Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 31 серпня 2023, 01:20
5445
1

Усик не забиватиме голи. Чого чекати від Полісся у новому сезоні

Блогер Sport.ua Сергій Тищенко – про амбітного новачка УПЛ

| Оновлено 31 серпня 2023, 01:20
5445
1
Усик не забиватиме голи. Чого чекати від Полісся у новому сезоні
ФК Полісся

Житомирське «Полісся» стало головним новачком УПЛ цього літа. У власника клубу Геннадія Буткевича є не тільки фінансові можливості, але і величезні амбіції. Попри це, буде неправильно чекати значного успіху від «вовків» у новому сезоні на рівні УПЛ. Скоріше, доводиться сподіватися не на власну силу, а слабкість та проблеми конкурентів – «Ворскла», «Олександрія», «Зоря» не стали сильнішими за складом за літо. Ніхто не знає, чого чекати від «Зорі» з новим тренером Ненадом Лалатовичем.

Тренер-романтик

Для Юрія Калитвинцева якість гри важливіша за результат. Він ніколи не буде грати на відбій, ставити «автобус», щоб у кінці матчу забити переможний гол у контратаці. Калитвинцев-тренер хоче домінувати на полі, грати першим номером із позиції сили, тримати м'яч. Це непростий футбол, який, окрім тренерської роботи, також вимагає наявності якості складу.

ФК Полісся. Юрій Калитвінцев

Навесні «Полісся» починало пробуксовувати. Сильніші команди грали вже в одній групі Першої ліги. Поразки від «Металурга» Запоріжжя та «Оболоні» – це наслідок, того що суперники грали від оборони, шукали помилки в захисті житомирян, віддавши ініціативу та м'яч супернику.

Якщо на рівні Першої ліги виникали такі проблеми, то в УПЛ буде ще важче. Вистачає команд, які грають від оборони, через швидкий перехід в атаку та пресинг. Тільки рівень таких клубів вищий, ніж у «Оболоні» та «Металурга» Запоріжжя.

Власне, на цьому Юрій Миколайович «погорів», коли очолював «Олімпік». Його ідеї були вищими, ніж якість наявних футболістів. З наявним складом потрібно було грати більше раціонально, а не у відкритий футбол. Тим паче, що зараз у «Поліссі» про жодну зіграність мова не йде. Команда перебудовується, бо прийшла значна частина нових футболістів.

Головний новачок – Макуана

Є приклад «Дніпра-1», який провів активну трансферну кампанію з українським нахилом. Кожен новачок – це вже сформований гравець, який перебуває в найкращих футбольних роках та готовий посилити команду відразу.

Чи можна сказати, що «Полісся» суттєво посилилося та завдяки новачкам зможе боротися за єврокубки? Скоріше ні, аніж так. Трансферна політика більше вражає іменами, а не реаліями. Крім того, залишаються проблемні позиції.

Денису Бойку вже 35 років. Минулий сезон він фактично пропустив через важку травму коліна. До цього був запасним воротарем «Динамо» та грав зовсім мало. З приходом Луческу (вже три роки минуло) основним воротарем Денис не був. До цього не грав у «Бешикташі» та не зміг реанімувати свою кар'єру у «Малазі». Останні великі успіхи датовані «Дніпром». Ніхто не дасть гарантій, чи зможе Бойко відіграти повноцінний сезон враховуючи його вік, останню травму та кар'єру в «Динамо».

Артему Шабанову вже за 30. Останні пів року він не грав в угорському «Фехерварі» через проблеми із клубом. Ігрова форма у нього апріорі не може бути хорошою. У «Динамо» основним не був. З приходом Луческу був гравцем доволі глибокого запасу.

Сергій Чоботенко виявився не потрібним «Динамо». Потім не знайшов себе у «Шахтарі». Далі оренда до «Маріуполя», де він майже не грав. Підписав контракт із «Дніпром-1», але після приходу до клубу Краснікова та Кучера виявився не потрібним і тут. За «спортклубівців» не провів жодного матчу. Підписав річний контракт із «Колосом», де особливо нічого не показав та й сама команда з Ковалівки не особливо вразила минулого сезону.

Микита Кравченко теж минулий сезон грав у Ковалівці. Футболіст досі перебуває на контракті з «Динамо», але через високу конкуренцію на позиції правого захисника, не потрібен столичній команді. При тому, що Караваєв та Тимчик далеко не ідеальні. У Кравченка був тільки один дійсно хороший період в кар'єрі – оренда до «Дніпра-1», коли там працював Йовічевіч. Микита тоді показав дуже хороший рівень футболу. У минулому сезоні Кравченко зіграв тільки 13 матчів за «Колос». На його місце влітку взяли дніпрянина Лучкевича.

Артем Смоляков став одним із відкриттів минулого сезону в УПЛ. Вихованець «Дніпра» став повноправним лівим захисником «Інгульця». Забив два голи та зробив таку ж кількість асистів. Артему тільки 20 років. Він ще може прогресувати. Хороші креативні якості, бо починав Артем форвардом. Тут питання в тому, що минулий сезон для Смолякова став першим на дорослому рівні. «Інгулець» грав від оборони, а не в позиційну атаку. Як зможе себе проявити футболіст без серйозного досвіду з іншою побудовою гри?

