Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 04 червня 2022, 20:05
7980
23

Ігнатенко чудово показав себе у Бордо. Його виклик до збірної закономірний

Данило пройшов через непростий період у Франції, але довів свою майстерність

| Оновлено 04 червня 2022, 20:05
7980
23
Ігнатенко чудово показав себе у Бордо. Його виклик до збірної закономірний
AFP. Данило Ігнатенко

Наприкінці січня донецький «Шахтар» достроково припинив оренду свого опорного півзахисника Данила Ігнатенка у «Дніпрі-1» заради можливості відправити футболіста також на умовах оренди до французької Ліги 1. Українець поповнив ряди «Бордо», який на той момент боровся за виживання, і хоча ця команда в результаті так і не змогла вирішити поставлених завдань, вилетівши в Лігу 2, сам Ігнатенко залишив про себе дуже пристойне враження.

Починалося все для Данила, щоправда, майже катастрофічно. У своєму дебютному матчі, вийшовши на заміну, Ігнатенко вже через 9 хвилин отримав червону картку, а «Бордо» з тріском програв «Реймсу» на виїзді з рахунком 0:5. Вилучення українець заробив з тієї ж причини, яка підводила його і в рідній Прем'єр-лізі – надто агресивно пішов на суперника прямою ногою в підкаті, що в сучасному футболі загрожує найсерйознішим покаранням.

Ігнатенка розкритикували вболівальники та деякі ЗМІ, але після відсидки дискваліфікації він продовжував виходити на поле з лави запасних. Щоправда, дуже скоро на Данила чекало нове потрясіння – з посади головного тренера «Бордо» був звільнений швейцарський фахівець Владимир Петкович, за якого, власне, «жирондинці» і запрошували Ігнатенка.

Будь-який професійний футболіст чудово розуміє, що прихід у команду нового тренера, який особисто тебе не кликав і навряд чи знає, може завершитись повною втратою ігрової практики. Тим більше, «Бордо» перебував у катастрофічній турнірній ситуації, а Ігнатенко виступав за команду лише на правах піврічної оренди, тобто, робити повноцінну ставку на нього як на клубний актив не мало сенсу.

B. Paquot/L'Équipe

Але французький фахівець Давід Гійон, який прийшов на місце Петковича, виявився дуже привітним по відношенню до Ігнатенка. Здавалося б, ситуація налагоджується, але через тиждень на Данила, як і на всю його батьківщину, очікувало нове потрясіння неймовірного масштабу – вторгнення російської армії на суверенну територію України та початок військових дій…

У Ігнатенка в Україні на момент початку війни залишалася сім'я, яка за планами мала приєднатися до Данила лише 1 березня. На перше ж тренування після початку російсько-української війни Ігнатенко прийшов у сльозах і виглядав абсолютно розконцентрованим. У такі моменти робота відходить на другий план, що є абсолютно логічним. На щастя, Данило не поринув у депресію і зміг продовжувати працювати. Власник «Бордо» Жерар Лопес допоміг українцю, посприявши максимально швидкому від'їзду його сім'ї до Франції, після чого Ігнатенко почав працювати з подвоєною енергією.

І результати не змусили на себе довго чекати. Вже до кінця березня Ігнатенко перетворився на гравця основи «Бордо», а у квітні взагалі став одним із ключових футболістів цієї команди. Уявити центр поля «жирондинців» на цьому відрізку без українця було неможливо. Хавбек традиційно чудово показував себе в єдиноборствах, виграючи в середньому значну їх частину (56,5%), а на другому поверсі Ігнатенко взагалі почував себе, немов риба у воді (в середньому 3 верхових єдиноборства за 90 хвилин при 64% виграних). Примітно, що Данило не відмовився від улюблених та вкрай ризикованих підкатів (2,74 за матч при 48% успішних), проте здійснював їх уже в менш агресивній та ризикованій манері, через що в його пасиві виявилося лише 3 жовті картки і більше жодного вилучення.

А ось в актив Ігнатенку можна занести багато чого. Він чудово починав атаки (5,7 передач у фінальну третину за 79%-вої точності та 1,8 пасів у штрафний майданчик за 67%-вої точності) своєї команди, досить активно взаємодіяв із партнерами (в середньому 69 техніко-тактичних дій за 90 хвилин і 41 пас за цей же часовий відрізок), а ще був ефективним при перехопленнях м'яча (5,12 в середньому за матч), ставши в цьому компоненті одним із найкращих гравців команди в сезоні в цілому.

Thierry David/Sud Ouest

Недивно, що, незважаючи на виліт «Бордо» з Ліги 1, Ігнатенко потрапив до когорти тих футболістів, яких керівництво клубу хотіло б зберегти в команді на наступний сезон для вирішення завдання повернення місця в еліті. «Жирондинці» за угодою із «Шахтарем» мають опцію на викуп контракта Данила, яка, за неофіційними даними, дорівнює 2-3 мільйонам євро. Сума цілком підйомна для клубу, тільки як мінімум два питання в цьому аспекті існують. Перше – чи залишиться Гійон головним тренером «Бордо», адже його контракт закінчується наприкінці червня, і чи захоче Ігнатенко залишатися у команді, якщо в неї буде новий наставник (неофіційно подейкують, що Гійон уже погодив новий контракт з «жирондинцями»)? Друге – чи побачить сенс Данило грати у Лізі 2, тим більше, що за чутками, інтерес до нього виявляють і команди з елітного дивізіону?

