Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 21 вересня 2022, 07:06
4849
8

Скрипник та Ворскла: ходіння по квесту

Sport.ua – про невдалий старт полтавської команди та її нового тренера

| Оновлено 21 вересня 2022, 07:06
4849
8
Скрипник та Ворскла: ходіння по квесту
ФК Олександрія

Виліт на першій же стадії єврокубку, останнє місце в турнірній таблиці УПЛ після перших чотирьох турів – такий у суто цифровому залишку підсумок дебюту «Ворскли» у новому сезоні. Дебюту на чолі з новим наставником – Віктором Скрипником.

Якщо розглядати цей, винятково «цифровий» бік питання, то висновок напрошується сам собою однозначний: це провал, панове. А якщо цей висновок ще й «нашарувати» на очікування від приходу Скрипника, на витрачені гроші на новачків (непогані, до речі, за нинішніми безгрошовими часами: лише за Сефері та Кравця полтавці заплатили в сумі один мільйон доларів), то вимальовується картина дуже сумна. Не олією.

Але все ж таки не поспішатимемо з різкими рухами. Бо, як відомо, велике бачиться на відстані. Тим більше що, якщо копнути вглиб, ситуація вже не буде такою очевидною, як на перший погляд.

Проте, давайте почнемо дивитися в корінь саме з видимого, непривабливого боку полтавського «айсберга».

***

«Ворскла» оголосила про домовленість зі Скрипником 9 червня. Але за фактом команда набула нового тренера ще раніше. Навіщо було екстрено за фактом і не дуже красиво по суті міняти Максимова, котрий, здавалося, вже прижився в Полтаві, - не тема даної нотатки. Вирішили далі йти зі Скрипником – їхнє право. Тим більше, що на попередній роботі Віктор Анатолійович зарекомендував себе добре.

Угоду про спільну роботу сторони скріпили на три роки. Віце-президент «біло-зелених» Олег Лисак, коментуючи призначення нового тренерського штабу, зазначив на початку липня, що, мовляв, планує попрацювати спільно три роки. Причому відпрацювати плідно. Але відразу додав: «Ми з Віктором реалісти, цей сезон буде квестом».

Напевно, цими словами про «пригоду з перешкодами» функціонер полтавського клубу вирішив перестрахуватися про всяк випадок. І, як показали подальші події, справді треба було перестрахуватись.

Але тоді, на початку-середині літа, здавалося, що у «Ворскли» та її нового кермового вистачить коштів, можливостей та методів, щоб обійти всі чи майже всі перешкоди.

А таких просто не могло не бути. Масовий відтік легіонерів, який розпочався в наших клубах через рашистське вторгнення, торкнувся і полтавської команди. Причому торкнувся безпосередньо. «Ворсклу» залишили Пуцлін, брати Тілль, Якубу, Есеола, Ранжел, Тамм - вже майже півкоманди. Тобто ми маємо об'єктивну причину, щоб вважати, що команду потрібно будувати фактично з чистого аркуша. Та й гру нову їй прищеплювати також.

З іншого боку, на відміну від деяких, «Ворскла» провела дуже активне літнє трансферне вікно. Подейкують, що вперше за час роботи в Україні Скрипник нарешті отримав можливість особисто обирати та запрошувати футболістів, а не бути лише статистом при Шаблію.

Загалом, новачків, як і тих, що пішли з команди, теж вистачало. Точніше, їх було майже вдвічі більше: Марлісон, Габріель, Феліпе, Кравець, Олійник, а ще «троє зі скриньки, однакових з лиця» (це я про гравців албанської «Тирани», яка чомусь стала ледве не «базовим» клубом-донором для полтавців).

Отже, маємо реальні підстави для того, щоб вважати, що, з одного боку, Скрипнику та його тренерському штабу справді довелося будувати новий колектив. А з іншого боку – можемо констатувати, що і часу, і необхідного «матеріалу» для роботи у нього теж було достатньо. Тим більше, якщо взяти за основу той факт, що Віктор Анатолійович особисто відбирав для команди новачків.

