Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 13 червня 2023, 17:01
14539
42

3:3 у Бремені як їжа для роздумів

Олексій Сливченко – про дебютний поєдинок Сергія Реброва на посаді головного тренера збірної України

| Оновлено 13 червня 2023, 17:01
14539
42
3:3 у Бремені як їжа для роздумів
Getty Images/Global Images Ukraine

Менше тижня тому збірна України з футболу нарешті отримала повноцінного головного тренера. Ним став 49-річний Сергій Ребров, котрий якраз закінчив свій еміратський період кар'єри, відпрацювавши до кінця контракт з «Аль-Айном», після чого вже не було жодних перешкод для повернення на батьківщину та підписання трудової угоди з Українською асоціацією футболу.

Усі найяскравіші моменти матчу доступні в режимі Live в Telegram Sport.ua

І перше випробування для Реброва виглядало досить інтригуючим – виїзний спаринг проти однієї з найсильніших національних команд світового футболу, якою традиційно є збірна Німеччини. Матч у Бремені зрештою завершився із рахунком 3:3 та подарував не тільки масу емоцій, а й величезний пласт інформації, який літературно прийнято називати досить заїждженим штампом – «їжа для роздумів».

Організація – на вищому рівні

Перш ніж торкнутися безпосередньо розбору та аналізу ігрових досягнень збірної України у матчі із німцями, не можна не згадати про статус самого поєдинку, а також чудовий рівень його організації. Гра проти «синьо-жовтих» була для збірної Німеччини тисячною в історії, а це – серйозна подія, тим паче для нації, яка приділяє велику увагу точності та порядку у всьому, чи то підрахунок лавок десь на набережній, чи статистика виступів національної футбольної команди.

Збірній України, безумовно, випала честь стати спаринг-партнером німецької збірної, яка побажала саме у поєдинку проти нас відзначити «кругленьку» цифру. Не дивно, що гру відвідала велика кількість віп-гостей – від Руді Феллера до Віктора Скрипника, котрий нині проводить відпустку у Бремені та отримав спеціальне запрошення на поєдинок від Німецького футбольного союзу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Матч у Бремені відвідали віп-персони

Не залишили поза увагою тисячний матч збірної і перші політичні особи Німеччини. Зокрема, у ложі разом із послом України в цій країні Олексієм Макеєвим був присутній президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр, компанію якому склали федеральний міністр сільського господарства Джем Оздемір, мер Бремена Андреас Бовеншульте та сенатор внутрішніх справ Ульріх Моєр.

Також варто зазначати, що матч мав статус благодійного, адже весь прибуток від його проведення, як було заявлено організаторами із самого початку, буде направлено в Україну – на допомогу постраждалим від неспровокованого та віроломного вторгнення російських окупантів.

4-4-2 – це щось новеньке

Переходячи безпосередньо до футболу, варто зазначати, що одразу ж в око кинувся перший експеримент, який вирішив апробувати проти німців тренерський штаб на чолі з Ребровим. На матч у Бремені наша команда вийшла з номінальною розстановкою 4-4-2, причому на полі одночасно опинилися три вінгери – Михайло Мудрик, Андрій Ярмоленко та Віктор Циганков. Обирати між двома останніми для Реброва напевно було вкрай непросто, адже із Ярмоленком наставник останній рік провів пліч-о-пліч в ОАЕ, а Циганков після січневого трансферу з «Динамо» до «Жирони» буквально розквітнув новими фарбами, й залишати його поза основою було б ще тим злочином.

В результаті Ребров та його асистенти вирішили Мудрика поставити ліворуч, Ярмоленка – праворуч, а ось Циганков виконував функції чи то другого форварда поряд із Артемом Довбиком, чи то такої собі блукаючої «десятки». В будь-якому випадку Віктор часто опинявся саме у центральній зоні, що зрештою допомогло йому двічі відзначитись забитими м'ячами.

Збірна України у Бремені випробувала номінальну розстановку 4-4-2, і це в неї досить непогано вийшло

Цікаво, що в «Аль-Айні» у останні два роки Сергій Ребров практично не використовував схему 4-4-2. В ОАЕ український наставник робив ставку на 4-2-3-1, але у першій грі на чолі національної збірної України пішов на експеримент – очевидно, не бажаючи жертвувати кимось із пари Ярмоленко – Циганков.

