Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 08 грудня 2022, 06:32
6454
0

Фермери атакують. Екс-форвард збірної Бразилії Фред судиться зі скотарями

Скандальна історія з-за океану, пов'язана із колишнім топ-форвардом французького Ліона

| Оновлено 08 грудня 2022, 06:32
6454
0
Фермери атакують. Екс-форвард збірної Бразилії Фред судиться зі скотарями
Getty Images/Global Images Ukraine. Фред

В квітні 2005 року у складі національної збірної Бразилії дебютний матч провів 21-річний на той момент форвард Крузейро Фредеріко Шавес Гедес, який згодом став більш відомим на батьківщині та у Європі як просто Фред. В поєдинку проти Гватемали (3:0) нападник вийшов на заміну на початку другого тайму замість Робіньо, відзначитися результативними діями не зміг, натомість засвітився на очах скаутів, у тому числі й низки європейських клубів.

Свій наступний матч за Селесао Фред провів уже в листопаді 2005 року (оформив дубль у ворота збірної ОАЕ, а бразильці розбили суперника із рахунком 8:0), але прибув до національної команди не як футболіст Крузейро, а як повноправний гравець французького Ліона. Влітку Ткачі заплатили Лисам 15,5 мільйонів євро, щоб підписати талановитого бомбардира до своїх лав. На той момент Ліон твердо зміцнився у ролі гегемона французької Ліги 1, вигравши поспіль чотири сезони, що передували трансферу Фреда.

В дебютному сезоні у Франції Фред відзначився 14 забитими м'ячами у 31 поєдинку, а Ліон знову завоював золото чемпіонату. Потім форвард записав в актив 11 голів у 20 матчах сезону-2006/07 та 7 – у 21 поєдинку в рамках чемпіонату-2007/08. Щоразу Ткачі брали чемпіонство, яке не підкорилося команді лише після того, як Фред її покинув. Починаючи із сезону-2008/09 й донині Ліон тричі фінішував на другому місці, але жодного разу не вигравав золото. У статусі гранда № 1 французького футболу в цей період остаточно утвердився Парі Сен-Жермен, в який щедро потекли гроші катарських інвесторів…

Фред тим часом повернувся назад до Бразилії, де спочатку підписав контракт із Флуміненсе, а потім пограв за Атлетіко Мінейро та рідний Крузейро. В лавах Триколірних з Ріо двічі ставав чемпіоном Бразилії, а також зміг не випасти з поля зору тренерів національної команди, що дозволило Фреду з'їздити на Кубок Америки у 2011-му, Кубок конфедерацій у 2013-му (до речі, тріумфальний для Селесао), а ще – зіграти на домашньому для бразильців чемпіонаті світу у 2014-му, який завершився мінорною поразкою в півфіналі від Німеччини із рахунком 1:7.

Після принизливої ​​поразки від німців у збірній Бразилії відбулися значні кадрові пертурбації. Фред вже не викликався у розташування Селесао, але продовжував грати на клубному рівні, а попрощатися із футболом наважився лише влітку цього року. На той момент форварду було вже 38 років, і він намагався у лавах Флуміненсе нав'язати конкуренцію більш молодим опонентам, а також іншим ветеранам, котрі повернулися догравати на батьківщину, серед яких виявився і 36-річний екс-нападник харківського Металіста Вілліан.

Після відходу з футболу, здавалося б, Фреду тільки й залишалося, що на повні груди вдихати повітря свободи, а також насолоджуватися кожною хвилиною, проведеною у компанії рідних та близьких. З цією метою ще в 2012 році, коли він був гравцем Флуміненсе, Фред придбав пристойну ділянку землі у мальовничому місці, розташованому неподалік від населеного пункту Карлуш-Шагас штату Мінас-Жерайс в долині річки Мукурі. Але одразу після повноцінного переїзду екс-футболіста у свій маєток, куди раніше він навідувався лише під час відпустки та тривалих вихідних, Фред зіткнувся із серйозною протидією з боку місцевих мешканців.

