Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 05 березня 2023, 18:44
7469
10

Його критикують, а він грає. Фред довів свою цінність тепер і тен Хагу

Бразильця вже давно вважають надто контроверсійною фігурою на «Олд Траффорд»

| Оновлено 05 березня 2023, 18:44
7469
10
Його критикують, а він грає. Фред довів свою цінність тепер і тен Хагу
Getty Images/Global Images Ukraine. Фред

26 лютого «Манчестер Юнайтед» нарешті завершив свою шестирічну трофейну посуху, зумівши здобути Кубок англійської ліги , виявившись сильнішим у фіналі цього турніру за «Ньюкасл» (2:0) Дивно, але станом на зараз саме «червоні дияволи», які вже давно переживають затяжну кризу, є єдиною командою англійської Прем'єр-ліги, яка зберігає шанси на перемогу у чотирьох турнірах поточного сезону. І перший тріумф у Кубку ліги, здається, лише додав «апетиту» головному тренеру Еріку тен Хагу, а також його підопічним, які на весь голос заговорили про амбіції перемагати частіше та у більш важливих турнірах.

Для «Манчестер Юнайтед» ця обставина може стати справжнім вододілом, особливо на тлі повністю провального минулого сезону, коли фанати «червоних дияволів» буквально плювалися від низькосортного футболу, демонстрованого командою під керівництвом тимчасового коуча, яким виступав німець Ральф Рангнік.

Прихід Еріка тен Хага до «Манчестер Юнайтед» із самого початку розділив шанувальників команди на два табори. Якщо оптимісти вважали, що нідерландський фахівець зуміє кардинально змінити гру «червоних дияволів» і, що не менш важливо – підвищити психологічну стійкість колективу, то песимісти продовжували стверджувати, що персона головного тренера у нинішньому «Манчестер Юнайтед» не настільки значуща, а для змін на краще клубу, перш за все, потрібно змінити власників, позбувшись обридлої та жадібної сімейки Глейзерів.

Поки тен Хаг не виглядає чарівником, який би з ходу виправив механізм «Манчестер Юнайтед», що неабияк заіржавів, і повернув клуб на шлях до виграшів усіх можливих трофеїв, проте вже через трохи більше ніж півроку його роботи можна сміливо відзначати, що нідерландцю вдалося змінити команду, повернувши впевненість і якість виступів навіть тим гравцям, котрі раніше зазнавали оглушливої, якщо не сказати огульної критики.

Одним із яскравих прикладів тут є досвідчений бразильський центральний півзахисник Фред, добре відомий в Україні за виступами у складі «Шахтаря». У липні 2018 року «червоні дияволи» віддали «гірникам» за південноамериканця 59 мільйонів євро, що до переїзду Михайла Мудрика у «Челсі» було найдорожчим продажем в історії українського клубу, але з того моменту Фред завжди був вкрай неоднозначною фігурою на «Олд Траффорд».

Піку критики на свою адресу Фред дочекався в сезоні-2021/22. Тоді його активно «полоскали» разом із партнером у центрі поля шотландцем Скоттом Мактомінеєм. Для Рангніка ці двоє бачилися ледве не ідеальною парою центрхавів, а от численним експертам вибір тодішнього наставника «Манчестер Юнайтед» не давав спокою. Втім, деякі з них є послідовними критиканами Фреда – наприклад, легендарний екс-хавбек «червоних дияволів» Рой Кін заявляв, що бразилець занадто ледачий для команди, а ось потенційний новий власник клубу англійський мільярдер Джим Реткліфф наводив Фреда як наочний приклад безглуздих витрат з боку клубу.

Але, незважаючи на численні заклики до керівництва «Манчестер Юнайтед» якнайшвидше позбутися Фреда, у футбольному світі знаходилися люди, які дуже шанобливо висловлювалися про цього хавбека, виділяючи його сильні якості. Дивно чи ні, але більшість серед таких – земляки екс-хавбека «Шахтаря»… Наприклад, Дані Алвес, який зараз перебуває в ізоляторі за підозрою у зґвалтуванні, раніше заявляв, що вважає Фреда кращим півзахисником у складі збірної Бразилії, а проблеми виконавця на клубному рівні пов'язував виключно із тренерськими недоробками. А інший легендарний фулбек «селесао» Роберто Карлос взагалі виділив Фреда, як ключового виконавця в нинішньому складі збірної Бразилії, з яким він, якби була така теоретична можливість, хотів би зіграти в одній команді.

