Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 17 серпня 2023, 11:29
18815
13

Трикутник Русол-Красніков-Кучер став фундаментом проблем Дніпра-1

Дніпровський клуб так рвався у єврокубки, а тепер перебуває на межі повного фіаско…

| Оновлено 17 серпня 2023, 11:29
18815
13
Трикутник Русол-Красніков-Кучер став фундаментом проблем Дніпра-1
scdnipro1.com.ua. Євген Красніков (праворуч)

Українські вболівальники ще не забули, із яким азартом та старанністю «Дніпро-1» минулого сезону намагався зачепитися за історичне для себе та всього вітчизняного футболу чемпіонство у Прем'єр-лізі. Однак на фініші «спортклубівцям» все ж таки чогось не вистачило. Хтось скаже, що це стало об'єктивним відображенням реальних можливостей того «Дніпра-1», інші ж заперечать – мовляв, це конкуренти з «Шахтаря» добре «попрацювали», аби потопити молодий та амбітний проект, що сенсаційно йшов до «золота».

Але наразі це вже не так важливо. «Дніпро-1» за підсумками УПЛ-2022/23 завоював історичну для себе путівку до Ліги чемпіонів, а це шанс, який у нашому футболі будь-якій «третій силі» випадає буквально раз на десятиліття. Тому за нього треба було хапатися, як це заведено говорити у таких випадках, руками й ногами! Складно сказати, чи усвідомлювали це в самому «Дніпрі-1», або ж сприйняли здобуте, як само собою зрозуміле, але старт нового сезону показує, що всі попередні досягнення можуть виявитися розтоптаними буквально декількома невдалими єврокубковими поєдинками.

Наразі «Дніпро-1» вже вилетів із Ліги чемпіонів, поступившись за сумою двох матчів у другому кваліфікаційному раунді грецькому «Панатінаїкосу» (1:3, 2:2). Після цього «спортклубівцям» випала можливість спробувати сили та зачепитися за Лігу Європи, але там у першому матчі третього кваліфікаційного раунду віце-чемпіон України на виїзді без шансів «згорів» празькій «Славії» (0:3) – команді дуже симпатичній, організованій та бойовитій, але такій, котра зірок з неба на європейській арені все-таки не хапає.

Після ганебної поразки у Чехії (вибачте автору подібну сентенцію, але за переваги у володінні м'ячем 57% проти 43%, завдати по воротах суперника втричі менше ударів (4 проти 13) – це взагалі як і для чого?) головний тренер «Дніпра-1» Олександр Кучер сказав досить цікаву фразу, що стосується того, наскільки великий до нього кредит довіри з боку босів дніпрян: «Думаю, що про це потрібно запитати у керівництва клубу».

І ось цей абстрактний термін – «керівництво» – у «Дніпрі-1», на відміну, скажімо, від «Шахтаря» та «Динамо», де ключові рішення повністю залежать від волі власників Ріната Ахметова та Ігоря Суркіса, відповідно, набуває ще більш містичного статусу. Якщо поглянути на відповідний розділ на офіційному сайті «Дніпра-1», то до категорії керівництва у цьому клубі в порядку старшинства (що випливає хоча б із черговості перерахування на інтернет-ресурсі «спортклубівців») належать: почесний президент Юрій Береза, президент Максим Береза, виконавчий директор Андрій Русол, генеральний директор Антон Фурсов, спортивний директор Євген Красніков.

scdnipro1.com.ua

Не слід забувати ще й неофіційного інвестора «Дніпра-1», яким, за чутками, є екс-власник ортодоксального «Дніпра» Ігор Коломойський. Тож від кого, вибачте, все-таки залежить доля Олександра Кучера, і хто взагалі несе відповідальність за стратегічний розвиток клубу, а це вже значно масштабніша робота, аніж та, за яку платять та на яку наймали головного тренера?

