Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 20 жовтня 2022, 16:30
13548
0

Батьківська хата. 5 топ-футболістів, котрі влітку повернулися в рідні клуби

Коли наприкінці кар'єри шалено тягне до рідних місць…

| Оновлено 20 жовтня 2022, 16:30
13548
0
Батьківська хата. 5 топ-футболістів, котрі влітку повернулися в рідні клуби
ФК Атлетіко Паранаенсе. Фернандіньо (праворуч)

Цього літа відбулося вже кілька топових трансферів у світовому футболі. Безумовно, варто виділяти перехід Ерлінга Холанда в «Манчестер Сіті», Орельєна Тчуамені в «Реал», Дарвіна Нуньєса в «Ліверпуль», Маттейса де Лігта та Садіо Мане в «Баварію», Рахіма Стерлінга в «Челсі», а Ромелу Лукаку в «Інтер».

Однак відбуваються на ринку й інші, не менш цікаві угоди. Наприклад, деякі топові футболісти, які перебувають на заході кар'єри, наважуються повернутися до витоків – у клуби, де для них свого часу тільки починався шлях у великий футбол.

Александр Ляказетт

Вік: 31 рік
Громадянство: Франція
Клубна кар'єра: «Ліон», «Арсенал»


Твіттер Ліона

На піку своєї професійної кар'єри трансфер Александра Ляказетта оцінювався порталом Transfermarkt у 70 мільйонів євро. Форвард, який зіграв 16 матчів і забив 3 м'ячі за національну збірну Франції, з 2014 по 2017 роки видав три феноменальні з точки зору результативності сезони у французькій Лізі 1 (27, 21 та 28 забитих м'ячів у кожному з розіграшів чемпіонату відповідно), що й спонукало босів «Арсенала» влітку 2017 року заплатити 53 мільйони євро «Ліону» за його трансфер.

Деякі вболівальники «канонірів» порівнювали Ляказетта із його зірковим попередником у стані команди Т'єррі Анрі. І Александр справді дуже гідно розпочав – у дебютному сезоні він провів 32 матчі в англійській Прем'єр-лізі, записавши на свій рахунок 14 забитих м'ячів. Потім були 13 голів у 35 іграх, 10 – у 30, 13 – у 31. Нарешті минулого сезону Ляказетт показав перші ознаки бомбардирського спаду, коли зміг відзначитися лише 4 м'ячами у воротах суперників у 30 поєдинках.

Ще в січні повідомлялося, що «Арсенал» готовий розглянути варіанти з продажем Ляказетта за пристойні гроші, оскільки не хотів втратити гравця вільним агентом у липні. Пізніше «каноніри» спробували домовитися з форвардом про однорічну пролонгацію трудової угоди, але Ляказетт побажав підписати більш тривалий контракт, і в результаті подальші шляхи сторін розійшлися.

Незважаючи на інтерес до Ляказетта з боку «Барселони» та «Атлетіко», форвард вирішив, що найкраще для нього виглядатиме повернення до «Ліона». «Ткачі» охоче сприйняли можливість відновлення співпраці з колись найкращим своїм бомбардиром, тим більше, що платити за нього відступні потреби не виникало. В результаті на початку червня «Ліон» оголосив про підписання 3-річного контракту з Ляказеттом, який тепер спробує знову стати улюбленцем «Парк Олімпік Ліонне».

Алекс Тейшейра

Вік: 32 роки
Громадянство: Бразилія
Клубна кар'єра: «Васко да Гама», «Шахтар», «Цзянсу Сунін», «Бешикташ»

Алексу Тейшейрі вдалося дуже вдало перебратися з рідної Бразилії, де він з юності перебував у системі «Васко да Гама», до Європи. Першим клубом на Старому континенті для атакувального хавбека став «Шахтар», де Тейшейра за шість років зумів перетворитися з мало кому відомого перспективного хлопця на топового плеймейкера та голеадора. Підписати Алекса дуже хотів Юрген Клопп, але «Ліверпулю» не вдалося задовольнити фінансові апетити керівництва «Шахтаря», а ось багатому на той час «Цзянсу Сунін» за 50 мільйонів євро ніхто не зміг перешкодити здійснити трансфер бразильця.

У Китаї Тейшейра провів усі п'ять років, на які із самого початку був розрахований його контракт. Якщо одразу після переїзду до Піднебесної деякі аналітики вважали, що Алекс після кількох років і відмінного заробітку вимагатиме від босів «Цзянсу Сунін» зворотного трансферу в одну з топ-ліг Європи, то через кілька сезонів стало зрозуміло – Тейшейра освоївся у Китаї, обзавівся там елітною нерухомістю й у якийсь момент навіть серйозно роздумував над можливістю отримання тамтешнього громадянства, що дозволило б йому зіграти за національну збірну.

Однак наприкінці 2020 року, коли «Цзянсу Сунін» нарешті виграв чемпіонат Китаю, у тамтешньому футболі почалася дуже суттєва криза. В результаті клуб Тейшейри припинив існування, а сам хавбек, незважаючи на попередні плани залишитись, змушений був залишити Піднебесну. Вісім місяців Алекс сидів без клубу. І мова зовсім не про відсутність пропозицій, а про те, що Тейшейра хотів максимально поєднати два фактори: хороший особистий контракт та можливість у зрілому віці повернутися на відносно серйозний рівень виступів.

Як підсумок, вибір Тейшейри припав на «Бешикташ», але в Туреччині вийти на рівень гри, який він колись показував у «Шахтарі», бразилець так і не зумів. Його часто критикували, і було за що, адже Алекс отримав один із «найсоковитіших» контрактів у клубі. Провівши 31 матч за «чорних орлів» (4 забиті м'ячі та 1 гольова передача), Тейшейра та «Бешикташ» наприкінці сезону домовилися про дострокове розірвання контракту. Шукати щастя в екзотичних чемпіонатах Алекс уже не наважився, і вирішив прийняти запрошення від рідного «Васко да Гама», з яким у середині липня й підписав контракт терміном до кінця року, але з опцією пролонгації ще на сезон (https://sport.ua/uk/news/589345-ofitsialno-aleks-teysheyra-vernulsya-v-vasko-da-gama).

Карлос Бакка

Вік: 35 років
Громадянство: Колумбія
Клубна кар'єра: «Хуніор», «Барранкілья», «Мінервен», «Брюгге», «Севілья», «Мілан», «Вільярреал», «Гранада»

Карлосу Бацці вдалося прорватися з лав рідного «Хуніора», кольори якого колись захищали такі відомі футбольні особистості як Хуан Рамон Верон та Гаррінча, на топовий рівень європейського футболу через бельгійський «Брюгге», в якому колумбієць видав феноменальний сезон-2012/13 (25 м'ячів у 35 матчах Ліги Жюпіле). Бакку «чорно-сині» купили всього за 1,5 мільйони євро, і він виявився справжнім алмазом, який було потрібно лише трохи піддати огранці, щоб винятковість таланту Карлоса стала очевидною для всіх.

Влітку 2013 року Бакка опинився у «Севільї», яка заплатила «Брюгге» 10 мільйонів євро. Два сезони у стані «нервіонців» принесли Карлосу не лише дві перемоги у Лізі Європи, а й можливість згодом опинитися у гранді європейського футболу – «Мілані», який не пошкодував на покупку колумбійця 33,3 мільйони євро. В Італії Бакка також демонстрував непогану результативність, але вигравши з «россонері» лише Суперкубок Італії за два сезони, вирішив повернутися до іспанської Ла Ліги, де його орендував «Вільярреал».

У «жовтій субмарині» Карлос в прем'єрному сезоні був звично непоганий - 15 м'ячів у 35 матчах, але потім, коли «Вільярреал» викупив його контракт у «Мілана» за 7 мільйонів євро, різко здав у результативності - 6 голів у 33 поєдинках, 2 – у 19, 5 – у 23… Влітку минулого року Бакка вільним агентом перебрався до «Гранади», де зазнав повного фіаско, не зумівши забити жодного м'яча у 17 поєдинках Ла Ліги.

Стало очевидно, що для Бакки настав час приймати кардинальне рішення в кар'єрі. Варіантів, по суті, було два – завершити виступи у професіоналах, або поїхати у менш вимогливий чемпіонат, аніж Ла Ліга. Карлос зробив вибір на користь другого, причому не став оцінювати можливість зіграти десь за великі гроші, а вирішив повернутися до рідного «Хуніора», де, ймовірно, і повісить бутси на цвях, красиво завершивши свою успішну футбольну історію.

Фернандіньо

Вік: 37 років
Громадянство: Бразилія
Клубна кар'єра: «Атлетіко Паранаенсе», «Шахтар», «Манчестер Сіті»

Фернандіньо – унікальний футболіст, який став легендою в обох європейських клубах, де він виступав. У «Шахтарі» бразилець зробив собі ім'я на Старому континенті, чимало погравши в єврокубках, а в «Манчестер Сіті» остаточно став зіркою першої величини, що дозволило йому в підсумку зіграти 53 матчі у футболці національної збірної Бразилії та записати на свій рахунок 2 забиті м'ячі, до того ж взяти участь у фінальних частинах двох чемпіонатів світу.

Починав грати у футбол Фернандіньо в рідному «Атлетіко Паранаенсе». Там він подавав надії та викликався до юніорської збірної Бразилії, а у 2005 році разом із одноклубником Жадсоном поїхав підкорювати Європу, ставши гравцем «Шахтаря». Втім, на відміну від Жадсона, Фернандіньо знадобилося значно більше часу на адаптацію до українського та європейського футболу. Більше того, у 2010 році Ферна пережив неймовірно складне випробування у кар'єрі, коли в матчі проти «Оболоні» суперник грубим прийомом зламав йому ногу.