Востаннє до цього збірна України виходила на поле, використовуючи номінальну схему 4-4-2, п'ять із половиною років тому. Тоді команда під керівництвом Андрія Шевченка на столичному НСК «Олімпійський» програла Хорватії (0:2), а головний тренер намагався вирішити подібне завдання із зірочкою, яке зараз постало вже перед Ребровим, коли було необхідно одночасно знайти місце на полі для Андрія Ярмоленка та Марлоса, котрі зазвичай грали у своїх клубних командах на правому фланзі атаки.

Простота попереду спрацювала на всі 100%

Усвідомлено чи ні, проте збірна України не намагалася всіма правдами та неправдами контролювати м'яч не те, щоб більше, а хоча б на одному рівні із суперником. В результаті у «синьо-жовтих» статистики нарахували лише 34% володіння м'ячем проти 66% у німців.

В атаці наші також надавали перевагу тому, щоб не вигадувати велосипед, а діяти максимально просто. Очевидно, ставку було зроблено на швидкісні флангові вривання, де особливо корисними мали стати Михайло Мудрик ліворуч та Олександр Тимчик праворуч. Фулбеку «Динамо» взагалі пощастило відзначитися одразу двома результативними передачами – на Циганкова при першому голі та на Мудрика при другому. І нехай в підсумковому офіційному протоколі м'яч Михайла був переписаний як автогол Рюдігера, старань Тимчика в цьому епізоді подібна обставина аж ніяк не применшує.

Німці далеко не завжди були готові до швидких переходів України з оборони в атаку, і наші контратаки, яких було аж п'ять (проти однієї у суперника) завдавали чимало клопоту обороні господарів поля. В низці епізодів складалося враження, що Німеччина чи то лінується, чи то не поспішає викладатися на повну, надаючи українцям аж надто багато вільного простору та часу для прийняття рішень.

Щоправда, третій наш м'яч став аж ніяк не плодом вільностей у атаці, а показав, що Ребров вже вимагає від своїх підопічних, наскільки це можливо, бути агресивними на кожному клаптику поля. Коли Довбик запресингував опонента та відібрав у нього м'яч, а Циганков забив третій м'яч збірної України в поєдинку, напевно, у багатьох з нас у голові промайнула думка – а це може бути перемога…

Традиційні помилки в обороні та синдром останніх хвилин

На жаль, вперше в історії обіграти збірну Німеччини «синьо-жовтим» знову не вдалося. Німці показали, що з точки зору інтенсивності здатні додати буквально будь-якої миті, і заключні десять хвилин матчу перетворилися для підопічних Реброва на серйозне випробування на стійкість. Пройшовши вогонь та воду, українці таки спіткнулися на горезвісних мідних трубах.

Голи Хавертца та Кімміха стали наслідком традиційних помилок в обороні, яких збірна України частенько припускалася й раніше у критичний момент. Ми знову не змогли втримати перевагу у рахунку та перемогу над топ-опонентом, коли до фінального свистка залишалося зовсім трохи. Матвієнко не впорався із Хавертцом, а Соболь незрозуміло навіщо грубо поставив ногу в боротьбі все з тим же Каєм, який на клубному рівні провів аж ніяк не найбільш фантастичний сезон за «Челсі».

Getty Images/Global Images Ukraine. Едуард Соболь (ліворуч) та Кай Хавертц

Та й взагалі, згадуючи перший пропущений нашою командою м'яч, варто зазначати, що роботи з вибудовування надійної оборони у Сергія Реброва та його помічників просто непочатий край. Причому якщо недбалість та помилки трапляються у таких майстрів як Матвієнко чи Забарний, то що там казати про набагато менш досвідчених в іграх такого рівня виконавців, як Сваток чи Бондар, які провели матч на лаві запасних…

Мізерна обойма – ключова проблема Реброва?

До речі, про найближчий резерв. Здалося, що Ребров до останнього відтягував із замінами. У той час, коли Ганс-Дітер Флік кинув у бій свіжі сили вже на початку другого тайму, головний тренер «синьо-жовтих» перші зміни у складі зробив лише на 65-й хвилині. На той момент Україна вела в рахунку 3:1, і бажання тренерського штабу зачепитися за такий приємний результат було цілком зрозумілим, ось тільки товариський статус матчу буквально змушував Реброва йти на кадрові пертурбації та експерименти.

В результаті з шести футболістів збірної України, що з'явилися на полі по ходу матчу (Ванат, Маліновський, Ігнатенко, Піхальонок, Зубков, Соболь) з позитивного боку себе не показав ніхто. Ванат занапастив кілька перспективних моментів та навіть здалося, що форвард «Динамо» забув, що цього разу перед ним не захисники умовного «Інгульця», а опоненти абсолютно іншого рівня. Маліновський запам'ятався хіба що драматичними суперечками (та жовтою карткою, що послідувала за ними) з арбітром наприкінці матчу, коли він намагався переконати рефері, що призначати пенальті у ворота Трубіна за фол Соболя на Хавертці не варто. Соболь… Окрім маски на обличчі та фатального 11-метрового, про нього також мало що можна згадати.

