Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 14 липня 2022, 18:32
25557
0

Дістали януковича. День 140. путін згодом оголосить новий союз трьох держав

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 13 липня

| Оновлено 14 липня 2022, 18:32
25557
0
Дістали януковича. День 140. путін згодом оголосить новий союз трьох держав
Йолкін

140-й день війни. 13 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 13 липня

23:59. Зеленський: Докладаємо зусиль, щоб відновити постачання продовольства

22:00. У Стамбулі домовились створити координаційний центр вивезення зерна

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники чотиристоронніх переговорів у Стамбулі в середу домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом (Anadolu, УП)

«На чотиристоронній зустрічі було досягнуто домовленості з технічних питань, наприклад спільний контроль у точках виходу з порту та прибуття та забезпечення навігаційної безпеки на маршрутах пересадки»

За його словами, наступного тижня делегації України та росії знову зустрінуться в Туреччині, щоб узгодити всі деталі та підписати відповідну угоду.

20:30. Україна розриває дипломатичні відносини з КНДР

Україна розриває дипломатичні відносини з Корейською Народною Демократичною Республікою у відповідь на визнання нею т.зв. незалежності окупованих регіонів Донецької та Луганської областей.

У заяві МЗС України, опублікованій спікером відомства Олегом Ніколенком, сказано: МЗС України рішуче засуджує рішення КНДР визнати так звану незалежність тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях України. У відповідь на такий недружній акт Україна заявляє про розрив дипломатичних відносин із КНДР. Політичні та економічні контакти з КНДР не здійснюються через накладені на цю країну міжнародні санкції.

Рішення Пхеньяна розглядається як спроба підірвати суверенітет та територіальну цілісність України, грубе порушення Конституції України, Статуту ООН та основоположних норм та принципів міжнародного права. Визнання суб'єктності російських окупаційних режимів у Донецькій та Луганщині нікчемне, не матиме юридичних наслідків і не змінить міжнародно визнаних кордонів України».

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: «Звернення росії в КНДР про підтримку у легітимізації силового захоплення частини української території говорить більше про токсичність москви, ніж Пхеньяна.

У росії більше не залишилося союзників у світі, крім країн, які залежать від неї фінансово і політично, а рівень ізоляції росії скоро досягне рівня ізоляції КНДР. Україна й надалі максимально жорстко реагуватиме на посягання на її суверенітет та територіальну цілісність».

19:30. Генштаб: Українські бійці відбили штурм росіян на Харківщині та Бахмутському напрямку

Генштаб: Українські захисники відбили спробу штурму росіян у напрямку Дементіївки Харківської області та низку спроб окупантів просунутися на Бахмутському напрямку.

18:55. Посол ЄС: Призначення глави САП – технічно найпростіша вимога Єврокомісії до України

Призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) – це технічно найпростіша з рекомендацій ЄС, і в Брюсселі чекають подальших кроків української влади.

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас (Інтерфакс): «Ще у грудні завершила роботу комісія із призначення САП. Тож справді, якщо запитати мене, що технічно найпростіше з цього списку (рекомендацій ЄС), то це точно має бути цей пункт. Чекаємо на подальші кроки української влади».

Водночас, на запитання про те, наскільки це критично для України та підтримки України Євросоюзом, посол зазначив, що не хотів би встановлювати зв'язок між допомогою ЄС та конкретними кроками.

17:00. Єврокомісія частково поступилася росії у питанні транзиту до Калінінграду

Європейська комісія опублікувала додаткові вказівки для держав-членів ЄС щодо транзиту товарів з росії, де дозволила рух деяких підсанкційних товарів до Калінінградської області залізницею (УП):

«Ці вказівки підтверджують, що транзит санкційних товарів автомобільним транспортом російськими операторами заборонено відповідно до заходів ЄС. Для залізничного транспорту немає такої заборони без шкоди зобов'язанням держав-членів здійснювати ефективний контроль.

Держави-члени можуть контролювати обсяг транзиту, орієнтуючись на середній показник протягом останніх трьох років, а також обмежувати незвичайні потоки товарів або схеми торгівлі. Транзит санкційних товарів та технологій військового та подвійного призначення повністю заборонено у будь-якому випадку незалежно від виду транспорту.

Крім того, держави-члени повинні стежити, щоб санкційні товари, які прямують транзитом, не потрапляли на територію ЄС. Вони нестимуть відповідальність у разі обходу санкцій. У цьому світлі Комісія наголошує на важливості моніторингу двосторонніх торгових потоків між росією та Калінінградською областю, щоб гарантувати, що підсанкційні товари не можуть потрапити на митну територію ЄС».

15:50. У Запоріжжі – вибухи: приліт у підприємство, є постраждалі

В обід 13 липня у місті Запоріжжі пролунали вибухи – російські ракети влучили у підприємство.

Запорізька ОВА: «В обласному центрі зафіксовано два прильоти ворожих ракет. Влучили в одне з підприємств міста. Закликаємо жителів зберігати спокій, дотримуватися правил повітряної тривоги і не розголошувати інформацію про попадання ворожих ракет».

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат (УП): «росіяни вдарили по Запоріжжю двома крилатими ракетами з акваторії Чорного моря».

Секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв: «В результаті російського ракетного удару є постраждалі. На місці працюють відповідні служби».

14:40. Німеччина перестане купувати російське вугілля 1 серпня, а нафту – 31 грудня

Німеччина повністю припинить закуповувати російське вугілля 1 серпня та російську нафту 31 грудня.

Заступник міністра фінансів Йорг Кукіс (УП, Reuters): «Ключовим завдання на майбутнє буде поповнення величезної прогалини, яка залишиться, коли Європейський Союз відмовиться від 158 мільярдів кубометрів газу на рік, що поставляються росією. За кілька тижнів ми перестанемо використовувати російське вугілля. Раніше росія постачала до Німеччини 40% вугілля та 40% нафти.

Всім, хто знайомий з історією нафтопроводу Дружба, який уже був інструментом радянської імперії над Східною Європою, позбавитися цієї залежності – справа не тривіальна, але це те, чого ми досягнемо через кілька місяців».

Німеччина швидко розвиває термінали для імпорту зрідженого природного газу, щоб допомогти заповнити прогалину в постачанні газу, але заступник міністра підкреслив, що хоча Сполучені Штати та Катар разом можуть поставити близько 30 млрд кубометрів газу у формі LNG до Європи, і це все ще залишає величезну прогалину.

13:20. Запорізька ОВА: росіяни дезертують через артобстріли з боку ЗСУ

російська ФСБ розшукує у Запоріжжі дезертирів зі складу окупаційних військ, які ховаються у підвалах та покинутих будинках, шукаючи спосіб залишити Україну.

Запорізька ОВА: «За інформацією української розвідки, підрозділи ФСБ росії здійснюють пошук дезертирів зі складу окупаційних військ на території тимчасово окупованої Запорізької області.

Кількість військових, які залишили свої підрозділи через загрозу артилерійських ударів з боку ЗСУ, збільшується щодня і наразі становить близько 60 осіб.

Минулої доби зафіксовано 51 обстріл позицій українських захисників з боку окупантів. Ворог застосовував танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію по всій лінії зіткнення».

12:10. Білоруський прикордонник під обстрілами своїх пробрався в Україну, щоб воювати з рф

Білоруський прикордонник порушив кордон, щоб приєднатися до Сил оборони України у війні проти росії.

Спікер Держприкордонслужби України Андрій Демченко: «Нещодавно прикордонне вбрання одного з підрозділів Волинського прикордонного загону затримало чоловіка без документів. Він незаконно перетнув кордон України, пробираючись із білорусі.

Затриманий повідомив, що є білоруським прикордонником і проходить службу у Брестській прикордонній групі. Він зазначив, що на порушення наважився, щоб приєднатися до Сил оборони України у війні проти російського агресора.

Чоловік також розповів, що щодо необхідності протистояти росії мав однодумців. З одним із них білоруський прикордонник і вирушив до України, але дорогою до кордону їх виявили і зі стріляниною переслідували, тому перетнути державний кордон зміг лише він один».

Наразі проводиться перевірка озвученої затриманим громадянином рб інформації, після чого прийматиметься рішення про його подальшу долю.

11:00. Кулеба: переговори про розблокування зерна знаходяться у фінальній фазі

Україна готова експортувати зернові на міжнародний ринок, і переговори щодо розблокування постачання знаходяться на фінальній стадії.

Глава МЗС Дмитро Кулеба (El Pais): «Ми за два кроки від домовленості з росією. Необхідно вирішити питання безпеки, пов'язані з позицією росії. Ми у фінальній фазі, і зараз все залежить від росії. Якщо вони справді захочуть, то незабаром розпочнеться експорт зерна. Якщо вони використовують це, щоб продовжувати грати у свої Голодні ігри, вони продовжуватимуть наполягати на важливості переговорів.

