Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

US Open
| Оновлено 08 вересня 2022, 23:01
16877
0

Прощання Серени, відсутність фаворитів та безжальний жереб для українок

Прев'ю до US Open 2022

| Оновлено 08 вересня 2022, 23:01
16877
0
Прощання Серени, відсутність фаворитів та безжальний жереб для українок
Getty Images/Global Images Ukraine. Серена Вільямс

142-й розіграш Відкритого чемпіонату США з тенісу буде ознаменований завершенням кар'єри Серени Вільямс. Решта відійде в тінь від прощального виступу легенди, яка виграла тут шість титулів в одиночному розряді і ще чотири рази доходила до фіналу. Не відбудеться турнір і без Вільямс-старшої, Вінус разом із молодшою ​​сестрою отримала вайлд-кард до парного турніру. Цей дует раніше був практично непереможним. 14 із 14 виграних фіналів ТВШ – це за межею людського розуміння. Хоча останній і був шість років тому.

Перед стартом основних змагань було зіграно благодійний матч, на якому зібрали 1,2 мільйона доларів для України. У ньому брали участь як українські тенісисти, так і топові спортсмени з усього світу. Особливо варто відзначити появу Рафаеля Надаля, який дуже рідко висловлюється про російське вторгнення, а його позиція так остаточно зрозуміла і не була. На жаль, організатори не відсторонили від участі в турнірі атлетів з рф та рб, хоча певні надії на це були. Ймовірно, за Аляску офіційна «пред'ява» ще не приходила.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ольга Савчук, Сергій Стаховський, Рафаель Надаль та Іга Свьонтек

Головною втратою, безперечно, буде відсутність Новака Джоковича, який відмовився вакцинуватися від ковіду і на турніри до Північної Америки взагалі не потрапив. Що так і буде, передбачали ще навесні, але всі вдавали, що, можливо, відбудуться якісь зміни. Дива не сталося, і серб шалено вболіватиме за суперників Рафаеля Надаля, який у гонці за велич може знову відірватися на два титули Grand Slam. До речі, US Open – єдиний мейджор, чинним переможцем якого є не Джокович і не Надаль. Минулого року на стадіоні Артура Еша серб програв фінальну битву Даніїлу Медведєву. Тут можна згадати, що з 2008 року у Нью-Йорку захистити титул чоловіки не можуть, цю традицію було б непогано зберегти.

Призовий фонд цього року збільшили на 4,6%, що явно не може не тішити спортсменів. Тільки за участь у першому колі одиночного розряду тенісисти отримають по $80 тисяч. Наприклад, українка Дарина Снігур, яка успішно подолала кваліфікацію, за весь рік до цього заробила не набагато більше (трохи менше як $94 тисячі).

Також багатьох тенісистів, особливо Стефаноса Циципаса, порадує можливість легальної допомоги від свого тренера під час матчів. Коучинг з боксу буде дозволений, якщо гравець перебуватиме на цій же стороні корту.

Getty Images/Global Images Ukraine. Апостолос Циципас і Марк Філіппусіс

Чоловіки

Основні турніри, що передували US Open

ATP Tour 500 – Вашингтон. Фінал
Нік Кірьос (Австралія) – Йосіхіто Нісіока (Японія) – 6:4, 6:3

ATP Tour Masters 1000 Монреаль. Фінал
Пабло Карреньо-Буста (Іспанія) – Хуберт Хуркач (Польща) – 3:6, 6:3, 6:3

ATP Tour Masters 1000 - Цинциннаті. Фінал
Борна Чорич (Хорватія) – Стефанос Циципас (Греція) – 7:6(0), 6:2

За відсутності нещепленого Джоковича та травмованого Надаля, який після зняття на Вімблдоні повернувся лише в Цинциннаті, деякі тенісисти в серпні скористалися шансом усього життя.

У Монреалі дуже несподівано тріумфував іспанець Пабло Карреньо-Буста, який витиснув усе з не найскладнішої сітки, взявши дебютний Мастерс у 31 рік. У Цинциннаті ще більш сенсаційно переміг хорват Борна Чорич, який не лише зупинив Надаля у другому колі, а й став найбільш низькорейтинговим тенісистом (№152 ATP), який коли-небудь вигравав турнір цієї категорії. Чорич раніше був близьким до еліти, але надовго вибув через травму плеча. Повертатися довелося з низів, ще у червні Борна виграв челенджер у Пармі, а у серпні на шляху до титулу в Цинциннаті переграв трьох суперників із першої десятки. Ось це гучне повернення, хай тепер усі бояться.

А ще раніше Нік Кірьос після фіналу трав'яного мейджора на емоційному підйомі зумів зачепити титул ATP 500 у Вашингтоні, але на самих Мастерсах виступив менш вдало.