Провівши понад 200 днів у лазареті, Фернандіньо не лише зміг повернутися у великий футбол, а й довести багатьом медичним фахівцям, що після такої страшної травми можна не лише повернутися на колишній рівень, а й зробити кілька кроків уперед в кар'єрі. Влітку 2013 року «Манчестер Сіті» погодився заплатити за Фернадіньо «Шахтарю» 40 мільйонів євро, після чого бразилець фактично миттєво перетворився на твердого гравця стартового складу «містян».

Разом із «Манчестер Сіті» Фернандіньо виграв 5 розіграшів англійської Прем'єр-ліги, а всього провів за «містян» 383 матчі у всіх турнірах, що майже на сотню більше, ніж у складі «Шахтаря». Незважаючи на солідний вік бразильця, останніми роками англійський гранд кілька разів пропонував тому продовжити контракт ще на сезон. Фернандіньо продовжував залишатися важливим елементом для Хосепа Гвардіоли, і коуч «Сіті» хотів, щоб бразилець залишився ще як мінімум на сезон-2022/23, але Ферна побажав повернутися на батьківщину і ще відчути себе беззаперечно ключовим гравцем для команди. Наприкінці червня Фернандіньо оформив повернення в «Атлетіко Паранаенсе», уклавши з рідним клубом контракт на 2,5 роки. На момент закінчення терміну дії цієї угоди екс-опорнику «Шахтаря» та «Манчестер Сіті» буде вже 39 років.

Луїс Суарес

Вік: 35 років
Громадянство: Уругвай
Клубна кар'єра: «Насьональ», «Гронінген», «Аякс», «Ліверпуль», «Барселона», «Атлетіко»

Луїс Суарес зміг стати легендарним бомбардиром одразу у трьох знакових європейських лігах – чемпіонатах Нідерландів, Англії та Іспанії. Починав кар'єру він у рідному «Насьоналі», де із самого початку показував хорошу, але не надприродну результативність. Суареса пригледіли скаути «Гронінгена», куди Луїс і перебрався влітку 2006 року за скромні 800 тисяч євро.

Лише одного року вистачило Суаресу, щоб зробити наступний крок у кар'єрі, причому «Аякс» влітку 2007-го віддав «Гронінгену» вже майже вдесятеро більше, аніж витратила «біло-зелена армія» - 7,5 мільйонів євро. Треба визнати, що в Амстердамі в жодному разі не пошкодували про своє рішення, адже за три з половиною роки Суарес наколотив у футболці «Аякса» 111 м'ячів у 157 поєдинках.

Недивно, що яскрава та результативна гра Суареса в Нідерландах привернула увагу до уругвайця топових клубів англійської Прем'єр-ліги. Найспритнішим виявився «Ліверпуль», який виклав за Луїса 26,5 мільйонів євро. І в таборі «червоних» Суарес також провів три з половиною роки, записавши в актив 82 голи у 133 матчах. Найважливіший етап у кар'єрі уругвайського голеадора розпочався з літа 2014-го, коли він майже за 82 мільйони євро перебрався до «Барселони». Там Луїс склав чудове атакувальне тріо MSN – Мессі, Суарес, Неймар. За шість років у футболці каталонського гранда уругваєць наколотив 194 м'ячі у 281 матчі, вигравши Лігу чемпіонів-2014/15, а ще ставши 4-разовим чемпіоном Іспанії.

Влітку 2020 року Луїс Суарес став другим після Неймара, хто покинув «Барселону» з тріо MSN. Уругвайця за 9 мільйонів євро придбав «Атлетіко», в лавах якого він видав чудовий сезон-2020/21: забив 21 м'яч у 32 іграх, чим посприяв завоюванню «матрацниками» чемпіонського титулу. Після двох років виступів за «Атлетіко» Суарес заявив про відхід, але не побажав повернутися до «Барселони», яка, за чутками, була зацікавлена ​​у поверненні уругвайця. Подейкували, що Луїс віддасть перевагу продовженню виступів у Європі, але зрештою форвард ухвалив рішення повернутися туди, звідки для нього все й починалося. 27 липня «Насьональ» офіційно оголосив про підписання контракту з Суаресом. Поки що йдеться про короткострокову угоду до кінця року, але з опцією пролонгації ще на 12 місяців, якщо сторони вважатимуть співпрацю успішною та взаємовигідною.

Оцініть матеріал
(90)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ексчемпіон світу розповів, що сталося під час спарингу з Ф'юрі
Бокс | 19 квітня 2024, 15:36 0
Ексчемпіон світу розповів, що сталося під час спарингу з Ф'юрі

Джей Опетайя заперечує, що відправив Тайсона на настил рингу

НЕВЕРТОН: «Забитий гол за Шахтар? Траоре допоміг реалізувати цю мрію»
Футбол | 20 квітня 2024, 05:45 0
НЕВЕРТОН: «Забитий гол за Шахтар? Траоре допоміг реалізувати цю мрію»

Бразильський вінгер гірників прокоментував перемогу в матчі проти «Зорі»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.