Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 27 березня 2023, 21:02
8012
46

Відділ фантастики на другому поверсі. Чому Україна програла Англії

Валерій Василенко рецензує гру «синьо-жовтих» проти збірної Англії

| Оновлено 27 березня 2023, 21:02
8012
46
Відділ фантастики на другому поверсі. Чому Україна програла Англії
Getty Images/Global Images Ukraine

Дива не сталося. Трагедії також. В принципі, інакше просто не могло бути – це якщо говорити об'єктивно. Що з Ротанем, що без нього, що з Коноплянкою, що без нього, але така збірна України апріорі не мала шансів проти такої збірної Англії.

«Така» збірна України - це команда, яка зіграла перший «нормальний» матч за півроку. Це команда, знекровлена втратами кількох провідних гравців. Це команда, об'єктивно слабша, ніж збірна Англії.

Отже, в останню неділю березня на «Уемблі» не трапилося нічого екстраординарного. Там було все закономірно. І, якщо чесно, могло бути в рази гірше.

А гірше не стало швидше за все не через зайву спритність українців, а через те, що англійці намагалися здобути три очки в економ-режимі. Їм це вдалося.

Кадрові рішення Ротаня

Вони були і закономірними, і дивними водночас. Проблемне місце у воротах (через травми Бущана та Різника) отримав не Лунін, який зіграв у «товарняку» проти дубля «Брентфорда», а Трубін. Зважаючи на повну відсутність ігрової практики у дублера Куртуа, таке рішення цілком виправдане. Хоча, здалося, сім пропущених м'ячів у нещодавній грі від «Феєнорда» все ще тяжіють над кіпером «Шахтаря». Але провини Трубіна у пропущених голах від англійців немає.

Вибір Сватка на місце партнера Матвієнка у центрі захисту також можна вважати закономірним. Через травми вилетіли всі наші центрбеки, тож довелося ставити в основу дебютанта. Очікувати, що капітан «Дніпра-1» видасть феєрію, було б щонайменше нелогічно. З іншого боку, хлопець зіграв так, як міг. Більше того, на мій погляд, Сваток – один із найкращих у нашій команді. Ну, якщо найкращі взагалі в ній були того вечора.

А ось інтеграція Маліновського на правий фланг півзахисту, а Судакова – на позицію плеймейкера – досить дивне рішення в.о. головного тренера «синьо-жовтих». І якщо маневр із півзахисником «Шахтаря» ще хоч якось можна зрозуміти (Георгій зараз на виду в УПЛ, та й у нашій «молодіжці», яку теж очолює Ротань, грає провідну роль), то ось переведення Маліновського на нерідну позицію себе не виправдало. Відверто не виправдало. Тим більше, що Руслан фактично весь час намагався зміщуватися до центру.

Getty Images/Global Images Ukraine. Руслан Ротань

Мені здається, було б логічніше, якби у стартовому складі вийшов на «своїй» позиції Циганков, який набрав хорошу форму у «Жироні». Але Віктор з'явився на полі лише у другому таймі. Коли гру вже було зроблено, і щось змінити було складно. Та й неможливо, якщо речі називати своїми іменами. Ймовірно, вся річ у тому, що Циганков напередодні матчу застудився?

Тим не менш, внаслідок таких рішень Ротаня склалася досить несподівана (скажімо м'яко) картина того, що відбувається. На нашому правому фланзі залишився один Караваєв. Його наче кинули під танк. І він очікувано провалився, ставши одним із найгірших на полі.

У другому таймі Ротань зробив потрійну заміну, випустивши одночасно Циганкова та Буяльського. У підсумку Маліновський змістився на лівий фланг атаки, а Зінченко – на правий. Все остаточно переплуталося. І всі остаточно загубилися.

Другий найгірший – Мудрик

Зайвий раз переконався, чому колишній півзахисник «Шахтаря» не знаходить себе в «Челсі». Тому що з таким футболом, який показав Мудрик проти збірної Англії зокрема, основи в лондонській команді йому не бачити.

Наскільки я зрозумів із побаченого, Михайло мав стати ключовою фігурою у нашому нападі. У тому сенсі, що він своїми швидкісними ривками мав створювати як чисельну перевагу на своєму фланзі, так і моменти. Нічого подібного він не створив. Мудрик якось розчинився на фланзі. Точніше, його «розчинив» Уокер.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джордан Хендерсон проти Михайла Мудрика

Але ще невдаліше (і це – м'яко кажучи) зіграв Михайло під час захисту своїх воріт. Практично в обох гольових моментах він не допрацював. Якби Мудрик був активніший у протистоянні з Сака, той би і не зробив гольової передачі на Кейна, і не завдав результативного удару.