Міністр додав, що бачить лише одну потенційну причину, чому росія може змінити свою позицію щодо блокади зерна: «Вони хочуть показати країнам Африки та Азії, що хочуть позбавити їх від нестачі їжі. Але правда і в тому, що росія не зацікавлена, щоб Україна експортувала, бо вони знають, що якщо ми експортуватимемо, то отримаємо дохід від міжнародних ринків, і це зробить нас сильнішими».

09:40. Вони дістали януковича. Путін незабаром оголосить новий союз трьох держав

Що готує на 15 липня путін? Все поки тримається в найсуворішому секреті. Цього разу путін реалізовує свій улюблений підхід. Він дав завдання підготувати кілька варіантів повістки різним групам людей зі свого оточення на 15 липня і уважно спостерігає як за підготовкою (у щоденних доповідях), так і за витіками інформації (теж доповіді, але від компетентних відомств).

На цей раз готується як чотири окремі варіанти повістки, так і гібридні сценарії, в яких ці варіанти комбінуються. Остаточне рішення путін зазвичай приймає за кілька годин до початку реалізації обраного сценарію, а якщо він бачить загрозу тотального витоку та можливості зриву планів, то може оголосити рішення і заздалегідь, але в такому разі це рішення буде явно урізаним і, як мінімум, частину планів буде або відкладено, або від них взагалі відмовляться.

Основний план на 15 липня – внести до думи для ратифікації «Союзний договір росії, України та республіки білорусь». Путін має ідею створити новий союз трьох слов'янських народів, об'єднавши три країни в одну і відтворивши якусь подобу СРСР. І якщо з росією та республікою білорусь усе зрозуміло, то за Україну путін збирається визнати окуповані території та відновити на цих територіях владу «легітимного» президента віктора януковича.

І саме з януковичем і збирається путін підписати цей договір. Вірніше, вже підписав. В умовах максимальної секретності договір був підписаний віктором януковичем, який все підписав, не читаючи, і александром лукашенком під час його останнього візиту до росії. У договір, незважаючи на підписи януковича та лукашенка, ще можуть внести корективи.

Про плани на 15 червня. З ранку путін збирається зустрітися з януковичем та лукашенком та оголосити про підписання договору, після чого збирається внести цей документ до госдуми для ратифікації. І якщо все піде за планом, через кілька днів госдумою та совєтом федерації цей документ буде затверджено. Зустріч з януковичем і лукашенком, звичайно, бутафорна, все вже підписано, але затримка в лукашенку: путін побоюється демаршу луки, який робить все можливе, щоб зіскочити з цього заходу. У разі відмови від основного варіанта, з будь-яких причин, є варіант переформатувати кабмін і позначити тенденції до транзиту (Генерал СВР).

08:20. Втрати рф у війні за минулу добу і сумарно

07:30. Зведення: на Слов'янському напрямі ЗСУ відбили ворожий штурм

Генштаб ЗСУ: У напрямку населених пунктів Довгенько та Долина українські захисники успішно відбили штурм ворога.

06:20. ISW назвав напрямки, на яких російські окупанти провалили наступи

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) назвали безуспішними наступи росіян на північ від Слов'янська, на схід від Сіверська та невдалими штурмами на північ від Харкова.

ISW: Російські війська залишаються на оперативній паузі під час війни в Україні. Вони продовжують перегрупування, відпочинок, переобладнання та відновлення; проте продовжують бомбардувати критичні райони, щоб створити умови для майбутніх наземних наступальних дій; а також роблять обмежені атаки.

Війська рф ії здійснили обмежені та безуспішні наземні наступи на північ від Слов'янська і на схід від Сіверська. Загарбники продовжили авіаційні та артилерійські удари в районі Бахмута та Авдіївки. Війська рф провели кілька невдалих наземних штурмів на північ від Харкова. Окупанти, ймовірно, здійснили атаку під чужим прапором на Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Енергодарі.

05:15. Українські штурмовики завдали удару по скупченню ворога в Херсонській області

У Херсонській області українська авіація завдала удару по складу боєприпасів та скупчення ворога.

Оперативне командування Південь: «Днем по Одещині парою ворожих винищувачів Су-30 було завдано удару чотирма протирадіолокаційними ракетами Х-31. Ракети нейтралізовані, після чого вони поринули у море.

