Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 17 червня 2023, 19:34
8752
2

Без Пандєва, але з Мілевськи. Що треба знати про збірну Північної Македонії

Балканська команда стане першим офіційним суперником підопічних Сергія Реброва…

| Оновлено 17 червня 2023, 19:34
8752
2
Без Пандєва, але з Мілевськи. Що треба знати про збірну Північної Македонії
Getty Images/Global Images Ukraine

Після того, як на початку червня Сергія Реброва було представлено головним тренером національної збірної України, «синьо-жовті» вже встигли провести поєдинок проти Німеччини (3:3), проте той мав статус товариського із елементами благодійного. Наша команда в Бремені продемонструвала низку цікавих рішень та можливостей, які новий тренерський штаб має розвинути та вдосконалити, щоб добиватися позитивних результатів у матчах проти грандів у найближчому майбутньому.

Першим офіційним опонентом збірної України з Сергієм Ребровим у статусі головного тренера буде національна команда Північної Македонії. Проти неї «синьо-жовті» зіграють сьогодні у Скоп'є в рамках другого туру групового етапу кваліфікації на Євро-2024.

Що ж являє нинішня збірна Північної Македонії та що потрібно знати про цю команду напередодні протистояння з Україною – поговоримо далі...

Головний тренер

Очолює збірну Північної Македонії 52-річний фахівець Благоя Мілевськи. Призначення на свою посаду він отримав у серпні 2021 року, після того, як свій шестирічний цикл на чолі національної команди завершив Ігор Ангеловськи, котрий невдовзі повернувся до клубної роботи й наразі очолює казахстанський «Каспій» з Актау.

За часів кар'єри футболіста Благоя Мілевськи виступав на позиції центрального захисника. Він є вихідцем з академії «Црвени Звезди», але у 20-річному віці подався грати в Грецію, де зрештою не досяг успіху й наступний крок у кар'єрі – перехід у топовий чемпіонат – так і не зробив. Крім грецьких команд, Мілевськи встиг також пограти в Словенії за «Марібор», а згодом повернувся на батьківщину й виступав там, перш ніж отримав запрошення від ізраїльського «Ашдода». У цій команді Благоя був ключовою фігурою, провівши за три роки більше сотні поєдинків, але потім знову повернувся до Північної Македонії, і там у 2010-му в лавах «Вардара» повісив бутси на цвях.

Тренерську кар'єру Мілевськи розпочав через рік після прощання із професійним футболом в статусі гравця. Таку можливість Благої надав той самий «Вардар», де фахівець спочатку виконував функції асистента головного тренера першої команди Ільчо Гіоргіоски, а після відставки останнього став на його місце. Також у «Вардарі» Мілевськи встиг попрацювати координатором молодіжної академії, і це зіграло для нього добру службу надалі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Благоя Мілевськи

Завдяки навичкам працювати із молоддю, у 2014 році Мілевськи отримав запрошення стати біля керма збірної Північної Македонії U-21. На цій посаді Благоя відпрацював чотири роки, й у 27 матчах його команда мала вельми пристойні результати – 12 перемог при 7 нічиїх та 8 поразках, а також різниці м'ячів 34:35.

Але для нас набагато цікавішим фактом є те, що Мілевськи вже тоді перетинався з Україною. Наша команда була одним із суперників збірної Північної Македонії U-21 по кваліфікації на молодіжний чемпіонат Європи-2017, фінальна частина якого відбулася у Польщі. І тоді балканці двічі обіграли «синьо-жовтих» – 1:0 у Скоп'є та 2:0 у Києві. В ті часи за українську «молодіжку» виступали такі відомі нині постаті, зокрема й для національної команди, як Георгій Бущан, Едуард Соболь, Олександр Зубков, Артем Бєсєдін, а на заміні сиділи Олександр Зінченко, Микола Матвієнко, Віктор Циганков та Роман Яремчук. Керував тим складом збірної України U-21 Олександр Головко, котрий не зумів нічого протиставити своєму опоненту Мілевськи у двох матчах, програвши їх «насухо» із загальним рахунком 0:3.

В підсумку збірна Північної Македонії U-21 під керівництвом Мілевськи вийшла на молодіжний чемпіонат Європи-2017, що стало для неї дебютом на турнірі. Втім, у Польщі балканці вже були не настільки успішними, як у кваліфікації, посівши останнє місце в групі з Іспанією, Португалією та Сербією (набрали лише одне очко, зігравши внічию із сербами та поступившись без особливих варіантів обом піренейським командам – 0:5 Іспанії та 2:4 Португалії).

Влітку 2018-го Мілевськи вирішив змінити сферу діяльності та податись на клубну роботу, прийнявши запрошення добре відомого для нього «Ашдода». Але в Ізраїлі Благоя затримався лише на кілька місяців, а потім пішов. Через три місяці після звільнення з «Ашдода» Мілевськи знову отримав пост головного тренера збірної Північної Македонії U-21, на якому відпрацював до кінця липня 2021-го – аж до приходу в першу команду.

Getty Images/Global Images Ukraine. Благоя Мілевськи

На другу каденцію Мілевськи у молодіжній збірній Північної Македонії припав ще один відбірковий цикл на чемпіонат Європи U-21, проте цього разу балканці пробитися туди не змогли – посіли друге місце у групі з Чорногорією, Фарерськими островами, Казахстаном, Ізраїлем та Іспанією (саме піренейці виграли кваліфікаційний турнір у групі), а до плей-оф не потрапили через гірші показники на тлі інших колективів, які фінішували другими.

Примітно, що у березні 2019 року в Туреччині молодіжна збірна Північної Македонії під керівництвом Мілевськи знову перетнулася із однолітками з України. Цього разу йшлося про товариський поєдинок, в якому перемогу відсвяткували підопічні Руслана Ротаня – 3:1, хоча із того складу «синьо-жовтих» поки що ніхто й близько не підібрався до статусу гравця основи національної збірної.

Як бачимо, Мілевськи більш ніж чудово знайомий з нашим футболом, а тому його фразу про те, що «Україна має дуже великий вибір якісних футболістів», варто сприймати не просто як черговий комплімент, але і як розуміння сильних (ймовірно, і слабких теж!) сторін практично кожного гравця. І така обізнаність суперника – це вже суттєвий плюс для нього.

Тактика та останні результати

З червня минулого року, коли Північна Македонія ледь-ледь не створила сенсацію і через плей-оф мало не вийшла у фінальну частину ЧС-2022 (підопічні Мілевськи спершу вибили Італію – 1:0, але потім таки спіткнулися на Португалії – 0:2), балканці провели 11 поєдинків, у яких змогли здобути лише 4 перемоги при 2 нічиїх та 5 поразках. При цьому, вигравали підопічні Мілевськи виключно у «футбольних карликів» - двічі у Гібралтара (2:0, 4:0), Мальти (2:1) та Фарерських островів (1:0).

У цих поєдинках команда Мілевськи досить серйозно тасувала тактичні розстановки. Наприклад, проти порівнянних чи номінально менш сильних команд балканці використовували 3-4-1-2 (це дало результат проти Гібралтара та Мальти, але двічі Північна Македонія була бита грузинами – 0:3, 0:2). А ось в іграх проти грандів чи середняків європейського футболу команда Мілевськи застосовувала то 4-2-3-1 (з іспанцями, португальцями, болгарами та азербайджанцями), то 4-4-2 та її різновид 4-4-1-1 (з фінами та тими ж таки болгарами).

Getty Images/Global Images Ukraine

Збірна Північної Македонії, напевно, не чіплятиметься за право грати першим номером проти України, але й покірно віддавати м'яч та задовольнятися рідкісними до нього дотиками команда Мілевськи також не забажає. Тільки проти Італії та Португалії балканці контролювали м'яч десь на рівні 35-37% ігрового часу, а з фінами, грузинами, азербайджанцями чи болгарами цей показник у них варіювався від 44% до 63%.

Обов'язково нашим гравцям варто приділити увагу такому компоненту, як довгі передачі, тому що Північна Македонія дуже вміло його використовує. У середньому близько 10-11% всіх пасів балканців є лонгболами, причому точність в них більш ніж прийнятна – близько 57-58%.

Не варто забувати і про те, що на юнацькому рівні Мілевськи двічі вигравав у українців, використовуючи номінальну розстановку 4-5-1, що трансформувалася по ходу поєдинку на 4-2-3-1. Тоді Північна Македонія U-21 буквально засипала нашу молодіжку довгими передачами – кожен п'ятий пас від суперника був на велику відстань, що відрізало величезний пласт футболістів «синьо-жовтих» та робило їх вразливими у захисті власних воріт.

Лідер команди та її склад

Після того як виступи за національну збірну, а згодом і кар'єру, завершив легендарний форвард Горан Пандєв, лідером збірної Північної Македонії є Еліф Елмас.

Цей 23-річний півзахисник із 2019 року виступає за «Наполі», який витратив 16,2 мільйонів євро на його підписання з «Фенербахче». У сезоні-2022/23 Елмас не був беззаперечно ключовою фігурою для неаполітанців, які вибороли золоті медалі італійської Серії А, проте більш ніж регулярно з'являвся на полі – переважно на заміну. Всього на рахунку Елмаса 47 поєдинків за «Наполі» в клубному сезоні, що завершився, у яких він відзначився 6 забитими м'ячами та 3 результативними передачами.

instagram.com/elifelmas24. Еліф Елмас

Поточна оціночна вартість Елмаса на порталі Transfermarkt складає 26 мільйонів євро. В України вищою «ринковою ціною» нині похвалитися може тільки (пам'ятаємо, що Зінченко через травму «синьо-жовтим» у червні не помічник) вінгер «Челсі» Михайло Мудрик – 60 мільйонів євро, а решта «дешевша» за Елмаса, зокрема – Циганков (22 млн євро), Миколенко (22 млн євро) та Маліновський (18 млн євро).

Що стосується Елмаса, то цей футболіст здатний додати глибини діям Північної Македонії, адже діяти може не лише у центрі півзахисту, а й за необхідності – на будь-якому фланзі. Не виключено, що така універсальність раніше привертала увагу до балканця з боку «Реала» та «Барселони», хоча іспанські гранди до активних дій у питанні трансферу Еліфа тоді так і не перейшли.

Окрім Елмаса, важливими постатями для нинішньої Північної Македонії є: 27-річний хавбек «Трабзонспора» Еніс Барді (51 матч за збірну / 13 голів), 32-річний опорник «Бейцзин Гоань» Аріян Адемі (28/4), 29-річний воротар «Райо Вальєкано» Столе Дімітрієвськи (58), 31-річний правий фулбек загребського «Динамо» Стефан Рістовськи (77/2), котрий є капітаном команди, та 31-річний лівий фулбек «Фенербахче» Езджан Аліоски (63/1).

Getty Images/Global Images Ukraine. Столе Дімітрієвськи

Загалом у Мілевськи досить досвідчена команда, середній вік якої у поточному відборі на Євро-2024 становить 27,3 років. Україна в цьому компоненті, втім, ненабагато поступається – 26,5 років, та й зараз у Сергія Реброва під рукою вистачає футболістів, які виступають не лише в УПЛ, а й у найкращих чемпіонатах континенту, тому протиставити Елмасу та компанії нашій збірній є кого.

Попередні очні матчі

До сьогодні Північна Македонія та Україна провели між собою 5 поєдинків. Два з них мали товариський статус, ще два були зіграні в рамках відбору на Євро-2016, а один – у фінальній частині Євро-2020.

На рахунку нашої команди 3 перемоги (у всіх офіційних поєдинках) за однієї нічиєї та однієї поразки. Примітно, що той програш (0:1) був досить скандальним для «синьо-жовтих» та екс-лідера команди Андрія Шевченка. Зокрема, наш форвард відзначився витівкою, передчасно залишивши поле наприкінці першого тайму та кинувши футболку на поле. Згодом Шевченко пояснив свій вчинок тим, що суперник спеціально вдарив його в обличчя, пошкодивши два передні зуби, на що не було реакції з боку арбітра.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
antt
От прочитайте тепер?! Що македонці  не будуть грати першим номером - а возили наших як треба в другій половині  першого тайму. Що треба обігрувати цю команду з різницею в два голи. І це на їхньому полі , наша збірна із новим тренером. Це добре що ребров відновив своє реноме по ходу цього матчу а то б був такий собі  почин і  для реброва і  для збірної після двох турів. 
BallsToTheWall
Вот совсем про них не интересно.  Надо просто обыгрывать эту карликовую страну.