Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 30 червня 2022, 06:36
14181
1

Жах у Кременчуку. День 125. Лідери країн G7 вигадали сюрприз для путіна

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 28 червня

| Оновлено 30 червня 2022, 06:36
14181
1
Жах у Кременчуку. День 125. Лідери країн G7 вигадали сюрприз для путіна
YouTube

125-й день війни. 28 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 28 червня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні показав запис відеокамер, які зафіксували удар російських ракет по торговому центру в Кременчуці:

«Станом на цей вечір загальна кількість російських ракет, що вдарили по наших містах, – вже 2811. А скільки ще авіабомб, скільки артилерійських снарядів?!

Рада безпеки ООН сьогодні стоячи вшанувала пам'ять усіх українців, убитих російською армією на нашій землі. Члени російської делегації озирнулися на всіх присутніх у залі Ради безпеки і теж вирішили підвестися – просто, щоб не виглядати вбивцями відверто. Але всі знають, що це саме російський терор, саме російська держава вбиває ні в чому не винних людей на цій війні, яка розв'язана проти українського народу.

Сьогодні я хочу завершити це звернення одним із таких доказів – щоб ніхто не наважувався брехати щодо ракетного удару по торговому центру у Кременчуці. Російська ракета вдарила саме по цьому об'єкту – цілеспрямовано. Очевидно, що це був наказ. Очевидно, що такі координати отримали російські вбивці для цієї ракети. Вони хотіли вбити більше людей у ​​мирному місті у звичайному торговому центрі.

Усі причетні до ракетних ударів по цивільних об'єктах, а також російські дипломати та пропагандисти, які виправдовують цей теракт, – будуть покарані. У нас усі імена та прізвища людей, які приймали рішення про здійснення ракетного удару по Кременчуку».

23:50. ВІДЕО. Як ракета орків влучила у торговий центр Кременчука

 

23:30. Ми вчимося швидко! Рєзніков розповів про підготовку тисяч бійців ЗСУ за кордоном

Міністр оборони Олексій Рєзніков повідомив, що тисячі українських захисників опанували використання зброї західних партнерів, навчання продовжуються і зараз. За його словами, українські бійці навчаються швидко, і будь-яка зброя в руках ЗСУ стає ще ефективнішою:

«Ми вчимося. Вчимося швидко. Також швидко ми опануємо авіацію та інші види високотехнологічного озброєння. Хто в цьому сумнівався, вже змінив свою думку. Будь-яка зброя в руках наших воїнів стає ще ефективнішою. Ми виженемо терориста-окупанта із нашої землі. Перемога за нами.

На озброєння української армії надходить сучасна потужна техніка та зброя. Українські бійці проходять навчання у Великій Британії, Італії, Литві, Польщі, Словаччині, Словенії, Франції та Німеччині.

Крім того, цього тижня за підтримки Британії розпочато курс базової загальновійськової підготовки військовослужбовців ЗСУ. На навчання вже прибули перші кілька сотень українських військових, а загалом проект розрахований на підготовку тисяч бійців ЗСУ».

23:00. Туреччина погодилася розблокувати вступ Швеції та Фінляндії до НАТО

За підсумками переговорів у Мадриді Туреччина дала згоду на розблокування вступу Швеції та Фінляндії до НАТО.

Президент Фінляндії Сауле Ніїністе: «Сьогодні в Мадриді, перед початком саміту НАТО, ми провели предметну зустріч з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом і прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон за підтримки Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

За результатами цієї зустрічі наші міністри закордонних справ підписали Меморандум про взаєморозуміння між нашими країнами, який підтверджує підтримку Туреччиною запрошення Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО на Мадридському саміті цього тижня. Конкретні кроки щодо нашого вступу до НАТО будуть узгоджені між союзниками НАТО протягом наступних двох днів, але тепер це рішення неминуче.

У меморандумі наголошується, що Фінляндія, Швеція та Туреччина зобов'язані надавати один одному повну підтримку проти загроз безпеці один одного».

Меморандум про взаєморозуміння між Туреччиною, Швецією та Фінляндією, підписаний 28 червня, містить зобов'язання щодо боротьби з терористичними організаціями, а також розблокування експорту зброї до Анкари (Millyet).

Меморандум складається з 11 пунктів і насамперед пов'язаний із зобов'язанням Швеції та Фінляндії повністю співпрацювати з Туреччиною у боротьбі проти тероризму – зокрема шляхом обміну розвідувальними даними.

