Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ITF
| Оновлено 15 березня 2023, 05:31
5198
2

Олександра ОЛІЙНИКОВА: «Присутність росіян на турнірах – це тригер»

Ексклюзивне інтерв'ю молодої української тенісистки для Sport.ua

| Оновлено 15 березня 2023, 05:31
5198
2
Олександра ОЛІЙНИКОВА: «Присутність росіян на турнірах – це тригер»
Instagram. Олександра Олійникова

22-річна українська тенісистка Олександра Олійникова виграла турнір серії UTR (Universal Tennis Rating) у хорватському місті Задар.

Редакція Sport.ua вирішила розпитати у Олександри детальніше про ці змагання, а також поставила запитання щодо актуальних тем у світовому тенісі.

– Розкажіть, будь ласка, детальніше про турнір UTR, який Ви виграли в Хорватії? Який був формат, з ким грали, які призові?
– Турнір проводився в Хорватії. Турніри UTR вже організовують по всьому світу, з Америки йде спонсорування змагань, але проводять їх повсюди. Формат – спочатку груповий етап (4 групи по 5 гравців), в якому розігрується позиція в групі, і потім вже згідно з позицією йдуть плей-оф за кожне місце – від 1-го до 20-го. Я відіграла там 6 матчів, змагалася з різними дівчатами, а у фіналі виграла в хорватки Іви Пріморац. Призовий фонд турнірів UTR Pro – 25000 американських доларів, за перше місце виплачують 3600, а за останнє – 400. Насправді, я дуже люблю грати UTR-турніри, тому що вони завжди дають можливість розігратися. Якщо ти розпочинаєш з першого місяця, в тебе обов'язково будуть матчі рівня 15–25K, і, звісно, це непоганий шанс заробити трішки грошей.

– Коли плануєте повернутися до про-туру?
– Я відіграла в цьому році три ф'ючерси, але вони були не дуже успішні. Було складно втягнутися в сезон, розігратися. Зараз – ф'ючерси в Греції вже на цьому тижні, вчора як раз приїхала до Іракліона. Дві 15-ки, перший матч вже завтра.

– Чи можете детальніше розказати про своє татуювання?
– Татуювань в мене багато, але якщо про те, що на шиї, то тут немає ніякої таємниці – це рік, коли я почала грати в теніс. Але, чесно кажучи, воно мені трохи набридло, можливо я її перероблю на щось більш художнє.

– Можливо читали про Олега Приходька. Повторювати його слова не будемо... Яке у Вас ставлення до нього?
– Так, я читала. Ставлення, як до людини, яка ігнорує війну у власній країні – це зрадник. Я не знаю, чи в нього це від проросійських упереджень, або від відсутності чіткої позиції і прояву якихось залишків радянського менталітету, але, в будь-якому разі, подібні висловлювання є зрадницькими, і, якщо ви бачили, вони дуже сподобалися російським пропагандистським медіа.

– Ви виграли турнір UTR. Чи були на цих змаганнях більші призові, ніж у про-турі? Розкажіть будь ласка детальніше, скільки можна заробляти, граючи в теніс, не враховуючи спонсорів.
– Так, призові більші ніж на рівні 15–25K. Стосовно заробітку, це дуже залежить від кількості клубних матчів, UTR-турнірів та інших комерційних змагань. За один клубний чемпіонат можна зробити 5000 євро. Дехто грає 4 турніри, але це займає досить часу (я планую за цей сезон відіграти 2 таких турніри). Ну, а турнірів UTR зараз стало досить багато, їх можна грати майже так само часто, як і ITF (я їх граю 2–4 на рік).

– «Цой живий». Саме так написав росіянин Рубльов на турнірі в місті Дубай після перемоги в матчі против Звєрєва. Як думаєте, що він мав на увазі?
– Я не знаю. Мені взагалі ці їхні месседжі незрозумілі. Я стараюсь про це менше думати, тому що вже давно стало очевидно, що ніякої опозиції там немає і росіяни нічого для припинення війни робити не хочуть.

– Особисте життя тенісистів – це завжди цікаво для фанатів. Як у Вас складається цей бік життя, який не торкається тенісу?
– В мене все життя в тенісі, тому сторони життя, що його не торкається, в мене немає. Зазвичай моє не тенісне життя обмежується звичайним спілкуванням з невеликим колом друзів. В мене немає хобі, але я люблю почитати у вільний час, і мені подобаються різні заняття, пов'язані з роботою руками (наприклад, раніше я постійно щось малювала). Я незаміжня, вже майже рік не в стосунках.

– Вчора Леся Цуренко не вийшла грати проти Аріни Соболенко. Причина – панічна атака, яка була викликана словами СЕО WTA Стіва Саймона. Як можете це прокоментувати, і яке ваше ставлення до тенісисток з рф та рб? Чи тиснете Ви руку після матчу з ними, якщо такі були?
– Я її розумію. Я думаю, що для майже всіх українських спортсменів присутність на турнірах росіян і білорусів є тригером. На жаль, ми всі (окрім таких винятків, як Приходько), так чи інакше, переживаємо війну. Бачити несправедливість в нашому спорті – насправді чіпляє.

Я пам'ятаю свій останній матч проти росіянки. Тоді WTA проводила щось типу тижня, присвяченого ментальному здоров'ю в тенісі (точно вже не пам'ятаю). Я просто ходила тоді цілий день дуже зла і обурена несправедливістю через те, що WTA виставляє себе так, начебто турбується про психологічний стан спортсменів. Хоча їм абсолютно начхати на стан гравців з України, які живуть з тим, що, можливо, завтра в їхній дім може прилетіти російська ракета. Той матч я програла, хоч і була фаворитом. І психологічний фактор був однією з причин. На жаль, всі світові організації в тенісу, окрім LTA, не зацікавлені в справжній підтримці українських гравців, вони хочуть робити бізнес.

Зараз я все більше приходжу до того, що треба боротися та використовувати нашу медійність, як спортсменів, для того, щоб доносити світу правду, паралельно з цим продовжуючи вимагати від спортивних організацій повної дискваліфікації росіян та білорусів. Але треба розуміти, що вони себе вже проявили, і не реагувати на такі ситуації занадто емоційно. Моє ставлення до росіян і білорусів, як до агресорів – активних (бо дуже багато з них має саме активну проросійську позицію і про це всі знають, але публічно її не висловлюють) або мовчазних, – вони є тими, хто дозволяє геноцид в моїй країні. Я не тисну їм руку після гри, не тренуюсь з ними і ніколи не говорю з ними. А їхні спроби увійти зі мною у комунікацію (що буває рідко, тому що в житті я спілкуюсь українською, і це створює бар'єр) я просто повністю ігнорую, – сказала Олександра Олійникова.

15 березня Олійникова зіграє в 1/16 фіналу грунтового турніру серії W15 в Іракліоні (Греція). На старті змагань українка зустрінеться з Ніною Варговою зі Словаччини.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Soler61
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил