Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 28 червня 2022, 18:01
20819
2

Щуряча тактика та дефолт рф. День 124. Путін готує Сувалкську операцію

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 27 червня

| Оновлено 28 червня 2022, 18:01
20819
2
Щуряча тактика та дефолт рф. День 124. Путін готує Сувалкську операцію
Twitter

124-й день війни. 27 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 27 червня

23:59. Зеленський: Багато людей встигли вийти із ТРЦ у Кременчуку перед ударом

Президент Володимир Зеленський заявив, що багато відвідувачів встигли вийти з ТРЦ Амстор у Кременчуку перед тим, як туди влучили російські ракети:

«Перед оголошенням повітряної тривоги там було близько тисячі людей. На щастя, наскільки відомо нині, багато хто встиг вийти, їх встигли вивести. Але всередині ще залишалися працівники та частина відвідувачів.

Удар по ТЦ у Кременчуці – це один із найзухваліших терористичних актів в історії Європи. Вдарити ракетами по такому об'єкту можуть лише абсолютно відморожені терористи, яким не повинно бути місця на землі.

І це не помилкове влучення ракет. Це прорахований російський удар саме у цей торговий центр. Встановити кількість жертв поки що неможливо, але втрати можуть бути значними».

22:35. Канада вводить нові санкції проти оборонного сектору росії та білорусі

Канада оголосила про введення додаткових санкцій проти фізичних та юридичних осіб, пов'язаних із оборонним сектором росії та білорусі, заявили в офісі прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

Під санкції потрапили в тому числі 6 фізичних та 46 юридичних осіб, пов'язаних з оборонним сектором росії, і 13 чиновників, два представники силового сектору та дві компанії з Білорусі. Обмеження стосуватимуться і 15 громадян України, які підтримують російську окупацію.

Уряд Канади також здійснить кроки щодо протидії діяльності російської дезінформаційної та пропагандистської машини, яку контролюють чиновники кремля. Трюдо також анонсував додаткові та негайні кроки для заборони експорту до росії певних передових технологій, які можуть посилити російський оборонний сектор, включаючи квантові комп'ютери та відповідне програмне забезпечення та матеріали.

Аналогічна заборона також запроваджується і щодо білорусі; крім того, забороняється торгівля низкою розкішних товарів між Канадою та білоруссю. Канадський прем'єр також підтвердив запровадження санкцій проти російського золота та часткову заборону на його імпорт. Загалом з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Канада ввела санкції проти понад 1070 фізичних та юридичних осіб з росії, України та білорусі.

22:10. Пентагон: ЗСУ завдали суттєвої шкоди росіянам перед відступом із Сєвєродонецька

Американська військова розвідка вважає, що підрозділи Збройних сил України завдали істотних збитків російським окупантам перед тактичним відступом із Сєвєродонецька (Politico).

Високопоставлений чиновник Пентагону: «Українці змушують заплатити їх надто високу ціну за дуже невеликий шматочок землі». Американська розвідка зафіксувала також, що ЗСУ звільнили кілька населених пунктів на околицях Херсона за останні кілька днів.

Загалом Пентагон нарахував близько 60 ракет, які росіяни запустили по Києву, Львівській та Чернігівській областям протягом 25–26 червня. На думку американської влади, у Києві росіяни хотіли влучити у промисловий об'єкт, на якому виробляють боєприпаси.

Крім того, на думку керівництва Пентагону, росіянам суттєво не вистачає командного складу в армії. Вони все більше залучають відставних офіцерів та поповнюють резерви колишніми військовослужбовцями.

Також чиновник підтвердив, що українська влада направила запит уряду США щодо надання додаткових систем протиповітряної оборони та військових гелікоптерів. росіяни знову змінили тактику війни і тепер переважно сподіваються на ефект від масивних артилерійських обстрілів та ракетних ударів.

Найближчими днями розпочнеться другий раунд навчання близько 50 українських військовослужбовців на військових базах у Європі. Насамперед, це буде навчання з управління пусковими установками HIMARS. Але також буде інструктаж щодо використання гаубиць М777 з керованими снарядами M982 Excalibur.

21:50. Число загиблих внаслідок ракетного удару у Кременчуці зросло до 10

Число загиблих внаслідок ракетного удару росіян по Кременчуку зросло до десяти.

