Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 30 червня 2023, 02:20
16568
9

Пристрасті за Соломоном. Як Шахтар став заручником своєї ж впертості

«Гірники» мали кілька можливостей непогано заробити на ізраїльтянині, але…

| Оновлено 30 червня 2023, 02:20
16568
9
Пристрасті за Соломоном. Як Шахтар став заручником своєї ж впертості
Getty Images/Global Images Ukraine. Манор Соломон

В останні кілька тижнів у європейській пресі з'явилося одразу декілька інтерв'ю генерального директора «Шахтаря» Сергія Палкіна, у яких він, серед іншого, торкався теми потенційного відходу з клубу ізраїльського вінгера Манора Соломона. Легіонер після початку повномасштабної фази російсько-української війни залишив територію країни, а потім кілька місяців не приймав жодних рішень – вочевидь, чекаючи на позицію Міжнародної федерації футболу (ФІФА).

Коли ФІФА розробила та затвердила славнозвісний Annexe 7, який дозволяє іноземним футболістам з українських клубів в односторонньому порядку підписувати тимчасові угоди із командами з інших країн, Соломон, як і деякі інші виконавці, почав діяти. Зокрема, Манор підписав особисту угоду з «Фулхемом», де й провів увесь сезон-2022/23, відзначившись 4 забитими м'ячами у 19 поєдинках англійської Прем'єр-ліги.

Очевидно, показники результативності Соломона в АПЛ були б більшими, якби не травма коліна, яку ізраїльтянин отримав практично одразу ж після переїзду на Туманний Альбіон і згодом пропустив майже півроку. Але, повернувшись на зелений газон, Соломон показав, що абсолютно готовий до виступів на такому високому рівні, тому недивно, що після завершення сезону інтерес до нього в Англії зберігається досить високим.

Прямо зараз у ЗМІ фігурують імена як мінімум двох явних претендентів на підписання контракту із Соломоном – «Фулхем», де хотіли б продовжити співпрацю з ізраїльтянином, та «Тоттенхем», який не проти підсилитися фактично безкоштовним гравцем.

Остання обставина й змушує Палкіна проявляти активність. Нині «Шахтар» фактично погрожує судовими розглядами будь-якому з клубів, який забажає підписати Соломона і Тете (з бразильцем ситуація дуже схожа, хоч і не без своїх нюансів), скориставшись Annexe 7 від ФІФА. «Гірники» усвідомлюють, що через пролонгацію цього правила можуть втратити і ізраїльського, і бразильського легіонерів абсолютно безкоштовно, причому це стане своєрідним юридичним прецедентом, й відкриє такий собі «ящик Пандори».

Getty Images/Global Images Ukraine. Манор Соломон і Тете в АПЛ

Дія контракту Манора Соломона із «Шахтарем» спливає 31 грудня цього року, і вже зараз ізраїльтянин має можливість вести переговори щодо так званого пре-контракту. Щоб не пропускати найближчі півроку, опинившись без гри, і не залежати від волі «Шахтаря», вінгеру логічно використати Annexe 7, а вже 1 січня підписати повноцінний трудовий договір із новим клубом, перейшовши туди на правах вільного агента. Таким чином, «гірники» не отримають за відхід Соломона ані євроцента, ані жодної української копійчини.

Свого часу «Шахтар» заплатив за Соломона 6 мільйонів євро, причому в цю суму «гірникам» обійшлися лишень 80% економічних прав на футболіста, а решту зберіг у своєму володінні «Маккабі» Петах-Тіква. Вже перший повноцінний сезон ізраїльтянина у донецькій команді (2019/20) показав, що у Манора справді серйозний потенціал, який ізраїльський футболіст демонстрував не тільки у матчах внутрішнього чемпіонату, а й на європейській арені, зокрема в Лізі чемпіонів.

Недивно, що згодом «Шахтар», ймовірно, викупив решту економічних прав на Соломона, причому віддав за неї «велику суму», про що в пресі розповідав агент футболіста Шломі Бен Езра. Ця ж людина зазначала, що «гірники» мали кілька вигідних пропозицій щодо продажу Соломона, але український клуб кожного разу вважав за краще відкидати їх усі, зосередившись на ключовій меті – заробити максимально багато при перепродажі гравця в топ-клуб.

І тут ми підходимо до ключового, як показав час, прорахунку менеджменту «Шахтаря» щодо Соломона. «Гірники» надто довго тягли із ухваленням рішення про продаж ізраїльтянина, й де-факто стали заручниками своєї ж впертості.

