Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 30 листопада 2022, 05:14
2360
0

Литва – Україна. Прогноз і анонс на матч кваліфікації чемпіонату Європи

Наша жіноча збірна після річної перерви продовжить боротьбу у континентальному відборі

| Оновлено 30 листопада 2022, 05:14
2360
0
Литва – Україна. Прогноз і анонс на матч кваліфікації чемпіонату Європи
fbu.ua. Аліна Ягупова

Зустріч Литва – Україна відбудеться у четвер, 24 листопада, у Вільнюсі. Початок поєдинку о 19.30 за київським часом. У прямому ефірі матч покаже телеканал «Хsport».

Слідом за чоловічою командою настав час свого кваліфікаційного вікна і для жіночої баскетбольної збірної. Тільки на відміну від підопічних Айнарса Багатскіса, які борються за вихід на Кубок Світу-2023, українські дівчата змагаються за потрапляння на континентальний форум. І сьогодні синьо-жовті зіграють на виїзді зі збірною Литви.

Перше, що впадає у вічі в кваліфікації на жіночий чемпіонат Європи-2023, так це просто величезна відстань між першим і другим (нинішнім) відбірковим вікном. Воно становить понад рік. Свій останній матч у континентальній кваліфікації наша збірна провела ще 14 листопада 2021 року, що зараз, після початку всіх жахливих подій, сприймається як дата з іншого життя.

Не дивно, що за такий проміжок часу українські шанувальники помаранчевого м'яча могли і забути турнірне становище своєї збірної. А воно у нас досить непогане. У листопаді минулого року команда Срджана Радуловича виграла два матчі з двох, у тому числі й у однієї з найсильніших команд континенту – збірної Франції (також була обіграна Фінляндія), і зараз впевнено очолює турнірну таблицю в групі В. Проте з огляду на непросту систему відбору на чемпіонат Європи розслаблятися рано. Нагадаємо, у фінальну частину континентальної першості вийдуть переможці десяти відбіркових груп і чотири команди з числа тих, що посіли другі місця.

Дуже багато для нашої команди вирішиться саме у другому кваліфікаційному вікні, протягом якого українки проведуть дві виїзні ігри проти Литви та Франції. За результатами цих зустрічей подальші перспективи синьо-жовтої збірної отримають чіткі контури. На підготовку до цих двох дуже важливих поєдинків наш головний тренер Срджан Радулович викликав наступних спортсменок:

Аліна Ягупова («Фенербахче», Туреччина), Дар'я Дубнюк («Бамбібре», Іспанія), Вікторія Шматова («Базілія Потенза», Італія), Вікторія Балабан, Уляна Дацько (обидві - «Нептунас», Литва), Міріам Уро-Ніле («Касторс Брейн», Бельгія), Віта Горобець («Тиргу-Муреш», Румунія), Христина Філевич («Франківськ-Прикарпаття»), Тетяна Гаврильчик («Брно», Чехія), Тетяна Юркевічус («Арка Гдиня», Польща), Ганна Рульова («Туран», Казахстан), Ольга Мазніченко («Орлі Баскет», Франція)

У строю лідер збірної та одна з найсильніших баскетболісток Європи Аліна Ягупова, яка й має повести за собою решту колективу. Також готові до гри й інші важливі гравці національної команди. Варто зазначити, що через криваву війну на українській землі, лише одна дівчина представляє національний чемпіонат, це Христина Філевич з «Франківськ-Прикарпаття», решта всіх викликаних баскетболістки – легіонерки.

Жіноча збірна Литви раніше була міцною національною збірною за європейськими мірками. Її розквіт припав на 90-ті роки, коли балтійська команда займала високі місця на континентальних першостях, а 1997 року стала його переможницею. Однак у новому тисячолітті успіхи литовок пішли на спад. Команда вже не претендувала на високі місця на жіночих Євробаскетах, а після 2015 року навіть зовсім перестала успішно долати відбір на Чемпіонати Європи.

Не все так просто у Литви і в нинішній кваліфікації на Євробаскет-2023. Спочатку прибалтійські баскетболістки здобули непросту домашню перемогу над Фінляндією – 69:59, а потім на виїзді були просто розгромлені командою Франції – 56:83. Після цього у керівних органах литовського баскетболу зважилися на зміни та призначили нового головного тренера. Тепер команду очолює тридцятидев'ятирічний фахівець Мантас Шерніус, який паралельно з цим є… помічником головного тренера «Прометея» Ронена Гінсбурга.

У майбутній грі Україна є фаворитом, про що говорять і букмекерські котирування на цю гру. Проте суперник цілком може зробити сюрприз. Аж надто багато часу минуло після останніх офіційних матчів двох команд, а литовський баскетбол більш ніж заслуговує на серйозне і шанобливе ставлення до себе. Розраховуємо, що синьо-жовта команда якісно підготується до майбутнього матчу та продовжить свою переможну серію у нинішньому відборі.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної України

Команди

Ігри

Перемоги

Поразки

М´ячі

Різниця

Очки

1. Україна

2

2

0

167:142

+25

4

2. Франція

2

1

1

154:146

+8

3

3. Литва

2

1

1

125:142

-17

3

4. Фінляндія

2

0

2

130:146

-16

2

24 листопада

Литва – Україна

Франція – Фінляндія

Parimatch
  • 2.05
  • 11.0
  • 1.88
Сделать ставку Зробити ставку
1xBet
  • 2.05
  • 11.0
  • 1.89
Сделать ставку Зробити ставку
FanSport
  • 2.03
  • 11.0
  • 1.90
Сделать ставку Зробити ставку
Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.