Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 06 червня 2022, 19:05
3659
1

ТОП-10 уболівальницьких розчарувань

Поєдинки, після яких було важко на душі

| Оновлено 06 червня 2022, 19:05
3659
1
ТОП-10 уболівальницьких розчарувань
Getty Images/Global Images Ukraine

Біль, що пронизав уболівальницьку спільноту після поразки нашої збірної від валлійців у вирішальному двобої за право кваліфікуватися на чемпіонат світу-2022 в Катарі, змусив блогера Sport.ua зануритися в спогади про подібні фіаско, які було сприйнято не менш важко.

Звісно, камінь із душі через кардіффську поразку синьо-жовтих скинути непросто. Втім, розчарувань-аналогів у своїй уболівальницькій історії я знайшов чималенько та розставив їх за ступенем болісності власних переживань. Зауважу, що переважна більшість із них припадає на часи, коли я ще не зробив вибір на користь журналістської роботи, відтак емоційніше сприймав футбольну дійсність і менше занурювався в пошуки причин неуспіхів моїх улюбленців. 

1. 22.04. 1987. ½ фіналу Кубка чемпіонів. «Динамо» (Київ) – «Порту» – 1:2.

О, цей матч впевнено веде перед у моєму сумному хіт-параді. На моїй пам’яті, це – найбільший ажіотаж перед футболом у Києві. Подейкували про 2 млн заявок на квитки на ту гру! Й кияни справді видавалися фаворитами двоматчового протистояння, попри поразку з рахунком 1:2 в Порту. Та два пропущені на старті голи вкрай ускладнили завдання динамівців. Швидкий м’яч у відповідь Олексія Михайличенка так і залишився єдиним для киян в тій грі. Не призначений у ворота гостей чистий пенальті в першому таймі, як на мене, трохи стишив атакувальні спромоги киян. Певно, саме тоді подумав, що сягнути конче потрібного рахунку сьогодні буде несила. Хоча назагал того вечора динамівці завдали 29 ударів по воротах супротивника! Та не зарахований через удаваний офсайд гол Олега Блохіна в Порту й нефіксація фолу на гравцеві «Динамо» в штрафному майданчику суперника в Києві – й маємо: 1:2, 1:2 замість 2:2, 2:2.

2. 15.06.1986. 1/8 фіналу чемпіонату світу. СРСР – Бельгія – 3:4

У рік Чорнобильської катастрофи я чимало поїздив по Союзу. Матчі мексиканського мундіалю дивився в Юрмалі (СРСР – Угорщина, СРСР – Франція), Таллінні (СРСР – Канада) та Москві (СРСР – Бельгія). Бельгійське фіаско в прямій телетрансляції не показували, й я плекав надію подивитися ввечері в запису гру, не знаючи її підсумку. Та де там! Того дня буквально всі гомоніли-теревеніли про це! Деякі москвичі зловтішалися (збірна майже повністю складалася з киян), декотрі сумували не менше за прихильників київського футболу, підприємливі московські старигані в дні чемпіонату світу правили за номінально 3-копійковий «Советский спорт» цілих 25 копійок, використовуючи шалений інтерес до футболу для своєї користі. Так чи інак, та зберегти своє незнання до вечора я не зміг. Чи несправедлива поразка? Опісля, чимало разів переглядаючи матч, все ж таки дійшов висновку: бельгійці заслуговували на перемогу. Хай як це прикро визнавати, адже наш доматчовий фаворитизм був безсумнівним. Так,  команда Лобановського справді могла тоді сягнути визначних вершин на мундіалі...

3. 25.06.1988. Фінал Euro-88. СРСР – Нідерланди – 0:2

Не можу сказати, що та збірна під орудою Лобановського виглядала беззаперечним фаворитом, та наші  сподівання на чемпіонство були небезпідставними. На жаль, володар «Золотого м’яча»-1986 Ігор Бєланов не реалізував пенальті, натомість Марко ван Бастен забив шалений гол, і мрія про «золото» розтанула в мюнхенському повітрі.

4. 15.04.1989. Чемпіонат СРСР. «Динамо» (Київ) – «Спартак» (Москва) – 1:4

Це був єдиний домашній матч киян того сезону, який я не відвідав. Купа малопояснюваних помилок динамівського захисту спричинила нищівну поразку на своєму полі в радянському класико й наче послугувала заспівом усьому невдалому сезону для команди Лобановського.

5. 23.10.1989. Чемпіонат СРСР. «Спартак» (Москва) – «Динамо» (Київ) – 2:1

Епілог того самого сезону-89. «Спартак» мчав до чемпіонства й, аби його здобути достроково, мав вигравати в киян. Гра котилася до нічийного підсумку, та диво-удар зі штрафного Валерія Шмарова під завісу гри поставив чемпіонську крапку для червоно-білих в тому сезоні. Пригадую, після матчу я пішов за продуктами до гастроному, що носив назву «Центральний», хоча й був розташований поруч зі станцією метро «Шулявська» (тоді ще – завод «Більшовик»), і безцільно сновигав Шулявкою добрих пару годин, аби опанувати себе, – настільки великим було розчарування.

6. 27.03.1988. Чемпіонат СРСР. «Динамо» (Київ) – «Спартак» (Москва) – 1:2

Вражальна перевага киян упродовж усієї гри, надто в першому таймі (після нього господарі вели перед – 1:0), та провали воротаря Олександра Жидкова по перерві. Як наслідок, болюча поразка на очах рідної 100-тисячної авдиторії. 