Парою наших штурмовиків завдано удару по складу боєприпасів та скупчення противника в районі Новопетрівки Херсонської області. 3 ворожі винищувачі намагалися перешкодити нашій авіації шляхом пуску двох ракет повітря – повітря.

Втрат нашої авіації немає. Але саме ці ракети спричинили руйнування котельні поряд із будівельним магазином у Баштанці, де загинула цивільна жінка, та пожежа у полі за містом. Рятувальними підрозділами пожежу оперативно ліквідовано. Інших жертв немає».

04:30. Окупанти заявили про масований удар ЗСУ по ППО біля Луганська

Після вибухів у Луганську в так званій ЛНР заявили, що українська армія завдала удару по військовій частині ворожої ППО.

Ракета Точка-У, за попередніми даними, збита над Луганськом. Ракету нібито збили в районі селища Ювілейне, яке входить до складу Луганська. Повідомляється, що, як мінімум, 4 зенітні ракетні ракети були запущені по повітряним цілям на захід від Луганська.

Українська армія завдала масованого удару по військовій частині протиповітряної оборони (ППО), яка нібито захищає небо над Луганськом.

Пізніше у так званій ЛНР заявили, що Збройні сили України випустили по Луганську 9 ракет із реактивних систем залпового вогню американського виробництва HIMARS.

03:50. На півдні ЗСУ знищили 30 загарбників, 2 склади та техніку ворога

На південних рубежах захисту українські військові знищили 30 загарбників, 2 польові склади боєприпасів та військову техніку ворога.

Оперативне командування Південь: «Під час виконання ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань відмінусовано 30 загарбників, 122 мм гаубицю, реактивну систему залпового вогню Ураган, 4 одиниці броньованої та автомобільної техніки, а також 2 польові склади боєприпасів.

Корабельне угруповання ворожого флоту в північно-західній частині Чорного моря в даний час складається з двох надводних і двох підводних кораблів, сумарно споряджених 24 Калібрами, а також з 2 БДК».

02:30. Повітряні сили: ударна авіація вже завдала 1700 групових ударів по ворогові

З початку повномасштабної війни ударна авіація Повітряних сил України завдала 1700 групових авіаударів по окупаційних військах.

Спікер командування Повітряних сил Юрій Ігнат: «Загалом з початку повномасштабного вторгнення росії ударна авіація Повітряних сил завдала 1700 групових авіаударів за позиціями, складами, технікою та живою силою російських окупаційних військ на передовій.

Штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су 24М за підтримки вертольотів Сухопутних військ продовжують надавати повітряну підтримку наземним військам у південних та східних регіонах України, незважаючи на велику кількість ворожої ППО, яку окупанти сконцентрували на тимчасово окупованих територіях.

Щодо поточної доби, ударна авіація Повітряних сил знищила склад боєприпасів ворожого угруповання військ на Південно-Бузькому напрямку. Також штурмовики та бомбардувальники вразили скупчення озброєння та військової техніки на Ізюмському та Донецькому напрямках. Знищено до 30 одиниць техніки окупаційних військ».

01:00. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Ворог не має сміливості визнати поразку та піти з України»

Президент України Володимир Зеленський у новому відеозверненні зазначив, що незважаючи на успіх українських бійців та російські втрати, у ворога досі немає сміливості, щоб визнати поразку та забратися геть з української землі.

«В рф уже дуже добре відчули, що таке сучасна артилерія, і у них не буде безпечного тилу ніде на нашій землі, яку вони окупували. Вони відчули, що операції наших розвідників для захисту своєї батьківщини – на порядки сильніші за будь-які їхні спецоперації.

російські солдати, ми це знаємо з перехоплення їхніх розмов, відверто бояться наших Збройних сил. 139 днів такої війни, майже 20 тижнів, так звана друга армія світу боїться українців та здатна щось робити лише на основі бездонних запасів ще старої радянської зброї.

Немає більше в них ні стратегічної сили, ні характеру, ні розуміння, що вони тут роблять – на нашій землі. Немає й крихти сміливості, щоб визнати поразку та забрати війська з української території.

Україна зможе захиститися, відбудуватися та реалізувати всі свої зовнішньополітичні цілі. Коли для цього щиро працюють мільйони людей – кожен і кожна на своєму рівні – результат буде обов'язково».

00:00. Початок 140-го дня війни, 13 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 13
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.