ФК Полісся. Артем Смоляков

В’ячеслав Танковський колись подавав сподівання у «Шахтарі», але до першої команди так і не доріс. Були непогані відрізки у «Зорі», був одним із лідерів «Маріуполя» (було багато травм). За своїм стилем він дуже близький до ідей Калитвинцева. Другу частину сезону у «Дніпрі-1» мало грав. До цього був «Металіст», де тільки перша половина сезону 2022/23 була на рівні УПЛ. Головні проблеми – травматичність, нестабільність, погана фізика. У свої майже 28 років Танковський провів тільки 76 матчів на рівні УПЛ та 14 у Першій лізі.

Еміль Мустафаєв запам'ятався тим, що на початку другої частини чемпіонату УПЛ зробив дубль у ворота одного із лідерів «Дніпра-1». До цього про нього особливо ніхто нічого не знав. Якщо ще березень для Мустафаєва був вдалим, то далі Еміль особливо нічого не показав. Можливо, це було пов'язано із завершенням контракту із «Олександрією»?

Поки головним новачком команди є Бені Макуана. Вінгер із Конго зробив дубль у товариському матчі із «Колосом». Швидкий, технічний, із хорошим гольовим чуттям. Мав досвід виступів у Лізі 1.

Також до команди приєдналися два молодих африканці – воротар із Нігерії Аніагбосо та захисник із Гамбії Джарджу. Чого від них очікувати, напевно, поки що не знає і сам Юрій Калитвинцев.

Дуже неоднозначним вийшло підписання контракту з Усиком. Коли його підписували для турніру під час міжсезоння у Туреччині – це одна історія. Дійсно, що це вийшов крутий маркетинговий хід, який привернув увагу до матчів не найсильніших команд України. Але заявляти на сезон та втрачати місце в заявці – якось не дуже раціонально. Перебір із піаром завжди має свої наслідки. Історія із блогером у «Вересі» мало не вилилася у виліт у Першу лігу та закінчилася великими репутаційними втратами для клубу.
Бажання бути постійно у центрі уваги власника «Інгульця» завершилося ще більшими проблемами – команда попрощалася з УПЛ. На першому місці мають бути тренер, гравці, результат, а не люди, які не мають безпосереднього відношення до подій на полі. А так виходить в обох випадках, що одна людина має більшу пізнаваність, ніж вся команда разом узята. Усик свого часу асоціював себе, як вболівальник «Динамо». Хіба від цього прихильників у столичної команди стало більше? Хочете, щоб у Житомирі ходили на футбол, чи щоб побачити Усика?

Головна проблема у трансферах – форвард. Фактично у «Полісся» на цій позиції є один Будківський, якому вже 31 рік. Пилипа явно не вистачить на весь сезон. Шастал – більше вінгер, у нього досвід гри на вістрі зовсім мінімальний.

Новий воротар та новий захист

Першим номером має стати досвідчений Бойко. А далі вже буде зрозуміло, чи зможе він стабільно грати на такому рівні. Якщо не піде у Дениса, то є Кудрик, який свого часу із «Шахтарем» дійшов до фіналу Юнацької Ліги УЄФА, має досвід УПЛ із «Маріуполем». Поспєлову залишається роль третього воротаря.

На правому фланзі основним гравцем має всі шанси стати Кравченко. Нав'яже конкуренцію або стане гравцем ротації Морозко. У Першій лізі він грав на цій позиції.

Судячи з останніх спарингів, команда розпочне сезон із парою центрбеків Шабанов-Гітченко. Обидва вже досвідчені футболісти, які пограли на рівні УПЛ. Першим на заміну буде Чоботенко. Також тут можуть зіграти Крушинський чи Шаповал.

На лівому фланзі фаворитом є Смоляков. Альтернативою якому стануть вищезгаданий Шаповал та Морговський.

Основним опорником має розпочати сезон капітан команди Огіря. Це вже віковий футболіст, заточений на руйнування. Інший кандидат на цю позицію – Крушинський, який може грати як у центрі захисту, так і в опорній зоні. За інше місце в опорній зоні між собою конкуруватимуть Кушніренко та Танковський.

Основного атакувального півзахисника не буде. На цю позицію є новачок команди Мустафаєв та один із лідерів команди минулого сезону Грицук. Один тільки починає свій шлях у дорослому футболі, а інший вже з величезним досвідом. Якийсь ігровий час отримає місцевий талант Микитюк, який також може грати вінгера.

ФК Полісся. Бені Макуана (праворуч)

На флангах – Янаков та Макуана. Перший грав у юнацькій команді «Динамо» із Шапаренком, Поповим, Миколенком, Русиним, Лєднєвим, але не зміг розкрити свої таланти у столиці. Транзитом через «Зорю» опинився в Житомирі. Гратиме в основі Бені Макуана.

Свій ігровий час на фланзі матимуть Вакула, Козак та Шастал. Мустафаєв може грати вінгера.

На вістрі жодної альтернативи Будківському немає. Літом тут пробувався Шастал. Кисленко навряд чи відповідає рівню УПЛ. Тут також може грати Вакула.

В цілому, виходить десь так: Бойко – Кравченко, Гітченко, Шабанов, Смоляков – Танковський, Огіря, Макуана, Мустафаєв, Янаков –Будківський.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Galex
Вусик буде тримати прапор Полісся.  Та скандувати що Полісся це Україна.   А навіщо писати що Металург Запоріжжя, коли він один залишався на усю Вкраїну?   Або тоді треба вказати що Оболонь - Київ.