Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 08 травня 2023, 13:19
5555
0

Півфінали Світоліної і Ястремської, 20-річчя Алькараса і диво від Штруффа

Sport.ua підбиває підсумки останніх тижнів у тенісі

| Оновлено 08 травня 2023, 13:19
5555
0
Півфінали Світоліної і Ястремської, 20-річчя Алькараса і диво від Штруффа
Getty Images/Global Images Ukraine. Ян-Леннард Штруфф и Карлос Алькарас

Завершилися два тенісні тижні, які і в чоловіків, і в жінок переважно проходили на кортах Мадрида. На жаль, представники України не надто потішили своїми виступами в столиці Іспанії, зате було багато приємних емоцій на турнірах менш престижних категорій. З них, мабуть, і почнемо.

Два турніри Світоліної за два тижні

Ще на початку квітня стало відомо, що Еліну запросили зіграти на турнірі WTA 125 у Сен-Мало під час другого тижня великих змагань у Мадриді, на які вона теж отримала вайлд-кард від організаторів. Ймовірно, Світоліна адекватно оцінювала свою нинішню форму і розуміла, що в Іспанії надовго не затримається. Чи варто зайвий раз нагадувати, що навіть на піку вона жодного разу не заходила на Madrid Open далі другого кола.

Цьогоріч тенденція збереглася, і Еліна програла Александрі Саснович, яка ніколи не виблискувала на ґрунті і зараз переживає не найкращі моменти в кар'єрі. Українка зіграла цей матч досить блякло, особливих шансів на перемогу навіть проти такої Саснович не було. Перед турніром у Сен-Мало вдалося ще трохи потренуватися і набрати форму. На суперниць трохи нижчих за рівнем Еліна виходила фавориткою майже в кожному матчі. Утім, це нічого не означало в підсумку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Два з трьох перших поєдинків Еліні вдалося виграти більш-менш упевнено, але в другому колі зустріч із бельгійкою Ісалін Бонавантюр перетворилася на справжній трисетовий трилер із тай-брейком у фінальній партії. Таких заруб Еліна не вигравала давно, і перемога в цьому конкретному матчі відверто порадувала. Це саме те, що потрібно для спортсменки, щоб повірити у свої сили після повернення у великий спорт. У півфіналі Світоліна зійшлася з американкою Слоан Стівенс, з якою востаннє грала ще у фіналі тріумфального Підсумкового турніру 2018 у Сінгапурі. Цього разу перемогу здобула Стівенс, хоча матч був дуже близький (7:5, 7:6). Слоан теж зараз далека від найкращих кондицій, але турнір вона в підсумку виграла, здолавши у фіналі Грет Міннен (6:3, 6:4).

Еліна за результатами турніру в Сен-Мало піднімається в шосту сотню світового рейтингу і далі зіграє в Римі вже за замороженим рейтингом. До слова, на другий тиждень майбутнього турніру WTA 1000 у неї також є запасний варіант – вайлд-кард на змагання WTA 125 у Парижі (15-21 травня).

Перший ґрунтовий півфінал Ястремської за два роки

Уболівальники тенісу чудово пам'ятають феноменальну гру Даяни на ґрунтових змаганнях у Страсбурзі-2019, коли Ястремська виносила з корту навіть таких титанів, як Аріна Соболенко. Після цього на глині в Даяни виходило відверто слабко, було два виходи в 1/4 фіналу на WTA 250 і це все.

Перед змаганнями WTA 125 у Реусі особливих очікувань відверто не було, але слід визнати, що Ястремська приємно здивувала не тільки новою зачіскою. Після невиразного матчу з Ежені Бушар у Мадриді, який запам'ятався більше не грою, а наїздом канадки на українку у твіттері та подальшим вибаченням, здавалося, що проти Сари Соррібес Тормо у першому колі в Каталонії шансів буде небагато. Сара довгий час не грала через травму гомілкостопа, але вже почала повернення і на улюбленому покритті в рідній країні явно виглядала фавориткою. Проте Даяна зуміла непогано зіграти на подачі, вже не вперше впоравшись із непростим стилем гри іспанки.

Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Далі була перемога над чіпкою Анною Блінковою, яка наприкінці другого сету ледь не затягнула в третю партію, де могло бути боляче. А у чвертьфіналі був ще один несподіваний виграш над суперницею, яка добре вміє грати на ґрунті, та ще й лівою рукою. Жиль Тайхманн підходила до матчу в статусі фаворитки, а Даяна взяла і закрила її у двох сетах. Це була найбільш високорейтингова перемога Ястремської з часів виграшу в Альони Остапенко влітку минулого року в Бірмінгемі. На ґрунті таких успіхів не було з 2020-го. Удвічі прикріше, що в півфіналі українка поступилась 21-річній американці Елізабет Мандлік, яка стартувала у кваліфікації. Даяна програла першу партію, затягнула у фінальний сет, але там, як відомо, вона перемагає досить рідко. Статистика підтверджує, це був п'ятий поспіль програний трьохсетовик. Що стосується Мандлік, то у фіналі вона поступилася Сорані Кирсті з Румунії, програвши тай-брейк третього сету. Це було найкраще досягнення американки на глині, раніше максимум був чвертьфінал 100-тисячника ITF.