7. 18.03.1998. ¼ фіналу Ліги чемпіонів. «Динамо» (Київ) – «Ювентус» – 1:4

Шанси киян на вихід у півфінал після виїзних 1:1 видавалися цілком реальними. Та все ж таки ігрового тонусу підопічним Лобановського не вистачило – березень! Фізично динамівці протрималися півтора тайми, а надалі здали, й мрії про півфінал залишилися мріями. Пригадую, сльози дівчат у динамівських шаликах – моїх сусідок на трибунах – та їх лайку на адресу Зінедіна Зідана. Водночас відзначу, що, попри 100-тисячну авдиторію на «Олімпійському», підтримка динамівців того вечора не була аж надто запальною, хай як це парадоксально. Зимова прохолода спонукала чималу кількість глядачів зігрітися спиртними напоями, й у половині другого тайму багатьом із них просто несила було гнати улюбленців уперед через спожитий міцний-міцнесенький алкоголь.

8. 21.04.1999. ½ фіналу Ліги чемпіонів. «Баварія» – «Динамо» (Київ) – 1:0

Звісно, домашні 3:3 не обіцяли легкого життя в Мюнхені, та сподівання на виїзну звитягу вболівальники киян плекали, чого там. І шанси здобути її були. На заваді став диво-гол Маріо Баслера та неточність динамівців на завершальній стадії атак. Мрії про звитяжний требл (чемпіонство та національний Кубок того сезону динамівці здобули цілком впевнено) було розбито.

9. 17.11.1999. Плей-оф до Euro-2000. Україна – Словенія – 1:1

Лютий 7-градусний мороз, хурделиця, заметіль, вітровище, що пробирало до кісток, на жаль, не стали нашими союзниками в боротьбі за право поїхати на Euro-2000. Дізнавшись, що в стиках нам випала збірна Словенії, багато хто з наших уболівальників вимовив: пощастило. Та «щасливий» жереб на практиці видався трагічним. Після виїзної поразки з рахунком 1:2 синьо-жовті не змогли втримати жадані 1:0 вдома, пропустивши таки від словенців фатальний гол. Тоді до вищого європейського футбольного світу потрапили не ми, а підопічні Сречко Катанеца. А 70-тисячна авдиторія на «Олімпійському» не приховувала свого розпачу.

10. 14.04.2011. ¼ фіналу Ліги Європи. «Брага» – «Динамо» (Київ) – 0:0

Киян вважали тоді чи не головними фаворитами Ліги Європи. Домашня результативна нічия – не найкращий багаж для подорожі на гру-відповідь. Та все ж таки, діставши чисельну перевагу вже на 30-й хвилині, кияни мали всі шанси пройти далі. На жаль, слушні нагоди підопічні Юрія Сьоміна змарнували, й мрія про єврокубок не здійснилася і того разу.

***

Були й інші футбольні розчарування. Зокрема, програшний для української команди Суперкубок УЄФА в 1987 р. «Динамо» (Київ) – «Стяуа». Гра відбулася 24 лютого, й 35 років по тому ця дата стане для нашого народу куди більш трагічною. Тоді ж київські вболівальники для годиться посумували через поразку в Монако (мене неабияк дивувало в 1987-му, звідки так багато вболівальників із соціалістичної Румунії на трибунах стадіону «Луї ІІ» у Монте-Карло, певно, наша залізна завіса було тоді важчою навіть порівняно з чаушесківською, та все ж знаю мисткиню-киянку, яка побувала на тій грі), та сповнені оптимізму дивилися в прийдешній сезон у сподіваннях ні багато, ні мало, а на завоювання Кубка чемпіонів.

Біль від нульової нічиєї у матчі між радянською та польською командами на мундіалі-82, що закрила збірній СРСР дорогу в півфінал? Не можу сказати, що тоді надто перейнявся цією невдачею. Не виглядала збірна, очолювана тріумвіратом Бєсков – Лобановський – Ахалкаці, єдиним механізмом, здатним на вагомі досягнення.

Євровесна-2009 для українських клубів? Тоді українську команду з єврокубка могла вибити лише інша українська команда, хоча як киянин, звісно, я жадав звитяги динамівців.

Неуспіх «Дніпра» в фіналі Ліги Європи проти «Севільї»? Звісно, шкода втраченого шансу, та все ж таки фаворитом був саме іспанський клуб.

Півфінал Кубка чемпіонів-1977 «Динамо» (Київ) – «Боруссія» (Менхенгладбах)? Тоді я був замалим хлопчиськом, і для мене це була просто одна з поразок улюбленої команди, яку, я був упевнений, можна виправити найближчим часом.

Теперішній невихід синьо-жовтих на мундіаль болітиме у вболівальницьких серцях довгенько, що казати. Знекровлена війною країна конче потребує хвиль позитиву. На превеликий жаль, кращі футболісти України, хай як намагалися стлумити український біль від воєнного лихоліття, подарувати нам свято не змогли. Та, попри все, перспектива в нашої національної команди простежується. Вірю і в її перемоги, й у нашу головну Перемогу на фронтах війни із підступними загарбниками.

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Перший гравець в історії! Роналду встановив унікальний антирекорд Євро
Футбол | 02 липня 2024, 07:59 2
Перший гравець в історії! Роналду встановив унікальний антирекорд Євро

Кріштіану не зумів переграти Яна Облака з 11 метрів на чемпіонаті Європи 2024

ОФІЦІЙНО. Шахтар оголосив, де гратиме домашні матчі Ліги чемпіонів
Футбол | 02 липня 2024, 15:32 10
ОФІЦІЙНО. Шахтар оголосив, де гратиме домашні матчі Ліги чемпіонів

В наступному сезоні «гірники» прийматимуть суперників на «Фельтінс-Арені»