Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 18 березня 2023, 02:27
4516
5

ЦУРЕНКО: «Я дуже розчарована діями WTA. Асоціація мене не захищає»

Українська тенісистка поділилася подробицями розмови з головою WTA

| Оновлено 18 березня 2023, 02:27
4516
5
ЦУРЕНКО: «Я дуже розчарована діями WTA. Асоціація мене не захищає»
Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

Українська тенісистка Леся Цуренко в інтерв'ю французькому виданню L'Equipe поділилася новими подробицями скандальної розмови з головою WTA і розповіла про відсутність підтримки з боку Жіночої тенісної асоціації:

«Найбільше мене ображає те, що він вважає, що російські та білоруські гравці можуть підтримувати вторгнення в мою країну і не потрапляти під санкції, – ділиться емоціями Цуренко після розмови зі Стівом Саймоном. За його словами, це лише їхня думка, і це не має мене ображати. Але мені, звісно, боляче. І не трохи! Важко зрозуміти, як хтось може вважати, що вторгнення в країну або геноцид нації є терпимими. Усе це дуже боляче і жахливо для мене. Це означає, що ми можемо бути оточені людьми, які підтримують цю війну.

Чи відчуваю я себе розчарованою у WTA? Так, я відчуваю себе покинутою WTA, я не відчуваю, що моя асоціація мене захищає. Розмовляючи зі Стівом, я зрозуміла, що це була їхня позиція або його позиція від самого початку конфлікту. Тому дуже мало зроблено для українських гравців, які також були дуже вражені розмовою, яку я їм переказала. Вони мене дуже підтримували. Для всіх стає все зрозуміліше.

Усе, що зробила WTA, це подарувала стрічки в кольорах України, щоб кожен гравець міг продемонструвати свою підтримку українському народу. Я запитала Стіва, що ще планує зробити WTA, оскільки Australian Open після інциденту з російським прапором надав нам житло, харчування та приміщення для тренувань на так довго, як було потрібно. Я не знаю, чому WTA така сором'язлива. Я сподіваюся, що ми проведемо телефонну конференцію з Радою директорів і зможемо обговорити цю ситуацію».

Відомо, що WTA вжила заходів у вигляді усного попередження Анастасії Потаповій, яка вийшла на корт в Індіан-Веллс у футболці московського cпартака. Свою критику озвучила і перша ракетка світу Іга Cвьонтек.

Леся Цуренко: «По-перше, я хочу сказати, що Іга – неймовірний гравець і дівчина. Я дійсно щиро вдячна їй за все, що вона робить для України, за всю підтримку, яку вона демонструє. На мою думку, було дуже дивно побачити гравця, який виходить на корт із логотипом підсанкційної компанії.

Люди, особливо росіяни та білоруси, повинні розуміти, що вони роблять, що вони демонструють усьому світу. Як на мене, це ознака того, що людина не розуміє всього жаху війни».

Крім того, Леся Цуренко додає, що заява Стіва Саймона, ніби допуск росіян і білорусів на Олімпійські Ігри продемонструє дотримання олімпійських принципів, і те, як теніс у своїх цілях використовують спортивні чиновники, щоб виправдати їхню присутність у Парижі, – це ще одна причина її тривоги:

«Я тепер сильно боюся, що в майбутньому наші імена будуть використані в негативному сенсі. Чому я так вважаю? Тому що президент ОКР використовував ім'я Катерини Байндл, яка грала проти росіянки на Australian Open, щоб сказати: Дивіться, українки грають проти росіянок або білорусок. Після того, що я почула від Стіва Саймона, який підтримує виступ цих країн на Олімпіаді, я була впевнена, що він скористається цією ситуацією, щоб сказати: Дивіться, ось матч у прайм-тайм на центральному корті між Цуренко і Соболенко, і все добре. Я зрозуміла, що моє ім'я буде використане для того, щоб тенісисти, та й узагалі російські та білоруські спортсмени, змагалися на Олімпіаді. Це дуже мене схвилювало.

У XXI столітті росія і білорусь вирішили, що можуть вторгнутися в іншу країну. Увесь світ доклав великих зусиль з усіма введеними санкціями і великою підтримкою. Спортсмени і багато компаній покинули ці країни. Ми не можемо дозволити їм робити це безкарно. Це не нормально. Це має усвідомлювати кожен. Громадські діячі, зокрема спортсмени, повинні демонструвати приклад і висловлювати свою думку. Тому в контексті цієї війни рішення повернути їх на Олімпійські ігри є важливим кроком назад після року, протягом якого багато людей загинуло, у моїй країні сталося багато жахливих речей, міста були зруйновані. У мене один друг у полоні, ще двоє на фронті. Вони часто опинялися в дуже небезпечних ситуаціях. На щастя, вони вижили. Вони як моя сім'я... На жаль, так у всіх українців. Це дуже сумно».

Голова WTA Стів Саймон в інтерв'ю BBC Sports заявив, що жіноча асоціація робить усе можливе для гравців з України.

Водночас Саймон, як і раніше, ніяк не коментує розмову з Лесею Цуренко.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тайсон Ф'юрі дав обіцянку на випадок поразки від Усика
Бокс | 19 квітня 2024, 16:11 1
Тайсон Ф'юрі дав обіцянку на випадок поразки від Усика

Британець поділився планами

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 23
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vitaly H
відчуваю, як все це у Лесі болить. Як у кожного українця. Тримайся, Леся... Вся Україна з тобою !!!
Sunpalych
шо ви хочете від спортивних чиновників? всім відомо,що вони вже давно підсажені на кацапські бабки... на превеликий жаль,майже у кожному виді спорту... 
alex55
писаниною та балачками нічого не добьєшся. треба виходити і на корті нищити русню й картопляних.