Про те, що Соломон не збирається надовго пов'язувати свою кар'єру із «Шахтарем», та провести в цій команді довгі роки, як раніше це робили деякі інші легіонери (показовий приклад того ж Даріо Срни, котрий мав низку вигідних пропозицій із топ-чемпіонатів, але щоразу погоджувався на пролонгацію співпраці з «гірниками»), стало зрозуміло дуже скоро. Тільки усвідомте один факт: менш ніж за рік після приходу до «Шахтаря» Манор Соломон в одному з інтерв'ю однозначно заявив: «Через кілька років із нетерпінням чекатиму на перехід до клубу калібру «Манчестер Сіті». А ще за рік повторив, щоб, так би мовити, закріпити «пройдений матеріал»: «Одного разу я перейду в інший клуб. Хоча я не знаю, коли це станеться – можливо, через рік, чи через три».

Іншими словами, Соломон вже у 2019 та 2020 роках, коли до закінчення його контракту із «Шахтарем» залишалося ще дуже багато часу, посилав керівництву «гірників» більш ніж чіткий меседж – про продовження співпраці не варто навіть заїкатися. Очевидно, що якби в донецькому клубі вчасно вловили та усвідомили справжні настрої та наміри ізраїльтянина, то навряд чи відмовилися б від 15, 20, 25 мільйонів євро, які за Соломона у різний час пропонували «Аталанта», «Арсенал» і, можливо, інші клуби. Якщо вірити ізраїльському виданню Sport 1, то у січні 2021-го «гірники» взагалі відмовилися від продажу Соломона до Італії, хоча в них на столі була пропозиція у 35-40 мільйонів євро.

Getty Images/Global Images Ukraine. Манор Соломон проти Лаутаро Мартінеса

Зараз важко повірити, що хтось реально давав за Соломона 40 мільйонів євро, але якщо згадати, що ізраїльтянин у ті роки забивав у Лізі чемпіонів, причому не комусь там, а «Аталанті», «Манчестер Сіті» та «Реалу» , то хто знає – можливо, із урахуванням всіх бонусів «Шахтарю» й вдалося б підтягнути суму угоди до позначки в 40 мільйонів, як це згодом «гірники» зробили зі 100-мільйонним трансфером Мудрика в «Челсі».

Крім того, не варто забувати, що на початку 2021 року «Шахтар» вів переговори про призначення на посаду головного тренера першої команди Роберто Де Дзербі, і тоді, за чутками, однією з обіцянок італійському фахівцю з боку керівництва клубу було збереження у складі Соломона як мінімум до літа 2022-го. І тільки після того, як Де Дзербі самостійно оцінив можливості Манора відповідати ігровій концепції коуча, у «Шахтарі» начебто знову задумалися про можливий продаж вінгера.

Хоча на початок 2022 року пріоритетом для «Шахтаря» залишалася пролонгація контракту із Соломоном. Продовжуючи завзято ігнорувати всі попередні заяви Манора про прагнення переїхати до топ-чемпіонату, Сергій Палкін у січні минулого року заявляв: «Ми із Соломоном обговорюємо укладання нового контракту, буквально тиждень тому я говорив з його агентом, тож рухаємося в цьому напрямку».

У якому напрямку рухається менеджмент «Шахтаря» щодо питання Соломона буквально за кілька тижнів після наведеної вище заяви Палкіна дав зрозуміти агент ізраїльтянина Ронен Кацав. Слова цієї людини, напевно вимовлені із благословення самого Соломона, прозвучали більш ніж жорстко та ясно: «Той факт, що Манор досі не підписав новий контракт із «Шахтарем», говорить про його майбутнє все. Пріоритет – англійська чи іспанська ліги. Манору лише 22 роки, і попереду він має довгий шлях».

На той момент у «Шахтаря» ще залишалося щонайменше близько десяти днів роботи зимового трансферного вікна-2022, щоб серйозно обговорити із зацікавленими клубами формат угоди з продажу Соломона. Було ясно, що ізраїльтянин не є для Роберто Де Дзербі беззаперечним стовпом колективу (до паузи в УПЛ-2021/22 Манор підійшов із 16 проведеними матчами в активі, в яких провів на полі 863 хвилини, у його конкурента Михайла Мудрика було 11 матчів та 629 хвилин, а також значно краща результативність – 2 голи та 7 асистів проти 4 голів та 1 асиста у Соломона), але на продаж легіонера у «Шахтарі» так і не наважилися.