WTA 1000 Мадрид

Другий великий ґрунтовий турнір у жінок запам'ятався насамперед повторенням фіналу змагання WTA 500 у Штутгарті. Перша ракетка світу Іга Свьонтек знову грала проти другої сіяної Аріни Соболенко, але цього разу поступилася. Уперше за тривалий час у когось є реальні шанси потіснити польку з тенісного трону. З огляду на те, що найближчим часом Свьонтек потрібно захищати перемоги в Римі та на Ролан Гаррос (3 тисячі очок у сумі), відрив у 1774 очки видається не дуже переконливим. Соболенко, наприклад, потрібно захистити всього 480 залікових балів, але в Італії та Франції вона ніколи раніше не виблискувала. Загалом боротьба за лідерство точно буде. Приємно, що є за кого щиро повболівати в цій дуелі.

У Мадриді слід виділити виступ Лесі Цуренко. Як і Світоліна, вона тут раніше ніколи не досягала вагомих результатів, але цьогоріч показала, що повернення до топ-50 їй під силу навіть у 33 роки (наприкінці травня буде вже 34). Після приємного підняття в рейтингу Леся стартувала одразу в основі і зуміла на хорошому рівні відіграти кілька матчів. І якщо раніше здоров'я часто вистачало лише на кваліфікацію, то тут вийшло вперше в кар'єрі дійти до третього кола. У першому раунді з Бронцетті очікувано проблем не виникло, а в другому вдалося ще до матчу Ястремської в трьох сетах переграти Тайхманн. Касаткіна втретє поспіль виявилася Лесі не по зубах, але перспективи на подальші виступи на землі непогані. У Римі Цуренко стартуватиме матчем проти Світоліної, це чудова можливість зрівняти рахунок особистих зустрічей, поки що Еліна веде 2:1. Знаючи Лесю, вона точно не забула, чим закінчилася їхня остання зустріч у Цинциннаті, і напевно захоче поквитатися на корті.

Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

У Ангеліни Калініної цьогоріч на улюбленому покритті поки що все погано. Відверто кажучи, їй не дуже пощастило з суперницею по другому колу. Майяр Шериф на ґрунті грати любить і вміє, що вона і продемонструвала в наступних матчах. Після перемоги над Джорджі та Калініною єгиптянка зупинила Каролін Гарсію та Елізе Мертенс, програвши лише майбутній чемпіонці. Як не дивно, в Римі Ангеліна знову може зійтися з Шериф, але єгиптянці для початку ще потрібно здолати Блінкову.

Марта Костюк у Мадриді теж вибула в першому матчі, поступившись ще одній ґрунтовій спеціалістці Марії Осоріо з Колумбії. Із плюсів тут можна відзначити тільки той факт, що Костюк на відміну від Калініної мало втрачає і з понеділка вперше в кар'єрі стає лідером українського тенісу.

У Мадриді Марта більше запам'яталася виступом у парному розряді, де разом із румункою Єленою-Габріелою Русе дійшла до півфіналу. Шанси обіграти перших сіяних Гауфф і Пегулу теж були, але в першій партії двічі не вдалося подати на сет, а на тай-брейку другого сету за рахунку 5-4 і міні-брейку було програно три очки поспіль. Американки у фіналі поступилися тандему Азаренко / Хаддад Майя.

ATP 1000 Мадрид

Головним фаворитом другого ґрунтового Мастерса цього року був, звісно ж, Карлос Алькарас. За відсутності травмованого Надаля, який точно не зіграє до Ролан Гаррос, і напівтравмованого Джоковича конкурувати з тепер уже 20-річним Карлітосом може небагато хто. Взагалі складається відчуття, що покоління Циципаса, Звєрєва та інших так довго чекало на завершення кар’єри Великих, що перезріло, і тепер престижні титули забиратимуть уже не вони. Не здивуюся, якщо в Алькараса з подібною опозицією в підсумку буде 30+ виграних турнірів Grand Slam. Ще б підтягнути гру на траві, хоча забирати по 2-3 Шоломи на рік теж непогано. Після Риму іспанець знову має стати першою ракеткою. Це станеться, якщо він сам не зніметься, а Джокович при цьому не захистить титул.

Головним сюрпризом у Мадриді став суперник іспанця по матчу за титул. Ним став 33-річний Ян-Леннард Штруфф, який на подібних стадіях раніше взагалі ніколи не грав. Але ще цікавіший турнірний шлях німця. Він починав у кваліфікації, де у фіналі поступився Аслану Карацеву. Доля надала йому другий шанс, і в статусі лакі-лузера він використав його на повну. Штруфф обіграв Шелтона, Лайовича і Качіна, але цього йому виявилося замало, і він зупинив минулорічного переможця Стефаноса Циципаса і поквитався з Карацевим у півфіналі, заробивши за вихід до фіналу 580 тисяч євро. Готовий сценарій для голлівудського фільму. Титул взяти не вдалося, але до цього він ніколи не грав навіть у півфіналах Мастерсів. Якщо врахувати, що цього року в німця був ще й чвертьфінал у Монте-Карло, то він перетворюється на головну темну конячку на Ролан Гаррос, де тепер буде ще й сіяним.