Зокрема, Швеція та Фінляндія зобов'язуються протидіяти Курдській робітничій партії, визнаній терористичною в Туреччині та ЄС, та її афілійованим організаціям, а також приймати конкретні кроки щодо екстрадиції засуджених за тероризм. Крім того, Гельсінкі та Стокгольм мають скасувати всі обмеження на експорт зброї до Туреччини.

22:15. росіяни обстріляли Криворізьку ТЕС

У вівторок, 28 червня, російські окупанти вдарили територією Криворізької ТЕС. 27 червня в росії анонсували удар по цій ТЕС.

Глава Дніпропетровської облради Микола Лукашук: «російські окупаційні війська вдарили по території Криворізької ТЕС. Наслідки з'ясовуються».

Окупанти обстріляли 28 червня зі ствольної артилерії Криворізький район. росіяни влучили у Зеленодольськ і Велику Костромку. За словами голови облради, постраждала одна людина, яка отримала осколкові поранення ноги.

27 червня міністерство оборони рф оприлюднило фейк, що українці нібито готуються підірвати Криворізьку ТЕС, щоб звинуватити російських окупантів.

21:50. Байден: за відповідь рф нам доводиться платити, НАТО об'єднана як ніколи

Президент США Джо Байден заявив, що держави НАТО усвідомлювали ціну, яку їм доведеться заплатити за санкції проти росії, але залишилися об'єднаними.

Байден заявив в Іспанії, куди прибув для участі у саміті НАТО (УП): «Коли ми погодилися, що відповідатимемо, ми визнали, що за це буде ціна для наших народів у контексті наших антиросійських санкцій, але люди об'єдналися.

Через чотири місяці війни росії проти України НАТО об'єднано більше, ніж будь-коли раніше, і НАТО готове зустріти загрози російській агресії. Війна шляху – це найбільше зловживання влади з часів Другої світової війни. Вторгнення відбулося, незважаючи на невіру багатьох людей до нього».

Очікується, що Байден на саміті НАТО зробить конкретні заяви щодо нарощування чисельності американських сил у Європі.

21:25. Кабмін погодив звільнення голови Херсонської ОДА Геннадія Лагути

Кабінет міністрів 28 червня погодив звільнення голови Херсонської обласної державної адміністрації Геннадія Лагути.

Представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук: «Узгоджено звільнення: Лагути Геннадія Миколайовича з посади голови Херсонської облдержадміністрації».

21:00. Генштаб: Окупанти не припиняють спроб взяти під контроль трасу Бахмут – Лисичанськ

Генштаб ЗСУ: російські загарбники не припиняють спроб взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ у Луганській області.

20:50. Окупанти Бердянська повідомляють про вибух у порту

російські окупанти у Бердянську повідомили про вибух у порту міста, передбачаючи можливість теракту.

Окупант у Бердянську владімір рогов: «У Бердянську в порту дуже багато заміновано. У мене поки що немає інформації, тому що вибух стався нещодавно. Зрозуміло, що не можна виключати і теракт, але я не говорю, що це так, бо я не знаю, що там трапилося».

За кілька годин після цієї заяви рогов сказав, що в порту відбувалася утилізація нерозірваних боєприпасів. Мовляв, порт обстежують під час підготовки вивезення награбованого українського зерна. Окупанти стверджують, що не хотіли витрачати час та лякати людей, тому вирішили утилізувати боєприпас на місці.

Очевидці розповсюджують відео у соцмережах, на якому видно густий чорний дим з боку порту. Також вони стверджують, що чули два вибухи.

20:20. Орки випустили по Дніпру 6 Калібрів з Чорного моря, 4 вдалося збити

російські окупанти випустили по Дніпру 6 ракет Калібр із акваторії Чорного моря, українським захисникам вдалося збити 4 ракети.

Командування повітряних сил: «Сьогодні (28 червня), близько 17:30, російські окупанти завдали удару крилатими ракетами морського базування Калібр з акваторії Чорного моря. Шість ракет рашистів було направлено у місто Дніпро. Підрозділам зенітних ракетних військ повітряного командування Схід вдалося збити 4 ракети ворога».

Голова Дніпропетровської ОВВ Валентин Резніченко повідомив, що у Дніпрі через прильоти зруйновано залізничну інфраструктуру та промислове підприємство. У Синельниківському районі масштаби руйнувань з'ясовують. При цьому Резніченко зазначає, що військові збили 3 ракети: над Дніпром та над Синельниківським районом.

19:50. США заборонили імпорт золота з рф і ввели санкції проти майже 100 росіян і компаній

Сполучені Штати розширили санкції проти росії, оголосивши про заборону імпорту російського золота і додавши до списку санкцій 70 юридичних та 29 фізичних осіб, заявили в Міністерстві фінансів США.

З моменту прийняття рішення негайно забороняється ввезення до США золота російського виробництва за винятком дозволів, виданих Управлінням контролю за іноземними активами або у випадках, передбачених законом. Зазначається, що золото є найбільшим експортним товаром росії за винятком енергоносіїв.

Санкції також відносяться до 29 юридичних осіб, які тісно пов'язані з оборонним сектором росії. Це, зокрема, корпорація Ростех, яка займається широким колом розробок в оборонній, авіаційній та транспортній галузях, Об'єднана авіабудівна компанія, Туполєв, КАПО-Автотранс, КАПО-Жилбітсервіс, Корпорація Іркут, Камаз тощо.

Під обмеження потрапили також російські компанії та організації, які беруть участь у війні проти України: Союз добровольців Донбасу та 16 його членів, зокрема Александр Бородай та Андрей Пінчук, Державний льотно-випробувальний центр імені Чкалова, приватні військові компанії РСБ-Груп та її директор Олег Криніцин.

У санкційний перелік також внесли 7 членів самопроголошених угруповань ЛДНР: нового глави уряду ДНР Віталія Хоценка, його попередника Александра Ананченка, заступників Тетяну Переверзєву, Владіміра Антонова, Владіміра Товіна, Владіміра Єжикова. Санкції передбачають заморожування активів та власності підсанкційних осіб на території США, а також заборону на фінансові операції за їх участю.

19:20. Франція передасть Україні значну кількість бронеавто VAB

Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорну заявив, що Україна отримає від Парижа значну кількість броньованих автомобілів VAB (Le Parisien)

«Щоб швидко пересуватися під ворожим вогнем, армії потребують бронетранспортерів. Франція надасть у значній кількості транспортні засоби типу VAB, які мають озброєння».

Лекорну не уточнив, коли саме Україна отримає бронемашини, але кілька днів тому було опубліковано відео з VAB, що транспортується в Словаччині. Є кілька модифікацій VAB, останні з яких було створено у 2010-х роках. Міністр збройних сил Франції не уточнив, яку модифікацію Париж передає Києву.

Лекорну також повідомив, що французький уряд розглядає можливість постачання Україні протикорабельних ракет Exocet, але жодного рішення з цього приводу ще не ухвалено. Він одночасно наголосив на використанні українськими військовими самохідних артилерійських установок Caesar.

19:00. Орки атакували Дніпро ракетами: влучили у СТО, під завалами люди

Міський голова Дніпра Борис Філатов повідомив, що російські окупанти обстріляли місто та просить не публікувати фото та відео місця обстрілів: «Прильоти. З укриттів не виходимо. Фото, відео не постимо».

Очевидці опублікували у соцмережах фото та відео стовпів диму після влучання російських ракет.

Пізніше Філатов повідомив, що російські загарбники влучили ракетою по СТО Автодизель. За його словами, під завалами перебувають люди. Рятувальники гасять пожежу.

18:30. Перехоплення розмов пілотів рф у білорусі під час ракетної атаки

білоруські журналісти оприлюднили перехоплення розмов російських військових пілотів із диспетчерами 25 червня, коли з повітряного простору білорусі запустили ракети по території України.

18:00. Країни G7 розглянуть обмеження цін для російської нафти

Лідери країн Групи семи заявили про можливість запровадження заборони на транспортування російської нафти, яка була продана вище за певну ціну. Про це йдеться у комюніке за підсумками саміту в Німеччині (УП):

«Приймаючи негайні заходи щодо забезпечення енергопостачання та зупинення зростання цін на енергоносії, викликаного надзвичайними ринковими умовами, ми не поступимося нашим цілям у галузі клімату та біорізноманіттю, включаючи енергетичний перехід, а також нашим зобов'язанням щодо поступового зниження нашої залежності від російської енергії, у тому числі шляхом поетапного припинення або заборони на ввезення російського вугілля та нафти

Щодо експорту нафти, буде розглянуто низку підходів, включаючи варіанти можливої ​​повної заборони всіх послуг, що дозволяють транспортувати російську нафту та нафтопродукти по всьому світу, якщо нафту не закуповують за ціною, яка буде погоджена у консультації з міжнародними партнерами.

При розгляді цього та інших варіантів ми також розглянемо механізми пом'якшення наслідків поряд із нашими обмежувальними заходами, щоб гарантувати, що найбільш уразливі та постраждалі країни збережуть доступ до енергетичних ринків, у тому числі з росії».

17:35. Путін прибув до Таджикистану, він вперше залишив росію після початку війни.

Путін прибув до столиці Таджикистану Душанбе, вперше виїхавши за межі росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Путін проводить переговори з президентом Таджикистану Емомалі Рахмоном. На порядку їхнього обговорення – двосторонні відносини, ситуація на кордонах та питання Афганістану. Це буде їхня друга зустріч з початку 2022 року після саміту країн ОДКБ у Москві 16 травня.

На переговорах можуть порушити питання приєднання Таджикистану до Євразійського економічного союзу. Також обговорюватимуться питання військової співпраці, торгівлі та культурних зв'язків.

Після візиту до Душанбе путін планує прибути до столиці Туркменістану – Ашгабада.

17:15. Міноборони: росія розпочала ракетний терор проти мирного населення України

У Міноборони зазначають, що російські загарбники тероризують мирне населення України ракетним обстрілом з метою зламати його бойовий дух.

Спікер Міністерства оборони України Олександр Мотузяник: «рф проводить кампанію ракетного терору проти мирного населення України, щоб зламати дух і зруйнувати єдність українців. В останні дні ворог завдав ряд ударів із застосуванням ракет повітряного та наземного базування по об'єктах цивільної інфраструктури у Києві, Київській, Черкаській та Одеській областях.

При цьому російські злочинці застосовували дальні бомбардувальники Ту-22М3 та берегові ракетні комплекси Бастіон. Крім того, агресор цинічно завдав ракетного удару по торговому центру Амстор у місті Кременчук Полтавської області, де перебувало понад тисячу цивільних людей, у тому числі діти».

У ході обстрілів території України 25–26 червня, за розрахунками Forbes, росія випустила від 60 до 80 далекобійних ракет, вартістю яких сягає 220 млн доларів.

16:50. Рєзніков розповів про масштабні плани з придбання Байрактарів

З початку російської агресії ЗСУ вже одержали близько півсотні турецьких безпілотників Байрактар. Міноборони замовило ще десятки бойових БПЛА, які надійдуть до військових.

Міністр оборони Олексій Резніков: «Тільки з 24 лютого Міноборони поставило на озброєння наших військових до півсотні літачків. Ще дещо вже законтрактовано та оплачено МОУ, і ми очікуємо їх уже в липні.

Завод Baykar Makina отримав від Міноборони замовлення на виробництво десятків безпілотників для потреб захисників. Сьогодні Байрактар ​​– це шановний член клубу амуніції українських ЗСУ».

16:20. Макрон: санкції будуть і без визнання рф державою-спонсором тероризму

Російський удар по торговому центру в Кременчуці є військовим злочином, і Франція продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

Президент Франції Еммануель Макрон на прес-конференції після саміту лідерів G7 у Німеччині сказав (Le Figaro, УП):

«Росія не може і не повинна перемогти, і тому наша підтримка України та наші санкції проти росії триватимуть стільки, скільки буде необхідно, і з необхідною інтенсивністю протягом найближчих тижнів та місяців.

Не приймаю щодо росії кваліфікацію держави-спонсора тероризму. Нам не потрібні якісь кваліфікації, щоби запровадити ці санкції проти Москви».

Раніше Президент України Володимир Зеленський закликав визнати росію державним спонсором тероризму.

16:00. З полону окупантів звільнили 16 українських військових та одного цивільного

Координаційний штаб із поводження з військовополоненими провів обмін полоненими за формулою 17 на 15.

Прес-служба ГУР: «Додому повертаються 16 українських військовослужбовців, з яких 2 офіцери та 14 солдатів. Також звільнено одного цивільного».

Серед тих, кого обміняли – морпіхи, піхотинці та десантники. Дехто потрапив у полон ще два місяці тому. Обмін відбувався на кордоні Херсонської та Миколаївської областей.

Не менше п'яти з тих, кого обміняли, поранені, потребують негайного лікування. Їх вивозили до росії, потім до окупованого Криму, тримали у лікарнях. Кажуть, умови були прийнятні. Однак не було зв'язку із рідними (УП).

15:30. Ворог знову вдарив по Харкову: є поранені, спалахнула пожежа

російські війська знову обстріляли Харків, за попередніми даними, постраждали 5 людей, одна – у тяжкому стані.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: «Окупанти обстріляли Індустріальний район Харкова. Виникла пожежа на одному з підприємств.

За попередніми даними, є 5 постраждалих. Їхній стан оцінюється як середньої тяжкості, 1 людина госпіталізована у тяжкому стані. Дані оновлюються. Просимо без потреби не виходити на вулиці міста. Оберігайте себе та своїх близьких».

15:00. Данилов відповів медведєву: Повернення Криму буде проведено одразу і без спроб

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов нагадав заступнику голови радбезу рф дмітрію медведєву, що Крим – українська територія і обов'язково буде деокупований.

Секретар РНБО відповів на заяву представника російської влади, що спроби посягнути на окупований рф півострів Крим будуть розглядатися як оголошення війни росії.

Олексій Данилов: «Хочу заспокоїти медведєва: «Крим ваш» може бути тільки в хворій антисемітській, українофобській уяві окремих кремлівських діячів, і жодної спроби не буде. Повернення тимчасово окупованої території Криму буде здійснено без спроб відразу. Без поваги Олексій Данилов».

14:40. Вже відомо понад 20 загиблих у ТРЦ у Кременчуку

Внаслідок ракетного удару по торговому центру Кременчука 27 червня загинули щонайменше 20 людей.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко: «Вчора окупанти завдали підлого ракетного удару по торговому центру в Кременчуці, коли там перебували близько тисячі людей.

Вже відомо понад 20 загиблих та 59 поранених, з яких 25 госпіталізовано. Також є понад 40 заяв від родичів про зникнення безвісти, які могли перебувати під час обстрілу в торговому центрі.

Сотні рятувальників, патрульні, нацгвардійці та цивільні особи вилучають із-під завалів людей. Пошуки продовжуються.

Жителі Кременчука несуть квіти та дитячі іграшки в ТЦ Амстор на згадку про жертви, повідомив голова області Дмитро Лунін.

14:20. Україна повернула тіла 46 загиблих воїнів, із них – 21 захисник Азовсталі

Україна повернула тіла 46 полеглих українських воїнів. Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій:

«В Запорізькій області пройшла чергова операція з повернення тіл загиблих українських військовослужбовців. Україна повернула тіла 46 героїчних захисників для гідного їхнього поховання. З них 21 – захисники Азовсталі».

Операція проводилася за співпраці Уповноваженого з осіб, які зникли безвісти, ГУР МОУ, СБУ, ГШ ЗСУ та інших силових структур України.

13:30. Окупанти викрали мера Херсона, оскільки він не пішов на співпрацю

Російські окупанти викрали міського голову Херсона Ігоря Колихаєва, провівши обшук на його робочому місці, повідомила радниця голови Херсона Галина Ляшевська. Ігор Колихаєв залишався у Херсоні, незважаючи на окупацію. Він казав, що виконує свій обов'язок перед виборцями.

Пізніше Галина Ляшевська повідомила, що вранці 28 червня Ігор Колихаєв приїхав до однієї з комунальних установ, де працювали співробітники міськвиконкому, що залишилися:

Як тільки він вийшов з машини, його одразу затримали озброєні росгвардії і, швидше за все, фсб. Вони вилучили жорсткі диски із комп'ютерів, розкрили всі сейфи, шукали документи. Весь цей час Колихаєва тримали в окремому кабінеті в кайданках під озброєною охороною. Після обшуку Колихаєва посадили в автобус Z та відвезли.

Впевнена, що арешт Колихаєва пов'язаний із його відмовою співпрацювати з окупаційною владою. Кілька днів тому Колихаєв отримав листа від новопризначеного мера, де той запрошував його обговорити майбутню організацію взаємодії. За відмову від зустрічі погрожував арештом. Колихаєв не пішов. Ми всі в небезпеці. Усі під ударом. Я побоююся за життя Ігоря Колихаєва».

12:40. У слідства є імена льотчиків рф, які випустили ракету по ТРЦ у Кременчуці

Українські правоохоронці вже вирахували російських льотчиків, які здійснили ракетний удар по торговому центру в Кременчуці Полтавської області, який забрав життя як мінімум 18 людей.

Глава МВС Денис Монастирський: «Аналітики Служби безпеки України та Національної поліції встановили, який саме полк (російської) авіації вчинив цей злочин. Вже є перші імена льотчиків, які злітали на Ту-22 і зробили фатальні постріли».

Зараз у Кременчуці 18 загиблих, 21 особа вважається зниклою безвісти. 27 червня до лікарні звернулися 59 поранених, 25 було госпіталізовано, 1 особа померла у лікарні.

12:00. По Миколаєву прилетіло 8 ракет, влучили у стадіон та військове містечко

російські війська випустили по Миколаєву 8 ракет вранці 28 червня, є руйнування в покинутому містечку розташування 79-ї бригади ЗСУ та на центральному стадіоні міста.

Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич: «Сьогодні прилетіло 8 ракет, три з них вдалося збити, інші долетіли і влучили у різні місця у місті Миколаєв.

Дві з них влучили до містечка 79-ї бригади. На початку війни там була зруйнована прицільним пострілом одна з казарм. Сьогодні це містечко порожнє, у ньому нікого немає – і його періодично обстрілюють російські війська. Сьогодні було зруйновано одну із будівель, ще одну було частково зруйновано. Дякувати Богу, ніхто не постраждав – ні цивільні, ні військові.

Інша ракета влучила у нашо центральний стадіон. Добре, що ніхто не загинув, нікого там не було. Минулого року ми здали адміністративно-побутовий корпус – там усе новеньке. Знищено. Нове поле ми зробили з обігрівом – ракета влучила туди, в чашу стадіону, залишивши після себе вирву в 15 м завширшки і 5 м углиб».

Сенкевич сказав, що станом на ранок 28 червня у Миколаєві немає вбитих та поранених. У будинках по сусідству з обстріляними об'єктами вибито скло. А стадіон, на думку мера, можна буде відбудувати.

11:30. медведєв: атаку на Крим росія розцінить як оголошення війни

дмітрій медведєв заявив, що спроби посягнути на окупований росії півострів Крим будуть розглядатися як оголошення війни росії:

«Приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО нічим особливо новим росії не загрожує. Тоді як Україна в НАТО – на порядок небезпечніша через наявність неврегульованих територіальних суперечок.

Для нас Крим – частина росії. І це – назавжди. Будь-яка спроба зазіхнути на Крим – це оголошення війни нашій країні. І якщо це робить країна, що входить до НАТО, це конфлікт з усім Північноатлантичним альянсом. Третя світова війна. Тотальна катастрофа».

Раніше медведєв поставив під сумнів існування в майбутньому України, проти якої росія веде війну.

11:00. Удар по Кременчуку: друга ракета пошкодила будівлі підприємства

Внаслідок ракетних ударів по Полтавщині 27 червня у Кременчуці знищено торговий центр Амстор та пошкоджено будівлі підприємства.

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін: «В результаті влучання у ТЦ станом на ранок виявлено тіла 18 осіб (одна людина померла в лікарні).

Усього за медичною допомогою звернулися 59 осіб, госпіталізовано 24, з них 6 – у тяжкому стані. 36 осіб перебувають у зниклих безвісти. Пошуково-рятувальні роботи та розбір завалів продовжуються. ТЦ «Амстор» повністю зруйнований».

10:10. Окупанти вдарили по Очакову: є загиблі та поранені

Над ранок російські загарбники обстріляли місто Очаків Миколаївської області. Троє людей, включаючи дитину, загинули.

Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич: «Сьогодні, 28 червня, з 04:00 обстрілу зазнало місто Очаків. Влучання по території міського ринку, будівлі палацу культури, у приватний сектор, а також у дві житлові будівлі (пряме влучання).

Не обійшлося без жертв – загинуло троє людей, з них одна дитина, ще шестеро, в тому числі діти, були поранені. Внаслідок удару в деяких районах відсутні вода, газ, електроенергія».

Голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва: «Загинула дитина 6 років, 4 дитини отримали поранення: тримісячне немовля зараз у комі, однорічна дитина, а також діти 13 і 16 років».

09:40. ЗСУ вже знищили понад 35 тисяч окупантів та 185 вертольотів

росія у війні з Україною вже втратила 35250 військових, 185 вертольотів і 1567 танків.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 28.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 35250 (+250) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1567 (+15) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3704 (+17) од.,
  • артилерійських систем – 778 (+7) од.,
  • РСЗВ – 243 (+0) од.,
  • засобів ППО – 102 (+1) од.,
  • літаків – 217 (+0) од.,
  • вертольотів – 185 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 636 (+0) од.,
  • крилатих ракет - 139 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 14 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2589 (+14) од.,
  • спеціальної техніки – 61 (+1) од.

Найбільші втрати противник зазнав Бахмутському напрямку.

09:10. Десантник приземлив російський гелікоптер Алігатор

Житомирські десантники збили російський розвідувально-вертоліт Ка-52.

Прес-служба командування ДШВ: військовослужбовець підрозділу протиповітряної оборони 95 окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України з ПЗРК Starstreak збив російський розвідувально-ударний вертоліт Ка-52 Алігатор.

Це сталося 27 червня. Напрямок, на якому це сталося, не розкривається.

08:40. Притула розповів, на що витратить гроші, які зібрали на Байратари

Заощаджені кошти, які Фонд Притули зібрав на три турецькі Bayrаktar TB2, підуть на забезпечення перемоги України.

Сергій Притула: «Збережені кошти підуть на забезпечення нашої перемоги у тісній співпраці із Збройними Силами України!»

Він подякував компанії Baykar за те, що вона цінує здатність українців об'єднуватися і додав, що всі вражені цим рішенням.

Турецька компанія Baykar заявила, що безкоштовно передасть Україні три БПЛА Bayraktar TB2, на які українці за кілька днів змогли зібрати 600 млн грн.

07:35. Лідери G7 вирішили заборонити імпорт золота з росії. І це важливий удар по путіну!

Лідери країн Великої сімки домовилися розширити санкції проти росії: зокрема, запровадити обмеження на імпорт російського золота!

Продаж золота – це другий за прибутковістю експорт росії після енергоносіїв. Лідери G7 вирішили запровадити обмеження на імпорт російського золота, щоб зменшити участь росії у світовій торгівлі.

Очікується, що міністерство фінансів США ухвалить заборону на імпорт нового золота з росії в США вже 28 червня. Заборона не стосуватиметься золота російського походження, яке вивезли з росії раніше.

Щороку на росію припадає близько 10% світового видобутку золота, натомість її золоті запаси зросли втричі після анексії Криму у 2014 році. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що внаслідок заборони росія недоотримуватиме 19 млрд доларів на рік!

Окрім золота, лідери Великої сімки планують розширити й інші санкції:

  • ще більше обмежити доступ росії до ключових промислових ресурсів, послуг та технологій, які можна використовувати у військовій галузі;
  • збільшити мита більш ніж на 570 груп російської продукції на 2,3 млрд доларів, ці заходи повинні обмежити для росії економічну вигоду від продажів на американському ринку;
  • розширити список фізичних та юридичних осіб, на які поширюються персональні санкції.

Також у заяві Білого дому йдеться, що лідери Великої сімки зобов'язуються надавати безстрокову підтримку Україні для захисту від російського вторгнення (Hromadske).

Getty Images/Global Images Ukraine

07:15. Зведення: на Слов'янському напрямі ЗСУ зупинили та відкинули ворога назад

Генштаб ЗСУ: «У напрямку Довгеньке – Долина на Слов'янському напрямку українські захисники зупинили і відкинули ворога назад».

06:50. Удар по ТРЦ у Кременчуку: кількість загиблих зросла до 18

Внаслідок удару росіян по торгово-розважальному центру Амстор у Кременчуку кількість жертв зросла до 18 осіб.

ДСНС: «На цей час відомо про 18 загиблих та 59 постраждалих, з яких 25 – госпіталізовано. Інформація оновлюється».

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін: «18 загиблих. Щирі співчуття рідним та близьким. Рятувальники продовжують працювати».

27 червня росіяни завдали ударів двома ракетами по ТРЦ Амстор у Кременчуку. Після ракетного удару росіян по ТРЦ Кременчука Полтавської області надійшло понад 40 заяв громадян щодо зникнення їхніх рідних. Рятувальники продовжують розбирати уламки будівлі. Ця робота була ускладнена через пожежу.

05:10. На півдні України ЗСУ завдали по ворогові п'ять авіаударів

У Снігурівському, Криворізькому та Бериславському районах українська авіація завдала 5 ударів по скупченню ворога та його техніки.

ОК Південь: «Противник продовжує інженерне зміцнення рубежів оборони, ракетно-артилерійські обстріли та авіаційні удари по наших позиціях та мирних населених пунктах.

Парними та одиничними вертолітними ударами намагався відвоювати втрачене становище у районі Потьомкіного, Плотницького та Лупарєва на Херсонщині. Наші підрозділи не поступилися.

Штурмовики та багатоцільові вертольоти ЗСУ завдали п'яти авіаційних ударів по скупченню ворожої сили та військової техніки у Снігурівському, Криворізькому та Бериславському районах. Результати дорозвідуються.

Ракетно-артилерійськими підрозділами при виконанні вогневих завдань відмінусовано 18 рашистів, танк Т-72, ​​самохідну гаубицю Акація, автомобільну техніку та польовий склад боєприпасів у Херсонському районі».

04:20. Рейтингове агентство Moody's оголосило дефолт росії

Рейтингове агентство Moody's повідомило про дефолт росії через те, що інвестори не отримали виплати за двома випусками єврооблігації на суму 100 млн доларів (УП).

Відповідні виплати не надійшли на рахунки інвесторів на момент закінчення 30-денного пільгового періоду, що розглядається як подія дефолту за визначенням.

У Moody's також прокоментували указ путіна від 22 червня, яким росія визначила, що виплачуватиме всі зовнішні борги карбованцями. Агентство стверджує, що така подія також розглядала б як дефолт для облігацій, які не допускають виплати карбованцями в межах проспекту емісії.

Зазначається, що єврооблігації, випущені росією після 2018 року, дозволяють за певних умов здійснювати погашення – проте єврооблігації, випущені до 2018 року, також не містять цієї альтернативи.

Крім того, викуп росією частини свого зовнішнього євроборгу за рублі наприкінці березня Moody's також розглядає як подальший дефолт через проблеми з обміном валют – інший тип дефолту згідно з визначенням агентства, оскільки власники не отримали первинної юридичної обіцянки.

03:30. Україна здобула проміжну перемогу в морському арбітражі ООН проти рф

Арбітражний трибунал ООН з морського права підтримав позицію України та ухвалив рішення, що має юрисдикцію розглядати справу про захоплення росією трьох суден та 24 моряків у листопаді 2018 року.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: «Отримали важливе позитивне рішення Міжнародного Арбітражу щодо захоплення наших судів та моряків у 2018 році. Арбітраж відкинув основні зауваження рф і підтримав позицію України. Боремося за справедливе рішення по суті. росію буде покарано за всі свої злочини, сучасні та минулі».

Тепер справа розглядатиметься трибуналом по суті, і росія має пояснити свої дії чотирирічної давності в акваторії Азовського моря. Текст рішення має бути опублікований на сайті Постійної Арбітражної Палати протягом кількох днів.

Як відомо, у квітні 2019 року Україна розпочала міжнародне арбітражне провадження проти рф проти незаконного захоплення з її боку трьох українських військово-морських суден та 24 членів їх екіпажів.

02:20. Росіяни обстріляли натовп у Лисичанську: 8 загиблих, 21 поранених

російські війська обстріляли з Ураганів натовп людей, які прийшли набирати технічну воду в Лисичанську, внаслідок чого щонайменше 8 загиблих та 21 поранених.

Глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: «Сьогодні в Лисичанську, коли мирне населення набирало воду від підвезеної цистерни, росіяни влучили у натовп людей із РСЗВ Ураган».

Серед загиблих – два підлітки 14 та 15 років. 16 поранених евакуювали до медичних закладів інших областей. П'ятеро постраждалих, отримавши медичну допомогу, залишились у Лисичанську.

01:00. Зеленський: Багато людей встигли вийти із ТРЦ у Кременчуку перед ударом

Президент Володимир Зеленський заявив, що багато відвідувачів встигли вийти з ТРЦ Амстор у Кременчуку перед тим, як туди влучили російські ракети:

«Перед оголошенням повітряної тривоги там було близько тисячі людей. На щастя, наскільки відомо нині, багато хто встиг вийти, їх встигли вивести. Але всередині ще залишалися працівники та частина відвідувачів.

Удар по ТЦ у Кременчуці – це один із найзухваліших терористичних актів в історії Європи. Вдарити ракетами по такому об'єкту можуть лише абсолютно відморожені терористи, яким не повинно бути місця на землі.

І це не помилкове влучення ракет. Це прорахований російський удар саме у цей торговий центр. Встановити кількість жертв поки що неможливо, але втрати можуть бути значними».

00:00. Початок 125-го дня війни, 28 червня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил