше з 2005 року залишилися без групового раунду єврокубка.

Після матчу головний тренер «Динамо» Мірча Луческу чомусь вирішив розповісти журналістам та вболівальникам про те, наскільки гідно його підопічні представили Україну на міжнародній арені. Власне кажучи, «Бешикташ», якого жереб-лиходій обрав для киян у суперники в плей-оф раунді кваліфікації Ліги конференцій, справді є більш ніж солідним опонентом, а тому надмірно критикувати «Динамо» за виліт від такого суперника та посипати голову попелом навряд чи варто, але… З іншого боку, висловлювання Луческу про гідний виступ його підопічних на міжнародній арені, навіть із поправкою на російсько-українську війну, що триває та приносить горе і труднощі усім та усьому на території нашої країни, реально виглядають блюзнірсько.

Багато вболівальників після вильоту від «Бешикташа» і післяматчової прес-конференції головного тренера «Динамо» на емоціях могли обговорювати лише одне серйозне питання – чому Мірча Луческу не набрався мужності і не подав у відставку після такого неприємного та болісного ляпаса від Венсана Абубакара, котрий демонстративно пограв м'язами прямо перед румунським наставником «біло-синіх» під час святкування єдиного м'яча у вчорашньому матчі, та компанії.

Насправді чекати від Мірчі Луческу добровільного відходу – це фактично те саме, що вірити в існування позаземної цивілізації десь на території пустелі Гобі. Тобто, теоретично в це можна спробувати повірити та навіть підібрати якусь уявну мотивацію на користь подібної версії, але при першій же спробі міркувати логічно й тверезо відразу стане зрозуміло, що це повна нісенітниця, конспірологія та маячня.

Починаючи із 1999 року, Мірча Луческу ніколи не йшов у відставку в клубних командах по ходу сезону. За цей час румунський фахівець встиг попрацювати у бухарестському «Рапіді», «Галатасараї», «Бешикташі», «Шахтарі», «зеніті», а тепер продовжує свій наставницький шлях уже в «Динамо». Виникаючі труднощі Мірча завжди сприймав як додатковий виклик, який аж ніяк не повинен збити його зі шляху та змусити здатися.

Навіть у сезоні-2008/09, який із самого початку складався для «Шахтаря» вкрай погано, Луческу так і не наважився на те, щоб публічно заявити про відставку. Після 9-го туру в УПЛ тоді «гірники» займали лише 10-те місце, але продовжували брати участь у Лізі чемпіонів, і цей момент, як запевняє сам Мірча, стримав його від поспішних висновків.

«На тлі знервованості ми програли кілька поєдинків поспіль. Я хотів подати у відставку. Але ми виступали у Лізі чемпіонів! І там стартували з перемоги над «Базелем». Те, що у нас не виходило в чемпіонаті, компенсували у Лізі чемпіонів. Хоча я все одно був незадоволений. На стадіоні почали з'являтися негарні банери про те, щоб я їхав додому тощо. Не знаю, що то були за люди і навіщо їм це… А потім був матч із «Барселоною». Усі чудово пам'ятають останні хвилини, коли іспанці повелися некоректно стосовно Fair Play: не повернули м'яч, Мессі забив… Моя реакція була вкрай нервовою», – розповідав згодом Луческу.

Але навіть тоді, будучи на взводі та на емоціях, Мірча в результаті так публічно і не заявив про відставку. На це рішення вплинула позиція президента «Шахтаря» Ріната Ахметова, якому про наміри румунського коуча доповіли асистент Мірчі Олександр Спірідон та капітан команди Даріо Срна.

«У той момент я страшенно переживав. Сказав Олександру Спірідону: «Подаю у відставку». Олександр повідомив це Срні, й вони із Даріо поспілкувалися з президентом. Рінат Ахметов передав, щоб я не робив цього, не припускався такої помилки. І я нічого не сказав під час прес-конференції. Напевно, вчинив правильно, адже того сезону ми виграли Кубок УЄФА», – згадував Луческу.

Після того Мірча відпрацював у «Шахтарі» ще сім років, і пішов із клубу лише тоді, коли «гірники» не запропонували йому продовжити трудову угоду, термін дії якої завершився. Хоча після початку російсько-української війни «гірники», які змушені були залишити рідний Донецьк, але продовжували мати топовий за українськими мірками склад, два сезони поспіль поступилися чемпіонством «Динамо», і це не стало приводом для Луческу, аби подати у відставку.

