Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 13 червня 2022, 18:05
10634
8

Співпраця з братом Гвардіоли. В яку команду перейде Циганков?

Оглядач Sport.ua розмірковує над кар’єрною перспективою лідера «Динамо»

| Оновлено 13 червня 2022, 18:05
10634
8
Співпраця з братом Гвардіоли. В яку команду перейде Циганков?
Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Циганков

Не так давно в ЗМІ з’явилася інформація, що вінгер «Динамо» та збірної України Віктор Циганков працюватиме із братом Пепа Гвардіоли – Пере. 24-річний Циганков співпрацюватиме із агенцією SEG, яка займатиметься працевлаштуванням українця. Всезнаючий Transfermarkt поки не визначає українця, як повноцінного клієнта компанії. На профілі футболіста в рядку «агенти» теж нічого не значиться. Можливо, Transfermarkt оновить інформацію 1 липня, або між сторонами немає повноцінних відносин гравець-агент, а вони мають співпрацю у визначених нормах.

Не секрет, що Циганков ніколи не мав агента. Йому пропонували свої послуги різні люди з цього бізнесу, але справи лідера «Динамо» завжди вів його батько Віталій. Наскільки відомо, інтерес до Циганкова в останні роки проявляло немало клубів. Серед них – «Рома» та «Арсенал». Позиція Віктора та його батька була твердою та зрозумілою. Мовляв, перехід в європейський клуб не на часі, спочатку потрібно виграти титул в Україні, щоб віддячити за все «Динамо».

Футбольних передумов для трансферу Циганкова у Європу прямо зараз не так багато

Якщо після переходу в першу команду у 2016 році Циганковим дійсно дуже цікавилися європейські скаути, то зараз ситуація дещо змінилася. Віктору вже 24 роки і процес становлення він вже пройшов. І давайте говорити відверто: останнім часом він дещо зупинився у своєму розвитку. Потрібно говорити і про травми, які постійно дошкуляють гравцю. Циганков не грав через травму на Євро-2020, не показував свій максимум в останньому сезоні в «Динамо». А в Лізі чемпіонів його взагалі не було видно. Циганков мав бути одним із тих, хто веде партнерів за собою, але цього, на жаль, не сталося. Хоча, звичайно, треба робити поправку на те, що команда Луческу нічого не змогла показати в груповому турнірі.

Останні пів року Віктор не грав у чемпіонаті через війну. На чемпіонат світу збірна України не поїде. При цьому треба брати до уваги, що у Циганкова немає паспорта ЕС – він стає конкурентом для новачків із Латинської Америки, Африки. Резюме, скажімо відверто, не дуже переконливе.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Циганков

В нинішніх обставинах навряд чи знайдеться багато бажаючих платити гроші, які влаштують Ігоря Суркіса. Але тут на перше місце виходить контракт, який буде чинним ще рік. Вже зимою Циганков може підписувати попередню угоду із будь-яким клубом. Таким чином, «Динамо» може втратити один із головних своїх активів безкоштовно.

Агенти дуже добре розуміють ситуацію. Український футбол буде виживати, тому клуби за можливості будуть позбуватися своїх гравців із великими зарплатами. Зараз уже ніхто не буде називати захмарні суми, як це було до війни. Ми бачимо, що той же «Шахтар» продає своїх лідерів за приземлені гроші та цей процес триватиме влітку. Зрозуміло, що коли у Циганкова контракт ще на рік, то сума відступних не може бути великою. При тому, що сам футболіст, схоже, серйозно хоче змінити клубу влітку.

Контракт Циганкова завершується через рік і сума його трансферу не має бути захмарною

Чому Циганков вирішив працювати із агенцією брата Пепа Гвардіоли? Є мінімум три причини.

Лоббі. Потрібна людина, яка зможе рекомендувати українського футболіста у Європі. Українські агенти не можуть похвалитися великими зв’язками чи впливом у Європі. Хіба що компанія PROSTAR Вадима Шаблія у Бельгії завдяки Сергію Серебренникову та Олегу Ящуку. Але навряд чи рівень цього чемпіонату влаштує Циганкова. Компанія брата Гвардіоли має більші можливості та серйозну репутацію.

Оформлення трансферу. Будь-яка серйозна угода вимагає юридичного та агентського оформлення. Тобто, люди мають з'єднати всі кінці докупи. Є такі ситуації, що переходи можливі, якщо їх оформлює певна агентська контора. Іншими словами, зайти у певний клуб можна, маючи тільки правильного агента, який має зв’язки зі спортивним директором клубу. Свого часу Олександр Зінченко грав рік на правах оренди за ПСВ. Дуже може бути, що саме Пере Гвардіола вирішив прохання свого брата, бо його агенція має величезний вплив у Нідерландах. Хоча сам Зінченко з агенцією Гвардіоли ніколи не працював.

Переговори з «Динамо». У Циганкова ще рік контракту з «Динамо». Ігор Суркіс не хоче втрачати свого провідного гравця. Бос «біло-синіх» публічно говорив, що Циганков поїде у Європу, коли прийде час. Він має наслідувати приклад Ярмоленка, який перепідписав новий контракт, а потім був проданий. Вести перемовини з братами Суркісами непросто. Про це говорив не один легіонер. Тому Циганкову потрібен авторитетний помічник, який візьме не себе цю функцію.

Що потрібно знати про нових агентів Циганкова?

Компанія SEG (Sports Entertainment Grup) базується в Амстердамі та має величезний штат співробітників – близько 50 осіб. Серед них переважають нідерландці, але є також представники Іспанії, Італії, Бельгії, Німеччини, Австрії, Сербії, Японії, Австралії, Англії, Греції, Туреччини, Кореї, Швеції, Швейцарії. Інакше кажучи, в багатьох країнах працюють представники чи скаути, які шукають потенційних клієнтів для компанії. Керівником є представник Нідерландів пані Рейчел Гомес (виконавчий директор). Інші мають рівний статус.

Є багато розмов, що брат Пепа Гвардіоли впливає на трансферну політику «Манчестер Сіті». Насправді, це не так, бо у складі SEG немає жодного гравця «містян». Компанія взагалі не може похвалитися наявністю топ-футболістів сучасності, хоча працює з величезною кількістю гравців.

Найдорожчий серед них 23-річний нападник ПСВ Коді Гакпо. Нідерландець оцінюється у 30 млн євро. У минулому сезоні він забив 12 голів та зробив 13 асистів у 27 матчах за клуб. Серед найбільше відомих гравців – Мартен Де Роон з «Аталанти», Каспер Долберг із «Ніцци», гравець «Андерлехта» та іспанської «молодіжки» Серхіо Гомес (витіснив зі складу нашого Богдана Михайличенка). Серед ветеранів – колишній захисник «МЮ» Дейлі Блінд та екс-воротар «Аякса» та «Барси» – Яспер Сіллессен. Гравців, які оцінюються у понад 10 млн євро, тільки чотири. Велика частина футболістів, які не мають трансферної вартості взагалі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Пеп и Пере Гвардіола

Серед тренерів ситуація зовсім інша. Серед клієнтів компанії обидва тренери грандів із Манчестера – Пеп Гвардіола та Ерік тен Хаг. Тренер «Бохума» Томас Рейс. Наставник «Люцерна» Маріо Фрік. Помічники головного тренера «Вольфсбурга» та «Хоффенхайма». Спеціалісти з Нідерландів, Іспанії. Далеко не всі з них мають роботу.

Чого чекати від співпраці Циганкова з агенцією брата Гвардіоли?

В першу чергу, медійної присутності. Циганкова будуть свати в різні європейські клуби, збільшуючи інтерес та набиваючи ціну. Першою ластівочкою став інтерес з боку «Ліверпуля». Там є невизначеність з майбутнім Садіо Мане, а українець став одним із кандидатів на заміну. «Червоні» два роки не стають чемпіонами АПЛ та програли фінал ЛЧ. Напевно, що у такому разі Клопп може розраховувати на серйозне посилення від босів клубу. Але це вже добре, що Циганкова пропонують різним клубам та піарять. Це значить, що нові агенти реально працюють над трансфером.

Зараз дуже важко передбачити потенційно новий клуб для українця. Агенція SEG працює по всій Європі та має свої впливи. В них величезний вплив у Нідерландах. Важко судити, чи був би цікавим місцевим грандам трансфер українця та чи готовий сам Циганков відіграти сезон-другий в Ередивізії. Тому питання доволі широке.

За великим рахунком, Циганков може «виплисти» у будь-якій провідній лізі світу, маючи хороше агентське лобі. У будь-якому випадку в найближчі тижні про трансфер, напевно, говорити не варто. Перехід Циганкова, якщо і відбудеться, то ближче до серпня.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Rolan Stkomarovskiy
Віктор безумовно талановитий та креативний гравець. Майстер високого класу. Якщо в нього повірить головний тренер, то в таких клубах як Барселона, Арсенал, Ліверпуль він себе може добре показати. Питання знайти такий топ-клуб, де би у Вітю повірив головний тренер та бачив його у власній моделі гри.Мені здається Арсенал Лондон та Артета (колишній помічник Гвардіоли) - мають бути хорошим варіантом для Віктора.
Mac_Gyver
Циганков вже давно пересидів у ДК. Вікно можливостей втрачено.
Андрей Сиденко
Якщо в Циганкова є характер то він може заграти в  Евертоні або Крістал Пелас але навіть умовному Тотенхему він не потрібен