Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 02 червня 2022, 01:07
34277
24

Шотландія – Україна. Прогноз та анонс на матч плей-оф ЧС-2022

Перший крок на шляху до катарського Мундіалю

| Оновлено 02 червня 2022, 01:07
34277
24
Шотландія – Україна. Прогноз та анонс на матч плей-оф ЧС-2022
Getty Images/Global Images Ukraine

Першого дня літа, на знаменитому стадіоні Глазго «Хемпден Парк», збірна України проведе півфінальний поєдинок плей-оф ЧС-2022 проти національної команди Шотландії. Матч мав відбутися ще у березні, але через рашистську агресію в Україну рішенням УЄФА його було зміщено у часі більш ніж на два місяці.

Переможець протистояння у Глазго зустрінеться п'ятого червня зі збірною Уельсу.

Шотландія

У своїй відбірковій групі на ЧС-2022 збірна Шотландії посіла друге місце, випередивши національні команди Ізраїлю, Австрії, Фарерських островів та Молдови, і поступившись лише Данії. У підсумковій таблиці команда Кларка фінішувала з 23 очками – відмінний показник для того, щоб претендувати навіть на перше місце (для порівняння: у своїй відбірковій групі збірна України, яка посіла теж другий рядок, набрала «лише» 12 очок). Але на біду острів’ян, у їхній групі опинилася феноменальна Данія, яка виступила ще краще. Але, до честі шотландців слід зазначити, що вони вдома зуміли обіграти данців.

Відмінною рисою нинішньої збірної Шотландії, яку Стів Кларк збирав фактично по крихтах, є приголомшлива «живучість» у рідних стінах. На «Хемпден Парк» Шотландія не програвала вже давно. Не програла вона не лише у відборі на ЧС-2022, а й у двох товариських поєдинках, які команда зіграла у березні (було зафіксовано дві нічиї - з поляками та австрійцями).

Натомість збірна Шотландії все ще залишається прихильником типового «олдскульного» британського футболу: акцент на атлетизмі та вертикальних передачах, багато боротьби та руху, багато пресингу, ставка на стандартні положення.

Проте Кларк, який керує збірною вже два з половиною роки, поступово змінює стереотипи. Під його керівництвом «тартанова армія» стає дедалі варіативнішою і тактично грамотною командою.

Останніми роками головним лихом «скоттів» була оборона. Не маючи зіркового складу, до того ж, граючи раніше у два центрбеки, шотландці могли собі дозволити розгромно програвати навіть Казахстану. Але Кларк поступово налагодив гру своїх підопічних у захисті. І тепер його команда пропускає небагато. У групі відбору на ЧС-2022 шотландці пропустили лише сім м'ячів. Це справді «лише», бо раніше вони пропускали набагато більше (наприклад, у відборі на ЧЄ-2020 вони від однієї лише Бельгії у двох поєдинках пропустили сім голів).

Досягти відносного балансу в захисті Кларку вдалося непросто. Він був змушений піти на експерименти. Тренеру довелося перекваліфікувати лівого захисника Тірні в центрбека, оскільки місце лівофлангового оборонця було віддано Робертсону. Спочатку витівка не знаходила належного відгуку у Тірні, але заради збірної гравець «Арсеналу» пішов на компроміс.

Кларк фактично «перезапустив» у збірній кар'єру Мактомінея: яскравий, атакуючий півзахисник, орієнтований у своєму клубі («МанЮнайтед») на творення, у своїй національній збірній відпрацьовує в обороні.

І подібних прикладів «трансформації» у нинішній збірній Шотландії є чимало. Ця команда дійсно не хапає зірок з небосхилу, і за рівнем індивідуальної майстерності поступається багатьом колективам. У тому числі й нашій команді. Але те, що цей суперник добре готовий фізично і морально, тим більше перед рідними вболівальниками, робить його дуже серйозним опонентом.

Стівен Кларк, головний тренер збірної Шотландії:

- У нас є люди, які переглянули всі три товариські матчі збірної України, і ми проаналізували їх. Участь в іграх брали тільки футболісти з чемпіонату України, і багато хто з них був викреслений із остаточного складу. У нас буде уявлення про певні схеми гри суперника, але це може змінитися, коли з'являться такі гравці, як Зінченко, Миколенко, Яремчук та Ярмоленко. Україна – гарна команда, технічно та тактично. Вони грають першим номером і приїдуть на «Хемпден Парк», щоб обіграти нас.

Україна

Як і шотландці, збірна України у своїй відбірковій групі на ЧС-2022 посіла друге місце. Але, на відміну від підопічних Кларка, які завчасно «застовпили» за собою другий рядок, підопічні Петракова змогли вирішити свої турнірні завдання лише в останньому турі, здолавши на виїзді збірну Боснії та Герцеговини. Здобувши у восьми матчах дві перемоги і шість нічиїх, «синьо-жовті» зуміли встигнути на «потяг», що йде, і зайняти друге місце, пропустивши вперед збірну Франції.

Зараз ми вже давно знали б, чи поїде наша головна футбольна команда на ЧС-2022, чи ні, адже апріорі матчі плей-оф були прописані в календарі березня. Але все змінилося 24 лютого після нападу росії на нашу країну. Чемпіонат України з футболу було припинено і в підсумку так і не дограно, УЄФА довго визначався з датою проведення гри проти Шотландії, обравши перше червня.

