Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 21 вересня 2022, 05:48
5080
0

Чудова Іспанія, сенсаційна Польща і фаворити, що провалилися

Оглядач Sport.ua підбиває підсумки континентальної першості

| Оновлено 21 вересня 2022, 05:48
5080
0
Чудова Іспанія, сенсаційна Польща і фаворити, що провалилися
fiba.basketball

Сорок перший чемпіонат Європи з баскетболу став історією. Починаючи з першого та по вісімнадцяте вересня любителі баскетболу по всьому континенту невідривно стежили за баталіями команд-учасниць Євробаскету, які принесли дуже багато цікавого. Турнір був багатим на сенсації, несподіванки, неоднозначні ситуації та скандали, але й деякі закономірності останніх років у світі помаранчевого м'яча також підтвердилися.

І зараз, після закінчення турніру, Sport.ua зібрав разом основні моменти минулої першості.

Генетика турніру

Після успішного півфіналу зі збірною Німеччини захисник іспанської збірної Альберто Діас сказав на післяматчевому інтерв'ю про причини успіху своєї команди: «Я думаю, що у збірної Іспанії унікальна ДНК, яка конкурентоспроможна до кінця, незалежно від результату».

Складно сказати, як там у молодого іспанця з молекулярною біологією, генетикою та іншими схожими науками, але він безперечно зробив дуже цікаве припущення. І справді, піренейці востаннє не дотягували до стадії 1/2 фіналу аж у 1997 році, а останні три фінали Євробаскету в яких вони брали участь, незмінно закінчувалися перемогою «Фурії Рохи», незважаючи на жодні обставини.


fiba.basketball

Так виявилось і цього разу. Перебуваючи в епіцентрі зміни поколінь, іспанці вперше за довгий час приїхали на турнір у ролі, так би мовити, фаворита другого ешелону, можливо, навіть «темної конячки». Адже попереду були щонайменше три команди, які котирувалися вище. Але іспанці завжди залишаються іспанцями і претендують лише на найвищий щабель п'єдесталу.

Брати Ернангомеси вже остаточно підхопили лідерську ношу від братів Газолей, натуралізований американець Лоренцо Браун максимально вдало влився в колектив, чудовий ветеран Руді Фернандес став душею і серцем команди, а молоді Усман Гаруба, Альберто Діас та інші довели, що і у «Фурії Рохи» і у в майбутньому все буде добре.

Схоже, в іспанських баскетболістах дійсно є щось особливе, вони вже дуже довгий час просто не можуть провести невдалий великий турнір. Тож слова Альберто Діаса виявилися доволі влучними.

За крок до успіху

Фіналісту Євробаскета в особі збірної Франції так і хотілося б віддати номінацію «везунчики турніру», адже пройти у 1/8 фіналу та у чвертьфіналі збірні Туреччини та Італії після їхніх власних помилок та незабитих лідерами суперників штрафних кидків на останніх секундах основного часу – той ще фарт, а на додаток до всього отримати в суперники по півфіналу збірну Польщі. Але, необхідно визнати, що на одному везінні до головної гри турніру не доїдеш.

Можна було б віддати «триколірним» номінацію «концентрація турніру». Адже помилки суперника та подаровані шанси на порятунок ще необхідно реалізувати. Однак найгірший показник серед усіх команд за скоєними втратами (15,8 за гру) точно не може говорити про достатню ігрову зібраність французів.


fiba.basketball

В результаті «триколірні» зупинилися за крок до успіху. Колектив під керівництвом Венсана Колле провів непоганий турнір, команда грала в цікавий та видовищний баскетбол, на хорошому рівні була командна гра (шосте підсумкове місце за результативними передачами – 21,8 за гру), чудово проявляв себе лідер «триколірних» Руді Гобер.

Але у фіналі більшість із переліченого перестала працювати. Франція нічого не змогла протиставити іспанцям і, окрім сплеску наприкінці другої – початку третьої чвертей, віддала нитки гри своїм суперникам. А Руді Гобер провів відверто поганий матч. Втім, друге місце для французів перед стартом турніру багато хто прийняв би за однозначний успіх.

Сенсація турніру

Тут двох думок не може бути. Збірна Польщі створила майже неможливе і забралася просто на космічні висоти. Команда Ігоря Мілічіча їхала на турнір з завданням виходу із групи. Однак після того, як згідно з турнірною сіткою в 1/8 фіналу зійшлися збірні України та Польщі, стало ясно, що саме одна з цих команд стане головною сенсацією Євробаскета-2022. На жаль, нею стала національна команда Польщі.

У чвертьфінальній грі проти Словенії на поляків не ставив практично ніхто. Усі пророкували легку перемогу балканцям. Але біло-червоні довели, що «не зірки НБА горщики обпалюють» та декласували словенців. Після цього турнір для підопічних Ігоря Мілічіча з успішного став просто неймовірним.


fiba.basketball

Далі були розгромна поразка у півфіналі та невдача у матчі за третє місце зі збірною Німеччини, хоча й у своїй останній грі на чемпіонаті поляки також заслужили багато приємних слів, зумівши у другій половині відіграти двозначну перевагу у господарів турніру.

Втім, загального враження ці невдачі не зіпсували. Польща провела відмінний турнір. Окремо хотілося б відзначити їхнього лідера Матеуша Понітку. На думку багатьох (у тому числі й автора цих рядків), саме він заслуговував на місце у підсумковій збірній Євробаскета замість Янніса Адетокунбо. Але лобі грецької зірки виявилося сильнішим.

