Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 07 березня 2023, 18:51
13759
50

За блатом чи за справу? Чому Ротань повертає Коноплянку до збірної

Олексій Сливченко відповідає на запитання: чи заслужив вінгер «Краковії» на місце в нацкоманді?

| Оновлено 07 березня 2023, 18:51
13759
50
За блатом чи за справу? Чому Ротань повертає Коноплянку до збірної
Instagram. Євген Коноплянка

Напередодні виконуючий обов'язки головного тренера національної збірної України Руслан Ротань оголосив список із 26 футболістів, які візьмуть участь у березневому зборі національної команди, основним завданням якого буде підготовка до стартового матчу кваліфікації на Євро-2024 проти англійців. Треба сказати, що ціла низка прізвищ у таборі «синьо-жовтих» здивувала, проте найбільш резонансною подією стало, безумовно, повернення до збірної України 33-річного лівого вінгера Євгена Коноплянки, який зараз є гравцем польської «Краковії».

Свій крайній матч за збірну України Коноплянка провів два із половиною роки тому – 3 вересня 2020-го, коли вийшов у стартовому складі на гру Ліги націй проти Швейцарії (2:1), але на 54-й хвилині, не відзначившись гольовими діями, поступився місцем на полі номінальному центрфорварду Роману Яремчуку. З того часу Євген, на рахунку якого на даний момент 86 матчів і 21 забитий м'яч у складі національної команди, встиг багато чого змінити у своїй кар'єрі – залишив «Шахтар», де так і не повернувся на топовий рівень після закордонних поневірянь у «Севільї» та «Шальке», пішовши номінально на пониження – до польської Екстракласи, де в нього повірили у лавах «Краковії».

У польській команді Коноплянка отримав одну з найвищих зарплат – 30 тисяч євро на місяць, проте це не гарантувало йому ролі ключового футболіста команди. У поточному сезоні Євген регулярно грає – на його рахунку 16 поєдинків в Екстракласі, - проте далеко не завжди з'являється на полі з перших хвилин (9 виходів в основі, 7 – на заміну). Крім того, показники результативності (1 гол та 2 асисти) українця також не виділяються у «Краковії», а тому Ротань, на перший погляд, дуже здивував, коли ухвалив вольове рішення повернути свого екс-партнера по «Дніпру» до національної збірної.

Getty Images/Global Images Ukraine. Євген Коноплянка

Остання обставина вже викликала безліч суперечок та пересудів. Виконувача обов'язків головного тренера збірної багато вболівальників вже встигли розкритикувати за незрозумілу кадрову політику, яка, на їхню думку, куди більше віддає горезвісним кумівством, аніж об'єктивною оцінкою ситуації та обстановки.

Насправді, як це буває найчастіше у подібних випадках, давати односкладну оцінку рішенню Ротаня з приводу виклику Коноплянки до збірної вкрай непросто. Так, Євген вже не виступає на топовому рівні, та й у чемпіонаті Польщі грає у лавах команди, яка на 23 очки відстає від лідируючого «Ракува» (цікаво, що одного із важливих гравців цієї команди українця Владислава Кочергіна тренерський штаб Ротаня не включив навіть у резервний список своєї заявки на Англію!), але з іншого боку Коноплянка – це один із небагатьох якісних лівих вінгерів, котрі є нині в українському футболі.

Окрім Коноплянки, Ротань на Англію викликав, по суті, лише одного номінального лівого вінгера – Михайла Мудрика. Все ж таки інші, хто здатен зіграти на цій позиції (Віктор Циганков, Андрій Ярмоленко, Олександр Зубков і навіть Роман Яремчук), не бачать її «рідною» для себе, а тому потенційно зможуть допомогти «синьо-жовтим» у цій ролі хіба що вимушено. Комусь (Зубкову, наприклад) поєдинки на протилежному фланзі взагалі даються вкрай складно і практично завжди без належного ступеню ефективності, а тому навряд чи має сенс у черговий раз затівати експерименти, та ще й у матчі проти фаворита, яким є англійці.

Мудрик після січневого переїзду до «Челсі» поки, до речі, також абсолютно не вражає, а тому незрозуміло, чи зможе Михайло бути корисним «синьо-жовтим» у березневій дуелі із Англією, особливо враховуючи, напевно, не найкращий психологічний стан екс-вінгера «Шахтаря».

Безумовно, своєю грою в останніх матчах минулого календарного року, а також на старті поточного, виклик до збірної України заслужив 22-річний Дмитро Криськів, котрий став номінальною заміною для Мудрика у «Шахтарі», але цей хавбек, по-перше, нещодавно повернувся із лазарету, а по-друге, його також складно називати футболістом, який на лівому фланзі атаки почувається наче риба у воді.

Мабуть, саме бажання мати у складі гравця, для якого позиція лівого вінгера є рідною, й змусила Ротаня вдатися до виклику свого давнього знайомого Коноплянки. Крім того, свою роль відіграло й особисте знайомство виконуючого обов'язки головного тренера національної збірної з хавбеком «Краковії». Між ними, напевно, відбувся діалог, у ході якого Євген переконав Руслана Петровича у своїй готовності та бажанні знову бути корисним «синьо-жовтим».

Шанувальники статистики, які не проти «копнути глибше», напевно, можуть відзначити ще один фактор, який міг зіграти на користь Коноплянки. Євген у своїй кар'єрі в збірній вже тричі грав проти англійців, а у вересні 2012 року розкішним ударом приніс «синьо-жовтим» нічию (1:1) на «Уемблі», причому тоді наша команда була дуже близькою до тріумфу, якби не пенальті на 87-й хвилині, реалізований Лемпардом за фол, допущений Хачеріді.

Але з моменту того голу минуло вже понад десять років, і куди цікавіша відповідь на інше питання – чи здатен Коноплянка у своєму поточному ігровому стані все ще бути корисним збірній України? Щоб знайти відповідь, давайте подивимося на розширену статистику Євгена у польській Екстракласі…

Очевидно, що за багатьма показниками до Коноплянки є питання. Наприклад, він не настільки активний на полі, як за часів виступів у лавах «Шахтаря» (в сезоні-2019/20 на рахунку вінгера було в середньому 83 ігрові дії у перерахунку на 90 хвилин при їх успішності в 71%), а ще має проблеми із точністю ударів та досить небагато, як для сучасного вінгера, бере участь у єдиноборствах із противниками (у того ж таки Мудрика цього сезону в середньому статистики фіксують по 23 дуелі за 90 хвилин, з яких 46% виявляються виграними).

З іншого боку, є як мінімум три показники, які виглядають дуже цікавими й можуть пояснювати, чому Ротань вдався до залучення в команду Коноплянки саме напередодні матчу проти Англії.

Перше та друге – це паси у фінальну третину та штрафний майданчик суперника, відповідно. Тут у Коноплянки в польській Екстракласі дуже гідна статистика станом на поточний момент. У перерахунку на 90 хвилин Євген робить 5,5 пасів у фінальну третину і 4,9 паси – у штрафний майданчик суперника, причому в обох випадках точність цих передач перевищує 50%, що видно на наведеній вище графіці.

У Михайла Мудрика, до прикладу, в сезоні-2022/23 (усі офіційні матчі, тобто УПЛ, Ліга чемпіонів, АПЛ) в активі лише по 2 паси у фінальну третину (67% - точні) й по 3 – до штрафного майданчика суперника (45% – точні). Причому, якщо хтось заперечить – мовляв, порівняння дуже некоректне, оскільки АПЛ та Екстракласа – це за різницею навіть більше, ніж пломбір та ескімо, варто зауважити, що в Мудрика навіть на рівні УПЛ статистика була плюс/мінус 10% така сама, як і в середньому по сезону. Тож у даному конкретному прикладі назвою турніру можна навіть знехтувати.

Ще один статистичний показник, у якому Коноплянка досяг ледве не досконалості у поточному розіграші Екстракласи – це навіси. У середньому на рахунку Євгена 3,1 таких дій за 90 хвилин, а їх точність дорівнює 58%. Якщо оцінювати комплексно (кількість та якість), то за останні як мінімум вісім років статистичних спостережень Коноплянка ще ніколи не був настільки ефективним у грі через навіси. Якщо в Євгена був більш високий кількісний показник (у сезоні-2015/16 він становив 6,12 за 90 хвилин), то неодмінно низьким виявлявся якісний його «компаньйон» (лише 29% – точних). Або навпаки, коли не сильно підводила якість (у сезоні-2021/22 точність навісів у Коноплянки становила 44%), тоді все було не дуже добре з кількісною складовою (тільки 2,5 у середньому за матч).

Проти Англії на виїзді збірній України, як би не хотів Ротань зіграти в атакувальний та красивий футбол, доведеться підлаштовуватись під суперника, робити ставку на оборону та сподіватися на швидкі переходи в атаку. У такій тактичній ситуації на полі дуже корисним буде футболіст, котрий вміє видати передачу на партнера у фінальну третину або штрафний майданчик, а ще колосальне значення можуть мати банальні навіси, особливо враховуючи обставину, що попереду у «синьо-жовтих» ставка, згідно із заявкою, робитиметься на високих та кремезних Довбика чи Яремчука.

Тому не можна категорично стверджувати, що повернення Коноплянки до збірної – це виключно бажання Ротаня якимось чином віддячити своєму екс-товаришу по «Дніпру», чи просто зробити приємне заслуженому ветерану українського футболу. Ні, виключати подібне теж не можна (зрештою, справжні причини, якими керувався Руслан Петрович, навіть якщо він щось пояснить з цього приводу публічно, залишаться тільки в його голові і, можливо, в дискусіях усередині тренерського штабу), але поки вдасться навести хоча б кілька переконливих контраргументів проти чергової «теорії змови» (або «теорії кумівства»), вірити у гірше не хочеться категорично. Хоча б тому, що час зараз складний – такий, коли істина стає важливішою та дорожчою за гроші, а інтереси однієї чи двох людей не повинні ставитися вище за прагнення й очікування всієї нації.