У минулому сезоні, очевидно, колосальний вплив на функціонування та переформатування «Дніпра-1» мав спортивний директор Євген Красніков, котрий перебрався до Дніпра після згасання процесів «повернення на вершину» харківського «Металіста», які широко анонсувалися власником цього клубу Олександром Ярославським, але були згорнуті після смертельної ДТП за участю кортежу цього бізнесмена, від'їзду того за кордон та початку повномасштабної фази російсько-української війни

За неофіційною інформацією, саме з «благословення» Краснікова «Дніпро-1» підписав низку іноземних футболістів, покликаних не лише підсилити команду, реально допомагаючи їй у боротьбі за чемпіонство, а й наростити власну капіталізацію, а згодом ще й принести «спортклубівцям» прибуток від перепродажу в інші клуби.

Проте вже на початку нового сезону стало зрозуміло, що влада Краснікова у «Дніпрі-1» суттєво ослабла. Клуб взяв явний акцент на українізацію складу, почав підписувати достатньо відомих та якісних за мірками УПЛ футболістів, тоді як легіонери таким самим «струмочком», як свого часу на вхід, полилися вже у зворотному напрямку – на вихід. На даний момент «Дніпро-1» вже залишили Рональд Матарріта, Пеглоу, Хайнер, Фарес Балулі, Габріель Гомес, Нельсон Монте, а майбутнє Еміліано Пуріти, Феліпе Піреса, Білла, Макса Валефа та навіть Домінго Бланко, котрий за даними Sport.ua виявив бажання попрощатися із клубом ще до закриття літнього трансферного вікна, знаходиться під великим питанням.

Недивно, що в пресі 10 серпня з'явилася інформація інсайдерів про те, що Євгена Краснікова фактично відсторонено від кадрової роботи у клубі, а за трансферний вектор нині де-факто відповідають виконавчий директор Андрій Русол та екс-форвард збірної України Євген Селезньов, котрий нещодавно завершив кар'єру гравця, і зараз перебуває на постійному контакті з топ-менеджментом «Дніпра-1», готуючись, за чутками, обійняти посаду спортивного директора – ту, яка нині все ще де-юре закріплена за Красніковим (незважаючи на заяву менеджера про відставку, яка була зроблена напередодні, офіційного підтвердження від дніпровського клубу з цього приводу поки не було).

І ось тут проглядається ключова, якщо не сказати фундаментальна, проблема нинішнього «Дніпра-1» – нездатність вищого менеджменту ефективно та спільно працювати на благо всього проекту. Красніков ще у «Металісті» в Ярославського звик мати повний карт-бланш при роботі з кадрами, через що його нетривалий етап у «Динамо», а тепер і в «Дніпрі-1» виявився значно менш успішним, аніж планомірна, але все ж таки самостійна робота в Харкові. У стані «спортклубівців» над Красніковим виявилося ще як мінімум кілька фактичних начальників, перестрибувати через голови яких для прямого контакту з інвестором Євгену, вочевидь, виявилося не лише незручно, а й дуже непросто.

Зрештою, формальний трикутник «Русол-Красніков-Кучер» став не активом, а пасивом «Дніпра-1». Складно навіть зрозуміти, яким чином у клубі хочуть досягати успіху надалі, усунувши від роботи Краснікова, але залишивши у ролі головного тренера його фактичного протеже Олександра Кучера. 40-річний наставник роботу на тренерській ниві розпочинав саме у «Металі» (згодом – «Металісті») в Краснікова, і цьому функціонеру Олександр навіть суто по-людськи завдячує дуже багатьом. Тому розраховувати, що Кучер із завзяттям сприйме відхід від справ свого багаторічного та безпосереднього керівника, й почне демонструвати з командою феноменальні результати – це явне лукавство.

scdnipro1.com.ua. Олександр Кучер (праворуч)

Швидше за все, сили, які перехопили у Краснікова фактичну владу в «Дніпрі-1», аж ніяк не проти відставки Кучера. З'явилися навіть чутки, що така може відбутися, якщо «спортклубівці» виявляться не здатними пробитися до групової стадії єврокубків (не важливо навіть, Ліги Європи чи Ліги конференцій). Крім того, у дніпровському клубі є явні лобісти (нескладно зрозуміти, про кого йдеться, хоча інсайдери і не розкривають прізвищ) призначення на посаду головного тренера Руслана Ротаня, котрий нині намагається вибудувати успішний проект в «Олександрії». Але й тут у «Дніпра-1» все не так і гладко, оскільки, за тими самими чутками, ключовий інвестор клубу вже наклав вето на кандидатуру екс-тренера молодіжної команди країни.

Очевидно, що зрушити з місця віз (не кажучи вже про те, щоб почати рух у правильному напрямку), яким намагаються одночасно керувати лебідь, рак та щука, практично нереально, але байкову мораль поки чомусь не поспішають освоювати у «Дніпрі-1». І доти, доки в топ-менеджменті (або керівництві – потрібне підкреслити) цього клубу не припиняться «підкилимні ігри», які приносять лише хаос та зневіру, ми продовжуватимемо спостерігати єврокубкові провали, як у недавньому поєдинку проти «Славії». Система стримувань і противаг, яку, ймовірно, хотів вибудувати у «Дніпрі-1» його ключовий інвестор, раптом обернулася внутрішньовидовою конкуренцією, а вона, як відомо, навіть у природі є найгострішою та найжорсткішою, але найчастіше – й зовсім згубною…

Оцініть матеріал
(64)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина
Футбол | 02 травня 2024, 06:35 6
Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина

1 травня «Боруссія Д» обіграла парижан 1:0 у першому матчі 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

ВІДЕО. Мудрик залишав поле у матчі з Тоттенхемом під овації вболівальників
Футбол | 03 травня 2024, 01:51 0
ВІДЕО. Мудрик залишав поле у матчі з Тоттенхемом під овації вболівальників

Михайло допоміг «Челсі» обіграти «шпор» з рахунком 2:0 у перенесеному поєдинку АПЛ

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
AleksDnipro
Насправді, між Красніковим та Русолом не було ніякої конкуренції, яка могла би спричинити шкоду клубу, якоїсь "вражди".
Я би не порівнював правління Краснікова в ДК та ДД, зовсім різні ситуації. В Дніпрі Краснікову дали повний карт-бланш, для цього зробили рекордний бюджет. Русол відійшов на другий план.
За що можна подякувати КіК, так це за першу частину минулого сезону і за трансфер Бланко. Все. Що було далі, всі пам'ятають: провалена зимова трансферна кампанія, втрата першого місця та впідсумку майже втрата другого місця, маючи в 4 рази більший бюджет, ніж має Зоря. 
Це все призвело до того, що повернулися до моделі правління Русола-Платова. Логічний підсумок
Віталій Ткачук
Тут і добавити нічого, все вірно написано.
⬆️
Треугольник это самое прочное построение.
Xvalenok03
Старый днепр дошёл до финала ле. Проиграл. Беня положил на команду. Даже распродать не захотел. Команда посыпалась
Новый минус 1 чуть не дотянул до чемпионства. На команду положили. Команда просыпалась. Еврокубки это подтвердили. 
Чем-то ситуации похожи. 
vikkro
Гарний допис, все розклав по полицях!
ortomir
селезень вам напрацює...
232121
Які єврокубки, ви що, з таким тренером, з  такою дисципліною, врешті треба грати, а не ходити по полю, і м'яч копати назад своєму воротареві, бо не знають, що далі робити з м' ячем....??? Вчитися треба грати,... Приклад брати з,, Дніпра'', який дійшов свого часу до фіналу ліги Європи... Ото були козаки, а це позорище... ⚽⚽⚽
turist86
Лебідь, щука і рак?
icebeer
Клуб аферистов посыпался.Ожидаемо.
Alex196
Рыжий ахметов с овощем привели войну в Украину и футбол в жопе .