Турніри ATP Challenger Tour та ITF у чоловіків

Олексій Крутих наприкінці квітня виступив на челленджері в Остраві, вигравши при цьому одну зустріч. Віталій Сачко на тому ж турнірі зупинився в першому ж матчі. Але через тиждень зумів пройти кваліфікацію в Празі, після чого знову програв у першому раунді основи. Денис Молчанов у парному розряді дійшов до фіналу на челленджері в Римі, після чого програв у першому матчі в Празі.

Великий турнір відбувся в Екс-ан-Провансі, там вдруге зіграли преміум челленджер категорії 175. У першому колі змагань зустрілися Енді Маррей і Гаель Монфіс, британець у підсумку і виграв титул, обігравши у фіналі американця Томмі Пола. До кінця року буде ще три турніри такої категорії.

Два фінали Лопатецької та інші турніри ITF

Після феноменального старту в сезоні 2019 року і травми коліна Дарина надовго вилетіла із серйозної боротьби за результати навіть на турнірах ITF. Минулого тижня їй нарешті вдалося виступити на хорошому рівні, пробившись до обох фіналів на 15-тисячнику у Варберзі. У парному розряді вона з ще однією українкою Дариною Єсипчук стала переможницею, а в одиночному була близька до титулу, але дала слабину в другому сеті проти сербки Яни Бойович. Також непогано на цих змаганнях виступила й Олександра Олійникова, але через травму їй довелося зніматися з півфіналу проти Бойович і парного фіналу проти співвітчизниць.


Дарина Єсипчук і Дарина Лопатецька

Продовжує прогресувати Юлія Стародубцева. Вона вже вигравала 25-тисячник і вирішила замахнутися на більші турніри в США. На 60-тисячнику в Шарлотсвіллі вдалося пробитися до другого раунду основи, а на 100-тисячнику в Боніта-Спрінгс підкорилася лише кваліфікація. Але потенціал у Юлії великий, продовжуємо за нею уважно стежити.

Дарина Снігур за два тижні виграла п'ять матчів на ґрунті, що вже непогано. На 40-тисячнику у Франції вона дійшла до 1/4 фіналу, на 25-тисячнику в Іспанії – до півфіналу. І там, і там вона була серед найвисокорейтинговіших учасниць і хотілося більшого, але поки маємо ось такі результати. Очікувань від Даші на ґрунтовий сезон, як завжди, ніяких, почекаємо трави.

Наприкінці квітня на 25-тисячнику в Хорватії грала й Анастасія Соболєва, але більше однієї перемоги здобути не вдалося. Пізніше вона випробувала свої сили на 100-тисячнику у Вісбадені, де у фіналі відбору програла Аміні Аншбі, яка раніше потрапила під санкції України за підтримку військового вторгнення росії.

Через тривалий час на корт повернулася українка Олександра Корашвілі. У травні 2020 року їй діагностували мієлодиспластичний синдром із мієлофіброзом. У січні 2021 року Олександрі зробили складну операцію з трансплантації кісткового мозку. На першому турнірі ITF W40 у Тбілісі Корашвілі дійшла до фіналу кваліфікації.

Поза кортом

Головна новина останнього тижня – друга вагітність Серени Вільямс. Сподіваюся, всі розмови про її можливе повернення після цього припиняться.

Також стало відомо, що чемпіонка US Open Емма Радукану перенесла три операції на кистях і гомілкостопі та в найближчі кілька місяців на корті точно не з'явиться. Британці це має піти на користь, особливих успіхів у неї давно не було.


Емма Радукану

Американка Аманда Анісімова повідомила, що візьме паузу у виступах через проблеми з ментальним здоров'ям. З чогось подібного починалося і в Наомі Осаки, цікаво, як розвиватимуться події далі.

Британські ЗМІ повідомили, що російських тенісистів нарешті будуть хоч якось карати за спонсорські контракти з підсанкційними компаніями. Поки що ще невідомий механізм, але рух у цей бік – уже хороший знак. Тенісисти з рф і рб поки що підписують декларації про нейтральність перед Вімблдоном, а ФТУ наприкінці квітня написала відкритого листа, у якому закликає керівні тенісні органи усунути гравців, пов'язаних із цска.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 26 квітня 2024, 22:29 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

Калініна другий рік поспіль програла у стартовому матчі в Мадриді
Теніс | 26 квітня 2024, 17:05 4
Калініна другий рік поспіль програла у стартовому матчі в Мадриді

Ангеліна в трьох сетах поступилася американці Керолайн Доулхайд

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.