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Найкращий гравець поєдинку з Ман Сіті розхвалив Луніна після суперматчу
Футбол | 18 квітня 2024, 09:40 5
Найкращий гравець поєдинку з Ман Сіті розхвалив Луніна після суперматчу

Федеріко Вальверде висловився про українського голкіпера

Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті
Футбол | 18 квітня 2024, 07:15 1
Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті

Карло прокоментував перемогу «Реала» у матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі 50
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vbolivalnyk-Peter
Та просто Ротань жити не може без жартів Коноплянки. Має ж хтось роль клоуна виконувати (піднімати настрій команді).
Gargantua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
20052011
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
EGOS
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
виталий жалыбин
он анекдоты травит и в картишки играет будет развлекать людей чтоб ненервничали
DK1961
А посидеть с друганом? Вечером.
nick07
ну якщо на одну і ту ж позицію є перспективний і молодий Мудрик та старий пердун Коноплянка, то для тренера вибір мав би бути очевидним.
Та навіть швидкості які потрібні у такій грі у них різні, і Коноплянка, при всій повазі до його заслуг, вже не може грати на тому рівні.
Так що да, без кумівства та блату тут не обійшлось
Sa sha
Кумовство 
Александр Мельничук
Звичайно, що Коноплянко на поле не вийде. Взяли як талісман і щоб подивився на Зіну, Миколенка, Маліну і Забарного які в розквіті звалили з золотих кліток в нормальні чемпіонати!
u6464u
Який наівний цей Олексій Сливченко, якщо задається таким питанням .
John Gaspar
Глазами Ротаня:
Схема 3-4-3
Вратарь: Пятов
Защ: Чигринский, Ордец, Ракицкий
Пз: Ярмоленко, Ротань(игр.тренер), Алиев, Коноплянка
Нап: Милевский, Селезнёв, Беседин (на острие) 
Кепа Ларисабродяга
осталось толика тимощука призвать...
Віталій Ткачук
Це нагадує сагу з тимощуком. Навіщо? Тезка написав на якій позиції грає Коноплянка в Краковії, але ж і там він блідо виглядає. А це збірна України! В захист Женя не повертався ніколи, суперників ми знаємо, яка з нього користь?
Віталій Яценко
Суть у тому, що в схемі Краковії Коно грає не стілки флангового гравця, скільки центрального-лівого атакуючого півзахисника. Я пов'язав би це не тільки із схемою Краковії, а ще й із тим, що він втратив швидкість через велику кількість важких травм. Ротань може запрошувати кого завгодно. І сам може зіграти. І інших своїх друзів покликати. Селю, Рака. Міля і Аля теж в чудовій формі, особливо Артем. Якщо це дасть результат, то чудово і всі будемо радіти за геній тренерської думки. Якщо результату не буде, тоді він отримає свою дозу критики. Якщо ж нас винесуть як Лівер Челсі, тоді Коно йому точно згадають.
Ден Денис
писати "крайній" замість останній граматично неправильно, не хочу душніти, але
Виталий Каденко
Коноплянка і в найкращі свої роки не особливо віднзначався поверненням в захист,за що був критикований не раз,а зараз то тим паче.Дивлячись його активність позаду-ще раз в цьому стверджуюсь, швидкість не та давно.А 58 хвилин в середньому за матч в сердняку Польші-слабувато
Октавий Фландрийский
Не понимаю возмущения некоторых товарищей... Такое впечатление, что не в Украине живут., одной из самой коррумпированной стране не только Европы, но и мира. Во войны (!!!)продаем гуманитарку в торговых точках, броники, каски, сухпайки, военные аптечки, всю военную амуницию которую нам поставляет Запад,  тоже можно за сумашедшие деньги купить в расплодившихся военных магазинах, а в футболе все должно быть прозрачно и честно? Побойтесь Бога, уважаемые.... Как может Ротань не вызвать под знамена сборной своего лучшего корыша, с которым вместе пили,гуляли, баб трахали? А если вспомнить, что Коноплянка мечтает сыграть 100 матчей за сборную, так вообще не о чем говорить.... И еще один немаловажный фактор. Давайте не забывать, что за вызов в сборную надо немного тренеру денег дать, с каждого берут по-разному, но сумма денег стартует с 10 тысяч вечно зеленых ( так было до 2020 года, сейчас может быть и меньше и больше)....Этим и объясняется то, что видим мы в списке  много фамилий, которых там априори не должно быть...
PETP0
Коноплянка в збірній зараз - це смердюча ганьба.
romeoboss
А може Ротань пошуткував!
johndow
Та його викликали чисто для того, щоб Мудрику настрій підійняв та пару порад дав, все ж таки Конопа пограв трохи на непоганому рівні, є чим поділитися з молоддю... А на Брентфорд може й взагалі хвилин 45 дадуть пограти