Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну
Чемпіонат світу
| Оновлено 23 листопада 2022, 06:49
18179
5

Підкорювачі піку Клозе. 6 бомбардирів, які можуть переписати історію ЧС

Нинішня «верхня планка» голеадорського рекорду тримається з літа 2014 року...

| Оновлено 23 листопада 2022, 06:49
18179
5
Підкорювачі піку Клозе. 6 бомбардирів, які можуть переписати історію ЧС
Getty Images/Global Images Ukraine. Томас Мюллер

Матеріал підготовлено за підтримки Parimatch Ukraine. Parimatch Ukraine – народжена в Україні перша ліцензійна онлайн беттінг-компанія та найбільший інвестор у розвиток українського спорту.

Заряджай на чемпіонат світу разом з Parimatch!

Голи – це те, заради чого переважна більшість футбольних уболівальників йдуть на стадіони чи включають телевізори. Публіка хоче побачити гарні комбінації, що завершуються яскравими взяттями воріт, або хоча б емоції переможців та тих, хто програв. Саме тому атакувальні гравці на видноті завжди знаходяться значно більшою мірою, аніж їхні партнери по команді, котрі грають у воротах або в лінії оборони. Саме футболістам атаки найчастіше присуджуються престижні індивідуальні нагороди, за які вони з шаленством борються один із одним...

Крім того, у гравців лінії атаки є ще один серйозний стимул – всілякі рекорди результативності, які завжди престижно переписати, адже це можливість надовго увійти в історію.

На даний момент найкращим бомбардиром в історії чемпіонатів світу ФІФА є німець Мірослав Клозе, котрий у 24 матчах наколотив 16 м'ячів, зігравши на чотирьох мундіалях поспіль (2002, 2006, 2010, 2014). Остаточно свій рекорд екс-форвард збірної Німеччини оформив 8 липня 2014 року, забивши один із м'ячів у ворота розтоптаної європейцями команди Бразилії (7:1) у півфіналі домашнього для «селесао» чемпіонату світу. Завдяки цьому Клозе став одноосібним власником рекорду результативності в історії ЧС, оскільки раніше ділив це досягнення із бразильцем Роналдо, який забив 15 м'ячів у 19 іграх на мундіалях.

На ЧС-2018 нікому не вдалось переписати досягнення Клозе. Чи вдасться це зробити гравцям атаки збірних, які стартують на ЧС-2022 у Катарі? Подивимося, а поки давайте визначимо шістку діючих футболістів, які найближче підібралися до «піку Клозе» і в теорії можуть його підкорити…

4-6. Неймар – 6 голів

Громадянство: Бразилія
Вік: 30 років
Матчів на ЧС: 10

Getty Images/Global Images Ukraine

Свій перший матч за збірну Бразилії Неймар зіграв у серпні 2010 року вже після того, як «селесао» повернулися з чемпіонату світу в ПАР, де вилетіли на стадії чвертьфіналу від Нідерландів (1:2). Після того форварду вдалося взяти участь лише у двох чемпіонатах світу – 2014 та 2018 років. На цих турнірах Неймар виглядав досить непогано, відзначившись 6 забитими м'ячами у 10 поєдинках. Безумовно, від нього очікували більшого, і цим частково можна пояснити відсутність успіхів у бразильців на двох крайніх мундіалях – у 2014-му «селесао» посіли четверте місце, а у 2018-му знову спіткнулися у чвертьфіналі на європейцях, але цього разу вже на Бельгії (1:2).

На турнірі у Катарі від Неймара в Бразилії знову чекають майже дива. Треба визнати, що форвард зараз справді перебуває у хорошій формі. За «Парі Сен-Жермен» в поточному сезоні він відзначився 15 забитими м'ячами у 20 матчах, додати до яких варто і 12 результативних передач. Тому Неймар, для якого ЧС-2022, ймовірно, стане останнім у кар'єрі, реально здатен допомогти Бразилії дістатися найпізніших стадій турніру. Щоправда, щоб побити рекорд Клозе бразильському форварду потрібно забити аж 11 м'ячів, а в історії світових першостей понад десять голів за один чемпіонат вдавалося записати на свій рахунок лише двом гравцям, причому це було вже дуже давно (на ЧС-1954 у Швейцарії 11 м'ячів суперникам збірної Угорщини набив Шандор Кочиш, а на ЧС-1958 у Швеції 14 голами відзначився француз Жюст Фонтен)…