Розчарування турніру

Там, де є сенсації, є однозначно і розчарування. До них сміливо можна віднести всіх трьох основних фаворитів Євробаскету-2022 – Грецію, Сербію та Словенію. У кожній із цих збірних була присутня одна зірка світового рівня та достатня кількість інших класних гравців, щоб впевнено виграти турнір, але ніхто з них не дійшов навіть до півфіналу. А серби, де Ніколі Йокічу мав допомогти цілий розсип європейських зірок, і зовсім вилетіли у 1/8 фіналу.

Цьогорічний чемпіонат Європи вкотре підтвердив закономірність останніх років у баскетболі, що одному гравцю, якого б високого класу він не був, не виграти власноруч великий турнір. Він може принести перемогу в окремо взятому матчі, але довгі та серйозні змагання виграє лише та команда, де на досягнення результату працюють абсолютно всі. А в європейському баскетболі, з його більш жорсткішим і різноманітнішим захистом, таке твердження ще очевидніше.

Ну що ж, тепер словенці, греки та серби мають час подумати про це, і на наступний великий турнір нарешті зліпити команду, яка не так сильно буде залежати від гри свого лідера. Тим паче, що у цих країнах цілком достатньо добротних баскетболістів.

Прокол турніру

Головним розчаруванням минулого Євробаскета стало суддівство. Протягом турніру в різних містах та від різних команд виникали цілком об'єктивні скарги на роботу арбітрів. Найбільш помітними з яких були такі:

- у матчі групового етапу між збірними Німеччини та Литви, який закінчився перемогою німців у двох овертаймах – 109:107, судді у третій чверті забули дати пробити литовцям штрафний кидок, який належало виконати після технічного фолу від головного тренера німців Горді Герберта.

- в ще одному матчі групового турніру між Грузією та Туреччиною, де також грали два овертайми і в результаті виграли грузини – 88:83, стався взагалі небачений скандал. У четвертій чверті на майданчику спалахнула велика сутичка після взаємних грубощів від Дуди Санадзе та Фуркана Коркмаза. Продовжувалась ця вакханалія близько десяти хвилин, обох гравців вилучили з майданчику, і в підтрибунному приміщенні на Фуркана Коркмаза вже нібито напали одразу кілька гравців збірної Грузії та охоронці арени (найбільший не ігровий скандал турніру). Хто там правий, хто винен, визначити складно, у грузинів і у турків своя правда, яка кардинально відрізняється одна від одної. Але, що було абсолютно очевидно, то це те, що перед початком сутички на табло було 4:48, а після відновлення гри вже 4:26. Двадцять дві секунди просто зникли безвісти.

Та що там казати, якщо навіть під час фінального матчу на кубі над ареною в повторах було видно суддівську помилку, а коли тренер іспанців Серджіо Скаріоло вказував про це суддям (помилка була на користь французів), то в результаті отримав технічний фол.

У численних інтерв'ю та прес-конференціях перші особи європейського баскетболу виправдовувалися як могли, наводячи приклади інших Євробаскетів, кажучи, що помилки не мали визначального значення та інше. Але рівень суддівства на головному баскетбольному турнірі року однозначно міг би бути кращим.

Цифри турніру

Жоден великий турнір не обходиться без цікавих цифр та статистичних рекордів. Так було й цього разу. Особливо хочеться звернути увагу на другий день стадії 1/8 фіналу, коли по черзі Україна поступилася Польщі, фіни переграли хорватів, а серби поступилися італійцям. Всі ці матчі, що йшли один за одним, закінчилися з однаковим рахунком – 94:86, що за теорією ймовірності практично неможливо. А якби ще й четвертий матч між Грецією та Чехією закінчився також, був би збіг, який не мав би історичних аналогів, але команди підвели зовсім трохи. Гра завершилася перемогою греків – 94:88.


fiba.basketball. Символічна п’ятірка Євробаскета-2022. На фото не вистачає Янніса Адетокунбо

Серед статистичних рекордів, що оновилися, варто виділити графу «результативні передачі». Томаш Саторанскі встановив новий рекорд Євробаскетів, віддавши 17 передач у вже згадуваній грі з Грецією. А розігруючий Іспанії Лоренцо Браун видав рекорд фіналів, виконавши в золотому матчі з французами 11 результативних асистів.

***

Євробаскет-2022 явно вдався. Він приніс шанувальникам помаранчевого м'яча безліч яскравих вражень. Не залишилася осторонь баскетбольного свята і збірна України, яка також була помітним персонажем на турнірі. Емоції від цього змагання будуть у пам'яті ще довго, але необхідно дивитися в майбутнє і вже менш ніж через рік відбудеться Кубок Світу-2023. Будемо з нетерпінням чекати на новий зліт найсильніших команд континенту, розбавленого на цей раз і світовими топами.

Олексій Коляго
Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

НБА. Сакраменто обіграв Портленд, Бостон перестріляв Вашингтон
Баскетбол | 15 квітня 2024, 09:09 0
НБА. Сакраменто обіграв Портленд, Бостон перестріляв Вашингтон

Зіграно заключні матчі регулярного чемпіонату ліги

Як виглядає таблиця Ла Ліги після фіаско Жирони у принциповому матчі?
Футбол | 16 квітня 2024, 09:00 1
Як виглядає таблиця Ла Ліги після фіаско Жирони у принциповому матчі?

12–15 квітня відбулися поєдинки 31-го туру чемпіонату Іспанії 2023/24

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.