Залишивши Україну й ухваливши вкрай сумнівне з усіх точок зору рішення податися в країну 404, щоб очолити тамтешнього гегемона останніх років «зеніт», Мірча Луческу після закінчення сезону-2016/17 також не побажав самостійно йти, незважаючи на те, що завдання він не виконав – команда фінішувала лише на третьому місці у турнірній таблиці.

Тоді, до речі, казали, що Луческу принципово чекав на звільнення, яке дозволило б йому отримати солідну неустойку від «зеніта». Румунський фахівець вимагав 4 мільйони євро, клуб взагалі не виявляв готовності щось платити у вигляді компенсації, але в результаті сторони не дійшли до судів та вирішили все, якщо так можна висловитися, полюбовно – Луческу отримав «тільки» 2,5 мільйони євро, а невдовзі подався тренувати збірну Туреччини.

Коли Луческу прийшов до «Динамо», і це було вкрай негативно сприйнято ультрас «біло-синіх», які вимагали негайного відходу румуна з київського клубу, Мірча нібито подав у відставку, але насправді це був черговий фортель з боку досвідченого наставника. Слова Луческу з'явилися в одному із найпопулярніших румунських видань, з редактором якого Мірчу пов'язують давні дружні стосунки. По суті, тренер використав журналіста у своїх цілях, щоб змусити президента «Динамо» Ігоря Суркіса публічно заявити про повну підтримку до Луческу – саме тоді в пресу просочилися емоційні слова президента «біло-синіх» про те, що він, перекладаючи на літературну мову, інвестував півтора мільярди у клуб.

З того часу Луческу перманентно відправляють у відставку, але сам тренер ще рік тому чітко дав зрозуміти, що подібне рішення «зробило б його ідіотом».

Наприкінці липня Мірчі Луческу виповнилося 78 років. На даний момент він є найстаршим за віком тренером професійних футбольних команд у світовому футболі. І, незважаючи на те, що «Динамо» не змогло пробитися до групового раунду Ліги конференцій-2023/24, румун все одно справедливо вважає, що продовжує працювати на топ-рівні. Навіть такий чемпіонат України, яким він є зараз, все одно перевершує безліч ліг із країн, де люди живуть без війни та інших бід, але не бачать особливого сенсу розвивати футбол більше, аніж це є у них на даний момент. Зокрема, нещодавно Луческу відмовився від переїзду до Саудівської Аравії, де йому були готові платити значно більше.

Ще у 2008-му, коли в Луческу сталася вже згадана вище криза у результатах «Шахтаря», Мірча чітко та ясно прояснив свою позицію: «Я сам за вдачею боєць і не залишу команду у складній ситуації, а зараз вона саме така. Я головний винуватець, і несу відповідальність, тому було б найпростіше за усе просто подати у відставку».

Із «Динамо» зараз ситуація у Мірчі фактично аналогічна. В команди спостерігається не тільки криза у результатах, а й є явні проблеми в якості гри. Про справжню катастрофу в центрі оборони нещодавно докладно розповідав колега Василенко у матеріалі «Рвана рана у центрі захисту «Динамо». Насправді, проблем у киян значно більше і вони лежать у цілій низці площин: психології, фізичної готовності, питаннях зміни поколінь та просто сприйняття молодими гравцями методів роботи тренера, котрий встиг взяти участь у вихованні ще зірок 90-х – Георге Хаджі, Роналдо, Маріо Жардела...

Та й сам Луческу від футболу ще абсолютно не втомився. Швидше, він підживлюється від гри, отримує сили для того, щоб продовжувати земний шлях. Для нього це свого роду стимул не здаватися та рухатися далі, навіть попри на три пережиті інфаркти. Безумовно, набагато красивішою історією завершення кар'єри для Луческу була б та, коли б він пішов ще після завершення сезону-2020/21, тріумфально повернувши «Динамо» чемпіонство та вигравши з «біло-синіми» національний Кубок, але… Тоді щось всередині Мірчі, мабуть, не клацнуло й не підказало йому, що настав час зупинятися. Він продовжив і далеко не заради того, аби зараз здаватися, подаючи у відставку. Для Луческу це буде проявом слабкості. І це те, що мають розуміти як вболівальники, так і деякі експерти, які вимагають і закликають від румуна піти на крок, який тренер сам для себе вважає відверто неприйнятним та нелогічним.

