Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 24 квітня 2023, 18:59
3401
1

Шевадзуцький не використав свій шанс. А Баколе вже викликає топів

Конголезець не залишив шансів українцю, який майже нічого не показав

| Оновлено 24 квітня 2023, 18:59
3401
1
Шевадзуцький не використав свій шанс. А Баколе вже викликає топів
Getty Images/Global Images Ukraine. Мартін Баколе

22 квітня у Польщі українець Ігор Шевадзуцький програв вперше в кар’єрі. Його достроково переміг Мартін Баколе, який прославився історіями про переможні спаринги проти Усика та Джошуа і тим, що вперше переміг Тоні Йоку.

Цей бій був шансом для Шевадзуцького. Але він не реалізував його через рівень опонента

Поєдинок Мартіна Баколе та Ігоря Шевадзуцького від початку здавався шансом для українця та готовністю ризикувати заради можливого профіту. Все ж усі попередні суперники Ігоря не могли принести йому необхідного результату у плані відомості, гонорарів та просування у рейтингах.

Рекорд Шевадзуцького до цього поєдинку виглядав майже бездоганно. Було десять перемог, жодної поразки та вісім перемог нокаутом. Але, якщо заглянути у перелік суперників, яких бив Ігор, ставало зрозуміло, що виглядає він, як типовий рекорд українського боксера-початківця. Початківця – мається на увазі в профі, бо у Шевадзуцького непогана і аматорська кар’єра.

Серед головних імен Каміль Соколовський, який є одним з головних гейткіперів надважкої вагової категорії. Ще Кевін Джонсон, який довгі роки займається саме поєдинками проти маловідомих суперників та здебільшого поразками їм. Всі інші опоненти навіть іменами, не те що рекордами, не вражали.

Баколе – це великий ривок вперед. Особливо, враховуючи, скільки відносної медійності Мартін отримав за останній рік. Звісно, не порівняти з медійністю повноцінних топів категорії, але в рази більше, ніж є у Шевадзуцького.

Баколе у 2022 році побив Тоні Йоку. Французу вигадали перше більш серйозне випробування, ніж було до цього. Проти нього виходив боксер, який програвав Майклу Хантеру, але здобув достатньо досвіду у спарингах проти топів.

Найгучнішими іменами, до яких приїздив Мартін у тренувальні табори, були Олександр Усик та Ентоні Джошуа. За легендою Баколе, він навіть нокаутував Усика ударом по тулубу перед реваншем з Джошуа, але це не підтвердив ніхто, окрім самого боксера. Проте Олександр підтверджував, що цей хлопець не просто так вигадує легенду про себе – він справді завдав багато клопоту українцю.

У підсумку проти Баколе у ринзі страждав раніше Маріуш Вах, Кевін Джонсон був нокаутований (що є рідким явищем загалом), а потім поступився і Йока. Олімпійський чемпіон і в нокдаунах побував, і програв, хоч і рішенням суддів. Мартін заявив про себе голосно, але головних поєдинків отримати не вдалося.

Баколе був упевнений – Усик та Джошуа не хочуть з ним битись, тому що він створював їм проблеми у спарингах. Насправді ж, у першу чергу вони не зацікавлені у цьому, тому що Мартін недостатньо відомий та не принесе достатньо грошей. А також не є претендентом на титули. Який сенс виходити на міцного суперника, який не принесе нічого?

Але вибір Шевадзуцького все одно дивував. Тут треба віддати належне українським промоутерам, які змогли домовитись та донести, чому саме Ігор – хороший варіант для Мартіна. Було ясно ще до бою, що у будь-якому випадку, якщо без травм, цей бій йде в плюс Шевадзуцькому. Плюс до відомості та головне – шанс заявити про себе голосно.

Чи вийшло це на практиці – питання цікаве.

Зазвичай важкий в атаках Шевадзуцький тут увімкнувся прямо з перших секунд. Пішов вперед, тиснув більш габаритного суперника, бив по тулубу, притискав ближче до канатів та намагався бити в голову. Влучати по-справжньому сильно не вдавалось. Ігор пробивав боковими, іноді прямими, але серйозної шкоди це супернику не завдавало. То удар українця лягав м’якіше, ніж міг би, то опонент пом’якшував його захисними діями.

Попри відповіді від Баколе, Шевадзуцький виглядав краще у першому раунді. Пропустив декілька бокових, декілька прямих, але теж не настільки страшних, як могло б бути. Захист тулубом від Ігоря виглядав добре, приймав частину на блок. Хороший перший раунд, який навіть можна віддати спокійно на користь українця.

Але розраховувати на фантастику було зарано. Було зрозуміло, що Баколе тут діє на правах фаворита та людини, що диктує умови. Якщо з Тоні Йокою треба було працювати одразу багато, плюс швидко прийшли нокдауни, то тут вже свої права міг диктувати Мартін.

У другому раунді протистояння продовжилось у тому ж темпі. Середні швидкості, багато роботи по тулубу від Шевадзуцького. Вистачало і влучань. Намагався переводити на голову після атаки в живіт. Аж раптом Баколе знайшов шлях. Вдарив аперкот, не дав влучити по собі ударом та влучив боковим. Ігор упав одразу. Удар не виглядав руйнівним, але був точним і спричинив потрібний ефект.

Решту раунду Шевадзуцький відбивався. У відповідь він влучав по голові суперника, але не так багато, як хотілось би, і не так жорстко, як було треба. Баколе легко переносив ці удари та лупив у відповідь.

Українця хитало ще декілька разів, але він достояв до кінця. А у третьому не достояв. Звісно, Шевадзуцький не був на межі, коли поєдинок закінчив рефері, але пропускав вже відверто забагато, а бив у відповідь просто замало. У підсумку технічний нокаут у третьому раунді та перша поразка у професійній кар’єрі Ігоря Шевадзуцького.

Що далі?

Для Шевадзуцького цей бій склався так, як прогнозувала більшість. Він здивував тих, хто за ним слідкував, але надовго його не вистачило. Це не дуже добре, бо фани та експерти не казатимуть, що перший раунд був непоганим. Вони казатимуть, що він програв на старті зустрічі та й усе.

З іншого боку, при такій непоганій роботі менеджера та промоутера, українець може і далі заїжджати на такі вечори. То з кращими суперниками, то з гіршими. Шевадзуцький – боксер не чемпіонського рівня просто зараз, але це не значить, що дивитись за ним не варто. Виглядає цікаво і буквально, і в боксі. Може вимикати опонентів. Чому б не продовжувати слідкувати за його поєдинками і далі?

Баколе викликав всіх на світі. Згадав знову, як він бив Усика у спарингах – історію, яку підтверджує тільки він. І викликав на бій Ділліана Вайта, який був в залі у Польщі. Той відмовився. Каже, що він в топі, а Мартін – ні. Спірно, враховуючи останні виступи Ділліана, але і погоджуватись на зустріч з Баколе, коли тобі світить реванш із Джошуа – ідіотська ідея. Навіщо ризикувати у поєдинку з суперником, який реально може тебе перемогти просто зараз?

Але Мартін точно підійматиметься в рейтингах. Просто важко. Він достатньо небезпечний, але грошей поки не приносить. З такими виходити небезпечно і майже нікому не потрібно.

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
olex.mykhailov
Не в образу нашому боксеру, але це два мішка