4-6. Ліонель Мессі – 6 голів

Громадянство: Аргентина
Вік: 35 років
Матчів на ЧС: 19

Getty Images/Global Images Ukraine

Головному генію сучасного футболу Ліонелю Мессі, який у червні відсвяткував 35-й день народження, поки що так і не вдалося разом зі збірною Аргентини виграти чемпіонат світу. Цього титулу форварду «Парі Сен-Жермен» не вистачає в колекції трофеїв, де є усі інші престижні нагороди й кубки сучасності. Тому турнір у Катарі – останній шанс для аргентинської збірної зробити подарунок своєму ветерану та віддячити тому за чудові 17 років у футболці «біло-блакитних».

Поки що на рахунку Мессі лише 6 забитих м'ячів у фінальних стадіях чемпіонатів світу, хоча Лео взяв участь вже у чотирьох мундіалях (2006, 2010, 2014 та 2018). В основному аргентинці закінчували свої виступи у чвертьфіналі, або в 1/8 фіналу, як чотири роки тому, але на турнірі у Бразилії в 2014-му були неймовірно близькі до трофею, поступившись у фіналі лише в додатковий час Німеччині із рахунком 0:1.

На жаль, але Мессі поки що не виблискував результативністю на чемпіонатах світу. У 2006-му він забив лише один м'яч, у 2010-му й зовсім поїхав без голів з турніру у ПАР, на якому зіграв п'ять матчів, у 2014-му на його рахунку опинилося чотири голи, а у 2018-му – знову лише один…

4-6. Гаррі Кейн – 6 голів

Громадянство: Англія
Вік: 29 років
Матчів на ЧС: 6

Getty Images/Global Images Ukraine

Ключовий форвард та головна зірка «Тоттенхема» Гаррі Кейн, який нині є капітаном збірної Англії, дебютував у національній команді лише у березні 2015 року, а тому для нього турнір в Катарі стане лише другим мундіалем у кар'єрі, хоча Гаррі вже 29 років. Минула світова першість видалася для Кейна неймовірно успішною з точки зору особистих показників – форвард англійців виграв бомбардирську гонку, забивши 6 м'ячів у 6 матчах. Щоправда, збірна Англії на ЧС-2018 так і не здобула медалей, фінішувавши на четвертому місці.

На ЧС-2022 букмекери саме Кейна називають фаворитом у боротьбі за «Золоту бутсу», хоча, як згадувалося вище, англійському форварду належить створити справжнє диво, щоб перевершити рекорд Клозе вже за підсумками турніру у Катарі. Втім, якщо Гаррі зможе відзначитись 5-6 забитими м'ячами у 2022 році, то на наступному мундіалі йому залишиться зовсім не так багато, щоб все ж таки відібрати лаври першості у Клозе. І, на відміну від Неймара, який казав, що ЧС-2022, ймовірно, стане для нього останнім, а також 35-річного Мессі, Кейну у 2026-му напевно випаде ще один шанс змотатися на чемпіонат світу, який приймуть США, Канада та Мексика.

2-3. Луїс Суарес – 7 голів

Громадянство: Уругвай
Вік: 35 років
Матчів на ЧС: 13

Getty Images/Global Images Ukraine

Один з найкращих форвардів в історії уругвайського футболу Луїс Суарес дебютував за національну команду в лютому 2007 року, і зараз може похвалитися участю у трьох чемпіонатах світу (2010, 2014 та 2018). Найбільш вдалим для південноамериканців став дебютний мундіаль Суареса – у 2010 році. На турнірі в ПАР Уругваю загалом дісталася дуже прийнятна турнірна сітка, завдяки чому «небесно-блакитні» досягли аж стадії півфіналу, де програли Нідерландам (2:3), а потім поступилися і Німеччині (2:3) у матчі за третє місце.