Getty Images/Global Images Ukraine. Фред

Очевидно, що тен Хаг не побажав поспішати із висновками й не пішов на поводу у натовпу. Важко сказати, чи дослухався нідерландець до думок Дані Алвеса або Роберто Карлоса, але в тренера на Фреда були власні плани. Коуч «Манчестер Юнайтед» досить швидко розгледів сильні й слабкі сторони півзахисника і вигадав, як найкраще використовувати того у своїх тактичних задумах.

Фред не став у тен Хага беззаперечно ключовим гравцем першої команди «Манчестер Юнайтед», але довів свою цінність як з'являючись на полі з лави запасних, так і виходячи із перших хвилин. Його невтомний пресинг та рухливість на полі, а також здатність забивати важливі голи та віддавати результативні передачі – це те, що користується повагою у роздягальні «Юнайтед», і тен Хаг навчився обертати це на користь для команди та її результатів.

За підрахунками Wyscout, Фред зараз є лідером англійської Прем'єр-ліги за єдиноборствами в обороні у перерахунку на 90 хвилин. Цей показник в бразильця становить 10,92. При цьому, у 59% випадків Фред виходить із дуелів переможцем. Якщо додати до цього відмінну статистику за перехопленням м'яча (5,37 за матч), відборами та підбираннями (12,33 за матч), стає ясно, чому тен Хаг бачить у бразильця майбутнє в своїй команді, і чому клуб вирішив скористатися опцією щодо однорічної пролонгації контракту футболіста.

«У Фреда однозначно велике майбутнє у «Манчестер Юнайтед». Одна із причин, чому я так кажу, полягає у тому, що я багато разів чув від людей, знайомих із ситуацією, про те, наскільки високо про нього думають у клубі. Є невідповідності у його виступах, я приймаю це. Але це те, що він робить. В одну хвилину здається, що у нього не може бути жодного майбутнього в довгостроковій перспективі, а наступної хвилини він виглядає майже незамінним у складі», - заявив нещодавно відомий англійський журналіст та інсайдер Дін Джонс.

Ймовірно, ці слова Джонса не є суто оціночними чи такими, що ототожнюють виключно особисту точку зору журналіста. Ерік тен Хаг дійсно призвичаївся використовувати Фреда у тих ситуаціях, коли бразилець здатен бути максимально корисним, і в цьому випадку нідерландець не погодиться на розставання із таким виконавцем, навіть незважаючи на присутність інтересу до нього з боку Парі Сен-Жермен та можливість для МЮ компенсувати трансферні витрати на купівлю бразильця.

Дивно, але Фред в Англії, незважаючи на часту критику на його адресу, виявився спроможним довести свою корисність для команди вже за четвертого її головного тренера. Бразилець грав за Жозе Моуріньо, потім став важливою фігурою в команді Уле-Гуннара Сульшера та Ральфа Рангніка, котрий змінив його, а тепер продовжує з'являтися на полі вже і за Еріка тен Хага. Очевидно, його історія в «Манчестер Юнайтед» - це хрестоматійний випадок, коли зі сторони неможливо оцінити те, що чудово помітно зсередини колективу. І цю прописну істину не можна забувати ніколи, особливо якщо прокидається пекуче бажання когось як слід за щось «прибити»…

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?
Футбол | 02 травня 2024, 06:40 57
Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?

Вже відомі всі 5 клубів: Байєр, Баварія, Штутгарт, РБ Лейпциг, Боруссія Д

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALM
Особливо сьогодні  з Лівером Фредка "грає". Замінили його нахрін на 58 хвилині, щоб більше не "привозив". Але й це не допомогло.
fitnes_sports066
Фред такой непостоянный, как 18-20 паренёк. Сегодня он на коне, завтра поражение 7:0. А кратко жутко нестабильный
Old  Т
Очень хороший игрок из группы поддержки основного состава. Особенно в паре с Каземиро. И голы у него  чётки получаются.
Fred14
Трансфер Фреда напоминает трансфер Мудрика .Сначала все смеялись на МЮ что донецкие извечные аферюги развели на бабки .А спустя пару лет тем не менее Фред заиграл пусть и не топ но помощь определенная есть.Модет и Мудрик через год другой заиграет 
bzzzzzz
динамовские щас у сюда набегут обсерать