Є, звичайно, і третє ключове питання – як поведе себе у цій ситуації «Шахтар»? Формально «гірники» не мають права відмовитися від продажу Ігнатенка, якщо «Бордо» забажає активувати опцію викупу контракта гравця. Проте донеччани цілком можуть переконати хавбека в тому, що повернення в український клуб – це краще кар'єрне рішення для Ігнатенка зараз, аніж гра у Лізі 2, і тоді «Бордо» виявиться, так би мовити, відіграним.

Ще в середині січня, до від'їзду Ігнатенка до Франції, аналізуючи дії та прогрес півзахисника, ми зазначали, що Данило вже де-факто є готовою заміною у «Шахтарі» для Тараса Степаненка. Однак у тому ж тексті згадувались не зовсім зрозумілі рішення головного тренера «гірників» Роберто Де Дзербі, який вирішив, серед інших, відмовитися від послуг Олександра Піхальонка, проданого у «Дніпро-1» за 700 тисяч євро. От і щодо Ігнатенка італієць чомусь вирішив повестися саме так, внаслідок чого «Шахтар» майже втратив цього футболіста. Але зараз майбутнє самого Де Дзербі у донецькому клубі висить на волосині, та й легіонерів у команді не залишиться, а тому ставка на Ігнатенка в такій ситуації бачиться для «Шахтаря» цілком логічною та виправданою.

У цьому зв'язку, власне, офіційна інформація про виклик Данила Ігнатенка в розташування національної збірної України, що з'явилася напередодні пізно ввечері, ніяк не здивувала. Опорний півзахисник своєю роботою в «Бордо» (до перелічених вище «плюсів» обов'язково варто додавати і 3 результативні передачі у 11 матчах Ліги 1!) абсолютно заслужив право дебютувати в першій команді країни, а Олександру Петракову буде корисно мати у складі гравця, здатного підмінити не тільки Тараса Степаненка, а й Сергія Сидорчука, а в певних моментах, мабуть, навіть урізноманітнити гру «синьо-жовтих» в опорній зоні. Зрештою, ігнорувати прогрес та якісні виступи гравця у Лізі 1 було б справжнім злочином, при тому, що Ігнатенко може похвалитися ще й регулярною ігровою практикою, що дуже важливо у нинішніх реаліях.

Так, у матчі проти Уельсу Ігнатенка на полі ми навряд чи побачимо, а ось у подальших поєдинках Ліги націй, очевидно, Данило з'явиться на полі та зможе показати всі свої найкращі якості. У тому, що їхній арсенал у хавбека є досить багатим, сумнівів немає. Той же Гійон, розмірковуючи на тему нового сезону в «Бордо», якщо він залишиться у команді, безапеляційно і без вагань заявив, що команду однозначно потрібно буде вибудовувати навколо вісі Ахмедходжич (центральний захисник) – Ігнатенко (центральний півзахисник) – Мара (центральний нападник). Погодьтеся, потрапити в трійку ключових виконавців одного з найвідоміших французьких клубів всього за кілька місяців кар'єри там – це чудове досягнення, але яким шляхом вирішить піти сам Ігнатенко, побачимо незабаром, а поки чекаємо на його дебют за збірну України…

Оцініть матеріал
(52)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 26 квітня 2024, 07:31 0
Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25

«Феєнорд» гарантував собі участь у головному єврокубкому турнірі

Екс-гравець Ліверпуля: «Я подумував про те, щоб накласти на себе руки»
Футбол | 27 квітня 2024, 03:15 0
Екс-гравець Ліверпуля: «Я подумував про те, щоб накласти на себе руки»

Стівен Ворнок зробив відверте зізнання і розповів про свою кар'єру

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Тарас Чубак
Дуже хочеться щоб у Ігнатенко вийшло бо криза опорників назріває велика, бо Степан та Сидорчук не молодіють, та і не вражають останнім часом. А опорник який крім як оборонятися вміє, ще й у пас та просування м'яча це екзотика для нашої збірної 
Remark
4 форварда и 4 воротника в сборной. Спрошу культурным словом: "Зачем?"
Я как помню, этот Игнатенко пару раз вышел на замену в Бордо, даже по-моему успел когда-то там получить КК.
Опять же, лучше бы Буяльского взяли.
Віталій Ткачук
Маячня. Де Бордо? При здорових Степаненку і Сидорчуку... навіщо він? Шахта хоче продати?). Що не дія, то фол. Зате Буяльського відшили(.
ZportUA
Интересно, сколько ахмэтав башляет, что бы его дуболомов вызывали в сборную (Бондарь, Сыкан, Игнатенко), а игроков уровня Буяльского игнорили?
Віталій Яценко
Це виклик з однією метою - краще працевлаштувати гравця цього літа. Він асболютно нічим не кращий за Харатіна, який має куди більше досвіду виступів і за Збірну, і на високому рівні ЛЧ. Тому виклик - робота агента з тренером.
WladWest
Кого там из кротовни еще не вызывали, надо и их вызвать.