Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 червня 2022, 20:50
24878
13

Три ознаки, що вказують на швидкий відхід Циганкова з Динамо

Схоже, лідер киян останніх років більше не бачить себе в УПЛ

| Оновлено 25 червня 2022, 20:50
24878
13
Три ознаки, що вказують на швидкий відхід Циганкова з Динамо
Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Циганков

Напередодні журналіст Ігор Циганик висловив чи то інсайд, чи то власну думку про те, що лідер «Динамо» кількох останніх років Віктор Циганков не планує продовжувати контракт з киянами, який закінчується в червні 2023-го. Невідомо, наскільки ця інформація відповідає дійсності, проте ланцюжок досить простих висновків приводить до переконання, що в цьому випадку немає диму без вогню.

Станом на поточний момент є як мінімум три явні ознаки, які так чи інакше вказують на швидке прощання Циганкова та «Динамо», або ж на бажання футболіста покинути київський клуб.

1. Зізнання Ігоря Суркіса

17 травня президент «Динамо» Ігор Суркіс, спілкуючись із журналістами, розповів про свої погляди на подальше існування клубу, торкнувшись, зокрема, вкрай цікавої кадрової тематики. За словами Суркіса, стало зрозуміло, що він не має наміру влаштовувати розпродаж своїх футболістів, а сподівається зберегти кістяк, здатний вирішувати більш-менш серйозні завдання.

Проте вішати амбарний замок на хвіртку для трансферів Суркіс-молодший все-таки не має наміру. У тому ж інтерв'ю він заявив, що за наявності фінансово вигідних пропозицій готовий буде розлучитися із двома-трьома гравцями. З ким саме Ігор Михайлович не уточнював, але чомусь виділив одне конкретне прізвище – Віктора Циганкова.

«Якщо будуть пропозиції щодо якихось двох-трьох наших гравців, ми їх відпустимо, але це не означає, що я готовий сьогодні розпродати команду. За окремими футболістами, якщо будуть пропозиції (той таки Циганков, наприклад), і вони влаштовуватимуть три сторони: покупця, продавця та самих гравців, ми розглянемо їх. Але мають бути пропозиції», - заявив Суркіс.

Було названо й суму у 20-25 мільйонів євро, яку президент «Динамо» озвучив у вигляді такого собі орієнтиру вартості контракту Циганкова. Зрозуміло, що буквально хапатися за цифри в цьому аспекті навряд чи варто, але Ігор Михайлович дуже давно у футбольному бізнесі, щоб навіть фігурально дозволяти собі говорити якусь ахінею. Отже, реально у «Динамо» оцінюють свого лідера саме у плюс/мінус 20-25 мільйонів євро.

Але чому Суркіс виділив саме Циганкова, а не, скажімо, Шапаренка, Забарного чи Бущана, на яких теоретично «Динамо» влітку також могло б зробити непоганий бізнес? Найімовірніше, тому, що президент київського клубу має всю повноту інформації щодо планів футболіста, контракт якого справді закінчується вже через рік. Озвучуючи це конкретне прізвище, Суркіс нічого не втрачає, адже «Динамо» і так дуже зацікавлене у продажу Циганкова прямо зараз. Більше того, зайвий раз президент «біло-синіх» надіслав меседж усім можливим претендентам на Віктора – мовляв, ми готові торгуватися, лише надсилайте ваші пропозиції.

Getty Images/Global Images Ukraine

2. Шантаж Ігоря Суркіса

Слідом за словами про готовність продати Циганкова від Ігоря Суркіса були й інші, не менш цікаві, висловлювання щодо найближчої долі лідера «Динамо». Зокрема, 28 травня президент «біло-синіх» заявив, що не має конкретних пропозицій щодо вінгера, списавши це на той момент, що футболіст у чомусь недопрацював.

Складно звинувачувати у чомусь Циганкова в ситуації, коли він більше ніж пів року не мав серйозних можливостей показати свої найкращі здібності на полі, проте Ігор Суркіс у тому ж інтерв'ю напевно невипадково промовив фразу, яку певною мірою можна розцінювати, як шантаж футболіста.

«Я розумію Вітю, він хороша людина та футболіст, але у нього в серці має бути ще й патріотизм. У цьому плані мені імпонує, як йшов Ярмоленко. У нього залишався рік контракту, він прийшов і сказав: «Михаличу, я готовий підписати новий контракт на покращених умовах. Буде пропозиція – ви мене продасте, але безкоштовно з «Динамо» я не піду ніколи і за жодних обставин. Цей клуб дав мені все», - наголосив Суркіс.

Ігор Михайлович, озвучуючи подібне, не міг не розуміти, який тиск чинить своїми словами на нинішнього лідера «Динамо». Якщо Циганков влітку 2023 року вирішить самостійно розпоряджатися своєю футбольною долею та залишить київський клуб вільним агентом, то на ньому назавжди залишиться ледве не тавро зрадника. Або ж як мінімум, як дипломатично натякнув Суркіс, не патріота клубу. Мовляв, був же приклад Ярмоленка, яким Циганков йти відмовився, поставивши особисті інтереси вище за клубні.

Тим самим Суркіс напевно хотів зчинити тиск на Циганкова, щоб той або підписав новий контракт з «Динамо», або ж не «перебирав харчами», а охочіше обирав собі новий клуб, дозволивши киянам заробити на своєму відході вже цього літа.

Інша річ, що порівняння, яке запропонував широкій футбольній публіці Ігор Михайлович, здається, не зовсім коректним. Справа в тому, що Ярмоленко справді вчинив так, як розповідає Суркіс. Але на той момент гравець, крім дуже «смачного» з фінансової точки зору контракту (за неофіційними даними, в договорі передбачалося поступове підвищення суми зарплати з 5 до 7 мільйонів доларів на рік) зберігав за собою можливість грати на непоганому рівні в УПЛ, а також у єврокубках. Зараз у зв'язку із російсько-українською війною реалії абсолютно інші, і крім неможливості для Циганкова виторгувати контракт на умовах, наближених до «ярмолівських», існує ризик пустити кар'єру по похилій. Все через невиразні спортивні перспективи УПЛ, а також вкрай проблемну ситуацію для наших клубів у єврокубках, де кількість переїздів стане ще однією перешкодою для якісної гри та досягнення результату.

3. Початок роботи з агентством Пепа Гвардіоли

Тривалий час усіма юридичними аспектами футбольної кар'єри Віктора Циганкова займався його батько, котрий фактично виконує роль агента. Однак на якомусь етапі, очевидно, до вінгера прийшло розуміння, що далеко на подібних зв'язках не заїдеш, а якщо в клубі питання з його можливим відходом ставлять практично руба, то діяти потрібно швидко, рішуче і максимально професійно.

Тому Циганков і розпочав співпрацю з агентством SEG, яке пов'язане із Пере Гвардіолою – братом легендарного коуча «Манчестер Сіті» Пепа Гвардіоли. За неофіційною інформацією, робота з іноземними представниками полягатиме у пошуку цікавого та відповідного місця роботи для Віктора Циганкова в одному з топ-5 європейських чемпіонатів. Пере Гвардіола - це, звичайно, не агентська величина рівня Піні Захаві або Жорже Мендеша, але він має великий список зв'язків, з яким значно простіше знайти щось цікаве на ринку.

Потрібно розуміти, що співпраця з агентствами тією чи іншою мірою передбачає плату за послуги – чи одноразову, чи щомісячну, чи у вигляді комісійних за фактом здійснення трансферу. Іншими словами, це аж ніяк не піар і не співпраця заради співпраці. Тут усе буде націлене на отримання результату, що свідчить про одне – Циганков, здається, наважився на від'їзд із УПЛ.

***

Звичайно, пам'ятаючи деякі нюанси трансферних епопей навколо «Динамо», не можна скидати з рахунків варіант, за якого Циганков таки дограє рік, що залишився, за «біло-синіх», а потім залишить клуб безкоштовно, але… У цьому випадку винні будуть обидві сторони: президент у тому, що не побачив чи не знайшов можливості вчасно відпустити гравця, виручивши за нього гроші, а футболіст у тому, що не захотів ризикувати своєю кар'єрою заради лояльності до клубу, якою взагалі-то ніколи до цього не зневажав.

Отже, найближчими місяцями на нас чекає остаточне вирішення ситуації, і найрозумніше буде, щоб сторони знайшли компроміс, потиснули один одному руки і в максимально благодушній манері оформили рух у різні боки – кожна в той, який вважає правильним.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(90)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 7
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

ВІДЕО. На чому їздить український легіонер у Лондоні? Довелося продати авто
Футбол | 28 березня 2024, 22:31 0
ВІДЕО. На чому їздить український легіонер у Лондоні? Довелося продати авто

Єгор Ярмолюк придбав BMW M5 у Британії, але не зміг отримати страховку

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
Якщо хтось запропонує 10-12 млн., то треба продавати. Гравець якісний, захмарний контракт вимагати не буде, можна буде ще й заробити на наступному продажу. Якби перейшов в умовний Лаціо, було б добре всім.
Rolan Stkomarovskiy
Найбільші патріоти України - це безумовно ОПЗЖ-нік Суркіс та калібрований регіонал (надійний гаманець Януковича) пан Ахметов та подібні персонажі з їх орбіти. 
Футболістам ДК та ШД - дуже далеко до патріотизму цих видатних олігархів, які вірою та правдою служили та служать Україні. 
Коли я чую від Суркіса, Ахметова чи подібних - слова "патріотизм, честь, порядність, не обманювати" -  сміюсь.
Gargantua
якби не мутна історія із травмами, уже давно грав би у топ чемпіонаті
F14
Дорога редакціє! Дякую Вам за те, що є укрверсія. У Вас загалом непогані переклади, але є одне але.
Будь ласка, розкажіть усім, в укрмові немає прямого перекладу фрази "его уход". Слово "уход" не перекладається як відхід, ні. 
Три ознаки, що вказують на швидкий відхід Циганкова з Динамо - це недобре.
Три ознаки, що вказують на те, що Циганков скоро піде з Динамо / покине Динамо / попрощається з Динамо...
Будь ласка, розкажіть про це всім, бо вже заграло реально оце читати про "відхід"
Dfs2262ar
Объективно - никакой топ клуб ему не светит! Да, у него есть талант! Да он очень трудолюбив на поле! НО!!! Есть большой минус. И это то, что он часто ломается. Травм у него аж через чур! Увы и ах, но он в ритме топ клубов просто вообще не будет с больничных коек вылазить. 
Это моё субъективное мнение.
Tasha19
Звичайно мабуть хоче піти, агента ж недарма міняв