Англія блискуче використовувала наші помилки

Наповнивши середину поля, Ротань намагався знешкодити суперника на цьому важливому плацдармі, не дати йому переваги, убезпечити себе під час стандартних ситуацій. Проте господарі й не намагалися особливо грати крізь центр. Вони акцентували на грі через фланги. І досягли успіху.

Про Караваєва, який опинився один перед переважаючими силами суперника, було сказано вище. Ні в позиційній, ні тим більше у верховій боротьбі динамівець не проявив себе. І без підстрахування виявився битим.

Здавалося, що наш насичений лівий фланг зможе стати і надійною фортецею, і передумовою для атак/контратак. Але це лише здавалося. Миколенко теж провів далеко не найкращий поєдинок, а про «перформанс» Мудрика було сказано вище. Провалив матч і Матвієнко, який допустив чотири втрати, після яких суперник завдав ударів по воротах Трубіна.

У підсумку англійці, без видимих надзусиль, спокійно здобули перевагу на обох флангах (Уокер у парі з Сака, а Чілвелл - з Меддісоном). І цю перевагу втілили у життя.

Коноплянка

Запрошення 33-річного резервіста польської «Краковії» на гру проти збірної Англії – вочевидь, найдивніше рішення Ротаня. Але, сказавши «а», тобто запросивши свого друга і кума на матч, наш в.о. мав би сказати і «б», тобто випустити його на поле.

І Коноплянка з'явився. На 90 хвилині. Як колись, на Євро-2016, у збірній Фоменка з'являвся тимощук.

З тим самим успіхом Ротань міг викликати до збірної ще одного свого дружбана – Селезньова. І цей Жека міг би безкоштовно прилетіти до Лондона та побігати на «Уемблі» пару хвилин – результат був би аналогічним…

Перспективи

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Сваток проти Джуда Беллінгема

Для Коноплянки цей матч, напевно, став останнім у футболці національної збірної. Швидше за все, і для Ротаня як наставника «синьо-жовтих». Наступна гра збірної – влітку, і до того часу сподіватимемося, у нашої національної команди вже з'явиться повноцінний тренер. І повноцінний склад.

А Руслану Петровичу обов'язково потрібно побажати успіху на посаді головного тренера молодіжної збірної України. Він йому точно знадобиться на чемпіонаті Європи. У грі проти Англії, «поверхом вище», він справді щось намагався зробити. Але не склалося.

Не той розмір. Відділ фантастики на другому поверсі...

