Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 18 травня 2022, 02:32
16782
7

Боруссія – Україна: без Циганкова, без легіонерів, але у новій формі

Sport.ua - про перший матч збірної України цього року

| Оновлено 18 травня 2022, 02:32
16782
7
Боруссія – Україна: без Циганкова, без легіонерів, але у новій формі
Getty Images/Global Images Ukraine

У середині листопада минулого року національна збірна України з футболу провела свій останній матч. У рамках відбору до ЧС-2022 підопічні Петракова на виїзді здолали прямого конкурента у боротьбі за друге місце – команду Боснії та Герцеговини – 2:0. Станом на даний момент, тобто, на середину травня 2022-го, наша збірна мала потихеньку готуватися до спарингів, награючи склад на червневі матчі Ліги націй. Якби все було добре, ми б ще в березні знали, чи наша команда вийшла на Мундіаль-2022, чи ні.

Але російська агресія в Україну поламала плани всім. І нашій футбольній збірній у тому числі. Рішенням УЄФА лише першого дня літа підопічні Петракова проведуть півфінальний матч плей-оф на ЧС-2022 проти збірної Шотландії. До цього поєдинку «синьо-жовті» почали цілеспрямовано готуватися з першого дня травня, обравши як «домашню» тренувальну базу у Словенії.

Тренувальний процес української команди за визначенням не міг бути простим та ординарним. Точно навпаки. Про подробиці та нюанси цього процесу ми говорили трохи раніше. Зараз давайте поговоримо про першого суперника нашої команди – «Боруссію» з Менхенгладбаха.

***

Напевно, почати треба з того, що зараз дуже складно знайти справді гідного спаринг-партнера для збірної України. Тому що національні чемпіонати ще не закінчилися, і тренери провідних європейських збірних «трубитимуть збір» у найкращому випадку наприкінці травня. Нам це не підходить. Тому доведеться задовольнятися матчами чи проти не топ-клубів, чи проти не топ-збірних.

Проте наш нинішній суперник таки виділяється на загальному невибагливому тлі. Дуже добротний німецький колектив, який нещодавно розгромив «Шахтар» у групі Ліги чемпіонів. Так, з тих пір «жеребці» повільно почали сповзати до середняків Бундесліги, однак вони досі намагаються грати в якісний, атакуючий футбол. І з атакою у них справді все гаразд: станом на 33-й тур чемпіонату Німеччини підопічні Хюттера забили 49 м'ячів. Цілком прийнятний показник. Тільки головна проблема колективу – оборона. Саме дірявий захист (пропустили 60 голів за тур до фінішу сезону) і не дозволив «Менхенгладбаху» цього сезону боротися за зону єврокубків.

Тим не менш, «Боруссія» має цілком боєздатний набір виконавців – Зоммер, Фрідріх, Гінтер, Лайнер, Коне, Тюрам, Плеа, Емболо. І, головне зараз для збірної України, «Боруссія» перебуває в нормальному ігровому тонусі.

Крім того, за словами Олександра Петракова, наш нинішній суперник грає за схожою схемою зі збірною Шотландії: 3-5-2 із переходом на 3-4-3. Тож у будь-якому разі поєдинок буде інформативним для нашого тренерського штабу.

***

Майбутня гра не матиме офіційного статусу, тому в ній буде необмежена кількість замін. Наставник «синьо-жовтих» перед матчем анонсував вихід на поле всіх футболістів, які прибули до Словенії на збір. За винятком травмованого Циганкова, який продовжує відновлюватися, і Гуцуляка, який отримав пошкодження вже на зборі, й повернеться додому. Також не зіграють через проблеми зі здоров'ям Кривцов та Корнієнко.

Getty Images/Global Images Ukraine

Щиро кажучи, прогнозувати стартовий склад обох суперників – справа дуже складна. Німцям уже нічого не світить у нинішньому сезоні Бундесліги, тому, напевно, Хюттер експериментуватиме: дасть зіграти тим гравцям, які мали небагато ігрової практики.

Складно назвати прізвища і тих одинадцяти футболістів, які вийдуть у старті збірної України на полі «Боруссія-Парку». Складно насамперед тому, що ми до ладу не знаємо про функціональний стан наших збірників (якщо гравці з «Шахтаря» та «Динамо» хоч якось були в «темі», граючи благодійні поєдинки, то футболісти з інших наших клубів просто пів року були «поза грою»). Тому припустимо, що стартовий склад «синьо-жовтої» команди буде складено виключно з гравців двох наших грандів.

Обов'язково слід зазначити, що з ініціативи приймаючої сторони вхід на стадіон для українських уболівальників буде безкоштовним. І що всі кошти, зібрані від продажу квитків на гру, знов-таки, з ініціативи «Боруссії», підуть на потреби України.

Тож можна не сумніватися, що наша національна збірна, яка зіграє у спеціальній, ексклюзивній формі, у грі проти одного із «стовпів» німецької Бундесліги отримає чудову підтримку.

Getty Images/Global Images Ukraine

І, звичайно, отримає підґрунтя для роздумів. По суті, для гравців, які представляють вітчизняні клуби, гра проти «Боруссії» – фактично головний «майданчик», щоб переконати тренерський штаб у своїх претензіях на місце в основі. Тому що наступного дня після гри Петраков обіцяв назвати повний перелік легіонерів, які приїдуть до збірної вже наприкінці травня. Так що у Коноплі, Мудрика, Бесєдіна та компанії в режимі «тут і зараз» є хороша можливість заявити про свої амбіції.

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(137)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
aleks8-48
.Хотілося б у збірній побачити зв'язку Довбик - Пихальонок
Владислав Рейский
Слава Україні!
Радует что СБУ жива, оживить бы упл ещё вскоре 
GREEN DAY belokon
а чому олл тв не зробить безкоштовний перегляд матчів збірної?  В такий час це було б доречно  
and vik
Ну невже неможливо було зробити трансляцію на доступному каналі?