Getty Images/Global Images Ukraine. Нік Кірьос

Букмекери не можуть визначитися із явним фаворитом, і це логічно. Перший у списку кандидатів – чинний чемпіон Даніїл Медведєв (коефіцієнт 3.2), далі йдуть Рафаель Надаль (4.2), Карлос Алькарас (5.2) та Нік Кірьос (6.5). На перемогу решти коефіцієнти 15 і більше.

Результати жеребкування виявилися непоганими, скрізь буде цікава боротьба. У першій чверті до Медведєва потрапили Фелікс Оже-Альяссім і два іспанці з подвійними прізвищами - Карреньо-Буста та Баутіста-Агут. Також тут розташувався і Нік Кірьос, на якого багато хто покладає великі надії. Ще є два сіяні - Хачанов і Де Мінаур, але в їхній успіх віриться набагато менше.

У другій чверті сітки також буде на кого подивитися. У компанію до Стефаноса Циципаса і Каспера Рууда потрапили Тейлор Фрітц і Маттео Берреттіні. Італієць, який через ковід пропустив Вімблдон, поки що на американському харді не вражає, але будуть ще перспективні американці Томмі Пол та Максим Крессі, а також кілька дуже досвідчених гравців. Наприклад, Енді Маррей і Стен Ваврінка.

За третю путівку до півфіналу буде справжня заруба. Тут представлені Карлос Алькарас, Яннік Сіннер, Хубер Хуркач, Борна Чорич, Марін Чілич, Давид Гоффен, Ден Еванс, Лоренцо Музетті та інші. Кількість конкурентних матчів буде неймовірною.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

У заключній чверті місце дісталося Рафаелю Надалю. Зупинити Рафу на шляху до п'ятого титулу в Нью-Йорку в 1/4 фіналу спробують Кемерон Норрі або Андрєй Рубльов, а трохи раніше Дієго Шварцман та Міомір Кецманович. Непогана сітка для іспанця, але на фінальних стадіях буде непросто.

Варто зазначити, що одразу п'ять тенісистів мають теоретичні шанси стати лідером світового рейтингу за підсумками US Open. Найкращі вони у Рафаеля Надаля, який торік у Нью-Йорку не грав. Рафі вистачить виходу до фіналу, якщо там він не програє Медведєву. Самому Даніїлу для першого рядка треба брати титул.

Також на звання лідера світової класифікації претендують Стефанос Циципас, Карлос Алькарас та Каспер Рууд. Їм потрібно брати титул і не грати у матчі за титул із Надалем. Також може бути достатньо і фіналу, якщо іспанець закінчить раніше за 1/4 фіналу, а Медведєв не зможе пробитися до фіналу.

Пропускають турнір через травми Александр Звєрєв, Гаель Монфіс та Рейллі Опелка.

Орієнтовний склад півфіналів

Медведєв [1] – Циципас [4]
Чорич [25] – Надаль [2]

Наші

На жаль, чоловічий теніс в Україні переживає надзвичайно важкі часи, і ми не представлені навіть у кваліфікації. Продовжуємо вірити у прогрес Олексія Крутих, що виграв дебютний челленджер, та у Віталія Сачка. На Australian Open потрібно виправити ситуацію.

Жінки

Основні турніри, що передували US Open

WTA 500 - Сан-Хосе. Фінал
Дар'я Касаткіна [7] – Шелбі Роджерс (США) – 6:7(2), 6:1, 6:2

WTA 1000 – Торонто. Фінал
Симона Халеп (Румунія) – Беатріс Хаддад Майя (Бразилія) – 6:3, 2:6, 6:3

WTA 1000 - Цинциннаті. Фінал
Каролін Гарсія (Франція) – Петра Квітова (Чехія) – 6:2, 6:4

Декілька останніх років жіночий тур штурмують все нові та нові молоді таланти. Більше того, вони навіть грають у фіналах і виграють найпрестижніші титули. Минулорічний розіграш Відкритого чемпіонату США взагалі став унікальним. Емма Радукану у 18 років пройшла кваліфікацію та на одному подиху взяла титул, видавши 10 перемог на кортах Нью-Йорка. У фіналі вона обіграла 19-річну Лейлу Фернандес, але цей сезон показав, що вони обидві поки що не готові скласти конкуренцію топам. Тепер Радукану стала першою в історії переможницею US Open, яка наступного року не потрапила до першої десятки посіву.

