Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 22 квітня 2023, 17:19
10595
4

Герой з минулого. Манчестер Юнайтед час прощатися із де Хеа

Якщо Ерік тен Хаг реально хоче збудувати нову команду, йому необхідний інший голкіпер

| Оновлено 22 квітня 2023, 17:19
10595
4
Герой з минулого. Манчестер Юнайтед час прощатися із де Хеа
Getty Images/Global Images Ukraine. Давід де Хеа

Після відходу від справ легендарного Алекса Фергюсона «Манчестер Юнайтед» слабо нагадує клуб, який раніше високо котирувався фахівцями при визначенні фаворитів чергового розіграшу як в англійській Прем'єр-лізі, так і у Лізі чемпіонів. Без шотландця «червоні дияволи» жодного разу не спромоглися виграти ані в національному чемпіонаті, ані у найпрестижнішому клубному турнірі континенту, задовольнившись лише вельми скромним здобутком у вигляді перемоги у Лізі Європи-2016/17.

Одним із тих, хто в клубі все ще залишається своєрідним «містком» між епохою Фергюсона та новим часом є 32-річний голкіпер Давід де Хеа. Іспанець перебрався на «Олд Траффорд» у 2011-му й обійшовся англійському клубу у 25 мільйонів євро. На той момент це були значні кошти як для трансферу воротаря, а тому на Давіда розраховували у довгостроковій перспективі. І в цілому де Хеа виправдовував інвестиції у нього, хоча зараз він все більше й більше нагадує героя з далекого минулого – того, кому варто міцно потиснути руку, тепло обійняти, але якнайшвидше розпрощатися, якщо перед «Манчестер Юнайтед» і тен Хагом всерйоз стоїть завдання із вибудовування нового топ-проекту, здатного перемагати, перемагати та перемагати.

Чвертьфінальний матч у відповідь Ліги Європи проти «Севільї» (0:3) став справжнім кошмаром для «Манчестер Юнайтед», і особливо для його воротаря. Ця гра довела, що період перебування де Хеа у когорті кращих голкіперів сучасності закінчився, і яким би болючим не було рішення, настав час рухатися далі без людини, котра так довго утримувала на плаву свій колись величний фрегат, який встиг добряче нахилитися на бік.

Getty Images/Global Images Ukraine

Дійсно, кілька років тому Давід де Хеа був чи не єдиним «ковтком свіжого повітря» у відверто загниваючій атмосфері «Манчестер Юнайтед». Воротар часто поодинці витягував матчі та забезпечував позитивний результат для «червоних дияволів», чого було достатньо, щоб весь час обертатися десь у районі топ-6 АПЛ та на стадіях плей-оф єврокубків, але катастрофічно мало для підсумкових тріумфів та завоювань титулів.

Давід де Хеа – це постать, що втілювала непереможність сера Алекса Фергюсона у команді, яка переживала апокаліпсис. Але зараз, коли «червоні дияволи» нарешті почали подавати ознаки поступового виходу із кризи та виглядають досить непогано, іспанець замість того, щоб рятувати свою команду тиждень за тижнем, «допомагає» їй втрачати очки і трофеї…

Одразу після приходу на посаду головного тренера «Манчестер Юнайтед» у нідерландця Еріка тен Хага були куди більш нагальні проблеми для вирішення, ніж воротарська. Власне, ключова претензія до де Хеа була лише одна – відверто слабка за сучасними мірками гра ногами, що із кожним сезоном дедалі виразніше проявляється як у Прем'єр-лізі, так і в єврокубках. Тен Хаг, вочевидь, вважав, що спочатку йому потрібно зайнятися захистом, півзахистом і нападом, а вже потім, коли дійдуть руки і настане час, подумати над вирішенням воротарського питання. Після матчу-відповіді з «Севільєю» цей час настав, і наставник «червоних дияволів» більше не має права ігнорувати проблему де Хеа.

Ще на початку квітня, коли «Манчестер Юнайтед» у лобовому поєдинку АПЛ програв на виїзді «Ньюкаслу» (0:2), 28-річний вінгер «сорок» Джейкоб Мерфі зізнався, що план гри його команди полягав у тому, щоб якомога більше тиснути на де Хеа. Цю ж концепцію в іспанському протистоянні команд у рамках чвертьфіналу Ліги Європи застосувала «Севілья», футболісти якої намагалися максимально агресивно діяти проти воротаря «червоних дияволів», і такий підхід обернувся повним фіаско для останнього.

В результаті Давід відверто «наварив» як мінімум у двох епізодах, які завершилися голами Юссефа Ен-Несірі. І в обох випадках мову варто вести про відверто слабку гру де Хеа через пас, і погане розуміння ситуації.