Глава Полтавської ОВА Дмитро Лунін: «10 загиблих і понад 40 осіб отримали поранення та травми – така ситуація в Кременчуці внаслідок ракетного обстрілу наразі.

Рятувальники продовжують гасити пожежу на місці ракетного удару та шукати людей під завалами. Потреби додаткової крові для постраждалих у шпиталях немає».

Секретар РНБО Олексій Данилов: «По Кременчуку випустили дві ракети. Окрім ТРЦ росіяни влучили також у міський стадіон».

21:35. Турецька компанія передасть Україні три Байрактари безкоштовно!

Турецька компанія Baykar заявила, що віддасть Україні три безпілотники безкоштовно!

Йдеться саме про три Байрактари, на які Україна збирала кошти через фонд Сергія Притули.

Заява виробника Baykar: «Бізнесмени та звичайні люди внесли кошти – малі та великі – для досягнення цієї мети протягом кількох днів.

Компанія Baykar не прийматиме оплату за TB2 та безкоштовно відправить 3 БПЛА на український фронт. Ми просимо зібрані кошти направити на допомогу у боротьбі народу України. Ми зворушені цією солідарністю та рішучістю перед обличчям, здавалося б, непереборних викликів».

У соцмережах українці дякують турецьким друзям!

21:20. Обстріл Харкова: щонайменше 4 загиблих та 19 поранених

Внаслідок обстрілу російськими військами району Північна Салтівка у Харкові в понеділок, 27 червня, загинули щонайменше 4 особи, постраждали 19, з них 4 дитини.

Голова Харківської ОВА Олег Синегубов: «Ввечері ворог завдав ударів по мирній Північній Салтівці у Харкові. На жаль, є загиблі – 4 особи. Постраждалих – 19, із них 4 дитини. Окупанти влучали у двори, вулиці – виключно громадянська інфраструктура, де лише мирні жителі».

Дані щодо кількості постраждалих оновлюються. Раніше повідомлялося про 3 загиблих та 15 поранених внаслідок обстрілу Харкова у понеділок, 27 червня.

20:50. Зведення Генштабу: найближчим часом очікують чергові ракетні пуски з Білорусі.

Генштаб: Українська розвідка має дані, що найближчим часом по Україні будуть в черговий раз запущені ракети з території Білорусі.

20:30. путін підтвердив, що поїде на саміт G20, на якому виступить Зеленський

путін прийняв запрошення від президента Індонезії Джоко Відодо взяти участь у саміті країн G20 у листопаді, в якому візьме участь і президент Володимир Зеленський.

Помічник путіна юрій ушаков: «Так, ми підтвердили, що наша участь (у саміті) також передбачається. Вони поки що запрошують у очному форматі. Ще часу достатньо. Сподіваюся, що пандемія дозволить провести цей захід у очному форматі».

Індонезія все одно запросила путіна на саміт, незважаючи на тиск Заходу відкликати запрошення для росії. Саміт лідерів G20 планується провести на острові Балі 15–16 листопада.

20:00. Підліток із Прикарпаття заради ЗСУ продав на аукціоні футболку з автографом Роналду

Підліток з Івано-Франківська, 14-річний Володимир Романчук, продав ігрову футболку свого кумира Кріштіану Роналду на благодійному аукціоні, щоб допомогти українській армії. Лот пішов з молотка за 70 тисяч гривень (Координаційний центр Save Ukraine Now).

На футболці є й автограф знаменитого португальського футболіста-нападника і п'ятиразового володаря Золотого м'яча з матчу кваліфікації на Євро-2022 між збірними Португалії та України, що відбувся 22 березня 2019 року в Лісабоні.

У такий спосіб Володимир хотів зробити свій внесок у перемогу. Зібрані кошти підуть на закупівлю медикаментів для українських військових. Зокрема, на потреби територіальної оборони та воїнів Збройних сил України з Прикарпаття.

Переможцем благодійного аукціону став Руслан Карий, який проживає у США. Він неодноразово ставав переможцем благодійних аукціонів на підтримку українських військових.