На турнірах US Open Series цього року стара гвардія показала, що вони все ще можуть. Симона Халеп виграла змагання в Монреалі, а Петра Квітова дійшла до фіналу в Цинциннаті, програвши там Каролін Гарсії, яка нарешті повертає форму зразка 2017 року. Також не можна не згадати, що два титули виграла Дар'я Касаткіна, яка повернулась до першої десятки.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каролін Гарсія і Петра Квітова

Букмекери найбільше вірять в Ігу Свьонтек (5) та Симону Халеп (8,5). В інших коефіцієнт більше 15. Але річ у тому, що полька виграла лише два з чотирьох матчів після прильоту на американську землю і дуже незадоволена м'ячами, якими доведеться грати. А румунка після 2017-го лише раз доходила тут до четвертого кола, та й у Цинциннаті вона знялася через травму стегна.

Щодо жеребкування, то у жінок воно не дуже збалансоване. В першій чверті до Свьонтек потрапили Петра Квітова, Джессіка Пегула, Альона Остапенко, Аманда Анісімова та інші моментами успішні у минулому тенісистки. Також тут є Гарбіньє Мугуруса, яка завдяки перемозі на Підсумковому турнірі 2021 року все ще залишається в топі, хоча рівень її гри останнім часом залишає все більше питань. З українок ми побачимо тут Ангеліну Калініну.

Друга чверть порадує такими тенісистками як Паула Бадоса, Белінда Бенчич і Кароліна Плішкова. Також тут зіграють Аріна Соболенко, Вікторія Азаренко та чемпіонка Вімблдону Єлена Рибакіна. Українок буде одразу дві – це Марта Костюк та Леся Цуренко. До речі, тут відбудуться два неймовірно епічні матчі першого кола: Наомі Осака – Даніель Коллінс та Емма Радукану – Алізе Корне, на це точно варто подивитися. Емма може буквально відразу втратити в рейтингу 2030 очок, це три чверті всього її доробку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Емма Радукану

За третю путівку боротимуться Симона Халеп, Марія Саккарі, Беатріс Хаддад Майя, Корі Гауфф, Каролін Гарсія, Медісон Кіз та інші. Тут також буде дві українки – Даяна Ястремська та Дарина Снігур.

У заключній чверті все виглядає трохи менш цікаво. Гра Анет Контавейт вже давно не схожа на гру другої ракетки світу, Онс Жабер також трохи здала. Барбора Крейчикова, Мартіна Тревізан, Лейла Фернандес, Шелбі Роджерс навряд чи замахнуться на щось велике. Це, до речі, може допомогти умовній Касаткіній чи Кудерметовій пробитися до півфіналу, чого дуже не хотілося б у нинішніх реаліях. Але тут є Серена, на тлі такої опозиції можна дуже голосно грюкнути дверима. З українок є лише Марина Заневська, яка виступає під прапором Бельгії.

У жінок не зможуть взяти участь у турнірі Анжелік Кербер, Маркета Вондроушова, Крістіна Кучова та Анастасія Павлюченкова.

Орієнтовний склад півфіналів

Пегула [8] – Осака
Халеп [7] – Серена / Касаткіна [10]

Наші

Відразу чотири українки пробилися в основу за рейтингом, і без Еліни Світоліної це гідний показник. Є й велика сенсація, про яку згадувалося раніше – це успіх Даші Снігур у відбірному турнірі.

Ангеліна Калініна, на превеликий жаль, підходить до Відкритого чемпіонату США не в найкращій формі. Після Вімблдону вона програла абсолютно всі матчі в основних сітках турнірів WTA, вигравши лише два поєдинки у квалі Цинциннаті. Більше того, на старті їй доведеться змагатися з американкою Бернардою Перою, яка після трави має два титули WTA та 19 перемог при 2 поразках. Хоча в останній зустрічі представниця США розгромно програла Людмилі Самсоновій, тому якісь шанси, може, й будуть.

У парному розряді Калініна обрала в напарниці Єлену Рибакіну з Казахстану, яка має невеликий мовний бар'єр в англомовних країнах. Можливо, хоча б уродженка Нової Каховки розповість чемпіонці Вімблдону про ситуацію в Україні.

Марта Костюк успішно повернулася після травми гомілкостопа та дійшла до півфіналу у Гранбі. Далі було ухвалено рішення знятися, це викликало неприємні питання у вболівальників тенісу. Якщо була травма – все очевидно, якщо ні – тоді є претензії до пріоритетів. Отже, за умовний виграш титулу Марта могла додатково отримати $22,2 тисячі та 170 очок до рейтингу WTA проти $108 тисяч та 120 очок за потенційний вихід до третього кола мейджора. Тут уже дивіться самі, для кого що важливіше. Проте, Марта у Нью-Йорку наша основна надія. Вона єдиною з українок підходить до першого поєдинку у статусі фаворитки. Проти єгиптянки Маяр Шериф Костюк грала у першому колі Ролан Гаррос, і це було сумно. Українка поступилася травмованій суперниці, яка після цього не змогла вийти на матч другого кола. Дуже хочеться реваншу, тим більше, що у другому колі можлива зустріч з Азаренко, яка нещодавно програла Радукану з рахунком 0:6, 2:6.