***

Перша проба пера – кваліфікаційні ігри Ліги Конференцій проти шведського АІК – залишила подвійне враження. Спершу виграли, потім програли не без запитань до судді. «Я залишаю Стокгольм із високо піднятою головою» - скаже після другого поєдинку зі шведами Скрипник. Досить голослівно і навіть бравурно, але все одно йому хотілося вірити. І жаліти. Бо, як покаже подальша практика, програти колективу зі Швеції це ще не дно. Доведено кіпрською командою майже з такою самою абревіатурою, як у шведської.

Зрозуміло, що справжнім лакмусовим папірцем роботи Скрипника на новому місці та мірилом домагання його нових підопічних стане чемпіонат країни. І почасти цей старт відповів на головне питання без двозначності: провал.

Волею календаря у перших чотирьох турах команді Скрипника не дісталися три найкращі команди за підсумками минулого, не дограного чемпіонату країни. Дісталася така ж, поспіхом скроєна «Зоря», завжди міцна «Олександрія» і просто «Верес» із «Металістом-1925».

Якщо виходити суто з очікувань, вкладених коштів, статусу «тренера-новатора», приклеєного до полтавського керманича, то у цих чотирьох матчах полтавці мали брати сім-вісім очок. Але на виході одержали лише одне.

Проти своєї колишньої команди Скрипник на чолі «Ворскли» зіграв незграбно. Дуже легко луганці забили опоненту три м'ячі. Могли й більше. Так, могли забити більше, ніж один гол із пенальті, й ворскляни. Але навіть на нічию вони не заслужили. Справедлива поразка.


ФК Зоря

Хоча далі – про справедливість вже не йтиметься. У грі проти «Вереса» полтавська команда виглядала вже краще, ніж у першому турі. І це після гри наголосив Скрипник. Але все одно поразка.

Поразкою закінчився і поєдинок проти «25-х». І також навряд чи закономірною. Після того матчу Скрипник скаже, що у роздягальні гробова тиша, і ніхто не розуміє, чому так.

Справді, зрозуміти важко. Зрозуміти складно, чому не забиває «Ворскла» з найвигідніших моментів (зокрема, з пенальті). І чому пропускає на останніх хвилинах (у грі з «Вересом» пропустили на 96 хвилині, з харків'янами – на 92-й).

Проти «Олександрії» не пропустили. Але й не забили вперше у чемпіонаті. Хоча сам Кравець (захисник, на хвилиночку) мав два майже стовідсоткові моменти для взяття воріт.

У підсумку після чотирьох турів «Ворскла» набрала лише одне очко. І посідає останнє місце у таблиці.

***

Однак поспішати вішати всіх собак на Скрипника я не радив би. У всіх без винятку чотирьох матчах УПЛ полтавці створювали гольові моменти. Якщо говорити по-простому, «по-вболівальницьки», то гра у команди таки проглядається. І тренерська рука – також. Головне, чого «Ворсклі» не вистачає на даний момент - вміння втілювати в забиті м'ячі створені моменти. І концентрації на останніх хвилинах зустрічі.

За даними статистичної платформи Wyscout, після чотирьох турів команда Скрипника є беззаперечним лідером УПЛ за показником очікуваних голів (хG), значно випереджаючи і «Дніпро-1», і «Шахтар», і «Зорю». Значить, з атакою у команди справді не так усе погано.


ФК Олександрія

Щодо концентрації на фініші матчів, то, як сказав Скрипник, це проблема не «фізики». Найімовірніше, це від «сируватості», від не зіграності.

І перша проблема, і друга - цілком виправні. Адже вони – наслідок, а не першопричина. Якщо гра як така є, а вона правда є, то рано чи пізно команду обов'язково прорве. Тим паче, що пауза у чемпіонаті перед п'ятим туром, викликана матчами збірної України, має зіграти на руку «Ворсклі» та її тренеру.

Особисто мені здається, що далі у команди має виходити і з реалізацією, і з концентрацією. Адже, що не кажи, щодо підбору гравців «Ворскла» - досить амбітний проект. Та й робота Скрипника-тренера мені завжди була симпатичною.

Але тут слід розуміти і таке. Навіть у хороших тренерів іноді не складається в хороших проектах. Яскраве підтвердження цього – Вернидуб і «Кривбас». Тому не можна виключати, що нового наставника «Ворскли» зрештою може спіткати фіаско. До цього також треба бути готовим.

