Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 15 лютого 2023, 17:22
14742
5

10 бразильських геніїв Football Manager, які так і не стали зірками футболу

У віртуальному світі їхня кар'єра бачилася набагато перспективнішою, аніж виявилося в реальності…

| Оновлено 15 лютого 2023, 17:22
14742
5
10 бразильських геніїв Football Manager, які так і не стали зірками футболу
Getty Images/Global Images Ukraine. Даніел Карвальо проти Хав’єра Маскерано

Football Manager – безумовно, культова комп'ютерна гра для всіх шанувальників футболу, які взагалі мають хоч трохи вільного часу на проведення дозвілля за монітором та з мишкою в руках. У різний час у базах FM можна було відшукати багатьох зірок світового футболу, які ще не розкрилися, а згодом справді виходили на серйозний рівень і ставали значними фігурами для гри № 1.

Серед фахівців Football Manager також досить високо котується завдяки своїй широкій мережі ресечерів – спеців з тих чи інших регіонів, робота яких дозволяла грі з максимально можливою об'єктивністю оцінювати якість тих чи інших футболістів, команд та турнірів.

Втім, як і завжди, будь-який успішний проект не обходиться без промахів, і сьогодні ми виділимо десятку бразильських талантів останніх років, в яких дуже вірили розробники Football Manager, але ті, у свою чергу, так і не змогли виправдати очікувань, хоча володіли справді надзвичайним потенціалом.

Даніел Карвальо

Атакувальному півзахиснику та вихованцю «Інтернасьонала» Даніелу Карвальо вдалося заявити про себе ще на батьківщині у складі рідної команди. На початку 2004 року футболіст вирішив податись до росії, де за нього трохи більше 4 мільйонів євро заплатив ЦСКА. Власне, там він і остаточно зріс до статусу гравця збірної Бразилії, де дебютував у 2006 році, а за рік до цього став володарем Кубка УЄФА. Здавалося б, на піку Карвальо потрібно було б наполягти на своєму від'їзді до топового європейського клубу та чемпіонату, але бразильця влаштовували великі гроші, які він отримував у москві, через що момент був втрачений.

Незабаром Карвальо через проблеми чи то зі здоров'ям, чи то з вагою, чи то з мотивацією почав втрачати роль лідера ЦСКА, а у 2010 році москвичі відправили бразильця в оренду до катарського «Аль-Арабі». Щоправда, вже через півроку Даніел на правах вільного агента повернувся до Бразилії, де поневірявся клубами різної величини ще вісім років у пошуках колишнього футбольного щастя, але так його й не знайшов. У лютому 2018-го Карвальо у 34 роки пішов на пенсію, а його останнім клубом у кар'єрі став більш ніж скромний «Пелотас».

Керлон

У 2006 році Керлон був одним із головних бразильських вундеркіндів Football Manager. Це цілком зрозуміло, оскільки півзахисник стрімко увірвався у світ професійного футболу, ставши «зірочкою» свого рідного «Крузейро». Керлон мав феноменальну техніку, а його дриблінг, при якому він обходив суперників, набиваючи м'яч головою, став візитною карткою бразильця.

В результаті у 2009 році підписати Керлона вдалося «Інтеру», який спочатку відправив бразильця набиратися європейського досвіду в «Аякс». Але в певний момент бразильця буквально задавили травми. У нього виникла низка проблем з колінами, через що реалізувати навіть десяту частину свого потенціалу Керлон так і не зміг. У 2012 році хавбек остаточно залишив «Інтер», після чого поневірявся по відверто сумнівних футбольних проектах – «Фудзіеда» (Японія), «Маямі Дейд» (США), «Сліма Вондерерс» (Мальта), «Вілла Нова» (Бразилія), «Спартак» (Трнава, Словаччина). В останньому у 2017 році Керлон і пішов «у відставку» зі світу професійного футболу, хоча на той момент колись шаленому таланту було лишень 29 років…

Кейррісон

Getty Images/Global Images Ukraine. Кейррисон

У 2009 році в Бразилії спалахнула зірка юного бомбардира та вихованця «Корітіби» Кейррісона. Дуже швидко ситуацією скористалися у «Палмейрасі», який викупив бомбардира за 650 тисяч євро, а через пів року, коли той набив 11 м'ячів у 19 матчах, перепродав таланта в «Барселону» за 14 мільйонів.

Кейррісона в «Барсі» із самого початку розглядали в якості талановитого проспекта, а тому відправили набиратися досвіду в оренду спершу до «Бенфіки», а згодом – до «Фіорентини». Але там він себе не проявив, через що каталонцям довелося тимчасово повертати гравця на батьківщину – до «Сантоса». На жаль, але в стані «риб» форвард отримав важку травму коліна, через яку провів поза футболом більше року. Повернутися на топовий рівень виступів Кейррісон так і не зумів. У 2014-му «Барселона» відпустила гравця вільним агентом, після чого він тривалий час блукав скромними бразильськими і португальськими командами, а на початку 2019 року вирішив зав'язати. На момент ухвалення цього рішення Кейррісону виповнилося 30 років...