Оцініть матеріал
(64)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 46
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Calm
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
R1d3r
Курица не птица, Ротань не тренер
Vbolivalnyk-Peter
При наших теперешніх реаліях цей відбір ми не пройдемо - давайте дивитися правді у вічі! Тому цей відбір потрібно по максимуму використати на перспективу. І починати потрібно... з голови. Вигнати шобло у вигляді Павелко і Ко - це перше. Далі потрібно призначити нормальний тренерський штаб, який має сучасне бачення футболу та ставить перед собою амбітні високі завдання та дати йому повний карт-бланш на 1-2 роки (без якихось надочікувань). Тоді потрібно з почестями попрощатися з нашими ветеранами типу Степаненка, Ярмоленка, Сидорчука... І з чистого листа награвати тих, хто дійсно відповідає рівню збірної, а не за попередніми заслугами чи іменами клубів, в яких числиться..
симон петлюра
А почему Украина должна выиграть ?  Состав сборной Англии на чемпионате мира на равных с Францией играл не повезло  Франция самая сильная сборная Мира.
Vbolivalnyk-Peter
Сталося те, що і мало статися (вибачте за каламбур, але Дива не сталося) - програли. Дивує що з таким малим рахунком (напевно все ж ангіки вирішили, що і 2-х достатньо, і не дуже напрягалися). Черговий раз переконуюсь, що Ротань - не тренер. Це ж мабуть 3 дня не спав, щоб додуматися випустити Малиновського правим півзахисником, а потім ще й Зінченка зробити правим!!! захисником... Кажуть, що проблемна позиція у нас правий захисник. Так Ротань краще би подумав ким цю позицію закрити, а не Коно в збірну запрошувати. 
Як на мене наша збірна має дуже хороший вибір виконавців, і прихорошому тренері ми можемо досягти високих результатів.
⬆️
Почему кто то даже думать мог как наша сырая команда могла выиграть у Англии на Уэмбли???  Вот такой заголовок предлагается.  И при этом рекомендуется вспомнить первый тайм игра в Неаполе между Италией и Англией.  Где наша команда там на их  фоне вообще то? Рядом с Мальтой и Лихтенштейном.
Виктор Попов
Автору статті перед тим, як критикувати Мудрика, треба було б поцікавитись, що таке в футболі класична "десятка" - плеймейкер. Буряк, Кройф, Зідан, Модрич. Гравець, який може віддати "останній пас". Без таког плеймейкера гравцям типу Мудрика на полі робити нічого. А в збірній такого гравця нема в принципі. Так що Мудрика можна в склад взагалі не брати.
BEAR
З Коно подумав вчора, що прикол )))
А потім прочитав про кумовство і все стало ясно )))
Кумовство у нас всюди )))
DK1961
В подтверждении моего предыдущего поста от ВАЦКО:
Віктор ВАЦКО: "Якби ЗСУ так із москалями боролися, як УАФ працює на футбольному фронті, то у Львові вже у квітні 2022-го рубль би ходив, а "Криївку" перейменували б в "Пельменная"
Argon
Автор нехай пояснить оці супермодні розіграші у воротарській, де гравці незіграні і малотехнічні. Справа воротаря, якщо є загроза вибивати м"яч в аут, а не в тікітаку там катати. Якщо команда давно не грала, дехто уперше, то чому не упростити ці розіграші середніми чи дальніми пасами (все одно м"яч втратите, але ж не біля воріт) на умовного Довбика , а він може з одного з десяти випадків скине на Мудрика чи Циганкова. Ще не все втрачено, але Ротаня і Павелка гнати сцяними шматами, бо вони ще дадуть цей поштовх до невиходу на ЧЄ
Batya
Навіщо товкти воду у ступі. Ми у цьому відборі статисти, щоб не бути статистами у відборі до ЧС, уже сьогодні ветерани бувайте здорові, "звйозди" або пашуть у відборі, або також ПНХ, а карт-бланш молодим уже сьогодні.
Sher15
Если бы присудили на выбор одно из трёх расстрел повешение или просмотр матча сборной Украины то выбрал бы первое .Более тягостного ощущения и гнетущего от такой игры трудно представить.При просмотре ещё сохраняется интрига до первого года а дальше уже понимаешь что никто не отыграется а просто считаешь сколько захотят забить два или четыре или семь .Даже Мальта Италия было интересно смотреть .Мальта классно играла и создавал прекрасные моменты 
Michael Savchyn
Судаков, Коноплянка, мда ужжж...
Андрій Мендель
Поважаю погляд відомого оглядача та завжди з задоволенням його читаю. Та хочу добавити аналіз причин програшу
http://solist2.com.ua/sport/2023/angliya-ukraine-vidbir-chempionatu-evropi-
2024.html
GloryUkraine
По-перше- я згоден з усіма, хто об'єктивно оцінює збірну. Виграти у англійців для збірної України це випадковість.
По-друге- у України немає командноі гри, не має індивідуально сильних гравців і не має лідера.
Зіна хороший командний гравець, коли навколо нього МС або Арсенал. В збірній нічого особливого з себе не представляє. 
Малиновський так само командний гравець, в збірній приносить більше користі чим Зіна ( але не вчора), але він теж не лідер.
Втретє- звичайно тренер. Захист раз-за-разом починає перепасовку з воротарем, втрачають м'яч, а тренер "колупається в носі".
І після 7 пропущених я Трубіна на ворота не поставив би.
Alex Wolf
Одни из федерации назначают (уже на третью должность) удобного для себя тренера без каких-либо серьезных успехов,без серьезного опыта,а тот в свою очередь тащит в сборную своего кума и это у всех на виду, в самом популярном виде спорта и на самом высшем уровне(не в первый раз).Вопрос.ЧТО ЖЕ ЭТО?После этого становится понятно,почему практически все наши сборные во всех игровых и не только видах спорта ничего серьёзного не выигрывают с незапамятных времен и как мы с таким подходом на что-то можем надеяться...?
luceorius
 На жаль, в той вечір для України ворота Англії виявились задалеко. 
василь ариштевич
З аналізом гри згоден на 100%
Милан Милан
Полностью согласен про Малиновскому! Ротань до свидания!
DK1961
ОПГ УАФ, которую СОДЕРЖИТ известный всем ХОЗЯИН, совершенно не интересуют результаты сборных Украины - национальной, молодежной и пр. ИХ интересуют только возможность и дальше БЕЗНАКАЗАННО красть деньги из бюджетов ФИФА, УЕФА и Украины и получать постоянные бонусы за ПРАВИЛЬНОЕ судейство в чемпе Украины в угоду ХОЗЯИНА и выведение ЕГО КЛУБА в чемпионы всеми доступными и недоступными способами.