Вчинок вболівальника прокоментував Кріштіану Роналду. Футболіст сподівається, що продаж футболки також допоможе Україні у боротьбі за щасливе майбутнє: «Сподіваюся, що моя футболка з матчу з Україною 2019 року допоможе молодим людям знайти найкраще майбутнє. Хочу привітати Українську асоціацію футболу із такою акцією. Молюся про мир».

19:20. США цього тижня оголосять про надання Україні систем ППО

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на полях саміту G7 підтвердив, що Вашингтон готує передачу Україні систем протиповітряної оборони:

«Можу підтвердити, що ми справді готуємось затвердити пакет (допомоги), до якого входять сучасні засоби протиповітряної оборони. Подробиці пакету військової допомоги будуть оголошені вже після його схвалення.

Цього тижня, як Джо Байден сказав своїм колегам із сімки та Володимиру Зеленському, ми маємо намір затвердити пакет, до якого входитимуть сучасні засоби протиповітряної оборони середньої та великої дальності для українців, а також інші вкрай необхідні засоби, зокрема, артилерійські снаряди та системи контрбатарейної боротьби.

США намагаються підлаштувати свою військову допомогу до конкретних та негайних потреб українців на полі бою на цей момент часу».

19:00. Захисники показали, як знищують окупантів на острові Зміїний

Оперативне командування Південь оприлюднило результати роботи захисників зі знищення окупантів та їхньої військової техніки на острові Зміїний:

«Різноманітні сили оборони продовжують операцію на Зміїному, завдають нових поразок противнику».

Захисники понад 10 разів точно били по острову, влучили по черговому зенітному гарматно-ракетному комплексу Панцир-С1. Інші результати дорозвідуються.

18:30. Ракету по Кременчуку випустили з Курська. Є загиблі, щонайменше 20 поранених

Спікер командування Повітряних сил Юрій Ігнат: «Удару по Кременчуку росія завдала ракетою Х-22, випущеною з дальнього бомбардувальника Ту-22М3 з боку Курська».

Заступник голови ОП Кирило Тимошенко: «Наразі відомо про 20 поранених, з них 9 у тяжкому стані. Вже підтверджено, що 2 особи загинули. Рятувальна операція продовжується».

За даними ДСНС, площа пожежі в будівлі складає 10300 кв. метрів. До гасіння залучено 115 осіб та 20 одиниць техніки ДСНС.

18:25. Зеленський про удар по ТРЦ Кременчука: Число жертв неможливо навіть уявити

Президент Володимир Зеленський відреагував на влучання російської ракети у торговий центр Кременчука, внаслідок якого загинуло багато людей:

«Окупанти вдарили ракетами по торговому центру, де було понад тисячу цивільних. ТРЦ горить, рятувальники займаються гасінням пожежі, кількість жертв неможливо навіть уявити.

Жодної загрози для російської армії. Жодної стратегічної цінності. Лише спроба людей жити нормальним життям, що так злить окупантів. росія продовжує зганяти своє безсилля на пересічних громадянах. Сподіватися на адекватність та людяність з її боку марно».

18:15. Арестович про удар по ТРЦ у Кременчуку: багато загиблих та поранених

17:30. росіяни вдарили ракетами по Полтаві та Кременчуку, є постраждалі

27 червня росіяни завдали ракетних ударів по Полтаві та Кременчуку.

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомив, що у Кременчуці ракета потрапила у цивільний об'єкт. За попередніми даними військової адміністрації є кілька постраждалих.

Сигнал повітряної тривоги на Полтавщині оголосили близько 15:40, скасували тривогу о 16:05.

16:40. ЗСУ відтісняють ворога на півдні, окупанти ущільнюють рубежі відступу

Збройні сили України поступово відтісняють ворога на півдні, окупанти ущільнюють рубежі відступу.

Прес-секретар Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк: «Ми продовжуємо ведення бойових дій, противник ущільнює свої рубежі відступу, вже облаштовує не лише другий, третій, а й запасні рубежі, бо ми його потроху відтісняємо.

Проте періодично вони намагаються відновити своє становище і проводити такі невеликі вилазки, атаки, щоб посунути нас із уже звільнених територій. Ворог використовує тактику авіаційних ударів та ракетних ударів у глибокий тил. Не маючи результатів в просуванні по суші, вони намагаються тиснути з неба, де ми більш вразливі».