У першому випадку голкіпер «Манчестер Юнайтед» замість банального виносу уперед, що напрошувався, вирішив підсунути м'яч, немов гарячу печену картоплю, Гаррі Магуайру. У центрбека «червоних дияволів», гра якого також викликає чимало нарікань, просто не було можливості зіграти хоч якось обдумано. Він опинився під пресингом двох опонентів і, бажаючи все-таки зберегти м'яч, вирішив діяти у дотик, що призвело до першого пропущеного м'яча…

Наприкінці матчу де Хеа вже самостійно та одноосібно допомагав Ен-Несірі забивати. Цього разу голкіпер «Манчестер Юнайтед» вийшов далеко за межі штрафного майданчика, щоб бути першим на м'ячі після виносу, який пішов з половини поля суперника, але… Спроба зіграти у дотик й віддати передачу на партнера завершилася тотальним провалом. М'яч опинився у Ен-Несірі, і той, не мудруючи лукаво, відправив його за призначенням – у ворота Давіда…

Так, де Хеа й досі вельми високо котирується у світовому футболі і є, ймовірно, одним із кращих голкіперів, якщо брати до уваги виключно гру «на стрічці». Свого часу це допомогло Давіду отримати «жирний» контракт із клубом, і за оцінками низки джерел, саме де Хеа нині є найбільш високооплачуваним стражем воріт у світовому футболі – його зарплата становить 375 тисяч фунтів на тиждень, що більше, ніж у Мануеля Ноєра з «Баварії» (357 тисяч фунтів), Яна Облака з «Атлетіко» (354 тисячі фунтів) та решти.

Але ось у грі ногами де Хеа рік у рік аж ніяк не додає, і ця проблема нині стає критичною для «Манчестер Юнайтед». Клубу останнім часом за рахунок залучення Каземіро нарешті вдалося заповнити зяючу дірку у півзахисті, що утворилася ледве не з часів відходу Роя Кіна; Крістіан Еріксен став своєрідним наступником Пола Скоулза, а Рафаель Варан та Лісандро Мартінес доповнюють один одного практично так само ефективно, як це колись вдавалося робити Ріо ​​Фердінанду та Неманьї Відічу.

В Севільї ледве не головним явним вразливим місцем «Манчестер Юнайтед» виявилася позиція воротаря. І нехай Ерік тен Хаг після матчу спробував підтримати та захистити свого підопічного («У нього найбільше матчів без пропущених м'ячів у Прем'єр-лізі, що говорить про одне – Давід дуже хороший голкіпер»), тренеру, який відчайдушно намагається збудувати новий «Манчестер Юнайтед», вже давно має бути зрозуміло – сьогодні від воротаря топ-рівня вже давно потрібно набагато більше, аніж здатен давати команді де Хеа.

І тут «Юнайтед» важливо знову не звернути на «неправильну доріжку». Влітку у де Хеа закінчується контракт, й зараз клуб веде консультації з футболістом щодо підписання нової угоди. Подейкують, що Давід навіть готовий піти на зниження зарплати, хоч і відхилив першу пропозицію «червоних дияволів», вважаючи ту «занадто скромною».

Проблема «Манчестер Юнайтед», що клуб знову ризикує зациклитися на тому, хто вже не такий важливий для результату, водночас не помічаючи інших кандидатур, що знаходяться буквально під носом. Приклад - Давід Рая з «Брентфорда», котрий прямо зараз є лідером АПЛ за довгими передачами (438), а також - за кількістю сейвів (133) та виходів із воріт (63). Цю статистику, здавалося б, не можна ігнорувати, але поки складно сказати, наскільки безмежною виявиться довіра тен Хага та лояльність босів МЮ до де Хеа, через які «червоні дияволи», здається, вже впустили можливість виростити топ-воротаря з вихованця клубної академії Діна Хендерсона.

Як би там не було, але далі, якщо тен Хаг забажає все-таки закінчити кадрову революцію та суттєво змінити принципи формування складу, «Манчестер Юнайтед» вже буде не по дорозі із де Хеа. Іспанець заслужив на щире «дякую», але далі на «Олд Траффорд» повинні навчитися робити ставку на потенційних героїв майбутнього, а не на людей із славетного минулого…

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Плотницький поділився планами щодо збірної України
Волейбол | 02 травня 2024, 11:02 6
Плотницький поділився планами щодо збірної України

Лідер української команди – про майбутнє

Маріо ЖАРДЕЛ: «Такий гравець як я зараз коштував би 300 мільйонів євро»
Футбол | 02 травня 2024, 14:52 2
Маріо ЖАРДЕЛ: «Такий гравець як я зараз коштував би 300 мільйонів євро»

Бразилець вважає, що якісно нинішній футбол не кращий за той, який був у його часи

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tasha19
Косяки є в будь якого воротаря, але чого після першої ж помилки, всі забувають скільки матчів Де Хеа витягував.
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
rozalievka
как по мне так это чудо вратарь... он что виноват что дырявые защитники всегда .. такие как магуаер..((
grifon.
нема сильного тренера як Фергі був, а винен кіпер