Решта (Ігнатенко, Піхальонок, Зубков) взагалі буквально розчинилися на полі, хоча і Степаненко, і Мудрик, і тим більше Циганков, яких вони замінили, були більш ніж помітними постатями в поєдинку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Реброву буде над чим поміркувати після матчу із Німеччиною

Таким чином, матч із Німеччиною довів, що у Реброва в збірній буде досить мізерна обойма гравців, здатних чіплятися за результат проти команд топ-рівня, а саме це дуже необхідно «синьо-жовтим» найближчим часом, бо розраховувати на легку прогулянку на Євро-2024, опинившись в одній групі кваліфікації із Англією та Італією, абсолютно не доводиться.

Перший млинець нанівець? Чи все гаразд?

Навряд чи варто робити якісь далекосяжні висновки з приводу дебютного матчу Реброва, який припав на спаринг із Німеччиною. Хоча б тому, що це товариський поєдинок, а наш суперник як мінімум не виявив шаленого прагнення досягти переможного для себе результату.

Так, в якийсь момент здавалося, що Україна здатна перемагати не просто із рахунком 3:1, а й громити суперника – 4:1, 5:1… Однак в останні десять хвилин німці, включившись відсотків на 80-90 своїх можливостей, довели, що проблем у нової команди Реброва ще дуже багато, як у плані організації гри, так і в ментальності. Тому у зв'язку із цим нічия 3:3 виглядає логічним та гідним підсумком матчу, де переможець був, мабуть, не таким вже й важливим.

Ймовірно, у поєдинку з німцями Ребров намагався моделювати ситуацію на майбутні дуелі з англійцями та італійцями, які чекають на нашу команду у вересні та листопаді цього року. У поєдинках проти Північної Македонії та Мальти ми напевно побачимо зовсім іншу збірну України, аніж сьогодні, а перевірити цю тезу можна буде вже за кілька днів, коли Реброву доведеться вперше відчути відповідальність за результат у статусі головного тренера національної команди.

Оцініть матеріал
(84)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

КОПОЛОВЕЦЬ: «Тимощука для нас вже немає. Про таких людей треба забувати»
Футбол | 06 травня 2024, 11:06 4
КОПОЛОВЕЦЬ: «Тимощука для нас вже немає. Про таких людей треба забувати»

Колишній футболіст «Карпат» поділився думками щодо зрадника України

Помер легендарний тренер Барселони та збірної Аргентини, який вигравав ЧС
Футбол | 06 травня 2024, 00:11 1
Помер легендарний тренер Барселони та збірної Аргентини, який вигравав ЧС