Алан Кардек

Вихованець академії «Васко да Гама» Алан Кардек яскраво стартував у професійному футболі на батьківщині, через що заслужив запрошення до «Бенфіки» у січні 2010-го. Тоді бразильські клуби не намагалися виручити від продажу тінейджерів космічні суми, а тому угода обійшлася лісабонцям у скромні 2,5 мільйони євро. За «орлів» Кардек навіть зіграв 43 матчі, але звичною за бразильськими мірками результативністю не відрізнявся – всього 8 забитих м'ячів.

Влітку 2014 року «Бенфіка» вирішила продати Кардека в «Сан-Паулу», який заплатив за трансфер 4,5 мільйони євро. Через два роки Алан поїхав за «довгим юанем» до Китаю, де п'ять років провів у «Чунцинь Ліфань» та рік у «Шеньчжені». У Піднебесній Кардек справді повернувся на топовий рівень результативності, проте це зовсім не той рівень, який йому пророкували, коли він грав за юнацьку збірну Бразилії і забив 6 м'ячів у 15 іграх. У головній команді «селесао» Кардек так і не дебютував, а наприкінці червня нинішнього року повернувся до Бразилії, підписавши договір з «Атлетіко Мінейро». У свої 33 роки Алан, очевидно, хоче повернути реноме топового бомбардира хоча б на батьківщині…

Вагнер Лав

З 2002 по 2004 роки Вагнеру Лаву вдалося яскраво стартувати у професійному футболі в складі «Палмейраса». Він набив 27 м'ячів у 42 поєдинках в рамках бразильської Серії А, після чого більш ніж за 6 мільйонів євро був проданий до московського ЦСКА. Там Лав, як і Карвальо, зумів виграти Кубок УЄФА, заслужити запрошення та дебютувати у збірній Бразилії, але зробити крок на якісно новий рівень йому так і не вдалося.

І хоча ЦСКА вдалося зробити хороший бізнес на трансфері Лава, кар'єра бразильця не просунулась у напрямку топових клубів Англії, Іспанії, Італії чи Німеччини. Натомість він пограв у Китаї, Туреччині, Казахстані, а ще трохи побув у Франції в лавах «Монако», звідки змушений був піти лише через пів року після підписання контракту. Із січня нинішнього року Вагнер Лав намагався воскресити кар'єру в данському «Мідт'юлланні», але у свої 38 років зумів записати в актив лише 1 забитий м'яч у 10 іграх, внаслідок чого сторони вже встигли попрощатися, і форвард перебуває в пошуках нового клубу. Очевидно, незабаром він повернеться до Бразилії, в якусь скромну команду, де й дограє до логічного і зовсім нерадісного моменту завершення кар'єри.

Лулінья

Центральний атакувальний півзахисник Лулінья був справжнім генієм збірної Бразилії U-17 у період з 2005 до 2007 року. У лавах цієї команди Лулінья наколотив 16 м'ячів у 16 ​​матчах, а в рідному для гравця «Корінтіансі» вже подумки підраховували шалені гроші, які незабаром може принести трансфер футболіста до одного з топових європейських клубів.

Але «угода століття» так і не відбулася. За Лулінью «Корінтіанс» побажав виручити близько 30 мільйонів євро, і охочих ризикувати не знайшлося. Як виявилося, не дарма. Вже у 2014 році «тімау» визнали подальшу співпрацю з Луліньєю безперспективною, відпустивши того вільним агентом у «Сеару». Про подальшу «зірковість» кар'єри цього гравця краще скаже банальне перерахування клубів, за які він виступав: «Крісіума», «Ред Булл Бразіл», «Ботафого», «Можі-Мірін», «Пхохан Стілерс», «Аль-Шарджа» , «Пафос», «Джубіло Івата», «Монтедіо Ямагата». Із травня нинішнього року 32-річний Лулінья є гравцем індонезійського клубу «Мадура Юнайтед» - оце вже вершина з вершин...

Гансо

Getty Images/Global Images Ukraine. Гансо

Гансо та Неймар у певний час вважалися головними «родзинками» академії «Сантоса». На обох клуб сподівався у майбутньому як слід заробити, і якщо на Неймарі це вдалося, то з Гансо бразильці обіграли самі себе. Якоїсь миті вони просто не могли скласти хавбеку ціну. В результаті «Сантос» зміг продати Гансо лише у «Сан-Паулу» і лише за 9 мільйонів євро.

Замість приголомшливої ​​кар'єри здібний та талановитий хавбек пересидів на батьківщині, а до Європи приїхав лише 2016-го, коли йому було вже 26. «Севілья» ризикнула інвестувати в купівлю хавбека 9,5 мільйонів євро, і прогадала. За «нервіонців» Гансо відіграв лише 28 матчів, хоч і мав непогану статистику результативності (7 голів, 6 асистів). У 2018 році «Севілья» відпустила Гансо в оренду в «Ам'єн», а через рік віддала вільним агентом у «Флуміненсе», де 32-річний бразильський екс-вундеркінд Football Manager виступає й донині. На його рахунку, очевидно, так і залишиться лише 8 матчів за національну збірну Бразилії, а скільки ж було надій...

Алекс Тейшейра

Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс Тейшейра

Алекс Тейшейра почав грати на професійному рівні у рідному «Васко да Гама», звідки у січні 2010 року, коли йому було лише 20, перебрався до «Шахтаря» за 6 мільйонів євро. В стані «гірників» хавбеку знадобилося кілька років на адаптацію, натомість після цього він став справжнім лідером команди, а незабаром – і її ключовим бомбардиром. Здавалося б, запаморочливий зліт у кар'єрі супроводжуватиметься переїздом до європейської топ-ліги, тим більше, що чутки активно сватали Тейшейру до «Ліверпуля», де його хотів бачити особисто Юрген Клопп, але… «Шахтар» запросив надто високу суму відступних, «червоні» від угоди відмовилися, натомість на горизонті з'явилися китайці з «Цзянсу Сунін» із 50-мільйонним чеком в євро.

В результаті замість Європи Тейшейра відбув до Піднебесної, де провів п'ять років, виграв чемпіонат Китаю, але потім у країні сталася футбольна криза, викликана мінімізацією інвестицій в іноземців. Алекс, який навіть замислювався над отриманням китайського громадянства та можливістю грати за збірну цієї країни, більш ніж на пів року залишився без клубу, а влаштуватися зумів лише у «Бешикташі», який задовольнив його чималі фінансові запити. Щоправда, у Стамбулі повернутися на топовий рівень футболу Тейшейра так і не зумів, і нещодавно за взаємною згодою достроково розірвав контракт із турками. Нині у свої 32 роки Алекс знову сидить у статусі вільного агента, він так і не дочекався виклику та дебюту у збірній Бразилії, натомість заробив стільки грошей, що вистачить на безбідне існування кільком поколінням його родини. Кожному своє…

Адріан

Стати одним із найбільш перспективних молодих футболістів Бразилії Адріану вдалося в рідному для нього «Фламенго». У 2014 році «стерв'ятники» віддали хавбека в оренду в «Кальярі», сподіваючись, що той проявить себе в Серії А і приверне увагу заможних покупців, але цього не сталося. Незабаром Адріан також на правах оренди пограв в Англії за «Лідс» та у Франції за «Нант», після чого його час на гучний трансфер остаточно пройшов.

Влітку 2017-го Адріан вільним агентом перейшов до «Сьону», і у Швейцарії за два роки справді непогано показав себе (14 голів у 49 матчах), але потім замість топ-ліг пішли оренди в клуби з Туреччини та Бразилії. Влітку нинішнього року у Адріана закінчився контракт із «Сьоном», і він залишив клуб, ставши у 27 років вільним агентом, хоча колись наколотив 8 м'ячів у 17 матчах за збірну Бразилії U-17, граючи на позиції центрального атакувального півзахисника…

Дорія

Цей фактурний центрбек, який є вихованцем академії «Ботафого», у 19 років став беззаперечним гравцем основи рідної команди. Успішно проявивши себе в бразильській Серії А, Дорія називався численними експертами вундеркіндом, і це привертало до нього чимало уваги. У 2014 році за бразильця 8 мільйонів євро заплатив «Марсель», де заграти з ходу захиснику не вдалося.

Французький клуб у надії розкрутити талант Дорії віддавав того в оренду в «Сан-Паулу», «Гранаду» та «Малатьяспор», а в сезоні-2016/17 бразилець таки провів 23 матчі за провансальців у Лізі 1, причому 14 – в основі. На жаль, реалізувати свій потенціал Дорії так і не вдалося. Влітку 2018 року «Марсель» вирішив продати колись талановитого центрбека до мексиканської «Сантос Лагуни» за 2 мільйони євро. З того часу 27-річний захисник виступає за цю команду, застовпивши за собою місце ключового гравця, але для викликів до збірної Бразилії, де Дорія встиг зіграти один матч у 2013 році, подібних заслуг виявляється недостатньо…

Оцініть матеріал
(66)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
VK-Sport
FM - унікальний симулятор, де навіть умовно молодий Супряга за 10 сезонів може стати найкращим бомбардиром в історії клубу Динамо. Правильні ігрові налаштування, залізобетонне постійне місце у старті, гра в нападі тільки через нього і вуаля! Але в реальності футбольне життя інакше, адаптації, травми, непорозуміння з тренером і таке інше неможливо інтегрувати ні в яку віртуальну гру.
VikyKrasotulechka90
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
analytics_gg
Я бы безумно хотел, чтоб в первую очередь футболисты учитывали налоги страны, в которую они переходят. В Европе, когда на бумаге зп 100к в неделю, они получат 50, но просят они одинаково на бумаге от обоих клубов. Лучше было бы, чтоб они просили, отталкиваясь от фактического заработка, который они получат.