Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 08 червня 2022, 07:06
15502
16

Шахтар виростив кращого бразильця в історії АПЛ. Вгадаєте, про кого мова?

Звичайно ж, про Фернандіньо, який залишає «Манчестер Сіті»...

| Оновлено 08 червня 2022, 07:06
15502
16
Шахтар виростив кращого бразильця в історії АПЛ. Вгадаєте, про кого мова?
Getty Images/Global Images Ukraine. Едерсон, Фернандіньо та Габріел Жезус (зліва направо)

В останні десять-п'ятнадцять років «Манчестер Сіті» зробив феноменальний крок вперед у своєму розвитку. Цьому сприяли величезні інвестиції з боку іноземних власників, проте витрачати гроші теж треба вміти з користю для справи. У стані «містян» не боялися кадрових експериментів, запрошуючи багато талановитих гравців із Південної Америки. Деякі з них виправдали надії, але й невдач вистачало.

Такі гравці як Давід Пісарро, Робіньо, Серхіо Агуеро, Мартін Демікеліс, Елано та Пабло Сабалета приміряли футболку «Манчестер Сіті», досягнувши часом діаметрально протилежних успіхів. Хтось із них, як наприклад, Агуеро, назавжди залишиться в пам'яті нинішнього покоління «містян» завдяки важливим забитим м'ячам, проте є й та людина, чиє значення для успіхів команди тільки-но доведеться визначити усіляким футбольним історикам. Йдеться про Фернандіньо – футболіста, де-факто вихованого для Європи донецьким «Шахтарем», який залишив Україну в досить пізньому віці (28 років), що не завадило йому стати, мабуть, кращим бразильцем в історії англійської Прем'єр-ліги.

Про те, що Фернандіньо ось-ось покине Англію в тамтешніх ЗМІ, повідомлялося протягом останніх двох років. Однак щоразу наставник «Манчестер Сіті» Хосеп Гвардіола знаходив правильні слова та потрібні аргументи, щоб переконати бразильця залишитись. Цього разу Фернандіньо та коуч «містян», схоже, разом усвідомили – далі манчестерській команді та футболісту варто починати рухатися у різних напрямках.

За дев'ять років в «Манчестер Сіті» Фернандіньо виграв п'ять титулів чемпіона АПЛ, шість Кубків англійської ліги та один Кубок Англії. Такій колекції трофеїв може позаздрити практично будь-який топовий футболіст-професіонал, і мало хто міг подумати на момент переїзду бразильця на Туманний Альбіон, що йому підкоряться такі вершини.

Getty Images/Global Images Ukraine. Фернандіньо

Наприклад, відомий і неймовірно талановитий у минулому фулбек «Манчестер Сіті» Майка Річардс, який через низку факторів, у тому числі серйозні травми, так і не зумів вирости у гравця топ-калібру, згадував, яким йому побачився Фернандіньо відразу після підписання контракту з «містянами».

«Коли він прийшов у клуб, то перед початком сезону виявився хворим. Ми всі думали, що він жахливий. Він не встигав за м'ячем. Кожен з нас думав щось на кшталт: «Що це таке на полі?» Фернандіньо знадобилося два тижні, щоб набрати форму і з того часу він став найкращим опорним півзахисником Прем'єр-ліги. Я грав з Яя Туре та Патріком Вієйра, і можу сказати, що Фернандіньо не був такий талановитий, як вони, але він був ефективніший за них. Ви могли покластися на нього у кожній грі. Він робитиме те саме, завжди викладається на 100 відсотків. Крім того, він має гарні лідерські якості. Чудово навчився говорити англійською. Ви, мабуть, помітили, що після фолів, коли Фернандіньо отримує жовті картки, він вибачається. На тренуваннях він чинив так само», - розповідав Річардс.

Отримати подібну характеристику не з вуст журналіста, а від колеги-футболіста – дорогого вартує. Тим більше, що Майка Річардс на певному етапі був символом воскресіння «Манчестер Сіті», гравцем за підписання якого завзято боролися «Челсі» та мадридський «Реал».

Фернандіньо дійсно зумів стати символом «Манчестер Сіті», при тому, що ключовою фігурою для команди він був як за Мануеля Пеллегріні, який і запрошував бразильця на «Етіхад», так і при зміні чилійця на генія тренерської сучасності в особі Хосепа Гвардіоли. В сезоні-2021/22 Фернандіньо вдалося обійти свого екс-партнера по «Шахтарю» Вілліана, та стати найкращим серед бразильців за кількістю проведених матчів в англійській Прем'єр-лізі. Відтепер новим орієнтиром для «нащадків Пеле» є цифра у 264 поєдинки. І певною мірою цього вже достатньо, щоб підтвердити тезу про статус Фернандіньо як кращого бразильця в історії АПЛ.

Getty Images/Global Images Ukraine. Фернандіньо

Успіхи в «Манчестер Сіті» дозволили Фернандіньо стати важливим гравцем і для національної збірної Бразилії. Всього за «селесао» опорний хавбек провів 53 матчі, відзначився двома забитими м'ячами. Фернандіньо вдалося зіграти на двох чемпіонатах світу – у 2014 та 2018 роках, проте жоден із них так і не приніс чергового чемпіонства Бразилії.

У «Манчестер Сіті» Фернандіньо цінували насамперед за здатність керувати півзахистом у важливих матчах. Бразилець демонстрував приголомшливий інтелект та розуміння футболу, причому як у грі на оборону, так і при організації атакувальних командних дій. Завдяки вмінням і «двожильності» Фернандіньо Хосеп Гвардіола завжди міг розраховувати на те, що «Манчестер Сіті» зможе виснажити будь-якого суперника, і коуч «містян» дуже цінував бразильця, тому що з особистого досвіду чудово розумів, наскільки непросто грати в центрі поля та бути «стрижнем» команди.

Граючи поруч із яскравими та результативними партнерами, Фернандіньо часто опинявся у тіні. Його диспетчерські функції, як правило, залишалися недооціненими, хоча саме бразилець допомагав отримувати м'яч у оптимальній позиції Кевіну Де Брюйне, Бернарду Сілві та фланговим гравцям атаки команди. Багато в чому весь стиль домінування на полі за рахунок володіння м'ячем, який вважається візитною карткою команд Хосепа Гвардіоли, у «Манчестер Сіті» лежав на плечах розумного опорного півзахисника – футболіста, здатного убезпечити колектив в обороні та допомогти йому якісно розвинути власну атаку.

Навіть коли Фернандіньо через вік почав дещо поступатися молодшим конкурентам, на кшталт Родрі, у фізичних кондиціях, Гвардіола все одно знаходив перебування бразильця на полі у складі «містян» корисним. Його відсували на позицію в центр або на правий фланг оборони, де Фернандіньо також був ефективним. Саме універсалізм став ще однією візитною карткою бразильця у «Манчестер Сіті».

Getty Images/Global Images Ukraine. Фернандіньо (ліворуч) та Хосеп Гвардіола

Недивно, що після відходу з команди Венсана Компані, а потім і Давіда Сільви, новим капітаном «Манчестер Сіті» було обрано саме Фернандіньо. Партнери оцінили лідерські якості та досвід бразильця, віддавши тому заповітну пов'язку на рукаві. Примітно, що Давіда Сільву особисто призначив капітаном Гвардіола, а ось за нового капітана, яким після відходу іспанця став Фернандіньо, голосували вже всі футболісти, причому разом із тренерським штабом та навіть обслуговуючим персоналом команди.

Величезною заслугою Фернандіньо стала і значно успішніша, аніж у колишні роки, адаптація на «Етіхаді» його співвітчизників. Зокрема, опорний півзахисник зіграв важливу роль у становленні та звиканні до нових реалій Едерсона та Габріела Жезуса, які швидко стали улюбленцями вболівальників «містян». Цим гравцям Фернандіньо, за їхніми ж зізнаннями, допомагав швидше акліматизуватися не лише на тренуваннях і всередині команди, а й на побутовому рівні – радив магазини, пункти сервісного обслуговування автомобілів тощо.

Безумовно, у твердженнях про те, що саме Фернандіньо на даний момент є найкращим бразильцем в історії англійської Прем'єр-ліги присутня певна частка, якщо так можна висловитися, смаківщини, проте в якийсь момент напевно знайдуться охочі провести подібне опитування і ім'я екс-футболіста «Шахтаря», який пройшов серйозний процес становлення та розвитку в українській Прем'єр-лізі, без сумніву, опиниться на найвищих рядках за його результатами.

Оцініть матеріал
(72)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
Шахтар виростив?). Ну так, Фернандіньо з 7-ми років в академії Шахтаря
Петя Рудик
Крутий чувак. Гра "Шахти" при ньому була неймовірна.
Макс Максов
Ну по факту легенда Шахтаря та Сіті!
Vlad Rasevski
Поставте на головну молодіжка після перемоги над Нідерладами 2-1  та сербія 3-2 над Норвегією набрали по 7  і рвзниця 6-4 одинакова - чого серби на першому а ми другі ????
aleks8-48
Слеующая статья:"Взрощенный в Шахтёре Зинченко лучший украинец в истории АПЛ". 
Rolan Stkomarovskiy
Крутой игрок, крутой тренер вырастает в условиях 1) свободы выбирать что делать и как 2) честной конкуренции 3) творческого процесса многих людей, которые порядочно выполняют свой труд; 4) функционируют правила одинаковые для всех.
Ничего из этого почти нет в Украине.
1) Свободы нет - хочешь играть в Украине - гнись или перед ДК или ШД. Тренеры украинские - в большинстве своем ведут себя как лакеи, обслуга, а поэтому у них нет свободы творческой. Им говорят что и как делать. Хочешь уехать на Запад - это очень сложно сделать - среди агентов есть только Шаблий.
2) Честной конкуренции нет даже на уровне детского и юношеского футбола - а есть монополия ДК и ШД. Только они выигрывают чемпионат уже 30 лет.
3) Порядочности нет. Собственники клуба рассматривают игроков почти как рабов: захотел заплатил, захотел не заплатил, захотел выгнал, захотел послал или побил автомобиль. Если есть договора, то это кабальные документы, которые никто не проверяет на соответствие трудовому кодексу, туда пишут что хотят олигархи. Мутки с судьями, свои фарм-клубы, агентов порядочных почти нет на весь футбол, какие-то договорняки везде и всюду, 1-я и 2-я лига - это вообще коррупция сплошная.
4) правила функционируют только тогда, когда скажет украинские олигархи (наши шейхи) или местные царьки. Маленькую команду могут заклевать и уничтожить. А гранд тревожить не будут.Так что игроку или тренеру крайне сложно вырасти в Украине в текущих обстоятельства местного олигархата (это те же шейхи, только называются по-другому).
umnuy2
печально конечно-шахта был конвеер по бразилам
Rolan Stkomarovskiy
Фернадіньо приїхав в Шахтар коли йому було 20 років. Тобто десь 10 років він вчився, зростав та грав в Бразилії.Цікаво, а чому Шахтар не зміг виховати жодного українського гравця з 4,5 мільйонного Донбасу за 20 років? Жодного українця (вихідця з Донбасу) з Шахтаря не грає в жодному серйозному клубі Європи. Це реальний показник "великих" керівників Ахметова та Палкіна.Українські олігархи = арабські шейхи. Вони купити можуть багато що, а от зробити самостійно майже нічого.
Ні Ахметов, ні Палкін гравців не виховують. Їх рівень менеджменту дуже посередній. Просто величезні гроші.Арабські шейхи нічого не можуть зробити в Катарі, ОАЕ чи Саудівській Аравії - бо вони банально тупі та слабко розвинені особистості, в себе вдома вони не можуть побудувати футбол.В Катарі немає ні крутих гравців, ні крутих тренерів, ні крутих вболівальників - бо це все люди, а їм треба умови для розвитку - а їх там ніколи не було.В них є гроші, стадіони, всі технології - а футболу там немає, трибуни майже порожні.
Вони круті в Парижі або Манчестері - але там немає катарських тренерів, саудівських гравців. Там все місцеве, європейське (британське, німецьке, французьке або іспанське), від масажистів до головного тренера.