Також Марта виступить у парному розряді, її напарниця вас здивує, це китаянка Чжан Шуай. Дует отримав 11-й номер посіву і має вигляд дуже перспективного. Єдиний мінус у тому, що у першому колі доведеться грати з Надією Кіченок, хтось із українок точно залишиться за бортом.

Леся Цуренко провела найкращий трав'яний сезон у кар'єрі, але після цього майже не грала. Був один ґрунтовий турнір у Будапешті, зняття з чвертьфіналу та шість тижнів без матчів. Чого від неї чекати у матчі з Паулою Бадосою, яка програла три останні поєдинки – ніхто не знає. Також постає питання до фарту. Зігравши на всіх мейджорах цього року, Леся на двох з них отримала у суперниці перших ракеток світу, а ще на одному – четверту. Що хоче сказати Лесі всесвіт, поки залишається загадкою.

Даяна Ястремська після класної перемоги над подругою Альоною Остапенко у Бірмінгемі загубилася у часі та просторі та програла шість матчів поспіль у двох сетах. Різниця геймів взагалі пригнічує – 26:73. Що робити в таких ситуаціях не дуже зрозуміло, але Ястремська вирішила пробачити всі образи та повернутися до колишнього тренера Саші Баїна, який з червня більше не тренує Кароліну Плішкову. Багато хто ще пам'ятає, як Даяна під керівництвом Баїна грала у фіналі турніру WTA 500, зараз уявити щось подібне неможливо. Залишається лише сподіватися, що у цього тандему вдруге все вийде, але обіграти Медісон Кіз у першому колі US Open це навряд чи допоможе.

Дарина Снігур своїм виходом до основи приємно шокувала буквально всіх. Раніше на ТВШ вона мала всього дві перемоги в перших колах за 9 участей. Статистика – морок та безнадія, але цього разу прорвало. Більше того, не можна сказати, що Даші десь пощастило, нічого подібного. Вона показала рівень гри, що дозволив пройти кваліфікацію, от і все. Приємно, що у другому колі відбору вдалося обіграти півфіналістку US Open 2009 Яніну Вікмайєр. До речі, уболівальники з великим стажем можуть згадати, що у 1/4 фіналу бельгійка тоді здолала Катерину Бондаренко (зараз – Володько).

У дебютному матчі основи турніру Grand Slam Снігур має зіграти проти однієї з найуспішніших тенісисток останнього десятиліття – Симони Халеп. Звучить як вирок, шанси 1 проти 99, але цей матч – це нагорода для Дарини за її прогрес. Великий корт, перша елітна суперниця у кар'єрі – потрібно виходити та отримувати все від цього матчу. Це емоції на все життя.

Також у кваліфікації грали Катерина Байндл та Катаріна Завацька, але у сумі вони здобули одну перемогу на двох.

У парному розряді ми маємо ще й величезні надії, підкріплені реальними успіхами. Українка Людмила Кіченок та латвійка Альона Остапенко не лише не зменшили темп своїх перемог, а ще й наростили його. Вони разом виграли престижний турнір у Цинциннаті і навіть увійшли до першої десятки парного рейтингу. Приголомшливий відрізок у кар'єрі Люди, який можна продовжити ще успішніше. У 30 років кар'єра парної тенісистки тільки починається, особливо, якщо знайти путню партнерку. На турнірі дует посіяний під четвертим номером.

Getty Images/Global Images Ukraine. Альона Остапенко і Людмила Кіченок

Матчі основної сітки розпочнуться у понеділок, початок ігрового дня о 18:00 за Києвом. У стартовий день на корт вийдуть Даяна Ястремська та Дарина Снігур. Обидві зіграють на стадіоні Луї Армстронга місткістю 14 тисяч глядачів. Матч за участю Даші відбудеться другим запуском, поєдинок Даяни розпочнеться після цього. Розклад начебто шикарний, але першим запуском Маррей зіграє з Черундоло і є побоювання, що ця битва затягнеться надовго.

У вівторок чекаємо на матчі за участю Калініної, Цуренко та Костюк. Перші дві зіграють третім запуском, Марта – четвертим, тож любителям тенісу точно потрібно буде пожертвувати здоровим сном.

Насамкінець нагадую, що правило фінального тай-брейку цього року уніфікували на всіх мейджорах. За рахунку 6:6 у заключному сеті тенісисти тепер зіграють тринадцятий гейм до 10 виграних очок. Раніше у Нью-Йорку тай-брейк у фінальній партії був звичайним – до семи очок.

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.