У віці 85 років пішов з життя Сесар Луїс Менотті

Коментарі 42
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
d1927k
В нас в Україні хтось каже "їжа для роздумів"? Це наче  через гугл перекладач перекладено було😂
Микола Гуцуляк
їжа для роздумів... друзі, багато цікавого
І вже точно – щиро
Але не їжа для роздумів, що є калькою з «пища для размьішлений»
А, хоча б, ПІДСТАВА ДЛЯ РОЗДУМІВ
Remark
Уважаемая (пока что) администрация сайта или админы, забаньте мой клон! От моего ника (имени на сайте) чувак пишет какую-то пургу чуть ниже в коментах!
Главное отличие этого клона от меня - это то, что этот уникал не ставит нормально знаки препинания и пробелы! 
Плюс Вы можете сравнить когда чей аккаунт создан. Думаю, у Вас такая функция имеется.
П.С. Запасной, ты даже под чужими никами (клонируя) палишься! Такую бредятину можешь писать только ты!
andre_lui
1000 матч недобре було Бундестіму його програвати, але у нас своі проблеми. У Станіславовича роботи не початий край
RoadToParis
что-то из серии Динамо Киев - Бавария в полуфинале ЛЧ 99 года
Tasha19
Це товариська гра, щоб робити якісь глобальні висновки, далі побачимо. 
Алекс днепр
Понятго что с Мальтой будет игра во много раз тяжелее .Будет давить результат 
Милан Милан
Мудрик какой то потеряный. Мне кажется ему нужна психологическая помощь. Не может даже по мячу нормально попасть. После его удара и счастливого отскока от Рюдигера вспомнился жестокий промах в матче с МЮ. загубили парня ахметовские миллионы.
Xvalenok03
Это прежде всего была товарищеская игра. С элементами юбилеев и праздника.
Какие могут быть выводы?
Springfield
 Организация матча  не вызывает нареканий.    А вот время начала  лично для меня это Какого беса???   Из-за особенностей расположения стадиона  одни ворота находились постоянно под лучами заходящего Солнца.  И вратари без кепочек.))  Потому то Цаганков забил правой в дальний, а удар Мудрика залетел от столба-Рюдегира.   Во втором же друг Мудрика -  Кай так же из-под облучения пробил в угол.   А потом Трубин против Солнца всё таки угадал куда летит с 11-ти метров.   Прямо в сетку.    Ну начните в 21:00 по Киеву  и  обое ворот были бы равнозначны.   
 Пищи я никакой не получил.  Как будто из сокки переехали в Бремен. До гола Цыганков на поле у нас был Металлист 1925 против ФРГ.  А потом вдруг и будесмашина начала буксовать.
 И самой смешное.  Вот если бы Мудрика не сняли, то может и не было бы гола Хаверца и пенальти от Зорро - Соболя.)  Хотя может стало бы и 4:3.  Но какая разница???   Если нас опять  обдурили и мы так и не обыграли ФРГ.  Никогда.
chak98
Початок і особливо закінчення матчу, дуже погано. Сподобалися Циганков, Ярмоленко, Тимчик, зовсім ніякі Соболь та Матвіенко, Ванат. Цікава гра.
Віталій Ткачук
Вірно все написано. Немає в нас "лавки", оборона взагалі ніяка (це було видно ще по ходу сезону). Треба зробити висновки, і вигравати два наступні офіційні матчі, якщо ні, то "допобачення євробачення". Всі дивилися цей матч, ніхто не зможе зі 100% впевненістю сказати, що ми виграємо ці дві гри.
Володимир
На фоне критики Матвиенко как- то выпала из поля зрения ещё  большая проблема - левый край нашей  обороны , где наш считающийся основным игрок  постоянно где - то бродит,  предоставляя нападающим соперника свободную зону и  возможность спокойно принимать мяч  и совершать набеги на наши ворота . И статистика показала , что именно с левого фланга нашей обороны  совершено наибольшее количество прострелов в нашу штрафную . Смотрел игру с немцами , а   вроде наблюдал игру Эвертона . Человек  зачастую просто смотрит футбол .
Remark
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DK1961
Очень удобно: сидя в канализации под площадью ленина в донецке, воровать чужие ники и писать всякие гадости - а при бане - мгновенно транформироваться в новый ник и продолжать свое паскудное дело. Похоже. что это - умышленные провокационные действия червя/глиста под названием "запасной". И управы на эту тварь нет, да!?1
Милан Милан
Кстати, Судакова кто то видел вчера на поле?
vazazh
Какая пища? Эта игра от которой сбор - в Украину. Поэтому закономерно - ничья, могли и 6:6 играть. От наших - понятно, как всегда в защите - полная ж.., особенно в конце, когда у них от мандража ноги трясутся. Сколько можно пхать ярмо в сборнуюб, ну давно это пустырь. В такой игре надо обкатывать резерв, хотя он и на нуле практически. 
Vitaliy Shevchenko
Бля, який же Матвієнко нулячий,і не тільки в даному матчі. Це не центрбек, а дирка.
Милан Милан
По этой игре самое печальное мнение о Матвиенко. Первый гол пассивно плассировался в штрафной!!!! Второй - просто выключился из борьбы и аппелировал к арбитру в то время как Хаверц забивал (забыл, что он не в Шахтере и не в УПЛ), в третьем мяче опять позволил выиграть Хаверцу  борьбу в штрафной, ну и перепуганый Соболь подсобил.
Умник
Мое мнение, надо находить в себе силы противостоять агентам очищать футбол.
Не должны уже играть за сборную Степа и Сидор это тормоза как клубов так и сборных.
Невозможно заставить их играть быстрее в касание.
Вывод нужна замена им. Есть Бражко есть Игнатенко, есть с брендфорда Ярмолюк.
Тренер обязан быть главным агенты идут лесом. И влазить в сборную не должны. Как и заставлять прописывать в контрактах условия о кол-во игр за сборную чтобы их продать.
Очень надеюсь что Станиславович найдет выход. 
По игре сборной понравилось то что мы имеем колоссальные таланты.
А еще я очень надеюсь что пусть большими деньгами но заставьте не выезжать 13 - 17 летних пацанов.