Тамтешні фермери та скотарі виявилися далеко не у захваті від повноцінного сусідства з екс-форвардом Ліона та збірної Бразилії. Більше того, вони подали на Фреда до суду через розбіжності у питанні використання ділянок землі, що прилягають до маєтку колишнього футболіста, а незабаром домоглися заборони, якою Фреду приписується негайно виконати рішення суддів й передати ключі від замку на воротах сусідам-позивачам.

Фермери стверджують, що після того, як Фред придбав ранчо у долині річки Мукурі, вони стали сусідити із зірковим футболістом. Понад десять років між Фредом та скотарями не було жодних непорозумінь, а останні спокійно проганяли через землі екс-форварда Ліона свої стада для випасу на облюбованих ними раніше місцях. Все змінилося у травні нинішнього року, коли фермери побачили, що Фред доручив працівникам спорудити високий паркан та встановити замок на воротах із метою обмежити доступ чужинцям до своєї території.

Саме цей факт не сподобався скотарям, і вони подали на Фреда до суду. На своє виправдання колишній футболіст заявив, що після завершення кар'єри він відчув необхідність побути на самоті, а сусідів попросив відшукати інший шлях до земель, де відбувається випасання худоби. Але фермери завзято стояли на своєму, і у ході затяжного процесу зуміли переконати суд у тому, що іншого доступу до пасовища, крім через територію, яка належить Фреду, не існує, через що відбувається обмеження їхніх прав та свобод, а також перешкоджання вільному веденню економічної діяльності.

У ході судового розгляду адвокати, найняті скотарями, стверджували, що Фред нібито спеціально вирішив знищити бізнес місцевих фермерів, не дозволяючи тим щодня виганяти на пасовища близько 150 голів великої рогатої худоби. Опинившись в обмежених умовах та без належного випасу, тварини почали хворіти, а деякі взагалі загинули. На свою користь скотарі також трактували і мовчазну згоду Фреда на їхню діяльність, яка де-факто була присутня протягом останніх десяти років, а також відверто спекулювали на економічних проблемах усього регіону, які нібито можуть суттєво загостритися, якщо доведеться закривати їхні фермерські господарства через один-єдиний маєток екс-форварда збірної Бразилії

Також позивачі заявили, що ніколи не завдавали незручностей та шкоди своєю діяльністю майну Фреда, оскільки, якби було інакше, екс-футболіст не тільки набагато раніше заборонив би їм проганяти через свою територію стада худоби, але й першим подав би до суду, щоб домагатися відновлення своїх прав та компенсації збитків.

Представники Фреда намагалися заперечувати, але серйозних аргументів, на думку судді Ліліан Каетано, так і не знайшли. В результаті Феміда зобов'язала екс-форварда Ліона та збірної Бразилії не перешкоджати проходу скотарів разом зі своїми стадами через територію, що йому належить, а також передати ключі представникам позивача, щоб жодних перешкод для виконання рішення не існувало. Крім того, на Фреда було накладено серйозні штрафи, точний розмір яких передбачалося встановити під час подальших засідань. Зокрема, за недопущення скотарів екс-футболіст мав би заплатити їм від 10 тисяч до 1 мільйона бразильських реалів на день (від 1800 до 180 000 у перерахунку на євро), залежно від розміру стада та кількості фермерів, які довели факт порушення їхніх законних прав та свобод.

В ході апеляції адвокатам Фреда вдалося домогтися скасування грошових штрафів на адресу свого клієнта, проте судова заборона на недопущення скотарів залишилася в силі, через що екс-форварду Ліона доведеться її виконувати, й зважати на інтереси своїх куди менш статусних сусідів. Слава, популярність та гроші аж ніяк не допомогли колишньому гравцю збірної Бразилії, як це прийнято називати в Україні, вирішити питання на свою користь, коли це було всупереч вимогам закону…

Текст: meta.ua/uk/sport

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.