Такий уже у нас цей сезон. Справді – «квест».

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Калініна другий рік поспіль програла у стартовому матчі в Мадриді
Теніс | 26 квітня 2024, 17:05 4
Калініна другий рік поспіль програла у стартовому матчі в Мадриді

Ангеліна в трьох сетах поступилася американці Керолайн Доулхайд

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 26 квітня 2024, 03:31 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BekXan
По перше керівництво Ворскли кончені це знає вся Полтава ,це не секрет.Що вони творили ще при Сачко і як обманювали всіх.Те що трапилося з Максимовим навіть не дивує. Це лайно керує клубом а його потрібно гнати звідти.По Скрипнику не вийшло і нічого там прикрашати.
Олександр Данник
Чому стаття виставлена без конкретного авторства? Хтось же її писав. Автор не хоче назватися?
Дмитро Білозерцев
Підкажіть, хто автор цих думок?
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Volodymyr Kostenko
Бувало і гірше і нічо, викарабкувались. Згадайте скільки програних перших турів у Ворскли за 25 років в УПЛ - на цьому давно можна і треба заробляти у букмекера 
По пам'яті, було і після 7 турів одне очечко і команд менше вже було, а склад і того гірше. 
coach85
Спасибо авторам статьи, что обозначили несколько типичных проблем для украинского футбола, к сожалению это проблемы ни одной полтавской команды. Попытаюсь в форме вопросов и намёков показать направления по выходу из ситуации, детально объяснять на сайте нельзя да и бесполезно тратить время никто из представителей "закрытого футбольного акционерного общества" их слушать не будет ( туда чужих не подпускают, да и понятно почему), поэтому вопрос №1 : " В какой украинской команде есть аналитики, которые отслеживают информацию из разных источников" ( не только статистика)?
2-й " Говорят, что на чужом горе, своё счастье не построишь".
3-й " Сколько необходимо денег, чтобы тренер создал сбалансированную систему подготовки команд?  Не расписание тренировочных сборов и спаррингов, а  как развивать необходимые качества к определённому сроку, а не ожидать, что должно прорвать?
4-й  " Правда ли, что у наших команд разных администраторов (чиновников) больше, чем специалистов по методических вопросам ( аналитики, КНГ, методисты)?
5-й  " Почему в большинстве команд есть только тренеры, проводящие разминки и почти нет специалистов, знающих методику подготовки, может  на самом деле и не так?
6-й  " Говорят, что если на 92-й минуте игрок не попадает в створ с 5 метров-это проблема не " физики", а физиологии, биохимии и уровня развитие общей и специальной работоспособности; А если на первых 10минутах "не попадает" по мячу?
7-й  Должен ли тренер уметь составлять тренировочные программы для увеличения "концентрации" и для развития качеств? Интересно посмотреть.
8-й  " Кому вы доверите пробивать пенальти? Игроку у которого пульс 170 ударов или 120 ударов?
9-й  " Правда ли, что для отработки разных тактических задач и чтобы добиться сыгранности необязательно обладать высоким уровнем развития физических качеств?
10-й  Кто-то посчитал, что количество пропущенных голов на 80+ минуте доходит до 40 %. при этом увеличивается количество фолов. ( и травматизм) и интересно почему количество игроков, валяющих на земле с поднятыми ногами тоже становится больше .
Кажется, что это тоже от потери концентрации?
11-й ( завершающий) Правильный диагноз это половина успешного процесса лечения. Мне кажется, что многим известным тренерам пора прекращать изучать "физику", а заняться вопросам методическими: построение тренировок на разных этапах подготовки, вести учёт проделанной работы ( чтобы хоть было чего анализировать), уметь готовить команду к необходимову сроку, все направления сбалансироватьровать, чтобы не было перекосов.  Ситуация у вами перечисленных тренеров не такая страшная, проблемы все в них самих. Смогут решить значит профессионалы, если нет то..... пусть опустятся на землю и найдут кто сможет помочь. Тут уже не до бравады, надо спасать репутацию!
Извините за глупые вопросы.