Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бельгія
| Оновлено 30 грудня 2022, 11:21
17259
24

Динамівський синдром. Чому Яремчук не грає за Брюгге

Блогер Sport.ua – про перипетії кар’єри форварда збірної України

| Оновлено 30 грудня 2022, 11:21
17259
24
Динамівський синдром. Чому Яремчук не грає за Брюгге
Getty Images/Global Images Ukraine. Роман Яремчук

Форвард збірної України та «Брюгге» Роман Яремчук не може занести в актив першу частину сезону. 27-річний українець переходив із «Бенфіки» в статусі зірки, але у 17-ти матчах нинішнього сезону забив тільки двічі. Причому забивав Роман тільки у чемпіонаті Бельгії, а у Лізі чемпіонів мовчав. Не найкращі показники для форварда, за якого заплатили рекордні для «Брюгге» 16 мільйонів євро плюс 3 мільйони у вигляді потенційних бонусів.

Помилковий перехід у Брюгге

Яремчук повертався до «Брюгге» в статусі одного з найсильніших нападників Бельгії останніх років. Українець перед цим 4 роки виступав за «Гент» та зміг себе проявити. «Брюгге» виклав кругленьку суму за вже сформованого, кваліфікованого форварда, який мав би дати результат відразу. Ніяких проблем з адаптацією до країни або команди, за ідеєю, не могло бути.

Проблема в тому, що бельгійський футбол – це трамплін до провідних чемпіонатів. Ти себе показуєш, тебе розвивають, а потім продають. Так побудована система клубів. Влітку «Брюгге» продав футболістів на 54 млн, а із новачків здебільшого прийшли молоді гравці – 19-річний опорник з «Мідтьюлланна» Оньєдіка, 19-річний лівий захисник Маєр з «Вітесса» (витіснив зі складу нашого Соболя), 18-річний центрбек з «Індепендьєнте» Ордоньєз та форвард молодіжної команди «Барселони» 23-річний Ферран Хутгла.

Яремчук – вже досвідчений футболіст, який все це вже пройшов у складі «Гента». Перехід до «Бенфіки» влітку 2021 року став логічним продовженням його кар’єри.

Повертатися назад у Бельгію, навіть до найкращої команди країни останніх років, не зовсім правильне та логічне рішення. Можливо, перехід до «Бенфіки» з її школою та можливостями був невірним рішенням. Варто було їхати у провідні чемпіонати. Або шукати себе у найсильніших лігах вже після року в Лісабоні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Роман Яремчук и Карл Хуфкенс

Тим паче, що влітку команду очолив Карл Хуфкенс, який до цього працював у системі молодіжних команд «Брюгге». Зрозуміло, що цей наставник спеціалізується на роботі з молодими гравцями. У нього чудово розкрився Хутгла, який став основним форвардом команди. Іспанець за першу частину забив 10 голів, два з яких у ЛЧ.

Є таке припущення, що Яремчук був у шорт-листі колишнього наставника команди Філіппа Клемана. Українця сватали до «Брюгге» до переходу в «Бенфіку». Коли з'явилася така можливість, то його підписали, бо це був добре знайомий гравець, вивчений. Але наставником команди був уже інший тренер. У Хуфкенса та Яремчука відносини відверто не склалися. Преса неодноразово писала про протиріччя між гравцем та тренером.

Тому нічого дивного немає у тому, що наприкінці року Хуфкенса було відправлено у відставку. Атмосфера у команді не може бути хорошою, якщо грає молодь, а досвідчені та кваліфіковані гравці сидять на лаві запасних. Навіть якщо перед цим команда змогла вийти до плей-оф Ліги чемпіонів. Команда явно забуксувала в чемпіонаті та відпустила у турнірній таблиці «Генк».

Динамівський синдром

Наприкінці року Яремчуку виповнилося 27 років. В такому віці футболіст підходить до свого піку, коли фізичні кондиції набирають свого максимуму, з'являється досвід. Але про жодні успіхи мова для Романа не йде. В клубі програє конкуренцію, а восени нічого не показав у збірній.

Зовні все виглядає так, що Роман втратив мотивацію та голод до футболу. Все це дуже схоже на ситуацію із «Динамо». Коли на папері за іменами у киян має бути все добре, але на практиці картина протилежна. У «Бенфіці» була зарплата 1 639 000 євро на рік. Зарплата у «Брюгге» невідома, але бельгійські ЗМІ писали, що вона не менша, ніж була у Португалії. Інакше сенсу в поверненні у Бельгію не було. У «Генті» Роман отримував утричі менше. Контракт до літа 2026 року. В ЛЧ минулого сезону пограв. Забивав «Аяксу», рідному «Динамо» та дійшов до чвертьфіналу турніру. Зі збірною став чвертьфіналістом Євро-2020. Життя вдалося. Багато цілей досягнуто. Де брати мотивацію рухатися далі та шукати нові цілі?

Getty Images/Global Images Ukraine

Ментально Роману важко знаходити нову мотивацію, виходити із зони комфорту. Він заробляє хороші гроші, реалізувався як футболіст. Якби було інакше, то Роман минулого літа не повернувся би до Бельгії, а спробував свої сили у провідних чемпіонатах Європи. Навіть якщо мова йшла про середняків топ-чемпіонатів. Статус основного нападника збірної України та виступи за «Бенфіку» дозволяли це зробити за бажання.

Поки все твердішим стає відчуття, що свій пік Яремчук пройшов. Далі буде падіння. Хто б не став тренером «Брюгге». Завоювати місце у стартовому складі буде непросто. Ферран Хутгла зараз виглядає сильним конкурентом. Іспанець вже оцінюється Transfermarkt у 14 млн євро, що на 2 більше за українця. За першу половину сезону колишній форвард «Барселони» зробив величезний прорив. Хутгла молодший за Яремчука. Є всі передумови, що клуб на нього буде робити ставку, щоб вдало продати. Тому Роману дуже серйозно потрібно буде працювати, щоб повернути свої позиції у бельгійському футболі. Інакше на нього влітку чекає трансфер до клубу нижчого рангу.

Оцініть матеріал
(177)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 19:37 0
ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті

Український воротар виграв серію пенальті у матчі з «Манчестер Сіті»

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 15
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex86 1
Да при чем тут ДК в данном случае, если он уже играл и получалось там, просто уровень такой у него раз не тянет, хотя казалось думалось Брюгге вполне должен, а то тут прям оды начали ему восхвалять после того как он просто как нормальный добротный нап в середняке далеко не самой сильной лиги поиграл не особо долго неплохо
Mac_Gyver
Это потолок Яремчука. Прежде всего ментальный. Из-за недостатка профессиональности.
Tasha19
Динамо то тут причому? Це такий рівень Яремчука. Не всім дано топами бути. 
romanchik.8409
Да просто уровень Яремчука это Гент... Немного деревянный.. Брюгге явно зря отдал деньги..Бенфика молодцы,что поняли его уровень.
yuretc
Автору хочеться великого срача в коментах? Для чого приплітати сюди Динамо? Блін, я просто в шоці - як же треба ненавидіти ту команду, щоб таке ліпити. Ваші колеги часом не на кацапТВ - там подібним займаються.
 Якось гидко стало сюди навіть заходити, тьху.
⬆️
Самое время вернуться в родные Карпаты.  И в пример - Иван Иванович Яремчук (60 лет) - бывший динамовец.   Потом мотался по разным клубам, но завершил играть в Прикарпатье.
igor shmuylo
Плохому танцеру балабоны мешают . Он уже в бенфике п оказал.   себяи сразу же от него избавились.
udman1111
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Леонид Шоботенко
В Александрию на повторный курс реабилитации 
umnuy2
бенфика умеет выше продавать---думал Ромчик пойдёт по єтой схеме.... но наверное уже по нисходящей если слили обратно его,некондиция короче
DmitrySviridon
Плохо тренируется, если плохо играет. Кто тренируется больше других и лучше и у кого в голове - стать лучше самых лучших футболистов, кто живет тренировками, тот и играет лучше других. А Яремчук придумывает отмазки, что у него то депрессия, то бог не помогает - это не помогает играть лучше. Только тренировки могут улучшить уровень игры. Нужно тренироваться все время и только на обед делать перерывы. Кто живет тренировками, тот мастер, кто халтурит, тот регрессирует!
jugulator
Яремчук просто нападающего весьма среднего уровня. Я всегда плевался от его игры за сборную. Он может по 5-6 моментов за матч запороть.
OKs100
Хутгла скорее всего в конце сезона уйдет в другой клуб за 35-45 миллионов.
Вова Бок
Шева играл. все.
coba777
ВірюЮ що шанс ще є. Гравець не поганий,  трохи везіння і гри "як останній бій" і все буде ОК. Чемпіонат європи це показав.
Billy Bons
Рівень Ромчика - це чемпіонат України в складі сердець. У Європі такі гусі не взлітають. І взагалі, Яремчук та Бєсєдін з одного лісу поленья