16:00. Генсек: саміт НАТО визначить росію головною та прямою загрозою

Лідери НАТО на саміті в Мадриді затвердять нову стратегічну концепцію, яка визначить росію найбільшою загрозою. Генсек НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції сказав:

«Наша нова концепція поведе нас у нову еру стратегічних змагань. Я очікую, що союзники чітко визначать росію як найбільшу і пряму загрозу нашій безпеці. Вперше вона також стосуватиметься Китаю та загроз, які Пекін представляє для безпеки, інтересів та цінностей.

росія уникає партнерства та діалогу, які НАТО намагалося встановити багато років. Зараз це не актуально, зараз це не працює через поведінку росії. Ми шкодуємо про це, але ми також маємо реагувати на цю реальність. Існують певні лінії комунікації, щоб уникнути інцидентів.

Діюча стратегічна концепція була затверджена в 2010 році, тоді ми прийняли, що росія – стратегічний партнер. У Мадриді такого не буде».

15:15. Буданов: росіяни боротимуться до кінця, у них немає виходу

За словами начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова, росія не може визнати, що не змогла перемогти Україну, оскільки це означатиме крах її державності (Financial Times):

«Згодний з оцінкою Заходу, що російські сили деградували та деморалізовані, однак у нього мало надії, що це призведе до виведення військ зі східних та південних областей України.

Якщо Росія зараз визнає, що не змогла перемогти Україну, це не буде крах системи (путіна), це буде крах державності. Тому вони боротимуться скільки зможуть. російська армія буде змушена боротися до кінця. Вони не мають іншого виходу».

Раніше Оперативне командування Південь повідомило, що російські окупанти риють неглибокі окопи в землі, лягають у них на спину і виставляють нагору ноги, щоб отримати легке поранення та виїхати з Херсонщини, де наступають українські захисники.

14:20. Зеленський сказав G7, що хоче закінчити війну цього року

Президент Володимир Зеленський закликав світових лідерів, які зібралися на саміті G7, зробити все можливе, щоб припинити вторгнення росії в Україну до кінця року.

Зеленський у зверненні до лідерів країн Великої сімки 27 червня сказав, що хоче припинити війну до кінця цього року, до настання зими. Лідери G7 зібралися в німецьких Альпах, Зеленський звертався до них за зачиненими дверима відеозв'язку. За його словами, є ризик, що війна йтиме далі.

Зеленський закликав лідерів G7 докласти максимум зусиль, щоб закінчити війну до кінця року, зокрема шляхом посилення санкцій проти росії, повідомило джерело. Український лідер попросив Велику сімку про системи протиповітряної оборони, санкції проти росії та допомогу з експортом зерна.

13:40. У США розповіли про плани подальших санкцій проти росії

У Білому домі розповіли, як планують разом із партнерами у G7 далі розширювати санкції проти росії за її вторгнення до України (УП). У заяві Білого дому відзначають, що G7 анонсують нові санкції у своїй спільній заяві щодо підтримки України, щоб посилити економічний тиск на росію:

«США в координації з G7 застосують численні зобов'язання, у тому числі санкції проти сотень осіб та компаній на додаток до більш ніж 1000, які вже під санкціями; вживатимуть заходів щодо обходу санкцій, застосувавши санкції проти компаній у кількох країнах - на додаток до понад 300, які вже у списку; застосують тарифи за сотнями позицій російських товарів».

Зокрема, готуються нові санкції проти російського оборонпрому та постачання для його потреб. США планують застосувати вищі тарифи до більш ніж 570 груп російських товарів, що коштуватиме росії близько 2,3 млрд доларів. Мінфін США, як повідомлялося, заборонить імпорт нового російського золота. Плануються перші санкції проти компаній, які допомагають росії через посередників обходити санкції – заборонивши їм купувати відповідні товари, зокрема напівпровідники.

Крім того, схвалять персональні санкції проти ще низки осіб, причетних до порушень прав людини, військових злочинів, роботи окупаційних адміністрацій. а також тих, хто залучений до спроб росії красти українське зерно та іншим способом отримувати вигоду від війни. Буде застосовано візові обмеження щодо близько 500 чиновників за погрози чи порушення суверенітету та територіальної цілісності України, її політичної незалежності, чи придушення інакодумства у росії.

Саміт G7 (Групи семи) проходить у замку Ельбау у німецькій Баварії 26–28 червня.

13:00. Президент Молдови прибула до Києва, відвідає Бородянку, Бучу та Ірпінь

Президент Молдови Майя Санду 27 червня вирушила з офіційним візитом до Києва (УП).

Як повідомили в адміністрації Санду, президент уже прибула до Києва. Протягом дня Санду відвідає міста Бородянка, Буча та Ірпінь. Також він зустрінеться із президентом України Володимиром Зеленським.

22 червня Майя Санду та Володимир Зеленський обговорили телефоном засідання Євроради, на якому 23 червня лідери ЄС погодилися надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ. Зеленський та Санду спілкувалися вперше після початку повномасштабної війни росії.

12:20. СБУ розвінчала фейк про російського героя-рятівника Краснова: витягував трупи і все

Служба безпеки України розвінчала російський фейк про сержанта Краснова, якого пропагандисти намагалися героїзувати.

Спікер СБУ Артем Дехтяренко: «За повідомленнями російської пропаганди, цей солдат нібито знищив понад 20 українських воїнів та врятував своїх товаришів із підбитого БМП. Однак виявилось, що він нікого не знищував і не рятував. Єдине його геройство – йому вдалося вижити внаслідок атаки ЗСУ, на відміну від решти членів екіпажу».

Про це СБУ стало відомо із перехопленої розмови сержанта з його рідними. Окупант зізнався дружині: «Та не було такого взагалі! Такого взагалі не було! Просто коли підбили машину, я витягував трупи і все».

Дехтяренко: «Зважаючи на все, вижити в бою з українськими захисниками – це величезне досягнення для армії росіян, тому його історію віддали кремлівським пропагандистам. Тільки от героя не попередили. Але поки росіяни вигадують хоча б фейкові військові досягнення, наші справжні герої щодня пакують із них вантаж 200. Наближаємо нашу перемогу разом. Слава Україні!"

11:10. Ахметов подав проти росії позов до ЄСПЛ щодо компенсації збитків

Мільярдер Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти рф щодо компенсації за грубі порушення його прав власності під час неспровокованої військової агресії росії проти України. У заяві групи SCM, засновником та акціонером якої є Ахметов, сказано:

«Окрім незліченних людських страждань російське вторгнення призвело до масових руйнувань української інфраструктури. Бомбардування російською артилерією металургійного комбінату Азовсталь у Маріуполі з метою знищення останнього оплоту українського опору у цьому місті стали для всього міжнародного співтовариства свідоцтвом неповаги з боку росії до норм міжнародного права і прав людини.

Як власник Азовсталі та багатьох інших промислових підприємств, які стали метою російських збройних сил, які вторглися в Україну, Ахметов робить усе можливе для притягнення росії до відповідальності за руйнування, які вона сіє на території України. Ахметов подав позов про вживання термінових забезпечувальних заходів, що запобігають подальшій блокаді, мародерству, перенаправленню потоків та знищенню з боку росії зернових і сталі, виготовленої підприємствами SCM.

Ахметов просить суд чітко дати росії зрозуміти, що її дії, що сприяють погіршенню продовольчої кризи, і кроки, що робляться з метою заподіяння подальших збитків української економіки, неприпустимі. З огляду на невідкладність та серйозність ситуації Ахметов попросив надати справі пріоритетний статус».

10:00. Генштаб: вже знищено 35 тисяч російських загарбників

Збройні сили України за добу знищили 150 російських військових. Таким чином, загальні втрати загарбників досягли 35 тисяч осіб особового складу.

Генеральний штаб ЗСУ: Найбільші втрати противник зазнав на Бахмутському та Курахівському напрямках. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 27.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 35000 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1552 (+20) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3687 (+28) од.,
  • артилерійських систем – 771 (+7) од.,
  • РСЗВ – 243 (+0) од.,
  • засобів ППО – 101 (+2) од.,
  • літаків – 217 (+0) од.,
  • вертольотів – 184 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 636 (+6),
  • крилатих ракет - 139 (+0),
  • кораблів/катерів - 14 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2575 (+11) од.,
  • спеціальної техніки – 60 (+0).

09:00. Гайдай: у Лисичанську артилерія росіян не вщухає, вони намагаються блокувати місто

російські війська атакують Лисичанськ з Попаснянського напрямку, у місті багато пошкодженого житла та інфраструктури, голова Луганської ОВА Сергій Гайдай:

«У Лисичанську, Волчеярівці, Лоскутівці та Верхньокам'янці росіяни не перестають руйнувати житло, промислові та адміністративні об'єкти. Немає такої години, коли ворожа артилерія стихає. Штурмова авіація окупанта 26 червня завдала авіаударів по Лисичанську та Вовчеярівці. У Вовчеярівці тривають бої.

росіяни намагалися атакувати в районі Верхньокам'янки, але змушені були відійти – не всі вони змогли зробити самостійно. Пошкоджень у Лисичанську дуже багато. По можливості вулиці та будинки обстежать на наявність постраждалих. Руйнування зазнали щонайменше 5 багатоповерхівок, в одній з яких вигоріли відразу 10 квартир. На одній із вулиць знищено одразу 6 приватних будинків.

Також росіяни обстріляли територію автовокзалу, будівлю Свято-Митрофанівського храму та храму Святої Великомучениці Варвари, одне з підприємств, приміщення прикордонного загону та одну з адмінбудівель. Вони намагаються блокувати місто з півдня, при цьому знищують все, що є, куди може дістати їхня артилерія та системи залпового вогню. Тримаємо оборону Лисичанська».

08:15. Литва готується до оборони Сувалкського коридору

Вільнюс за підтримки Польщі та інших країн НАТО готується до оборони Сувалкського коридору – сухопутної смуги завдовжки 104 км, яка з'єднує Польщу та Литву.

росія планує захопити цю смугу, щоб забезпечити коридор з Білорусі в Калінінградську область.

08:05. путін застосовує щурячу тактику та готує Сувалкську операцію

07:45. росія може незабаром напасти на Литву

07:20. Зведення: на трьох напрямках ЗСУ змусили ворога відступити

Генштаб ЗСУ: Поблизу Мар'їнки, а також на Бахмутському, Донецькому напрямках українські захисники відбили штурми та зупинили просування ворога.

07:10. Фейгін: росії важливо було вдарити саме по Києву, це акція залякування

07:00. росія потрапила в дефолт за зовнішнім боргом

У Росії вперше з 1918 року стався дефолт суверенного боргу в іноземній валюті через введені санкції, які унеможливили платежі закордонним кредиторам (Bloomberg).

Протягом місяців рф знаходила шляхи обходу санкцій, введених після вторгнення кремля в Україну. Але наприкінці дня в неділю закінчився пільговий період для виплати відсотків у розмірі 100 млн доларів США до 27 травня, що вважається дефолтом у разі пропуску платежу.

Це ознака того, що країна перетворюється на економічного, фінансового та політичного ізгоя. З початку березня валютні резерви центрального банку рф залишаються замороженими, а найбільші банки – відірваними від світової системи.

Але враховуючи збитки, які санкції вже завдали економіці та ринкам, дефолт скоріше символічний. Сама ж росія відмовилася визнавати дефолт, заявивши, що має кошти, щоб покрити будь-які рахунки, але не має можливості зробити оплату.

06:10. Ворог завдав ракетного удару по Одеській області, серед постраждалих – дитина

російські війська завдали по Одеській області ракетного удару із застосуванням літаків стратегічної авіації Ту-22М.

ОК Південь: Внаслідок потрапляння до житлового кварталу мирного селища сталося руйнування та загоряння кількох житлових будинків та господарських будівель на орієнтовній площі 500 м кв.

За попередніми даними, постраждали 6 людей, серед яких одна дитина. Для боротьби з вогнем залучено 3 одиниці техніки, 12 спеціалістів ДСНС. Дані про масштаби руйнувань та постраждалих уточнюються.

05:00. ISW: росія змінила відповідального за війну в Україні та продовжує таємну мобілізацію

Інститут вивчення війни (ISW) з аналізу зібраних даних передбачає, що росія продовжує таємну мобілізацію.

російські війська завдали масованого ракетного удару по Шевченківському району Києва 26 червня. Інститут вважає, що він є відповіддю на обговорення західних лідерів допомоги Україні під час саміту G7, а також попередні удари 29 квітня під час візиту Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша до Києва.

ISW заявляє, що кремль продовжує маніпулювати російським законодавством, щоб проводити таємну мобілізацію для продовження війни в Україні без проведення повної мобілізації.

держдума росії оголосила про плани розглянути 28 червня поправку до закону про військову службу, яка дозволить пропонувати військові контракти юнакам одразу після досягнення повноліття або закінчення середньої школи, щоб таким чином оминути необхідність проходження військової підготовки призовників.

ISW з посиланням на зібрані дані повідомляє, що начальник головного військово-політичного управління збройних сил рф генерал-полковник геннадій жидко замість командувача військ південного військового округу александра дворнікова керує так званою спецоперацією в Україні.

03:40. ЗСУ в Херсонській області з повітря вдарили по скупченню живої сили та техніки ворога

У трьох районах Херсонщини українська авіація завдала ударів по скупченню живої сили та військової техніки ворога.

ОК Південь: «Бойові дії в основному відбуваються у вигляді артилерійських дуелей та авіаційних нальотів. Продовжуючи марні спроби відновити втрачені території в районі Потьомкіно, ворог відчайдушно завдав авіаційного удару гелікоптером Мі-28 по наших позиціях. Без втрат.

Намагаючись розвідати позиції наших підрозділів на Херсонщині, ворог активізував повітряну розвідку. Трьом Орланам-10 наші воїни протиповітряної оборони влучно підсікли крильця і ​​розбили апаратуру».

02:30. The Times: український спецназ здійснює диверсії глибоко в російському тилу

Підрозділ українських сил спеціальних операцій виконує диверсійні завдання на території рф, зокрема щодо знищення складів боєприпасів та сховищ нафти.

Видання The Times поговорило з неназваним офіцером української розвідки та двома 25-річних сержантами підрозділу ССО із позивними Двадцять Другий та Красень.

Самі бійці не назвали мети своїх прихованих операцій у глибокому тилу російських окупантів, але журналісти зробили висновок, що вибухи на складах зброї та нафтобазах у росії, швидше за все, пов'язані з діями українського спецназу.

І Красень, і Двадцять Другий беруть участь у бойових діях проти російських військ із початку гібридної війни на Донбасі 2014 року. Вони пройшли тривале навчання, щоб стати бійцями ССО.

Красень: «росіяни так і не здатні зрозуміти, як це (диверсія) відбувається, вони не можуть повірити, що ми можемо бути там (на території рф)».

Українські гелікоптери пізно вночі, пересуваючись низько над землею, доставляють бійців українського спецназу на територію рф. У цих операціях задіяно військовослужбовців 10-го загону спеціального призначення під назвою Шаман.

01:00. Зеленський: білорусь втягують у війну, в кремлі вже все вирішили

Президент Володимир Зеленський заявив, що білорусь втягують у війну активніше, ніж на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну:

«Окремо я хочу звернутися сьогодні до громадян білорусі – до людей і цивільних, і в погонах. Вас втягують у війну. І навіть активніше, ніж це було у лютому та у весняні місяці. У кремлі за вас уже все вирішили. Ваші життя для них нічого не варті. Але ви не раби і гарматне м'ясо, ви не повинні вмирати. І ви в змозі не дати нікому вирішувати за вас, що на вас чекає далі.

Впевнений, що народ білорусі підтримує Україну, а не війну. І саме тому вас, усіх білорусів, російське керівництво хоче втягнути у війну. Хоче посіяти ненависть між нами. Від простих людей білорусі зараз залежить дуже багато. Я знаю, що ви не можете брати участь у цій війні. Ваші життя належать лише вам, а не комусь у кремлі».

00:00. Початок 124-го дня війни, 27 червня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
GloryUkraine
Якщо срашня полізе в Литву, то це буде початок Третьої світової. 
І на жаль  прогнозувати якийсь інший сценарій практично неможливо. 
Не знаю навіщо це пуйлу, але схоже, що на нас всіх чекає знищення цивілізації.