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Дніпро-1 – Кривбас – 1:0. Гравці не дали Максимову піти у відставку. Огляд
Футбол | 06 травня 2024, 17:29 0
Дніпро-1 – Кривбас – 1:0. Гравці не дали Максимову піти у відставку. Огляд

Важлива перемога для дніпровської команди

Надії ще живі. Дніпро-1 мінімально обіграв Кривбас
Футбол | 06 травня 2024, 16:46 87
Надії ще живі. Дніпро-1 мінімально обіграв Кривбас

Команда Юрія Максимова перемогла вперше за останні п'ять матчів

Коментарі 38
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрей Залищук
була би совість і гідність у діда, то подав би у відставку, а так він просто слюнтяй, соромно за нинішнє Динамо мені як киянину з 17 річним стажем вболівання за киян
Vik Tor
"слабкість" !? як брєжнєв, андропов, чєрнєнка  - тільки вперед ногами? як вампір старезний - підживлюється молоддю, а команда не грає від слова взагалі... 5-6 місце у 2024 
BekXan
В даному випадку це не слабкість це нахабство  це неповага до команди вболівальників і футболу в цілому !
Микола Унгурян
навіщо стільки тексту щоб сказати однією фразою "він не піде, єдиний варіант що винесуть"
zhyr
Там просто зараз зібралась компанія, яка варта один одного. Від президента, до футболістів. Є хоч одна ланка, до якої немає претензій? Це якесь совкове управління клубом. Незрозумілі трансфери, коли легіонери з"являються, пів року- рік і зникають. Команда не грає, а дійсно "терпить"))) Молодь розкривається в арендах в інших клубах, в Динамо просто чахне. З вболівальниками не працюють. І т.д, і т.п.
SandroKing
Не хочу деду желать плохого. Но терять еще год совершенно не хочется. Команда полностью деградировала. Вроде и начал неплохо но в итоге команда находится в самом худшем состоянии за время независимости.
Summertime
Какая слабость?   Мирча чётко рассчитал свой приход в Динамо, когда Шахтёр завис на ковидных переходах из сезона в сезон.  И не прогадал.   Шахтёр начал терять с Львовами, и это когда 2 раза обул Реал!  Теперь же у Мирчи руки развязаны.  Только сиди и карауль осечки конкурентов, особенно Шахтёра.
  Но надеюсь в Шахтёре тоже не глупые ребята и перенесут игры против Зари и Динамо куда подальше.  А эти пока пусть свои  переносы доигрывают как то в этом году ещё.
D.Lanskoy
Та ми і не сумнівались, що Луческу удавиться за гроші і як людина повне лайно. Дивно, що він виявився лайном і як тренер Динами. Але то таке. Дедушка старий, єму всьо равно.
sv_2000
Классно дед устроился на старости лет. Не работа - мечта)))
GloryUkraine
Мене постійно мінусують за критику Луческу, але знову повторюся. Я не бачу команди в Динамо під керівництвом Луческу.
Тактики нема, ніяких домашніх заготовок нема (від слова "зовсім"), а головне нема характеру у команди.
Четверте місце в ЧУ,  виліт з єврокубків.  
І у всьому винувата втома від переїздів.
Alex T
Куда ему валить? 
Вариантов таких как дк, даже в таком состоянии, уже не будет; то что старый дурак хитрый себя равнял с Лобановским, ну увидели какой из него он, пусть и бе таких ресурсов. Можно убрать и хуже уже особо не будет, до не куда 
arrow1418
Два сезони просрал. Можна ще почекати два. Динамо немає куди спішити . 
Олексій Коваль
Я зовсім проти відставки!!!
Хай працює ще пару сезонів, може нарешті побачимо  "команду" в пердиві?
Вадим Вадим
піти у відставку, то до себе хоч якусь повагу зберігти 
Умник
Спортивка говорит о Григоррчуке
Vova Chol
Нравится не нравится ......
vbrjkf
Судячи по крайнім його висловлюавнням, можна сказати одне: - " тихо шифером шурша, едет крыша не спеша..."
Ossa8860
Младший суркис - придурок: расстался с Ребрухой чтобы нанять Конокрада... А этот как клещ, от бабла не оторвётся ни за что!
avk2307
Тренер, який програв дуель за вихід в не самий престижний турнір УЄФА каже всім і команді , що гідно зіграли і представили Україну в єврокубках.
Що тоді ми можемо від нього в подальшому запитати.
Четверте місце в УПЛ то також гідне? 
Єдине що радує, то якщо не буде чемпіонства в цьому сезоні, то на переїзди ж вже не пошлешся. А конкуренти будуть їздить та літать...