Сам Луїс Суарес поки що досить стабільний з точки зору результативності у фінальних частинах чемпіонатів світу. У 2010-му він відзначився трьома голами, а у 2014-му та 2018-му забивав по два м'ячі за турнір. Влітку цього року 35-річний форвард залишив мадридський «Атлетіко» та вирушив на батьківщину, де разом із «Насьоналем» став чемпіоном. Це допомогло Луїсу якісно підготуватися до ЧС-2022, після завершення якого форвард розгляне варіанти із подальшим працевлаштуванням. Втім, серед претендентів на підкорення рекорду Клозе Суареса, швидше, можна виділяти лише номінально. Проти нього «працює» дуже багато чинників – об'єктивна сила нинішньої збірної Уругваю (навряд чи «небесно-блакитні» повторять хоча б своє досягнення 12-річної давнини), вік, відсутність феноменальної результативності на попередніх мундіалях…

2-3. Кріштіану Роналду – 7 голів

Громадянство: Португалія
Вік: 37 років
Матчів на ЧС: 17

Getty Images/Global Images Ukraine

Як і для Ліонеля Мессі, чемпіонат світу у Катарі стане для Кріштіану Роналду останньою можливістю в і без того блискучій кар'єрі виграти ще й найпрестижніший турнір планети. Португалець став великим навіть без тріумфу на мундіалі, але йому, звичайно, хочеться, щоб нащадки згодом згадували про нього, як про футболіста, котрий виграв абсолютно все.

Наразі Роналду, який дебютував за національну команду у серпні 2003 року, зіграв на чотирьох чемпіонатах світу (2006, 2010, 2014 та 2018). Найуспішнішим для португальців став турнір 2006 року у Німеччині, коли вони дійшли до півфіналу, де поступилися Франції (0:1), а потім у «втішному фіналі» програли ще й Німеччині (1:3). Проте Кріштіану до ЧС-2018 не демонстрував серйозної результативності на світових першостях. У 2006, 2010 та 2014 роках він забивав рівно по одному м'ячу, і лише на минулому турнірі зміг записати в актив одразу 4 голи. Більше того, у всіх випадках Роналду відзначався виключно на груповій стадії фінальних турнірів, що ставить під серйозний сумнів здатність Кріштіану витягнути португальців на вершину і цього разу. Та й на клубному рівні 37-річний ветеран нині зовсім не виблискує, перетворившись на резервіста «Манчестер Юнайтед», а нещодавно ще й наговоривши безліч образливих речей на адресу «червоних дияволів»…

1. Томас Мюллер – 10 голів

Громадянство: Німеччина
Вік: 33 роки
Матчів на ЧС: 16

Getty Images/Global Images Ukraine

Томас Мюллер дебютував за збірну Німеччини у березні 2010 року, а невдовзі поїхав в її складі на свій перший чемпіонат світу у ПАР. На даний момент Мюллер зіграв на трьох мундіалях (2010, 2014 та 2018), й готується здивувати всіх результативністю на четвертому. Найбільш успішним для Німеччини та Мюллера виявився ЧС-2014 у Бразилії. Тоді європейська збірна стала чемпіоном світу, а Томас забив 5 м'ячів та став другим у бомбардирських перегонах. Цікаво, що на ЧС-2010 Мюллер також забив 5 м'ячів, але тоді разом із Вільєю, Снейдером та Форланом розділив лаври найкращого голеадора першості.

А ось ЧС-2018 видався абсолютно провальним як для Мюллера, так і для збірної Німеччини. Футболіст не відзначився жодною результативною дією у трьох матчах, а німці залишили турнір після групової стадії, сенсаційно не зумівши вибратися навіть у плей-оф. Тому першість у Катарі виглядає для Німеччини шансом виправдатися за попередній провал, та й Мюллер уже показував, що забити 5-6 м'ячів за турнір для нього – це аж ніяк не непосильне завдання. Зрештою, кому ще перевершити рекорд німця, як не іншому німцю, правда?..

P.S. До речі, щодо бомбардирських здібностей Мюллера. Цікаво, що на чемпіонатах Європи Томас провів 15 поєдинків, а це майже рівнозначно кількості його матчів на чемпіонатах світу (16). Але, на відміну від мундіалів, на європейських першостях Мюллер не має на своєму рахунку жодного (!!!) голу в активі… Все запасає виключно під чемпіонати світу?..

Заряджай на чемпіонат світу разом з Parimatch!

Оцініть матеріал
(100)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nazarp
Не віриться що хтось зможе забити так багато голів щоб перевершити рекорд
andre_lui
Таке враження, що у Сака шансів найбільше поки що...
nick07
єдиний хто це мюллер може побити рекорд Клозе, Неймар і Кейн ще може і вдатись, а от решті - ні, там вже вік не той, це їх останній чемпіонт швидше всього
Алекс Морган
Мюлер, Кріш, Месі та Суарес незмінна банда цілої епохи! Ті ж само зірки, що і в 2010 році