Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
|
1426
2

Олександр ІЩЕНКО: «Лобановський набагато випередив свій час»

Спеціаліст – про пам'ять про легенду українського футболу

Олександр ІЩЕНКО: «Лобановський набагато випередив свій час»
ФК Динамо Київ

Директор ДЮФШ «Динамо» Олександр Іщенко розповів про те, яке значення для клубу має особа Валерія Лобановського.

«З одного боку, це почуття гордості за те, що мені довелося і попрацювати з ним разом, і грати один проти одного, очолюючи різні команди, і бути у тренерській раді, якою керував Валерій Васильович. Та спадщина, яку він залишив, затребувана і актуальна донині. Лобановський набагато випередив свій час. Він дав великий поштовх розвитку не лише українського, а й усього світового футболу.

З іншого боку, всі ми відчуваємо біль втрати, бо Валерій Васильович дуже рано покинув нас. Напевно, це доля багатьох великих людей, які за життя яскраво сяяли, щоб висвітлити дорогу іншим. Багато провідних європейських тренерів пам'ятають про нього, схиляються перед його працями і, не соромлячись, кажуть, що вони дуже багато почерпнули в нього щодо розвитку, прогресу футболу та зовсім інших поглядів на організацію та проведення навчально-тренувального процесу, організацію гри, підбору футболістів. Його ім'я справді увійшло золотими літерами в історію світового футболу. Недарма він входить до топ-10 футбольних тренерів усіх часів.

Для нашого клубу, для дитячої школи його ім'я – це візитна картка, з якою ми з гордістю приїжджаємо до будь-якої країни, будь-якого клубу, де нас гостинно зустрічають. На моїй пам'яті ще не було такого візиту, коли ми зустрічалися з керівництвом будь-якого клубу, футбольної академії, і при цьому не звучало б прізвище Валерія Лобановського».

Легендарний тренер народився 84 роки тому, 6 січня 1939 року.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця Ла Ліги. Скільки потрібно очок Жироні, щоб вийти до Ліги чемпіонів?
Футбол | 30 квітня 2024, 12:00 8
Таблиця Ла Ліги. Скільки потрібно очок Жироні, щоб вийти до Ліги чемпіонів?

26–29 квітня відбулися матчі 33-го туру чемпіонату Іспанії 2023/24

Мінус Гофф та Коллінс. Стали відомі учасниці 1/4 фіналу турніру в Мадриді
Теніс | 30 квітня 2024, 07:01 4
Мінус Гофф та Коллінс. Стали відомі учасниці 1/4 фіналу турніру в Мадриді

Свьонтек вибила Соррібес-Тормо, Даніель програла Соболенко, Коко вилетіла від Кіз

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nick.Grabowski
Про смерть Лобановського. У Валерія Васильовича були зайва вага після повернення в 1996 році із заробітків на Близькому Сході, а тому напевно були проблеми із підвищеним холестерином, з тиском і можливо з серцем.
Було цікаве інтерв'ю Йожефа Йожефовича Сабо, де він розказав про співпрацю з Лобановський. Сабо розказав, що Лобановський дуже навантажив себе взявши одночасно і ДК, і збірну - це був відбір на ЧС-2002. Це підірвало його здоров'я. Тим більше була болюча поразка від Німеччини 4-1 в плей-офф.  
А ще Лобановський сильно мучився з легіонерами та комунікаціями з ними. Валерій Васильович казав Сабо, що йому важко дається ефективне управління командою з легіонерами. 
Одним словом, вичавили з Лобановського життєві сили та енергію і ДК, і збірна, і легіонери. Замість комфортного для себе та свого здоров'я режиму, Лобановський працював в стресі, що врешті призвело до інсульту. 
Nick.Grabowski
Лобановський дійсно випередив свій час. Але дружна команда лакеїв Суркісів, включно з самим Іщенко, все "поправила" та успішно "відкотила назад". І зараз Динамо потрібно років 15 тільки для того, щоб наздогнати реальність, від якої український футбол суттєво відстав завдяки відомим усім персонажам. 
Станом на зараз український футбол відстає навіть від Бундесліги-3. І це не жарти.
А колись в 1980-х повні стадіони вболівальників були на матчах дублю Динамо Київ.