Потім почалася повномасштабна фаза російсько-української війни і стало зрозуміло, що «Шахтар» в аспекті Соломона зазнав невдачі. Безумовно, хтось скаже, що спрогнозувати таку варварську агресію з боку росії тоді мало хто міг (хоча розвідки багатьох західних країн, як і їхні українські колеги, ще з кінця 2021 року допускали найстрашніші сценарії початку бойових дій), однак і без врахування цього чинника «гірники» аж надто затягнули із ухваленням остаточного рішення. Є відчуття, що клуб до останнього сподівався вмовити Соломона продовжити контракт і за рахунок цього відстрочити необхідність ведення переговорів щодо продажу ізраїльтянина, хоча на початок 2022-го ставало очевидним – потенціал Михайла Мудрика в рази перевищує ігрові дивіденди, на які можна було розраховувати від Соломона.

Тому зараз «Шахтар» може скільки завгодно погрожувати судами «Тоттенхему», «Фулхему» чи іншим клубам, які роздумують над підписанням угоди з Соломоном, проте все це жодною мірою не змінить суті – «гірники» самі пропустили ключовий момент для вигідного продажу легіонера, коли той був на вершині слави. Те, що згодом донецькому клубу вдалося зробити з Михайлом Мудриком, так і не сталося із Манором Соломоном. Хоча хто знає – можливо, якби не було цього випадку з ізраїльтянином, то не трапилося б згодом і кейса Мудрика в «Челсі». Вчитися на помилках, нехай уже й власних, також треба вміти.

Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaksyM1983
Автор матеріалу несе якусь єресь. До чого тут "а якщо б раніше", "а якби відразу"?? Є кричкущий факт в незалежності від клубної приналежності: грьобане УЄФА прийняло ганебний і необоснований закон, який обмежує економічно і репутаційно наші українські клуби. І саме на цьому акцент, а не на кухонних розсудах. 
DK1961
УЕФА ввел "правило Энцо-Мудрика" - ограничил амортизацию трансферовЭто стало ответом на действия лондонского Челси.
Исполнительный комитет УЕФА принял решение ограничить амортизацию пятью годами с целью обеспечить равное отношение ко всем клубам и улучшить финансовую устойчивость.
Так союз отреагировал на жалобы многих клубов на действия лондонского Челси. Напомним, что при Боули "синие" стали заключать с футболистами долгосрочные контракты, что улучшало бюджет клуба с точки зрения фейр-плей.
Если точнее, ситуация касается двух конкретных примеров - перехода Михаила Мудрика и Энцо Фернандеса, за которых были уплачены огромные суммы. 
Эти переходы стали возможными благодаря амортизации - возможности в бухгалтерской отчетности перенести трансферную стоимость и зарплату на весь период продолжительности контракта равными частями.
Теперь клубы все еще могут заключать контракты с игроками более, чем на пять лет, но стоимость контракта может амортизироваться лишь пять лет. То же самое касается и продления соглашений.
Изменения вступят в силу 1 июля, однако они не коснуться уже заключенных контрактов.
Nazarii Demianenko
у автора, схоже, жертва завжди винна у несправедливості щодо себе. безкоштовно втрачаєте гравця? треба було раніше продавати. на вас напала сусідня країна? треба було відмовитись від вступу в НАТО, так?
avk2307
В якості "жесту доброї волі" за Соломона буде товариська гра. Ну хоть щось...
McLay
У Сливчннка такі довгі анекдоти. Не простіше було сказати, не впертість, а жадібність.🤪
anacreon
Кожен раз як стає шкода Шахтар за ці втрачені гроші, то одразу згадую, як вони викаблучувалися і не хотіли продавати своїх гравців, коли був попит і реальні пропозиції і від своєї жадібності не відпускали гравців, які явно хотіли йти далі. А потім втратили абсолютно все і ці самі гравці просто пішли на халяву.Взагалі з самого початку Шахтарю треба було судити і вимагати аби правило звучало як: "Ти можеш піти в оренду, якщо боїшся війни. Але тоді автоматично буде продовжуватися твій контракт з клубом. Зіграв рік в оренді? Значить на рік продовжився контракт".
Тоді би клуби викупляли гравців з більшою охотою.