З кінця квітня делегація збірної України готувалася до поєдинку проти Шотландії у Словенії. У розпорядженні нашої команди були комфортні та сучасні умови: стадіон, база, готель. Президент УЄФА Чеферін особисто поклопотався. Але суперники на цьому зборі у нас були «так собі». Це якщо казати об'єктивно.

На першому етапі підготовки підопічні Петракова зіграли три спаринги. І всі – проти клубних команд: гладбахської «Боруссії» (2:1), «Емполі» (3:1) та «Рієки» (1:1). У цих матчах брали участь футболісти з чемпіонату України.

Коли підтягнулися легіонери, розпочався другий етап підготовки – безпосередньо до матчу проти шотландців. Проте зіграти контрольний поєдинок не вдалося: за деякими даними, запропоновані варіанти спарингів нашому тренерському штабу не підійшли.

Натомість Петраков вирішив провести двосторонню гру, яка була суворо засекречена. Відомо лише, що вона тривала 90 хвилин та закінчилася нічиєю 1:1. У тому поєдинку, за словами головного тренера нашої збірної, гра моделювалася безпосередньо на матч першого червня.

Травмованих гравців з основної обойми ми не маємо. У Петракова є відмінний вибір: фактично по два рівноцінні виконавці на кожну позицію. Про кадрові нюанси підготовки збірної України на матч проти Шотландії ми говорили трохи раніше, тому немає сенсу повторюватися. Зазначимо лише, що дуже багато залежатиме від того, яку саме ігрову формулу та яку саме манеру гри (другим чи першим номером) обере наш тренерський штаб.

Олександр Петраков, головний тренер збірної України:

- Було б неправильно, якби я втік зі свого міста, де народився. Але мені сказали: «Ти занадто старий і не маєш жодних військових навичок». Натомість краще виведи нас на чемпіонат світу. Це дуже велика відповідальність. Я відчуваю це більше з наближенням гри проти Шотландії. Багато хто з наших уболівальників – солдати української армії.

Особисті зустрічі

Турнірна доля зводила команди лише один раз – у відборі на Євро-2008. Тоді суперники обмінялися домашніми перемогами. У Києві підопічні Блохіна впевнено виграли у «скоттів» 2:0, а ось у Глазго «синьо-жовті» також «впевнено» програли – 1:3.

Прогноз

Якби ця гра відбулася в «нормальних» умовах, тобто в початкові терміни, і не було б війни, фаворитом протистояння можна було б вважати господарів. Дуже вже вдало вони виступають останнім часом у рідних стінах. Та й зумів-таки Кларк перетворити сумну посередність, якою недавно була «тартанова армія», на бойову одиницю.

Але зараз ситуація інша. Причому кардинально. І прості вболівальники збірної Шотландії, й практично всі гравці цієї збірної виступили з підтримкою нашої національної команди, нашої країни. Це не означає, що вони готові подарувати нам путівку у фінал проти Уельсу. Це означає лише те, що збірна України на «Хемпден Парку» матиме чудову підтримку. І божевільну мотивацію, адже треба грати і за себе, і за того хлопця. За того, що на фронті. Тому припустимо, що збірна України у непростому, бойовому поєдинку здобуде мінімальну перемогу.

Орієнтовні склади:

Шотландія: Гордон, О'Доннел, Мактоміней, Купер, Тірні, Робертсон, Гілмор, Макгрегор, Крісті, Макгінн, Адамс

Україна: Бущан, Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Степаненко, Сидорчук, Зінченко, Шапаренко, Ярмоленко, Яремчук.

1 червня, середа

Шотландія – Україна
Глазго. Стадіон «Хемпден Парк». 21:45
ШОТЛАНДІЯ — УКРАЇНА. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ
Арбітр: Данні Маккелі (Нідерланди)
Прогноз Sport.ua — 1:2

 

Parimatch  
  • 2.40
  • 3.10
  • 3.35
Сделать ставку Зробити ставку
1xBet  
  • 2.44
  • 3.16
  • 3.44
Сделать ставку Зробити ставку
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(122)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Andriy_Bugayov
Що ціkаво, збірна Уkраїни у відборах на Чемпіонат світу саме у червні ще жодного разу не програвала. З 9 поєдинkів 5 разів перемогла і 4 звела у нічию. Тому сподіваємось, що ця вдала статистиkа продовжиться.
nick07
Перемоги в двох матчах та вдалого виступу на ЧС.
Правда легко не буде і буде важко з Шотландією
umnuy2
буки юпочников фаворитами ставят 2.4 на 3.6
Local78
Перший фінал, рівні команди і важко прогнозувати. Віримо в нашу команду і в перемогу!
Xron7777
Браття,тяжко це все.в мене батько українець,мама росіянка.вона більше патріотка україни чим він.вот так буває.
inspekcha85
Удачи нашим ребятам.Думаю,что шотландцев пройдем без проблем ,2-0 победа за Украиной.
GeloN83
Матч буде дуже не простий. Шотландія дуже голодна до великих турнірів. Прогнозувати щось важко. Все покаже початок матчу (перші 15-20 хв.).
zelc006
ПУЩАЙ ТІЛЬКИ РИПНУТЬСЯ ЮБЧАСТІ. МИ ЇМ ЗАЧЕБУЧИМ ПІД КАДИК ЧМУГАСТОГО ОДРАЗУ
VikyKrasotulechka90
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил