Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Туреччина
| Оновлено 27 липня 2022, 06:54
7419
12

Куди пішов Ракіцький. Клуб юності Фатіха Теріма та зрілості Маріо Балотеллі

Sport.ua зібрав найцікавіші факти про клуб «Адана Демірспор»

| Оновлено 27 липня 2022, 06:54
7419
12
Куди пішов Ракіцький. Клуб юності Фатіха Теріма та зрілості Маріо Балотеллі
Твіттер Адана Демірспор

23 липня нарешті визначився із новою командою український центрбек Ярослав Ракіцький, котрий одразу після початку російсько-української війни розірвав контракт із «Зенітом», після чого кілька місяців перебував у статусі вільного агента. Свою кар'єру екс-захисник збірної України продовжить у турецькому клубі «Адана Демірспор», з яким Ярослав підписав договір за схемою 1+1.

Враховуючи ту обставину, що для українських уболівальників «Адана Демірспор» – м'яко кажучи, не найвідоміший турецький клуб та команда, ми вирішили покопатися в історії «синіх блискавок», виділивши звідти найцікавіші факти.

1. Перші провінціали у турецькій еліті

Футбольний клуб «Адана Демірспор» заснований 28 грудня 1940 року в Адані – місті, чисельність населення якого в наші часи становить трохи більше ніж 2 мільйони осіб.

У 1960 році Турецька футбольна федерація прийняла рішення щодо створення системи професійних ліг у країні. До елітарного дивізіону покликали і «Адана Демірспор», який завдяки цьому став першою провінційною командою, яка зіграла на топ-рівні у професіоналах, бо основу вищої ліги складали клуби виключно з трьох міст – Стамбула, Анкари та Ізміра.

У найвищому дивізіоні «Адана Демірспор» не затримався, вилетівши в прем'єрному ж сезоні. Згодом «сині блискавки» ще чотири рази поверталися та вилітали з елітарної ліги, провівши загалом і станом на даний момент 18 сезонів у найвищому дивізіоні. Найдовше безперервно «Адана Демірспор» грав на топ-рівні турецького футболу в період із 1973 по 1984 роки. Тоді команда була твердим середняком чемпіонату, а на старті цього відрізку в її лавах спалахнула зірка нинішньої легенди футбольної Туреччини Фатіха Теріма.

2. Команда юності Фатіха Теріма

Фатіх Терім є уродженцем міста Адана. Тут він і починав осягати ази гри у футбол, а з 10 років почав займатися в академії «Адана Демірспор». У 1969 році, коли Теріму було всього 16, він дебютував у першій команді «синіх блискавок», а через рік перетворився на твердого гравця основи, виступаючи на позиції центрального захисника (ліберо).

У 1973 році «Адана Демірспор» зміг пробитися в еліту турецького футболу, але Фатіху Теріму вдалося допомогти рідній команді на найвищому внутрішньому рівні тільки у першому сезоні. Влітку 1974 року Терім за 1,4 мільйони турецьких лір перебрався в «Галатасарай», де остаточно перетворився на легенду спочатку як гравець, а згодом – і як тренер.

Примітно, що в якості наставника Фатіх Терім жодного разу не приймав свій рідний «Адана Демірспор», хоча на зорі тренерської кар'єри працював із командами аж ніяк не топового рівня – «Анкарагюджю» та «Гезтепе».

3. Виховали ще одну легенду турецького футболу – Хасана Шаша

Ще одним вихованцем «Адана Демірспор», який зумів дістатися статусу зірки турецького футболу, є Хасан Шаш, котрий переважно виступав на правому фланзі атаки. Він, як і Фатіх Терім, народився в провінції Адана, а якщо точніше – в поселенні Караташ, і на рідній землі починав робити перші кроки у професійний футбол.

Встигнувши зіграти лише один сезон і лише кілька матчів за першу команду «Адана Демірспор», але в елітарному дивізіоні, Шаш привернув увагу «Анкарагюджю», куди і перебрався у 17-річному віці. Через чотири роки за Хасана розпочали боротьбу гранди турецького футболу – «Фенербахче» та «Галатасарай». «Жовті канарки» давали футболісту значно більшу зарплату, проте Шаш зробив вибір на користь «левів», за яких мріяв грати із дитинства та де провів наступні 11 років кар'єри.

З «Галатасараєм» Хасан Шаш виграв Кубок УЄФА-1999/2000 та Суперкубок УЄФА-2000, п'ять розіграшів чемпіонату Туреччини та три Кубки Туреччини. У 2002 році Хасан Шаш, вигравши «бронзу» на чемпіонаті світу зі збірною Туреччини, був включений організаторами до символічної збірної турніру. Після цих успіхів мав низку пропозицій від європейських грандів, але вважав за краще дограти кар'єру в «Галатасараї», де з 2011 до 2013, а потім із 2018 по 2020 роки входив до тренерського штабу першої команди.

4. Рік тому повернулися до еліти після 26 років забуття

За підсумками сезону-2020/21 «Адана Демірспор» під керівництвом Самета Айбаби знову повернувся в еліту турецького футболу – Суперлігу. Цей вихід до найвищого дивізіону став для «синіх блискавок» першим за останні 26 років.

Влітку минулого року «Адана Демірспор» в рамках кампанії зі зміцнення складу залучив близько двадцяти нових футболістів, серед яких знайшлося місце і для зірок, однак у перших трьох турах «сині блискавки» змогли набрати лише два очки, після чого Айбаба залишив свою посаду, не зумівши врегулювати розбіжності, що раптово виникли з керівництвом...

5. Їх тренує Вінченцо Монтелла

 


Твіттер Адана Демірспор. Вінченцо Монтелла

2 вересня 2021 року «Адана Демірспор» підписав дворічний контракт з італійським фахівцем Вінченцо Монтеллою. Цей наставник не потребує додаткових представлень. Славне ім'я Монтелла собі заробив ще в якості футболіста, особливо як форвард «Роми», де у 2009 році і завершив кар'єру гравця.

Працювати наставником Монтелла починав з юніорів «Роми», але вже в лютому 2011 року був покликаний замінити біля керма першої команди «вовків» Клаудіо Раньєрі. Щоправда, вже влітку нові власники римського клубу не побажали продовжувати співпрацю з Вінченцо, і той мусив піти до «Катанії». Згодом попрацював із «Фіорентиною», «Сампдорією», «Міланом» та «Севільєю». Вигравав із «россонері» Суперкубок Італії, а «фіалок» та «нервіонців» виводив у фінали Кубків Італії та Іспанії відповідно.

6. Грають на новенькій арені

До лютого минулого року «Адана Демірспор», як і інша команда з Адани «Аданаспор», грав домашні матчі на стадіоні «Адана 5 січня Фатіх Терім», названому на честь дати звільнення міста від окупації 5 січня 1922 року та історично головної зірки клубу Фатіха Теріма. Проте влітку минулого року легендарну арену, зведену у 1938 році, було повністю знесено, а футбольні команди перебралися на інший стадіон.

Нині домашнім для «Адана Демірспор» та «Аданаспора» є 33,5-тисячник «Новий стадіон Адани». Його будівництво зайняло сім років і коштувало державі 140 мільйонів турецьких лір (майже 8 мільйонів євро за нинішнім курсом, хоча значно більше, враховуючи падіння, що продовжується понині, турецької валюти по відношенню до загальноєвропейської). Власником арени є Міністерство молоді та спорту Турецької Республіки.

7. Зуміли підписати Юнеса Беланда, якому саудити давали 5 мільйонів на рік

Однією із зірок сучасного складу «Адана Демірспор» є добре відомий українським вболівальникам за виступами у «Динамо» марокканський хавбек Юнес Беланда.

Африканець, який також має французьке громадянство, до Туреччини переїхав ще в 2017 році, коли був викуплений «Галатасараєм» у «Динамо» за 10 мільйонів євро. Провівши майже чотири роки в стані «левів», Юнес у березні минулого року був зі скандалом відрахований з клубу, після чого кілька місяців перебував у статусі вільного агента.

Очікувалося, що Беланда повернеться до Франції, де відновити співпрацю з ним хотів «Монпельє», або ж поїде за заробітком до Саудівської Аравії, де, за чутками, місцевий «Аль-Хіляль» був готовий укласти з Юнесом трирічний контракт на 15 мільйонів євро. Проте якимось дивом підписати Беланда вдалося «Адана Демірспор», причому «сині блискавки», уклавши із марокканцем також контракт на 3 роки, платять йому значно скромніші 1,8 мільйона євро за сезон.

У минулому розіграші турецької Суперліги Беланда провів 22 матчі (14 – в основі), у яких відзначився 3 забитими м'ячами та 1 гольовою передачею.

8. Головний бомбардир – зрілий Маріо Балотеллі

Проте головною зіркою нинішнього складу «Адана Демірспор», безумовно, є 31-річний екс-форвард «Інтера», «Манчестер Сіті», «Мілана», «Ліверпуля», «Марселя» та збірної Італії Маріо Балотеллі. Підписати його на правах вільного агента «синім блискавкам» вдалося влітку минулого року, коли клуб уклав із форвардом 3-річний контракт. За неофіційною інформацією, Балотеллі за перехід до «Адана Демірспор» отримав 2,5 мільйони євро у якості підйомних, а його сезонний оклад становить 2 мільйони євро.

До трансферу в «Адана Демірспор» Балотеллі виступав в італійській Серії В за «Монцу», де встиг забити 6 м'ячів у 14 матчах. Переїзд до Туреччини в позитивний бік позначився на результативності італійця – у сезоні-2021/22 «Супер Маріо» став найкращим голеадором своєї команди в чемпіонаті, наколотивши 18 м'ячів у 31 поєдинку. У бомбардирських перегонах турецької Суперліги обійти показники Балотеллі зміг лише 25-річний Умут Бозок із «Касимпаші», в якого в активі виявилося 20 голів.

9. До Ракіцького вже запрошували українців – Політила та Гладкого

Ярослав Ракіцький не став першим українським легіонером в історії «Адана Демірспор». Ці лаври належать хавбеку Сергію Політилу, який нещодавно повернувся до «Чорноморця».

Політило перейшов до «Адани Демірспор» у січні 2018 року, ще коли команда виступала у другому за силою дивізіоні турецького футболу. Сергій відіграв за «синіх блискавок» трохи більше пів року, не зумівши відзначитись у 9 матчах гольовими діями. У вересні 2018-го Політило вільним агентом відбув до донецького «Олімпіка».

Другим українцем у складі «Адана Демірспор» став екс-форвард збірної України Олександр Гладкий. Він уклав із турецьким клубом контракт в січні 2019 року, коли «сині блискавки» все ще були поза елітарною лігою тамтешнього футболу. Гладкий відіграв за «Адана Демірспор» понад півтора роки, й запам'ятався цілком пристойною статистикою – 25 матчів, 8 забитих м'ячів та 1 гольова передача.

10. Ракіцький – найцінніший підписаний гравець за всю історію

Трансферна діяльність «Адана Демірспор» є досить скромною, навіть за мірками турецького футболу. Клуб ніколи в історії не витрачав на новачка більше 1 мільйона євро (найдорожчим придбанням «синіх блискавок» є 26-річний нігерійський вінгер Давід Акінтола, якого рік тому клуб за мільйон придбав у «Мідтьюлланда»), а найдорожчим його продажем значиться нігерійський центральний хавбек Рахім Лаваль, котрий пішов до «Мерсіна» у січні 2013 року за вкрай скромні навіть на ті часи 350 тисяч євро.

Водночас Ярослав Ракіцький став найціннішим підписаним гравцем за всю історію «Адана Демірспор», якщо брати до уваги оціночну вартість гравця на момент його приходу до клубу. Нині Transfermarkt оцінює українського центрбека у 6 мільйонів євро, що на 1,5 мільйони перевищує аналогічний показник норвежця Юнаса Свенссона, який прибув до табору «синіх блискавок» влітку минулого року, причому також на правах вільного агента.

Цікаво, що на момент переїзду в «Адана Демірспор» оціночна вартість контракту Маріо Балотеллі становила 1,5 мільйони євро, але успіхи в Туреччині підвищили її до 2,8 мільйонів. Найдорожчим футболістом нинішнього складу «синіх блискавок» також є Ярослав Ракіцький, трансфер якого оцінюється на мільйон дорожче, аніж в ще одного літнього новачка команди Генрі Оньєкуру, орендованого в «Олімпіакоса» з опцією викупу.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Не Судаков. Сабо назвав гравця збірної України, який переїде за кордон
Футбол | 25 квітня 2024, 18:34 10
Не Судаков. Сабо назвав гравця збірної України, який переїде за кордон

Екстренер «Динамо» розхвалив Володимира Бражка

ВІДЕО. Чемпіонат U19. Шахтар забив чотири м'ячі ЛНЗ
Футбол | 26 квітня 2024, 06:09 1
ВІДЕО. Чемпіонат U19. Шахтар забив чотири м'ячі ЛНЗ

«Гірники» без проблем розібралися із суперником

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ZloyDeda
Кому цікавий той Рак, що про нього так скрізь пишуть? Зрадники подобаються і треба їх піарити?!
Tasha19
Добре, що не в Шахтарі, а то ще  в збірну його би притащили.
inspekcha85
Вот теперь нормально,Ярик.Переход в Зенит  был ошибкой.Сто пудов этот гнилой блондинчик Тимощук его сблатовал.
IgorDK
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Remark
Куда ушел Ракхицкий? Ответ просто - во всем известном рашистско-карабельном направлении.
Наталья Лаврентьева
класс